Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
13:59 | 15/01/2023

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Ζougla.gr 2023

Bρίσκονται ακροβολισμένοι κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης επιχείρησης που απαιτεί λεπτό χειρισμό. Εκπαιδεύονται συνεχώς δοκιμάζοντας τις αντοχές τους ενώ αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η υπομονή και η ψυχραιμία.

Ο λόγος για τους ελεύθερους σκοπευτές της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας η οποία εδρεύει στο Μαρκόπουλο Αττικής. Αυτοί οι άνδρες αποτελούν την ελίτ των ειδικών επιχειρήσεων και για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί εκεί, θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια αλλά και να συμβιβαστεί με έναν τρόπο ζωής πολύ διαφορετικό.

Η κάμερα της «Ζούγκλας» βρέθηκε στην έδρα της ΕΚΑΜ προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τους ελεύθερους σκοπευτές τους οποίους ακούμε συνεχώς αλλά δεν τους βλέπουμε. Μάλιστα τη Δευτέρα θα βρίσκονται σε επιφυλακή και θα επιτηρούν από ταράτσες κτιρίων χωρίς να είναι διακριτοί λόγω της προσέλευσης υψηλών προσώπων για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. 

Οι αποστολές τους είναι πολλές και διάφορες. Όλες όμως έχουν βαθμό δυσκολίας.  Αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ειδικές και απόρρητες αποστολές. Μπορεί να χρειαστεί να λείπουν για ημέρες από τη μονάδα τους και φυσικά μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Βρίσκονται σε σημεία και κατοπτεύουν τους χώρους ή μια περιοχή. Προσηλωμένοι στον στόχο, ο οποίος μπορεί να είναι ένας κακοποιός που απειλεί έναν πολίτη αλλά και κινήσεις ναρκεμπόρων.

Εκείνοι σε βλέπουν κι ας είναι σε απόσταση ακόμα και 900 μέτρων μακριά σου. Έχουν τη δυνατότητα με τον ειδικό εξοπλισμό που φέρουν να σε βλέπουν στο ένα μέτρο.

Η επέμβασή τους είναι σωτήρια αλλά και οι πληροφορίες που συλλέγουν πολύ σημαντικές. Η απόφαση όμως μέχρι το πάτημα της σκανδάλης είναι εκείνο που τους κάνει ξεχωριστούς.

Πρέπει να ζυγίσουν, πρέπει να υπολογίσουν,  κόντρα στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες αλλά και στα διάφορα εμπόδια μεταξύ αυτών και του στόχου. Εκείνη τη στιγμή πριν τη βολή, οι παλμοί θα πρέπει να παραμείνουν σταθεροί. Να μην υπάρχει άγχος, αλλά ηρεμία, απόλυτη ηρεμία. Και αυτό διότι όταν η σκανδάλη πατηθεί και φύγει η σφαίρα δεν έχει πισωγύρισμα. Ή θα εξουδετερώσεις τον στόχο και θα σώσεις ανθρώπινες ζωές ή θα γίνει μακελειό.

Πίσω όμως από τις μάσκες και τον βαρύ οπλισμό που φέρουν οι ελεύθεροι σκοπευτές υπάρχουν άνθρωποι. Άνδρες οι οποίοι διάλεξαν να κάνουν αυτή τη δουλειά για συγκεκριμένους λόγους τους οποίους εξηγούν στην κάμερα. Κι αν τους ρωτήσεις εάν θα άλλαζαν δουλειά η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική.

Για να κάνεις αυτή τη δουλειά θα πρέπει  - όπως εξηγούν -  εκτός του να έχεις καλό σημάδι, να σου αρέσουν και τα όπλα. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι περνούν ένα δύσκολο «σχολείο» εκπαίδευσης και τελικά μόνο λίγοι επίλεκτοι θα γίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.

Αυτοί που θα συνεχίσουν, θα εξελιχθούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν ό,τι τους ζητηθεί. Από την προστασία ενός επισήμου μέχρι και την εμπλοκή τους σε μια αστυνομική επιχείρηση όπου η βολή τους θα είναι καταλυτική.

Οι εγκαταστάσεις όπου εκπαιδεύονται είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε να προσομοιάζουν συνεχώς σενάρια εμπλοκής με στόχους.

Το κύριο όπλο το οποίο χρησιμοποιεί ο ελεύθερος σκοπευτής είναι Βρετανικής κατασκευής και με αυτό μπορεί να κάνει εύστοχη βολή ακόμα και από τα 1.000 μέτρα ! Η επιτυχία της βολής όμως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Όταν λειτουργούν ως δυάδα, ένας θα πυροβολήσει ενώ το ζευγάρι του είναι αυτό το οποίο θα δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η βολή.

 

Ζεύγος ελεύθερων σκοπευτών πριν τη βολή
Ζεύγος ελεύθερων σκοπευτών πριν τη βολή

Σε μια επιχείρηση φυσικά υπάρχουν κανόνες εμπλοκής. Στην ικανότητα και στην εκτίμηση του ελεύθερου σκοπευτή βρίσκεται και το «κλειδί» για την επιτυχία. Ο ίδιος ο σκοπευτής μπορεί να μην πραγματοποιήσει βολή ακόμα και την τελευταία στιγμή εάν κρίνει πως δύσκολα θα έχει επιτυχία.

Η ομάδα των σκοπευτών που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία έχει διακριθεί σε αγώνες στο εξωτερικό, αποτέλεσμα της άρτιας εκπαίδευσης και λειτουργικότητας. Παράλληλα η ελληνική ομάδα εκπαιδεύεται κατά καιρούς και με άλλες παρόμοιες ομάδες άλλων κρατών.

Την ημέρα της επίσκεψής μας στις εγκαταστάσεις τους, μας υποδέχθηκε ο επικεφαλής της ομάδας των ελεύθερων σκοπευτών. Μπροστά στην κάμερα τέσσερις σκοπευτές πραγματοποίησαν βολή σε τέσσερις διαφορετικούς στόχους την ίδια στιγμή.

zougla.gr

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis