Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννης Λαμπρόπουλος απάντησε τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» Μανώλη Χριστοδουλάκη, σχετικά με την υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων στην Ανατολική Αττική.
Ο κ. Υφυπουργός εξήρε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και την απαιτητικότητα που ενέχει ο σκοπός και τα καθήκοντα των στελεχών της, στοιχείο που επιβάλλει την υποστήριξη όλων των πολιτικών φορέων.
Διαβάστε επίσης
Ειδικότερα, ο κ. Υφυπουργός επισήμανε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Ανατολικής Αττικής, λέγοντας ότι «η Υποδιεύθυνση Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής έχει ενισχυθεί με 30 αστυνομικούς για τη στελέχωση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας» και συνέχισε τονίζοντας ότι «αποφασίστηκε η ενίσχυση των Τμημάτων Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Παιανίας και Κορωπίου με 8, 15 και 5 Ειδικούς Φρουρούς αντίστοιχα, αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Κορωπίου ενισχύθηκε με επιπλέον τρεις αστυνομικούς».
Κλείνοντας την πρωτολογία του ο κ. Λαμπρόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των στοιχείων της αστυνόμευσης της Ανατολικής Αττικής αναφέροντας συγκεκριμένους αριθμούς. Όπως είπε «στην Ανατολική Αττική για την αστυνόμευση της περιοχής του Κορωπίου, διατίθενται καθημερινά και κατά τη διάρκεια του 24ωρου 3 περιπολικά και τρεις ομάδες ΔΙΑΣ της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, τρεις εποχούμενες περιπολίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής και 4 ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας». Συνεχίζοντας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέθεσε πρόσφατα στοιχεία δηλώνοντας ότι, «επιπλέον, στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής τον μήνα Μάρτιο, πραγματοποιήθηκαν 1.850 αστυνομικές δράσεις, 17.104 έλεγχοι οχημάτων, 33.067 έλεγχοι ατόμων, 815 συλλήψεις ημεδαπών και 97 αλλοδαπών. Ενώ, έλαβαν χώρα και σημαντικές επιτυχίες (στην εξάρθρωση) κάποιων Αλβανών υπηκόων, βαρυποινίτες, που διώκονταν για πολλά και σοβαρά αδικήματα». Εν κατακλείδι, έκανε αναφορά στο ποσοστό εγκληματικότητας το οποίο βαίνει μειούμενο σε σχέση με πέρυσι, λέγοντας ότι «τέλος, στην Νοτιοανατολική Αττική το 2024 παρατηρήθηκε μείωση στις ληστείες κατά 13,58% με το 2023».
Στη δευτερολογία του ο κ. Υφυπουργός τόνισε και επανέλαβε τη διαρκή δέσμευση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας στη βελτίωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον νέων μορφών εγκλήματος, οι οποίες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, εισάγοντας νέους τρόπους και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, την προσφορά προς τον πολίτη και την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών του ένστολου προσωπικού της Αστυνομίας.
Σε αυτές τις πρωτοβουλίες ο κ. Λαμπρόπουλος υπογράμμισε ότι «όπου υπάρχουν και διαπιστώνονται προβλήματα σπεύδει η αστυνομία, κάνει τις κινήσεις της η ηγεσία της, τα στελέχη της και κάνουμε αυτά που πρέπει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επειδή έχει και μια τεράστια εμπειρία, ο Υπουργός, κ. Χρυσοχοΐδης και όλα τα στελέχη πλέον της αστυνομίας, έχουν προχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχουν αναδιοργανώσει την αστυνομία. Πριν από λίγους μήνες, συστάθηκε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αυτό που αποκαλείται FBI στην Ελλάδα, η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που λειτουργεί έχει καταφέρει τεράστιες επιτυχίες, τις οποίες δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει κανένας. Δεν είναι ένα σημαντικό βήμα αυτό που έγινε από την πολιτική ηγεσία με την ηγεσία της αστυνομίας μας; Πέραν όλων των άλλων, εμείς κοιτάζουμε και, όλοι μας πρέπει να κοιτάζουμε και να πασχίζουμε, για τον ανθρώπινο παράγοντα, για τον αστυνομικό. Του αναγνωρίστηκε και έπρεπε γρηγορότερα να έχει γίνει το θέμα της επικινδυνότητας».
Στην συνέχεια του λόγου του αναφέρθηκε στη σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναμόρφωση της Αστυνομίας και του ρόλου του αστυνομικού για την καλύτερη εκτέλεση των καθηκόντων του, λέγοντας: «Ψηφίσαμε έναν νόμο που αναδιοργανώνει στην κυριολεξία την Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια απεμπλοκής του αστυνομικού από εργασίες, που ήταν ξένες προς το καθήκον και τις υποχρεώσεις του, όπως ήταν στα δικαστήρια με την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, που θα απαλλάξει πολλούς αστυνομικούς από αυτό το πάρεργο. Τελευταία, επίσης, θεσμοθετήθηκε με τηλεδιάσκεψη να γίνονται ανακριτικές πράξεις και να μην πηγαίνουν οι κατηγορούμενοι ακόμη στα δικαστήρια και αυτό πιστεύουμε με την πάροδο του χρόνου θα απελευθερώσει πάρα πολλούς αστυνομικούς. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι μεταγωγές των περσινό χρόνο ήταν περίπου 53 – 54.000 και αυτές απασχόλησαν περίπου 35.000 αστυνομικούς. Αυτοί οι αστυνομικοί που απασχολούνται στις μεταγωγές, με αυτές τις κινήσεις, που κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, το Αρχηγείο, σταδιακά σιγά-σιγά θα βρίσκονται κοντά στον πολίτη, θα απασχολούνται με το κύριο έργο τους, που είναι η ασφάλεια του πολίτη».
Τέλος, έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στον Βουλευτή κ. Χριστοδουλάκη, τονίζοντας την πάντοτε επιζητούμενη στόχευση για εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών αυτής προς τον πολίτη. «Η Αστυνομία μας οργανώνεται, το προσωπικό εκπαιδεύεται, στηρίζεται και είμαστε βέβαιοι ότι μέρα με τη μέρα και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και ο Έλληνας αστυνομικός, θα αισθάνεται σίγουρος ότι η Πολιτεία είναι κοντά του, ότι τα Κόμματα είναι κοντά του, ότι ο πολίτης είναι κοντά του, γιατί ο αστυνομικός υπάρχει και είναι στην υπηρεσία του πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.