Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
12:46 | 08/07/2023

Τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας για την Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως «βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. […] Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα».

Διαβάστε επίσης

Στην συνέχεια σημείωσε πως «η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis». 

Αναφερόμενος στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας». 

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πως στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης - στο σύνολό του- το τέλος του 2025», επεσήμανε.

Ο κ. Μηταράκης δεσμεύθηκε δε για «το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Νότη Μηταράκη:

Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε, καλή θητεία,

Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τους πολίτες της Χίου που εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές και που με έστειλαν ως αντιπρόσωπό τους στην 20η περίοδο της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την ευθύνη για την προστασία όλων όσων ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα. 

Η ευθύνη αυτή ξεκινά από τα σύνορα της πατρίδας μας έως και την κάθε γειτονιά. Η επίτευξη της αποστολής αυτής απαιτεί μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει, χάρη στο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των ανδρών και των γυναικών που την υπηρετούν, την ικανότητά της να επιτελέσει με επιτυχία το έργο της. Και αυτή θα είναι η καθημερινή μας πρόκληση, να είμαστε αποτελεσματικοί. 

Βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. Της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εκφράζεται με πολλούς τρόπους και δυσχεραίνει τον τρόπο ζωής μας. Προφανώς απαιτείται συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλα συναρμόδια Υπουργεία. Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα. Προλαμβάνοντας τα μικρά, προλαμβάνεις μεταγενέστερα τα μεγάλα. Δημιουργώντας ασφαλείς πόλεις. 

Η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis. Συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των πόλεων. Απαραίτητη η συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες. Αντιμετωπίζοντας την επικίνδυνη οδήγηση αλλά και την επικίνδυνη συμπεριφορά πεζών που περνάνε δρόμους εκτός διάβασης. 

Βασικός κανόνας: το ένστολο προσωπικό να επεμβαίνει άμεσα σε κάθε παράβαση, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί. Δεν επιτρέπεται να βλέπει ο πολίτης παραβατικότητα και όχι ένας αστυνομικός που βρίσκεται στο σημείο. Σχεδιάζουμε και υιοθετούμε μία ολοκληρωμένη πολιτική Κοινοτικής Αστυνόμευσης και δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης σε τοπικό επίπεδο με τους πολίτες. 

Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας, και να προστατεύσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ξεκινήσαμε ήδη, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε φαινόμενα εφηβικής παραβατικότητας. Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Συνεχίζουμε τις ενέργειες μας, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την πραγματική προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου των ιδεών. Αναμορφώνοντας τον σχεδιασμό μας, σε αγαστή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Καθώς ήδη επικρατούν καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια μας. 

Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη, την οποία θα επανασχεδιάσουμε, θα χαρτογραφήσουμε για να είναι πιο φιλική στις ανάγκες των πολιτών.

Τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. 

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, στην έκδοση νέων διαβατηρίων. Με πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες η πλατφόρμα MyELAS θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλλει καταγγελίες, να αναφέρει περιστατικά, να ενημερώνεται για δράσεις να υποβάλει ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε μια Ευρώπη που εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στόχος μας ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025. Είναι σε εξέλιξη αυτό το έργο κατά 35 χιλιόμετρα, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων Ευρώ και εντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για την περαιτέρω τελική επέκταση, με χρήση και κονδυλίων ΕΕ που έχουν ήδη εγκριθεί για συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας. 

Επίσης: 

Ενισχύουμε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων για να έχει έναν πλήρη επιτελικό έλεγχο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας.

Ενεργοποιούμε διαθέσιμες κλειστές δομές κράτησης όσων είναι προς απέλαση, και θέτουμε ως προτεραιότητα την αύξηση των απελάσεων, των εθελοντικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς και υποχρεωτικών αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την FRONTEX.

Προχωράμε στην ανανέωση των συμβάσεων έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση τουλάχιστον μέχρι το 2027 για τους 1.350 συνοριοφύλακες και προχωράμε άμεσα σε 150 νέες προσλήψεις στη Ροδόπη και στην Καβάλα.

Συνεχίζουμε με έμφαση στη νέα τεχνολογία, με ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών, με την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης, με την εφαρμογή της κατάθεσης στα δικαστήρια με τηλεδιάσκεψη με στόχο τον περιορισμό των μεταγωγών. 

Χρειαζόμαστε αστυνομικούς ενεργούς στο πεδίο, να προστατεύουν τους πολίτες και όχι εγκλωβισμένους πίσω από γραφεία. 

Οφείλουμε και θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας στα Σωφρονιστικά Καταστήματα με την πλήρη εφαρμογή του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα. 

Με νέα Σωφρονιστικά Καταστήματα στο Λασίθι, την Δράμα, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα. 

Προχωράμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων η κάθε μία. 

Θα περιλαμβάνουν νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης. 

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι, 

Θα ήθελα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα! Η ΕΛΑΣ θα πρέπει πρώτα και κύρια, στην εκτέλεση της αποστολής της να σέβεται τον πολίτη. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας πρώτοι πρέπει να δίνουν το παράδειγμα να αξιοποιήσουμε με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών τα όποια φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και διαφθοράς. 

Την ίδια στιγμή τονίζω ότι κρούσματα βίας εναντίον αστυνομικών δεν θα γίνονται ανεκτά! 

Χρησιμοποιώντας κάμερες σώματος και οχημάτων για την πιστοποίηση παραβατικών συμπεριφορών, σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο. 

Στην διάρκεια της θητείας μου θα δώσω έμφαση στην στήριξη των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου. Δίνοντας έμφαση στις υλικές και ηθικές απολαβές, στις συνθήκες εργασίας, στην υποστήριξη στο έργο τους. 

Με αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια, στο επίδομα παιδιών, στις θέσεις ευθύνης. Επενδύοντας σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας για τα στελέχη μας. Ώστε να νιώθουν ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Δημιουργούμε χειμερινή και θερινή Λέσχη για την Ελληνική Αστυνομία, μέσω δωρεών. 

Πρόθεσή μου, επίσης, είναι να ενισχύσουμε το Ταμείο Αρωγής της ΕΛ.ΑΣ. με επιπλέον άλλους πόρους. Ώστε να μπορεί να ενισχύσει τις οικογένειες πεσόντων της ΕΛΑΣ κατά το καθήκον. Αναγνωρίζοντας αυτές τις θυσίες, πρόθεση η δημιουργία μνημείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για τα 144 στελέχη που από το 1984, οπότε έγινε η ενοποίηση των Σωμάτων έχασαν τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος. Στοχεύουμε να υλοποιήσουμε σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την βέλτιστη αποτελεσματικότητα. 

Δίνοντας έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, με τη διαρκή αναβάθμιση των Αστυνομικών Ακαδημιών, με περισσότερη έμφαση στην πρόσληψη στελεχών κατά αποκλειστικότητα σχεδόν μέσω των Σχολών. 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε πως τηρεί τις δεσμεύσεις της. Παρά τις πολλαπλές κρίσεις, την περίοδο 2019-23, ό,τι δεσμευθήκαμε, έγινε πράξη. Με την ίδια προσήλωση στο καθήκον, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με σκληρή δουλειά, θα πορευτούμε έως το 2027. Για μια Ισχυρή Ελλάδα! Η προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Θα το πετύχουμε με εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας. 

   Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis