Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
δικαστικη
15:02 | 20/04/2024

Συνολικά τέσσερα άτομα παραπέμφθηκαν να δικαστούν, με απευθείας κλήση,  στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  για υπόθεση διακίνησης παράνομων μεταναστών, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Βασικός εμπλεκόμενος είναι ένας  45χρονος αστυνομικός που βρίσκεται προφυλακισμένος από τον περασμένο Ιούνιο και ο οποίος κατηγορείται για τρία  αδικήματα.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης (πηγή:   karfitsa.gr )

Διαβάστε επίσης

Εις βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για: Διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτης χώρας χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, κατά συρροή εκ κερδοσκοπίας και κατ’ επάγγελμα, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση. Συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης  για την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (διευκόλυνση εξόδου λαθρομεταναστών).

Αντιμέτωποι με το τελευταίο αδίκημα βρίσκονται ακόμη ένας αστυνομικός, που υπηρετεί εκτός Θεσσαλονίκης κι ένας αλλοδαπός, αραβικής καταγωγής. Οι δυο τους φέρονται επίσης ως μέλη  κυκλώματος προώθησης παράτυπων μεταναστών και  παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο ίδιο δικαστήριο.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος είναι ένας Σύρος που συνελήφθη, μαζί με τον πρώτο αστυνομικό, τον Ιούνιο 2023, καθώς επιχειρούσε να ταξιδέψει ο ίδιος και η ανήλικη αδελφή του προς τις Βρυξέλλες, μέσω του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Κατηγορείται για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, για παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα.

«Εγκληματική ομάδα»

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώτος κατηγορούμενος, τουλάχιστον από τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, ενεργώντας από κοινού με τον δεύτερο αστυνομικό, έναν Σύρο κι άλλους άγνωστους δράστες συγκρότησαν ιεραρχικά δομημένη εγκληματική ομάδα με σκοπό  τη διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα αλλοδαπών χωρίς νόμιμες διατυπώσεις, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.  Η μέθοδος δράσης αφορούσε την επιβίβαση τους σε αεροπλάνα, από τον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, για την προώθηση τους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βαλτικής.  

Όπως αναγράφεται στη δικογραφία, οι ρόλοι των μελών ήταν διακριτοί ενώ η συμβολή του πρώτου ήταν ιδιαίτερα σημαντική λόγω της ιδιότητας του ως αστυνομικού, της θέσης και των καθηκόντων του (επόπτης αξιωματικός βάρδιας). Ο 45χρονος φέρεται ότι παρείχε την απαραίτητη πληροφόρηση στα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την επικρατούσα κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενώ επιχειρούσε παράλληλα να στρατολογήσει κι άλλους αστυνομικούς.

Ο δεύτερος  κατηγορούμενος αστυνομικός  μαζί με άλλον άγνωστο συνεργό έρχονταν σε επαφή με τους διακινητές αλλοδαπούς και συνέλλεγαν τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των πλαστών εγγράφων, τις εθνικότητες των προς διακίνηση πολιτών τρίτων χωρών και την επίμαχη πτήση στην οποία επρόκειτο να επιβιβαστούν. Ακόμη φέρεται πως έδινε πληροφορίες στον συνάδελφο του ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να δράσει ανάλογα.

Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Όπως προέκυψε από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και άλλα στοιχεία που συγκέντρωσε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, ο 45χρονος αστυνομικός  και οι συγκατηγορούμενοι του, το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2022 και τον Ιούνιο του 2023, οργάνωσαν την επιχείρηση εξόδου 9 αλλοδαπών έναντι χρηματικού ανταλλάγματος το οποίο ανερχόταν σε 1000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω περιστατικά, που αναγράφονται στο κατηγορητήριο:

 Στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, μεσημβρινές ώρες, ο πρώτος αστυνομικός εντοπίστηκε να βρίσκεται δίπλα σε έναν ύποπτο για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και ζήτησε να κάνει ο ίδιος έλεγχο. Έκρινε ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα του εν λόγω ατόμου ήταν γνήσια και του επέτρεψε να ταξιδέψει προς Βενετία. Διαπιστώθηκε ότι ο επιβάτης έφερε τσέχικο διαβατήριο ενώ τα χαρακτηριστικά του παρέπεμπαν σε άτομο αραβικής καταγωγής και το διαβατήριο του ήταν προφανώς πλαστό, γεγονός που δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει έτερος αστυνομικός λόγω της απόστασης. Ο συγκεκριμένος άνδρας τελικά επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και «πέταξε» για τον προορισμό του.

Ο 45χρονος φέρεται πως παραδέχτηκε σε άλλον ελεγκτή αστυνομικό ότι δέχεται πολιτικές πιέσεις ώστε να περνά άτομα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου 2022,  σε πτήση για Ζυρίχη όταν ο ίδιος κατηγορούμενος αντιλήφθηκε ότι ο έλεγχος διαβατηρίων γίνεται από δύο αστυνομικούς άρχισε να πραγματοποιεί επικοινωνίες με το κινητό του τηλέφωνο. Μετά την ολοκλήρωση του  ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι δεν εμφανίστηκε καθόλου ένας επιβάτης με βουλγαρικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Στη συνέχεια, στα Duty Free εντοπίστηκε ένας ύποπτος  ο οποίος έφερε πλαστό διαβατήριο Βουλγαρίας με αναγραφόμενα στοιχεία που ταυτίζονταν με αυτά του ατόμου που δεν εμφανίστηκε καθόλου στην προαναφερόμενη πτήση και προέκυψε ότι  ήταν έναν 23χρονος Σύρος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA

Πηγή:   karfitsa.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis