Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
13:39 | 02/04/2023

Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για τα χτυπήματα που σχεδίαζε η ομάδα τρομοκρατών που εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ.

Από τις εκατοντάδες συνομιλίες που έχουν καταγράψει και εξετάζουν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής προκύπτουν συνταρακτικά νέα στοιχεία. Συγκεκριμένα, συνολικά φαίνεται να αναφέρονται σε τουλάχιστον τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζαν σε Αθήνα και Ζάκυνθο, πέρα από αυτή στο εστιατόριο του Ψυρρή.

Διαβάστε επίσης

Τυφλά χτυπήματα στην καρδιά των Χριστουγέννων -Στο στόχαστρο επιχειρηματίες

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι τρομοκράτες είχαν βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένο επιχειρηματία, τον οποίο κατονομάζουν σε μηνύματα, ενώ στη λίστα των δολοφονιών είχαν ακόμα δυο πρόσωπα που διαμένουν σε νησί -δίχως να δίνουν περαιτέρω πληροφορίες για την ακριβή περιοχή.

Το πιο ανησυχητικό νέο στοιχείο είναι αυτό που αφορά στο χτύπημα που σχεδίαζαν για τα Χριστούγεννα, με στόχο να καταφέρουν πολλαπλές απώλειες ζωών. Στο μήνυμα SMS που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, ο 27χρονος Πακιστανός έστειλε στον Ιρανό εγκέφαλο, με το όνομα Σάνι, το εξής μήνυμα:

«Έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων, θα μπορούσαμε να βρούμε πολύ κόσμο μαζεμένο στο ίδιο σημείο, δηλαδή θα μπορούσαμε να το βάζαμε σε ένα σακίδιο και να το αφήσουμε σε ένα σημείο και εκεί θα είχε τιναχτεί πολύς κόσμος. Αυτό θα μπορούσα να το κάνω κι εδώ στο νησί, θα μπορούσα να το κάνω και στην Αθήνα αν είχαμε τα πράγματα που έλεγες»

«Όσο μεγαλώνουν τα νούμερα (νεκρών), τόσο θα μεγαλώνουν τα λεφτά»

Την ίδια στιγμή, ο Πακιστανός που συνελήφθη έστειλε φωτογραφία για συγκεκριμένο επιχειρηματία στον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Ιρανός του απαντά τότε με το εξής SMS:

«ΟΚ Σαγιέντ, να τραβήξεις κανένα τέτοιο βίντεο να φαίνεται μέσα και τον παρακολουθούμε. Στο βίντεο να φαίνεται κι η πινακίδα του αυτοκινήτου και το άτομο αυτό καθαρά»

Εν τέλει, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας καταγράφηκε από τον 27χρονο Πακιστανό, κάτι που δείχνει ότι προχωρούσαν τον σχεδιασμό τους για χτυπήματα -πέρα από το βασικό σχέδιο στην εβραϊκή συναγωγή.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ALPHA, o Ιρανός εγκέφαλος, με αφορμή την αναφορά για το χτύπημα στα Χριστούγεννα, λέει στον Πακιστανό συνεργό του ότι «όσο θα μεγαλώνουν τα νούμερα, τόσο θα μεγαλώσουν τα λεφτά. Αν φτάσουν μέχρι 5-6 άτομα μιλάμε και για 20 εκατ. ρουπίες».

Το… ελβετικό email που οδήγησε στην εξιχνίαση

Το «κλειδί» για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν ένα email. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το κουβάρι ξεκίνησε να ξετυλίγεται στα μέσα Φεβρουαρίου όταν και έφτασε ένα μήνυμα στην αντιτρομοκρατική από άγνωστο αποστολέα.

Το email έγραφε ότι ομάδα Πακιστανών ετοιμάζει χτύπημα με όπλα και εκρηκτικά στην Ελλάδα και πως τα λεπτομερή σχέδια των επιθέσεων ήταν αποθηκευμένα στα κινητά και σε υπολογιστές μελών της οργάνωσης. 

Το ίδιο μήνυμα ανέφερε ότι αρχηγός ήταν ο 27χρονος που συνελήφθη στη Ζάκυνθο και μάλιστα είχαν αποστείλει και τη φωτογραφία του. Μετά από έρευνα αποδείχθηκε ότι η διεύθυνση που στάλθηκε το email στις ελληνικές αρχές ήταν από μια εταιρία με έδρα Ελβετία.

Η στρατολόγηση

Ο «εγκέφαλος» και οι συνεργάτες του έψαχναν να βρουν οπλισμό και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν τουλάχιστον 15 ομοεθνείς τους για να εκτελέσουν τις εντολές του, ενώ φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση κατά και άλλων εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι 10 από αυτούς κρατούνται για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράτυπα στη χώρα. Οι 4 φέρονται να είναι πιο σκληροί και ύποπτοι για ενδεχόμενη εμπλοκή στον σχεδιασμό του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Ήδη οι Αρχές έχουν ανοίξει τα τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων, όπου, πέρα από τα 16.000 ευρώ που υποσχόταν για κάθε νεκρό ο επικεφαλής, τους είπε ότι θα είχε εξασφαλίσει και τη διαφυγή τους από την Ελλάδα στο Ιράν, όπου τους έταζε ότι θα τους ανοίξει και εστιατόριο.

Οι διάλογοι των δύο συλληφθέντων με τον φερόμενο ως καθοδηγητή

27χρονος συλληφθείς: Έχω έναν φίλο σε άλλο νησί που έχει όπλα (σ.σ.: πολεμικά τουφέκια) και πιστόλια.
30χρονος-αρχηγός: Να πας να τα πάρεις και να μου στείλεις φωτογραφίες όπου τα κρατάς.
27χρονος συλληφθείς: Φοβάμαι γιατί μπορεί να με «βγάλουν». Και πώς θα τα μεταφέρω;
«Είχαν κάποιες επαφές και με ομοεθνείς τους και με κάποιους ποινικούς καθώς προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να προμηθευτούν βαρύ οπλισμό», ανέφερε σε τηλεοπτικές της δηλώσεις η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος είχαν συγκεκριμένες εντολές από τον καθοδηγητή τους από το Ιράν, που τους έταζε χρήματα προκειμένου να στρατολογήσουν και άλλους:

27χρονος: Εγώ θέλω τουλάχιστον να αξίζουν τα χρήματα και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο όπου θα είναι τουλάχιστον 40-50 άτομα.
30χρονος-αρχηγός: Γι' αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δύο, είτε τρία και πες τους το έξω απ' τα δόντια: για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 15.000 ευρώ. Να γίνει η δουλειά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το κατάλαβες;
27χρονος: Θα γίνει, σ' το υπόσχομαι, και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis