Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
οπλο
18:37 | 08/09/2022

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε στην Ουκρανία το πιο ακριβές κατευθυνόμενο βλήμα πυροβολικού του οπλοστασίου των ΗΠΑ, το καθοδηγούμενο από GPS Excalibur, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια των δυνάμεων του Κιέβου να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και σήμερα ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική βοήθεια-«μαμούθ», ύψους 675 εκατ. δολαρίων, αλλά η αποστολή του συγκεκριμένου βλήματος στην Ουκρανία δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ήρθε στο φως από έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο.

Διαβάστε επίσης

Το καθοδηγούμενο από δορυφόρο βλήμα Excalibur μπορεί να πλήξει στόχους με ακρίβεια δύο μέτρων και πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ το 2007, στη δολοφονία τού Αμπού Τζούρα, ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, και συνεργατών του. 

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα δαπανήσει 92 εκατ. δολάρια σε εγκεκριμένα από το Κογκρέσο συμπληρωματικά κεφάλαια για την προμήθεια βλημάτων για την αντικατάσταση M982 Excalibur, που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.

Το βάρους 48 κιλών βλήμα εκτοξεύεται από οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, αναπτύχθηκε από τις Raytheon Missiles and Defense και BAE Systems Bofor και μπορεί να κτυπήσει στόχους σε απόσταση περίπου 40,5 χιλιομέτρων με τέτοια ακρίβεια που μειώνει τον αριθμό των απαιτούμενων βολών και τις παράπλευρες απώλειες.

Βάσει των δυνατοτήτων του, το βλήμα αυτό πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή με χειρουργική ακρίβεια κέντρων διοίκησης και ελέγχου των ρωσικών δυνάμεων, καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες εμπλέκονται σε μάχες εκ του σύνεγγυς με τους εισβολείς στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Πηγή: iefimerida.gr 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis