Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
pakos
08:29 | 04/08/2023

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

O Δημοσθένης Πάκος, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και εκπροσωπεί καθημερινά χιλιάδες αστυνομικούς, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο policenet.gr και την Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη.

Ο πρόεδρος της Ε.ΑΣ.Υ.Α., μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε για ζητήματα που ενδιαφέρουν τόσο τους αστυνομικούς όσο και τους πολίτες, όπως είναι οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Ενώ αναφέρθηκε στην «παρεξηγημένη» και συγχρόνως μάχιμη υπηρεσία, τα ΜΑΤ (Υ.Α.Τ./Υ.ΜΕ.Τ.) αλλά και στις επιθέσεις των αντιεξουσιαστών εις βάρος των αστυνομικών.  

Τα κυριότερα προβλήματα

Ο κ. Πάκος, γνωστοποίησε στο policenet.gr ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν τους αστυνομικούς, καθημερινές ανησυχίες που μοιράζονται μαζί του.

«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αριθμεί περίπου 11.000 ενεργά μέλη. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών κατάγεται από τη περιφέρεια και έχει τοποθετηθεί στην Αττική. Οι βασικότερες ανησυχίες των μελών μας είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης στην πρωτεύουσα και η πολύ δύσκολη εργασιακή καθημερινότητα, που σε συνδυασμό συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που τους δυσχεραίνει ώστε να εκτελούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους. Επιπρόσθετα, είναι πλήρως αντιφατικό το γεγονός ότι ένας αστυνομικός ο οποίος πρέπει να εργαστεί με επαγγελματισμό σε Υπηρεσία με μεγάλη επικινδυνότητα, στα μέσα κάθε μήνα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες της οικογένειάς του, αφού ο μισθός δεν επαρκεί

Κατανομή στο λεκανοπέδιο

O κ. Πάκος έχοντας ως γνώμονα το θάρρος της γνώμης του, στην ερώτηση για το εάν η κατανομή του ένστολου έμψυχου δυναμικού στο λεκανοπέδιο Αττικής είναι ορθολογική, απάντησε πως η Ένωση έχει θίξει αρκετές φορές το ζήτημα. «Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών έχουμε μιλήσει με θάρρος και αρκετές φορές κόντρα στα στενά συμφέροντά μας για την ανάγκη ανακατανομής προσωπικού μεταξύ υπερτροφικών και ατροφικών Υπηρεσιών. Οι Ηγεσίες έχουν την πλήρη ευθύνη να εγκύψουν στις προτάσεις μας και να κατανείμουν το προσωπικό ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε Υπηρεσίας. Δεν πειράζει, ας χαλάσουν και μερικά ‘’χατίρια’’»

Σταθερές φυλάξεις

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που αφορά την Ελληνική Αστυνομία είναι οι σταθερές φυλάξεις, στις οποίες διατίθεται σπουδαίος αριθμός αστυνομικών. Ο κ. Πάκος σχολίασε στο policenet.gr ότι: «Οι σταθερές φυλάξεις αποτελούν ένα μέτρο πλήρως παρωχημένο για το οποίο, εκτός από τις συνεχείς καταγγελίες μας, έχουμε προσφύγει ως Ένωση Αθηνών και στη Δικαιοσύνη. Σε όλες τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές Αστυνομίες οι φυλάξεις στόχων γίνονται με περιπολίες και τεχνικά μέσα.»

Μισθολογική και βαθμολογική διεκδίκηση

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ε.ΑΣ.Υ.Α. αναμένει το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών, ούτως ώστε να προβούν σε νέες διαπραγματεύσεις.

«Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α., για οποιαδήποτε μισθολογική και βαθμολογική διεκδίκηση εκφραζόμαστε μέσω των θεσμικών Οργάνων μας και στη συνέχεια διαβιβάζουμε τις προτάσεις μας μέσω της Ομοσπονδίας, η οποία αυτή την περίοδο έχει θέσει ως κύριο ζήτημα διεκδίκησης, την αναγνώριση της επικινδυνότητας εργασίας του αστυνομικού. Μετά τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, όταν θα έχει προκύψει μια Κυβέρνηση με την οποία θα υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, θα εκφραστούμε για όλα με τον τρόπο που αναφέρθηκα άνωθεν», είπε.

Επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε βάρος Αστυνομικών

Το εν λόγω θλιβερό φαινόμενο αποτελεί συχνά μέρος του αστυνομικού ρεπορτάζ. Στην ερώτηση εάν εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες (επιχειρησιακές ή νομικές) για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής βίας, ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική κοινωνία είναι θεατής σε ένα διαρκές θέατρο του παραλόγου.

«Σχεδόν 50 χρόνια η ελληνική κοινωνία είναι θεατής στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, ήτοι παρακολουθεί κάποιους δήθεν επαναστάτες να επιτίθενται σε αστυνομικούς. Προκειμένου να τελειώσει αυτή η ιστορία οφείλει καταρχάς το σύνολο του πολιτικού συστήματος να σταθεί απέναντι στο μπάχαλο και την αναρχία, οι επιχειρησιακοί παράγοντες να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα και όχι να δίνουν εντολές με δημιουργική ασάφεια και να εξετασθεί από πλευράς της Πολιτείας το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της επίθεσης εναντίον αστυνομικών ως ιδιώνυμο αδίκημα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Κάμερες στις στολές των Αστυνομικών

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η καθολική εφαρμογή καμερών στις στολές των αστυνομικών –όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα και να βάλει «τέλος» στο αφήγημα περί αστυνομικής βίας.

 «Οι κάμερες στις στολές αστυνομικών αποτελούσε και αποτελεί πάγιο αίτημα της Ένωσής μας. Μια καθολική εφαρμογή με σοβαρό νομοθετικό πλαίσιο στα πρότυπα άλλων χωρών θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα και θα κατέρριπτε τους μύθους για αστυνομική βία πάνω στους οποίους έχουν στηθεί πολιτικές καριέρες.»

 

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

«Κατά τη γνώμη μου, ο τρόπος με τον οποίο οι Πολιτικές και Φυσικές Ηγεσίες των τελευταίων ετών προσπάθησαν να δημιουργήσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ήταν τελείως άναρχος και παντελώς ανεφάρμοστος. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, διατρανώσαμε την αντίθεσή μας και επειδή τα γραπτά μένουν, οποιοσδήποτε μέσω της ιστοσελίδας μας www.easya.gr, δύναται να αναζητήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις μας την περίοδο εκείνη, καθώς και συναντήσεις μας με πολιτικά κόμματα, Υπουργούς και Βουλευτές, με τις προτάσεις μας μάλιστα να γίνονται και επερώτηση στη Βουλή! Θεωρώ ότι από την επομένη των εκλογών για να έχουμε ασφαλή Πανεπιστήμια όπου τα παιδιά μας θα σπουδάζουν απερίσπαστα από κουκουλοφόρους και κακοποιούς, οι προτάσεις μας οφείλουν να λάβουν σάρκα και οστά, με ταυτόχρονη αλλαγή ολόκληρου του πλαισίου, ειδάλλως με την έωλη ΟΠΠΙ θα ανακυκλώνεται συνεχώς η ίδια κουβέντα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ε.ΑΣ.Υ.Α.

 

Σύγχρονη ΕΛ.ΑΣ. και στρατηγικές άλλων Αστυνομιών

Ο κ. Δημοσθένης Πάκος χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη η Ελληνική Αστυνομία να υιοθετήσει στρατηγικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

«Είναι προφανές ότι για να έχουμε μια πραγματικά σύγχρονη Αστυνομία, επιβάλλεται να υιοθετήσουμε τόσο επιχειρησιακές όσο και οργανωτικές στρατηγικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τούτο όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη, τουναντίον απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός, πλάνο και συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ώστε να επιτύχει, αφού κάθε φορά που οι αλλαγές έγιναν στο ‘’πόδΙ’’ στέφθηκαν από απόλυτη αποτυχία.»

Εικόνα
ΠΑΚΟΣ

Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης – Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Ο κ. Πάκος, έχοντας διανύσει μια μακροχρόνια σταδιοδρομία στις Ειδικές Μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, εξήγησε στο policenet.gr ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας μάχιμης και πολλές φορές «παρεξηγημένης» υπηρεσίας.

«Τα ΜΑΤ (Υ.Α.Τ. – Υ.ΜΕ.Τ.) είναι το υπηρεσιακό μου σπίτι. Οι στιγμές που έχω περάσει στην συγκεκριμένη Υπηρεσία και το δέσιμο με τους συναδέλφους είναι κάτι το μοναδικό. Δυστυχώς όμως, αν και αποτελεί μια από τις πιο μάχιμες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., με τεράστια επικινδυνότητα και πάρα πολλούς τραυματίες κάθε χρόνο, είναι, ίσως και η πιο συκοφαντημένη. Στην περίοδο της αναταραχής των μνημονίων όπου η χώρα ήταν σπαρμένη με μπαρούτι, αν δεν υπήρχε η ΕΛ.ΑΣ. και κατ’ επέκταση τα ΜΑΤ (εκ φύσεως της αποστολής τους), δεν ξέρω τι δημοκρατία θα είχαμε σήμερα, εντούτοις, η προσφορά αυτών των συναδέλφων δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα, αντί για συγχαρητήρια και επαίνους, παραλάβαμε Ε.Δ.Ε. και οδηγούμασταν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια», είπε σθεναρά. 

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Στη σημερινή εποχή τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια, οι Ηγεσίες συνηθίζουν, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, να χρησιμοποιούν την έκφραση «στείλε μια διμοιρία». Συνεχίζουμε όμως ως Υπηρεσία να είμαστε ελεγχόμενοι με Ε.Δ.Ε., τη στιγμή που το μόνο που κάνουμε είναι να εκτελούμε τις εντολές της Ηγεσίας ! Οι ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις δεν μπορούν επ’ ουδενί να αμαυρώνουν την προσφορά μας. Ας μην λησμονούν όσοι επικαλούνται το έπος του Έβρου, το τι συνέβη λίγα 24ωρα νωρίτερα με τα αίσχη που έλαβαν χώρα εναντίον των συναδέλφων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ας αναλογιστούν ότι οι ίδιοι αστυνομικοί λίγα 24ωρα μετά εγκατέλειψαν εν μια νυκτί τις οικογένειές τους, προκειμένου να μεταβούν στον Έβρο και να τιμήσουν με αυταπάρνηση το εθνόσημο και τον όρκο τους, υπερασπιζόμενοι τα σύνορα της πατρίδας μας.»

                                                

Η προσφορά του συνδικαλιστικού κινήματος στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. και οι αδυναμίες

Ο συνεντευξιαζόμενος κλήθηκε να απαντήσει αναφορικά με την προσφορά αλλά και τις αδυναμίες του συνδικαλισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο προσωπικό του όραμα.

«Η προσφορά του συνδικαλιστικού κινήματος στον Έλληνα αστυνομικό είναι τεράστια, παρά το γεγονός ότι το κυρίαρχο πρόβλημα στις τάξεις των συνδικαλιστικών είναι ο λαϊκισμός. Εάν κατορθώσουμε να αποβάλουμε τον λαϊκισμό και εργαστούμε ενωμένοι λέγοντας μόνο αλήθειες, θα βρεθούμε σε θέση να δημιουργήσουμε στο μέλλον μια πραγματικά σύγχρονη Αστυνομία με έναν αστυνομικό που θα αμείβεται αξιοπρεπώς και θα εργάζεται με την ενδεδειγμένη θεσμική θωράκιση σε αρμονικό εργασιακό περιβάλλον, με απώτερο σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής του, ήτοι την προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της τιμής και της περιουσίας των Ελλήνων Πολιτών», κατέληξε.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis