Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Αστυνομικοί σε ρόλο… baby sitter σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
17:59 | 07/05/2023

Του Μιχαήλ Λιάπη | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

Ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο απασχολεί για χρόνια χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα, δεσμεύει καθημερινά δεκάδες αστυνομικούς στερώντας τους από την υπηρεσία της ασφάλειας των πολιτών. Ο λόγος για το θέμα της προστασίας των εγκαταλελειμμένων η κακοποιημένων παιδιών, καθήκον με το οποίο καθημερινά είναι επιφορτισμένοι οι  αστυνομικοί την ώρα μάλιστα που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να ανταπεξέλθουν σε όλες τις περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης

Νοσοκομεία… “κρατητήρια” αθώων παιδιών

Όπως εξήγησε στο «TyposThes» ο πρόεδρός της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσαϊρίδης, οι αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη των εγκαταλειμμένων παιδιών μέσα σε νοσοκομεία γατί δεν υπάρχει άλλο μέρος – κάποια δημόσια δομή για να προφυλάξει αυτά τα παιδιά. Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαϊρίδης, πολλές φορές τα παιδιά αυτά προέρχονται από κάποια κακοποίηση και οι αστυνομικοί δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, όπως είπε ο πρόεδρος δεν είναι εικόνα  για ένα βασανισμένο παιδί να το φυλάνε δύο  αστυνομικοί σαν να είναι κρατούμενο, πράγμα το οποίο τρομάζει τα παιδιά.

Ο κ. Τσαϊρίδης, ανέφερε ότι έτυχε να «φυλούν» ένα μωράκι 40 μόλις ημερών πράγμα για το οποίο δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις οι αστυνομικοί και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για το ίδιο το μωράκι.

Μείον 10.000 αστυνομικοί στη φύλαξη των πολιτών

Πέραν των όποιων προβλημάτων προκύπτουν με αυτά τα αθώα παιδιά, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει είναι το θέμα της ασφάλειας των πολιτών καθώς οι φυλάξεις αυτές, έχουν στερήσει από τον κόσμο τα έτη 2021 και 2022  9.800 αστυνομικούς που θα μπορούσαν να περιπολούν και να κάνουν αστυνομική δουλειά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, εξήγησε ο κ. Τσαϊρίδης το όποιο όπως είπε, μεταφράζεται σε 5.000 περιπολίες.

Στο ίδιο νοσοκομείο αλλά σε διαφορετικούς ορόφους

Για την «φύλαξη» των παιδιών αυτών που είτε είναι κακοποιημένα είτε εγκαταλελειμμένα, και χρειάζονται ειδική φροντίδα από ειδικούς, δεν υπάρχει κάποια δημόσια δομή με αποτέλεσμα να φυλάσσονται σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα, την Αθήνα  όπως είπε ο κ. Τσαϊρίδης, για τον σκοπό αυτό έχουν δεσμευτεί τρείς θάλαμοι στο Νοσοκομείο Παίδων για να είναι όλα τα παιδιά συγκεντρωμένα ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων.

Στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε στον «TyposThes» ο πρόεδρός Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, έχει υπάρξει περίπτωση να φυλάμε παιδιά στο ίδιο νοσοκομείο αλλά σε διαφορετικούς ορόφους, πράγμα το οποίο συνεπάγεται με σπατάλη αστυνομικών καθώς αντί να απασχολούνται 2 αστυνομικοί (αν τα παιδιά ήταν συγκεντρωμένα) ανά βάρδια, το νούμερο αυτό αυξάνεται.

Αδυναμία από τα νοσοκομεία

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσαϊρίδης, κατά το παρελθόν προωθήθηκε μια πρόταση προς τους διοικητές των νοσοκομείων ώστε να βρεθεί μια λύση όπως στην Αθήνα για να είναι συγκεντρωμένα όλα τα παιδιά ώστε να μην υπάρχει αυτή η σπατάλη Αστυνομικών Δυνάμεων, αλλά οι διοικητές των νοσοκομείων, επικαλέστηκαν αδυναμία υλοποίησης.  Η μόνη που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό ήταν η κα. Άννα Ευθυμίου η οποία κατέθεσε και ερώτηση στην βουλή και μάλιστα προσπάθησε να βρει και χώρο ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί κονδύλια και βούληση άλλων φορέων.

Οι απαντήσεις του υπουργού

Όπως επισήμανε ο κ. Τσαϊρίδης, ακόμα και η απάντηση του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για το ζήτημα αυτό σε ερωτήσεις που κατέθεσαν Βουλευτές  ήταν ότι ουσιαστικά στρέφεται εναντίον των εισαγγελικών Αρχών, οι οποίοι διατάσουν αδιακρίτως φυλάξεις ανηλίκων χωρίς να αξιολογούν αν απαιτείται ή όχι. Επίσης σε άλλο μέρος της απάντησής του αναφέρει ότι οι αστυνομικοί δεν έχουν την επιστημονική κατάρτιση γι΄ αυτό το αντικείμενο και καταλήγει ότι θα προσπαθήσει να γίνουν ενέργειες ώστε αυτά τα παιδιά να φιλοξενηθούν σε  δομές ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός αστυνομικών δυνάμεων, αλλά ήρθε αρνητική απάντηση. Σημειώνεται ότι ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσαν η Βουλευτές κα. Άννα Ευθυμίου και η κα. Αγγελική- Ναταλία Αδαμοπούλου.

Είμαστε… ακατάλληλοι

Αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο «TyposThes» για το ζήτημα αυτό ανέφεραν σωρεία «προβλημάτων» που αντιμετωπίζουν κάνοντας την «υπηρεσία» αυτή. Όπως χαρακτηριστικά είπαν, στην περίπτωση που το παιδί που φυλάνε είναι κορίτσι και θέλει πχ να κάνει μπάνιο και η ηλικία της είναι 15 ή 17 χρονών, πρέπει να υπάρχει γυναίκα αστυνομικός παρούσα προκειμένου να μην συμβεί κάτι στο παιδί. Επίσης, ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο αν όχι ανάρμοστο ένας αστυνομικός ηλικίας 20 ετών να φυλάει ένα αγόρι ή πόσο μάλλον κορίτσι 17 ή 18 ετών.

Τέλος όπως είπαν συνήθως στην Θεσσαλονίκη τα νοσοκομεία που αναλαμβάνουν την «φύλαξη» αυτή είναι το ΑΧΕΠΑ και το «Γ. Γεννηματάς». 

www.typosthes.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis