Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Κωνσταντοπούλου
15:10 | 08/07/2023

«Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των Πολιτών» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της μετά την ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «περίμενα με ενδιαφέρον να δω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στο μείζον ζητούμενο στη χάραξη της πολιτικής για την προστασία του πολίτη», υπογραμμίζοντας πως «η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην αντιπαράθεση με τον πολίτη. Η ασφάλεια δεν βρίσκεται στην καταστολή των πολιτών. Η ασφάλεια βρίσκεται στην ελευθερία και την προστασία των ελευθερίων των πολιτών».

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επισήμανε ότι «στην Ελλάδα του 2023 υπάρχει ένα μείζον θέμα που είναι ότι οι πολίτες όταν αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, συχνότατα αντί να προστατεύονται στην ενάσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, αντιμετωπίζουν αστυνομική καταστολή, την αστυνομική βία και συχνότατα εάν όχι κατά κανόνα, με την εντολή και τις οδηγίες της εκτελεστικής εξουσίας και των τοπικών εξουσιών». Η κ. Κωνσταντοπούλου, ζήτησε «να πάψει η αστυνομική καταστολή Κινημάτων που αγωνίζονται για θεμελιώδη δικαιώματα», όπως το περιβάλλον, ή για την προστασία της κατοικίας τους από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να «επικεντρωθεί η ΕΛΑΣ στην ασφάλεια και την προστασία της ελευθερίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και όχι της αντιπαράθεσης της Αστυνομίας με την κοινωνία».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αντιτάχθηκε και στη λειτουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας λέγοντας πως «σε καμία χώρα δεν φυλάσσονται τα Πανεπιστήμια από δυνάμεις καταστολής» και κάλεσε τον κ. Μηταράκη να σκεφτεί «την πραγματική προστασία του πολίτη και την άρση των ελλειμμάτων στο πεδίο αυτό». Επίσης, έθεσε στον υπουργό και τα ελλείμματα, όπως ανέφερε, που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται σε μια γυναίκα που καταγγέλλει την κακοποίησή της ή την κακοποίηση του παιδιού της στις αστυνομικές αρχές. Καθώς και την αποτυχία του Κράτους, όπως είπε, και ειδικά της αστυνομίας σε περιπτώσεις θυμάτων γυναικοκτονιών. Η κ. Κωνσταντοπούλου, παρατήρησε ότι στις μονάδες καταστολής, όπως και εάν αυτές ονομάζονται, υπηρετούν άνδρες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως είπε, δεν το επιθυμούν με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους.

Για το σωφρονιστικό σύστημα επισήμανε ότι αυτό θα έπρεπε να επιστρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αντιτάχθηκε στην ιδέα των τηλεδιασκέψεων για να μην γίνονται μεταγωγές κρατούμενων στα Δικαστήρια, λέγοντας ότι αυτό δεν υπάγεται στα καθήκοντά σας αλλά σε κάθε περίπτωση, η δικαστική ακροαματική διαδικασία είναι ιερή και ζωντανή και δεν υποκαθίσταται με τηλεδιασκέψεις και θα αποτελεί παραβίαση δικαιωμάτων.

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis