Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
15:08 | 12/02/2024

  Τις Διευθύνσεις Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Οικονομικής Αστυνομίας επισκέφτηκε το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών στο πλαίσιο επισκέψεων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες δικαιοδοσίας της, όπου συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους Διευθυντές των Υπηρεσιών Ταξίαρχο κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ Βασίλειο και Ταξίαρχο κ. ΜΑΓΓΑ Γεώργιο, καθώς και με το προσωπικό των νευραλγικών αυτών Υπηρεσιών.

Είναι γνωστό τοις πάσι  ότι η ΔΙ.Δ.Η.Ε. και η Δ.Ο.Α. αποτελούν  Υπηρεσίες πρότυπα τόσο για την Ελλάδα, αλλά και για το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

Η Δ.Ο.Α. όπως ενημερωθήκαμε από τον κ. Ταξίαρχο, έχει ως κύρια αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων που τελέστηκαν εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας γενικότερα, της Ε.Ε. και εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την έρευνα, πρόληψη και καταστολή της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις κ.λ.π.

Στη ΔΙ.Δ.Η.Ε., ο κ. Ταξίαρχος μας ανέλυσε το έργο της Υπηρεσίας σε επίπεδο καταστολής αλλά και πρόληψης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, μέσα από ισχυρές συνεργασίες με τις Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές, τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις ανεξάρτητες αρχές, τα τραπεζικά ιδρύματα αλλά και με Αρχές Επιβολής νόμου παγκοσμίως, όπως και η Europol, η Interpol, ο ENISA, το EC3 κ.ά.. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανάπτυξη του τομέα της πληροφορικής και την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη νέα εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας, οι οποίες επέφεραν σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα και εξυπηρετήσεις στην κοινωνία, οι εγκληματίες προσαρμοζόμενοι ταχύτατα στη νέα πραγματικότητα στράφηκαν στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των δικογραφιών που χειρίζεται η Υπηρεσία τα τελευταία τέσσερα έτη. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυβερνοέγκλημα έχουν η κοινωνική μηχανική, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, οι επιθέσεις με αλίευση των προσωπικών δεδομένων (phishing), οι επιθέσεις κατά πληροφοριακών συστημάτων, οι απάτες που διαπράττονται μέσω διαδικτύου, αλλά και η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και ενηλίκων μέσω διαδικτύου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ΔΙ.Δ.Η.Ε. μαχόμενη στην πρώτη γραμμή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και άμεσα το έγκλημα και παράλληλα ενημερώνει τους πολίτες με στόχο πρωτίστως την πρόληψη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία είναι ο όγκος εργασίας με τον οποίο επιφορτίζεται εξαιτίας της δικομανίας, της επιδειξιομανίας αλλά και της άγνοιας κάποιων αναφορικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της, αφού καίτοι υπάρχει συνεχής καμπάνια ενημέρωσης, ορισμένοι ακόμα και για απλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο οι οποίες ενδεχομένως από την πλευρά τους να θεωρούνται ως δυσφημιστικές, απευθύνονται στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν οι υποθέσεις τους να διεκπεραιωθούν από άλλες Υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται η ΔΙ.Δ.Η.Ε. με τεράστιο όγκο δικογράφων κάτι που βεβαίως αποβαίνει εις βάρος της εξιχνίασης πολύ σημαντικότερων υποθέσεων όπως αυτές που προαναφέραμε.

Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα σε πολύ καλό κλίμα ενώ από πλευράς μας τονίσαμε ότι το προεδρείο της Ένωσης Αθηνών θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους συναδέλφους που στελεχώνουν τις Διευθύνσεις Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Οικονομικής Αστυνομίας, δύο Υπηρεσιών κοσμήματα για την ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες έχουν εξιχνιάσει εκατοντάδες υποθέσεις.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis