Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΒΡΟΧΗ ΠΛΥΜΜΥΡΑ
12:38 | 25/08/2022

Από τη Δευτέρα που έχουν ξεκινήσει τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρέθηκε αντιμέτωπη με περισσότερες από 1.150 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο την Πτολεμαΐδα όπου έγιναν 222 κλήσεις για παροχές βοήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έκανε γνωστά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Σημείωσε μάλιστα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην  εκπομπή «Καθρέφτης»-με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ότι εχθές μέσω του 112 δόθηκαν πληροφορίες προειδοποιητικά σε περιοχές της Ελλάδας που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ενώ σημείωσε τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλημμύρισαν δρόμους, υπόγεια σπίτια αλλά και επιχειρήσεις στις Κυκλάδες, στην Σαντορίνη, την Άνδρο, την Τήνο και την Μύκονο.

Διαβάστε επίσης

«Χθες επιχειρούσαμε όλο το βράδυ στην Κεντρική Μακεδονία, στις Σέρρες είχαμε 60 κλήσεις για παροχές βοήθειας. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια εξομάλυνση του φαινομένου, ωστόσο καθώς έχει αναβαθμιστεί το δελτίο από έκτακτα σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είμαστε αλέρτ μέχρι και σήμερα το βράδυ. Θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε παροδικά, σύντομα και έντονα καιρικά φαινόμενα» επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παίρνουμε τα μηνύματα γιατί η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μας βοηθά να προβλέψουμε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις».

Η συντριπτική πλειονότητα των κλήσεων είναι για απαντλήσεις υδάτων και κατά δεύτερο λόγο για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες λόγω διακοπών ρεύματος σε περιοχές της χώρας, ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.

Μεταξύ άλλων χρηστικών συμβουλών, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, εφιστά την προσοχή των πολιτών που διαμένουν σε υπόγειους χώρους αλλά και σε ισόγεια, στο πόσο σημαντικό είναι να διατηρούν καθαρές τις υδρορροές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν υπάρχει ένα λούκι φραγμένο είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πλημμύρα.

Να μην κάνουμε το λάθος να προχωρήσουμε με το αυτοκίνητο σε πλημμυρισμένους δρόμους, για να μην εγκλωβιστούμε. Προ του πλημμυρισμένου δρόμου, σταθμεύουμε δεξιά, μακριά από τον χείμαρρο που έχει δημιουργηθεί από τον όγκο του νερού και περιμένουμε. Εκεί μέσα είμαστε ασφαλείς και από τους κεραυνούς, χωρίς όμως να ακουμπάμε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο όχημά μας.

Εάν παρ’ ελπίδα «μείνει» το αυτοκίνητο μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, θα πρέπει με κάθε τρόπο στα πρώτα λεπτά να προσπαθήσουν οι επιβάτες να βγουν από μέσα γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παράσυρσης του οχήματος.

Επιπλέον, ο κ. Αρτοποιός προσέθεσε ότι αν υπάρχει κεραυνική δραστηριότητα, θα πρέπει να μην επιχειρήσουμε να πάμε για μπάνιο στην θάλασσα ή για πεζοπορία στο βουνό, τονίζοντας ότι σήμερα θα υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: ertnews.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis