Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:19 | 04/08/2023

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Συνέντευξη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατσαφάδου Κωνσταντίνου στην <<Σύγχρονη Αστυνομία>>

Διαβάστε επίσης

Συγχαρητήρια κύριε Υφυπουργέ για την ανάληψη των καθηκόντων σας και ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας δίνετε στην <<Σύγχρονη Αστυνομία>> στην εφημερίδα της Ε.ΑΣ.Υ.Α.

  • Είστε υιός αστυνομικού και κατά την γνώμη μας προέρχεστε από την οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομία γνωρίζοντας τα προβλήματα που απασχολούν τους Αστυνομικούς. Ποιο είναι το όραμά σας για την Ελληνική Αστυνομία;

Αλήθεια λέτε. Έχω ζήσει από μικρό παιδί τις αγωνίες και τα προβλήματα μιας οικογένειας που ο πατέρας είναι αστυνομικός. Ξέρω τι σημαίνει να έχεις έναν μισθό που δεν φτάνει και πρέπει να σπουδάσεις παιδιά και να τα βγάλεις πέρα. Αλλά έχω νιώσει και από μικρός την περηφάνεια του να ανήκεις σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια. Και θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται να ευχαριστήσω τον πατέρα μου Γιάννη για τον αξιακό κώδικα που μου έδωσε. Κυρίως όμως χαίρομαι ειλικρινά γιατί αυτή η χώρα, αυτή η πατρίδα, έδωσε την ευκαιρία σε ένα παιδί αστυνομικού να φτάσει σήμερα εδώ που βρίσκομαι εγώ. Και η συγκίνηση και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη, διπλή θα έλεγα για εμένα.

Εικόνα
2

Σε ότι αφορά το όραμά μου για την Αστυνομία. Θέλω να μπεί στην νέα εποχή με όρους ψηφιακής σύγκλισης και απόδοσης, μια αστυνομία που θα εμπνέει σεβασμό και όχι φόβο, μια αστυνομία που είναι εδώ  για να τηρεί την εφαρμογή των νόμων. Και πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι που μας διαβάζουν  αυτή τη στιγμή, συμφωνούμε, ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Αν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη, ισονομία και δεν μπορεί να έχουμε μία ορθολογική διαχείριση των θεμάτων στην ζωή μας. Η Ελληνική Αστυνομία, είναι, οφείλει να είναι και θα είναι ακόμη περισσότερο, φιλική προς τους πολίτες, φιλική προς τους νέους ανθρώπους, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Απέναντι στο έγκλημα θα υπάρξει μηδενική ανοχή και η ΕΛ.ΑΣ θα είναι εκεί που χρειάζεται για να το αντιμετωπίσει. Όπως μηδενική ανοχή θα υπάρχει απέναντι σε αυτούς τους ελάχιστους που προσβάλλουν με τις συμπεριφορές τους ένα Σώμα που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στην κοινωνία. Οι  στόχοι μας εκτείνονται στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη μίας σειράς φαινομένων στην κοινωνία μας. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το οργανωμένο έγκλημα, τα κρούσματα αστυνομικής βίας αλλά και βίας κατά των αστυνομικών, την ενδοοικογενειακή βία αλλά και την εφηβική παραβατικότητα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και να προχωρήσουμε και σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού, η αναβάθμιση των αστυνομικών ακαδημιών, η διαρκής εκπαίδευση και η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, η επέκταση της ψηφιοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση αστυνομικών κτιρίων και σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Η Ελλάδα επίσης, θα συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορά της, θα επιμείνουμε στην αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Θα φροντίσουμε η Ελληνική Αστυνομία να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη στο πλαίσιο της πολυσύνθετης αποστολής και του ρόλου της στην κοινωνία μας, να είναι δίπλα στους πολίτες με ενημερωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα.

  • Η ανήλικη παραβατικότητα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση, εσείς ως Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάτι το οποίο αναφέρατε κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στη Γ.Α.Δ.Α., πως θεωρείτε ότι πρέπει να κινηθεί η Ελληνική Αστυνομία για να αντιμετωπισθεί φαινόμενο;

Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Δεν είναι ένα θέμα που θα το κρύψουμε κάτω από το χαλί.

Η παραβατικότητα ανήλικων παιδιών, πολλές φορές μαθητών σχολείων συνδέεται με πάρα πολλούς παράγοντες και συνεπώς η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι απλή. Πιστεύω ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν: η οικογένεια, οι παρέες, το σχολείο, οι σχέσεις ενός παιδιού με τους δασκάλους και τους καθηγητές και το διαδίκτυο.

Πολλές φορές η παραβατικότητα συνδέεται επίσης με οπαδικές παράνομες δράσεις- χουλιγκανισμό. Επομένως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα περίπλοκο πρόβλημα και πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία της Αστυνομίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη σχολική κοινότητα για θέματα που αφορούν τη παραβατικότητα των ανηλίκων.

Στην Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν δύο Υποδιευθύνσεις, στην ΓΑΔΑ και στην Θεσσαλονίκη και ειδικά γραφεία σ’ όλη την Ελλάδα που ασχολούνται ειδικά με το θέμα, που αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα των δυτικών κοινωνιών. Εμείς από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με τους ειδικούς να χαρτογραφούμε τις μορφές και τις τάσεις βίας, ώστε να χαράσσουμε πολιτικές που να ανταποκρίνονται στην επίλυση του προβλήματος. Δεν μπορεί να συντρίψει κανείς ένα παιδί 15,16,17 ετών ακόμη και για σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές. Πρέπει να υπάρχει δεύτερη ευκαιρία. Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας.

  • Παρά το γεγονός ότι την τελευταία τετραετία έχει υπάρξει μια γενναία προσπάθεια ανανέωσης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, εντούτοις τα προβλήματα στον τομέα αυτό, παραμένουν. Πιστεύετε στην ανάγκη αναβάθμισης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίαςώστε να μπορεί να ακολουθήσει την συνεχή εξέλιξη των μορφών εγκληματικότητας;

Όπως έχουμε δεσμευτεί στις προγραμματικές μας δηλώσεις στόχος μας είναι να  υλοποιήσουμε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Δίνοντας έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, με τη διαρκή αναβάθμιση των αστυνομικών ακαδημιών και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών τους, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμό των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που σε καθημερινή βάση διακινδυνεύουν τη ζωή τους για τη δική μας ασφάλεια.

Να επεκτείνουμε την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, με στόχο την άμεση εξυπηρέτησή τους χωρίς ταλαιπωρία και με περιορισμό́ χρήσης ανθρωπίνων πόρων σε μη αστυνομικές υπηρεσίες.

Να προχωρήσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση και την βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων των αστυνομικών υπηρεσιών και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, δημιουργώντας καταρχήν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για το προσωπικό μας.

Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Ελληνικής Αστυνομίας για να αναδείξουμε στους πολίτες την κοινωνική της συνεισφορά και να προσελκύσουμε πολίτες κάθε ηλικίας να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές του Σώματος.

Πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να βρεθεί επιτέλους τεχνολογικά μπροστά από το έγκλημα. Αυτός είναι ο στόχος μας και η φιλοδοξία μας.

  • Έχοντας διατελέσει υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιές οι διαφορές του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας;

Να μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο κοινό που έχουν. Ότι τα στελέχη τους, οι άνδρες και οι γυναίκες που φορούν το εθνόσημο, υπηρετούν την πατρίδα και την κοινωνία, 24 ώρες το 24ωρο με αυταπάρνηση και με προσωπικές θυσίες. Νύχτα και μέρα, βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ και τους αξίζει κάθε σεβασμός. Αντί λοιπόν κάποιοι με διάφορες αφορμές να τους στοχοποιούν από ιδεοληψία να επιχειρήσουν να φανταστούν μια Ελλάδα, χωρίς αυτούς. Τότε ίσως συνειδητοποιήσουν το μεγάλο έργο που επιτελούν τα στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος.

  • Το συνδικαλιστικό μας κίνημα έχει κατατεθειμένες προτάσεις τόσο για τα θεσμικά όσο και για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των Αστυνομικών. Θα είστε αρωγός ώστε επιτέλους να επιλυθούν ζητήματα που χρονίζουν;

 Είμαστε εδώ και για να λύνουμε προβλήματα και ζητήματα που αφορούν εκτός από θέματα ασφάλειας των πολιτών και της χώρας, και των ανθρώπων που υπηρετούν την Ελληνική Αστυνομία. Και δεν θα κάνω εσωτερικό συνδικαλισμό για να γίνω αρεστός. Πιστεύω ότι αυτά τα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου είχαν επιπτώσεις, τόσο οικονομικές στους αστυνομικούς όπως και σε όλους τους εργαζόμενους. Είμαστε εδώ και έχετε διαπιστώσει ότι αρκετά από αυτά τα αλλάζουμε. Υπάρχουν ελλείψεις και προσπαθούμε να τις διορθώσουμε. Η εντολή που έχουμε πάρει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αυτή. Αλλά και εσείς μέσα στην κοινωνία ζείτε και βλέπετε και τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση και τις δυσκολίες που υπάρχουν καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα σε κάθε επίπεδο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε και θα βελτιώσουμε άμεσα πολλά από αυτά που χρόνια τώρα είχαν μείνει στάσιμα ή δεν είχαν βελτιωθεί όσο θα έπρεπε.

  • Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε προς την Ελληνίδα και τον Έλληνα αστυνομικό με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας;

Ότι είμαστε εδώ, ότι προχωράμε μαζί, ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Αστυνομία προς το καλύτερο. Ότι σε αυτήν την προσπάθεια όλοι θα έχουν ένα μερίδιο ανάπτυξης και συμμετοχής. Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει πως ότι υπόσχεται το κάνει πράξη. Και αυτό θα ισχύει και για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σας ευχαριστούμε  για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε και ευχόμαστε τα καλύτερα στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, αφού το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη είναι από τα δυσκολότερα!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis