Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
13:19 | 07/06/2023

«Αν κάποιος παρατηρούσε τον τρόπο που ζούσε και κινούνταν αποκλείεται να φανταζόταν πως πρόκειται για μέλος κυκλώματος που εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες και έχει καταφέρει να “ξεπλύνει” τόσο μεγάλα ποσά. Μάλλον θα νόμιζε πως πρόκειται για κάποιον σοβαρό επιχειρηματία, μετρημένο και πειθαρχημένο».

Με αυτές τις λέξεις περιέγραψαν καλά ενημερωμένες πηγές στο kathimerini.gr το προφίλ του διαβόητου απατεώνα που, σύμφωνα με τη Europol, ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου και συνελήφθη στις 31 Μαΐου στη Γλυφάδα.

Διαβάστε επίσης

Ο 52χρονος είχε μπει από καιρό στο στόχαστρο των ολλανδικών αρχών οι οποίες και ζήτησαν τη συνδρομή του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την παρακολούθησή του. 

Δεν κινούσε υποψίες

Η στοχοποίησή του από τους Ολλανδούς προέκυψε έπειτα από μακρά έρευνα της ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση του, καθώς θεωρείται ύποπτος ότι ηγείτο εγκληματικής οργάνωσης που, σε μηνιαία βάση, ξέπλενε εκατομμύρια ευρώ για εγκληματίες.

Ο «τραπεζίτης» βρισκόταν από καιρό στη χώρα μας και είχε φροντίσει να διαμορφώσει ένα προφίλ ικανό να κρατά μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα και να μην προκαλεί υποψίες. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του kathimerini.gr, ο συλληφθείς έκανε μία καλή ζωή και ακολουθούσε πιστά το καθημερινό του πρόγραμμά. Ξύπναγε νωρίς το πρωί, έκανε τη γυμναστική του, στη συνέχεια πραγματοποιούσε συναντήσεις και, μετά τις δουλειές της ημέρας, επέστρεφε στο διαμέρισμα του. 

Ο άνδρας διατηρούσε στη χώρα μας μία εταιρεία real estate η οποία είχε στη διάθεσή της περίπου 13 διαμερίσματα, όχι ιδιαίτερα μεγάλα ή πολυτελή, στις περιοχές της Δάφνης και της Ηλιούπολης, ενώ, όσο βρισκόταν στην Ελλάδα, δεν είχε ποτέ απασχολήσει τις Αρχές. 

Γλυφάδα: Το προφίλ του «σκιώδους» τραπεζίτη, η εταιρεία real estate και τα 250 εκατομμύρια-1

Πώς έφθασαν στα ίχνη του

Η αντίστροφη μέτρηση για τη στοχοποίηση και, εν τέλει, τη σύλληψη του 52χρονου ξεκίνησε έπειτα από την ανάλυση κρυπτογραφημένων συνομιλιών.

Ειδικότερα, η Europol κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι εγκληματίες, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM. 

Οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2020 – Μάρτιος 2021 και η αποκρυπτογράφησή τους έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης των ολλανδικών αρχών με την ονομασία «Claver».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο «τραπεζίτης» του εγκλήματος κατάφερε να διακινήσει σε 10 μήνες το ποσό – μαμούθ των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η διακίνηση των χρημάτων γινόταν μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος, με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, ενώ πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων, αλλά κυρίως από εμπόριο ναρκωτικών. 

«Είχε καταφέρει να κάνει τη διακίνηση χρημάτων εξ αποστάσεως χωρίς να δημιουργεί καθόλου υποψίες. Πρόκειται για ηγετικό στέλεχος στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Κατεύθυνε τις διαδρομές των χρημάτων μέσω υπόγειων τραπεζικών συστημάτων, ενώ στην Ολλανδία έκανε διανομή μετρητών μέσω κούριερ. Στο τέλος της ημέρας του έστελναν το ισοζύγιο πληρωμών, δηλαδή μία γενική αναφορά για τα χρήματα που είχαν διακινηθεί» εξήγησαν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές.

Γλυφάδα: Το προφίλ του «σκιώδους» τραπεζίτη, η εταιρεία real estate και τα 250 εκατομμύρια-2

Πλήθος μετρητών και ρολόγια από «χρυσάφι»

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά σε χαρτονομίσματα προερχόμενα από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, λίρες Τουρκίας, Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Rand Νοτίου Αφρικής.

Παράλληλα κατασχέθηκαν δύο πολυτελή ρολόγια η αξία των οποίων προσεγγίζει περίπου τις 100.000 ευρώ. 

Γλυφάδα: Το προφίλ του «σκιώδους» τραπεζίτη, η εταιρεία real estate και τα 250 εκατομμύρια-3

Τέλος κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, tablet, ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM.

Γιάννης Σουλιώτης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis