Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
 ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης
10:30 | 20/11/2023

Βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Εκπαιδεύονται καθημερινά για να είναι πάντα προετοιμασμένοι. Δεν γνωρίζουν τι θα πει φόβος. Η αυτοπειθαρχία, η ανδρεία και η γενναιότητα αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους. Είναι οι πιο σκληροί από τους σκληρούς. Οι αστυνομικοί της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για ένα επίλεκτο τμήμα των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει τα πιο βαριά και πιο απαιτητικά περιστατικά, όπως ληστείες με ομηρίες και ένοπλους δράστες, αεροπειρατείες, τρομοκρατικές επιθέσεις και όχι μόνο. Οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ “ενεργοποιούνται” σε περιστατικά με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα έχει Ομάδες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. Διοικητικά υπάγονται στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

 ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης

Η ΕΚΑΜ αποτελείται από επίλεκτους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν περάσει από μία τρίμηνη απαιτητική και σκληρή εκπαίδευση. Έμπειρα στελέχη της ΕΚΑΜ εξηγούν στο thestival.gr, ότι μόλις το 10% των εκπαιδευόμενων καταφέρνει να ολοκληρώσει την εκπαίδευση. Από αυτούς που περνάνε το Σχολείο, οι καλύτεροι εντάσσονται στην Μονάδα.

Η ομάδα της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από 40 αστυνομικούς, οι οποίοι εκπαιδεύονται καθημερινά σωματικά και ψυχικά. Το thestival.gr βρέθηκε δίπλα στους άντρες της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης και κατέγραψε μια ημέρα της εκπαίδευσής τους. Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε επέμβαση της ΕΚΑΜ για τη σύλληψη ληστών που ταμπουρώθηκαν σε κτίριο, έπειτα από μια ανεπιτυχή ληστεία τράπεζας.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές παίρνουν θέση. Η ομάδα εισέρχεται στο κτίριο. Διασώζει τραυματισμένο πολίτη, συλλαμβάνει έναν ληστή και εξουδετερώνει έναν δεύτερο. Λίγο αργότερα εντοπίζει τον τρίτο ληστή στο όχημα διαφυγής και τον συλλαμβάνει.

Η ιστορία της ΕΚΑΜ

Η ιστορία των Ειδικών Μονάδων στο Αστυνομικό Σώμα ξεκινά από το 1978 με τη δημιουργία των πρώτων Αντιτρομοκρατικών Μονάδων στα τότε δύο Αστυνομικά Σώματα (Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων), τα οποία το 1984 ενώθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία. Οι πρώτες Μονάδες ήταν η Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ) της Αστυνομίας Πόλεων, καθώς και το Τμήμα Ειδικών Αποστολών (ΤΕΙΔΑ) της Ελληνικής Χωροφυλακής. Με τη συγχώνευση των δύο Σωμάτων συγχωνεύτηκαν οι δύο Ειδικές Μονάδες σε μία, η οποία πήρε την σημερινή της ονομασία.

Όλα αυτά χρόνια, η ΕΚΑΜ έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ομηριών και έχει πραγματοποιήσει πολλές συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών. Συμμετείχε στη σύλληψη και στις μεταγωγές μελών της 17ης Νοέμβρη, του Ε.Λ.Α, καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στην χώρα. Το Μάρτιο του 2003 αντιμετώπισε αποτελεσματικά αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος τύπου Airbus Α-130, που εκτελούσε πτήση από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα και προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τον Αύγουστο του 2005 συμμετείχε ενεργά στον απεγκλωβισμό των θυμάτων του αεροπορικού ατυχήματος HELIOS στο Γραμματικό Αττικής. Τέλος, η παρουσία της για την προστασία αξιωματούχων υψηλής επικινδυνότητας είναι μόνιμη και διαχρονική σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της χώρας, όπως, η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σύνοδοι Κορυφής, οι παγκόσμιες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, οι επισκέψεις Αρχηγών Κρατών και άλλων διεθνών Οργανισμών.

ΕΚΑΜ

Στελέχωση της ΕΚΑΜ

Το προσωπικό της ΕΚΑΜ απαρτίζεται από εθελοντές αστυνομικούς και επιλέγεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια έπειτα από τρίμηνη δοκιμασία. Στα επίλεκτα στελέχη της ΕΚΑΜ περιλαμβάνεται εκπαιδευμένο προσωπικό από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ή ένοπλους κακοποιούς.

Στις κυριότερες ειδικότητες περιλαμβάνονται άνδρες ομάδων εφόδου, ελεύθεροι σκοπευτές, ειδικοί παραβιάσεων (θυρών, τοίχων, κ.λπ.) με μηχανικά, υδραυλικά και εκρηκτικά μέσα, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, αναρριχητές – καταρριχητές, χιονοδρόμοι, νοσοκόμοι πεδίου μάχης και χειριστές drone.

Μέσα και Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός

Η Μονάδα διαθέτει πλήθος ειδικών μέσων μεταφοράς, καθώς και εργαλείων για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών της, όπως:

  • Οχήματα (ταχυκίνητα JEEP, μοτοσικλέτες, φορτηγά, λεωφορεία, αυτοκινούμενες σκάλες, κ.λπ.)
  • Φουσκωτά ταχύπλοα σκάφη.
  • Υλικά αναρρίχησης – καταρρίχησης διαφόρων τύπων.
  • Συλλογές Fast Rope για όλα τα ελικόπτερα.
  • Ειδικά υλικά παραβιάσεως θυρών (υδραυλικά συστήματα, κοριοί, κ.λπ.)
  • Τυποποιημένα εκρηκτικά γεμίσματα
  • Ενδοσκόπια
  • Κάμερες θερμικής απεικόνισης
  • Συσκευές υπέρυθρης παρατήρησης
  • Χειροβομβίδες κρότου – λάμψης
  • Χημικές ουσίες, καπνογόνες ουσίες, κ.λπ.
  • Drone

ΕΚΑΜ

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση αποτελεί το σύνηθες καθήκον του προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ε.Κ.Α.Μ. Τα στελέχη της Μονάδας τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης, τόσο στις διαδικασίες δυναμικών επεμβάσεων όσο και στον ειδικό προστατευτικό ή τον εξοπλισμό επεμβάσεων που χρησιμοποιούν, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στο απαιτητικό δύσκολο και ιδιόμορφο έργο της. Εκτός από το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης με την ένταξη στη Μονάδα, το προσωπικό παρακολουθεί σε ετήσια βάση τριμηνιαίο Πρόγραμμα Συντηρητικής Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κάτω από οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες.

Για την εκπλήρωση του σκοπού και της αποστολής της σημαντική είναι η κατά περίπτωση κοινή εκπαίδευση της ΕΚΑΜ με την Ομάδα των Διαπραγματευτών, τους Πυροτεχνουργούς και τα Ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Συνεργασίες

Η Μονάδα συνεργάζεται με όλες τις αντίστοιχες Ειδικές Μονάδες των Ελληνικών Σωμάτων Ασφάλειας, όπως τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος και πραγματοποιεί κοινές εκπαιδεύσεις και πραγματικές ασκήσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Επίσης, συνεργάζεται με τις Ειδικές Μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη C-130 και ελικόπτερα CH-47D και Super Puma για μεταφορές, καθώς επίσης και ελικόπτερα Seahawk και Super Puma για τεχνικές καταρριχήσεων Fast Rope και αεραποβάσεις.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των συνεργασιών της προσφέρει εκπαίδευση σε εξειδικευμένα αντικείμενα στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας σε βασικές τεχνικές βολών και στίβου μάχης.

Διεθνείς συνεργασίες και κοινές ασκήσεις

Η ΕΚΑΜ αποτελεί μέλος του δικτύου ATLAS, που αποτελεί το δίκτυο των ειδικών δυνάμεων των εθνικών αστυνομιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με τις αντίστοιχες ειδικές μονάδες του εξωτερικού (όπως, λ.χ., New Scotland Yard / SO19, G.E.O. Spain, R.A.I.D. France, S.E.K. Berlin Germany, Cobra Austria κλπ), καθώς και ευρύτερα σε διεθνές επίπεδο με αντίστοιχες μονάδες ( λ.χ. F.B.I./ Hostage Rescue Team, U.S. Marshals / Special Operation Group, U.S. Army Special Forces κλπ). Η ΕΚΑΜ συμμετέχει στις από κοινού ασκήσεις που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το thestival.gr ευχαριστεί θερμά το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τη Διεύθυνση της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. στη Βέροια και τη Διοίκηση και τους Αστυνομικούς της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης για τη συνεισφορά τους στην παραγωγή του αφιερώματος.

Πηγή:  thestival.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis