Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:14 | 28/03/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

Εντονότερη «σάρωση» των social media επιχειρούν οι ειδικές υπηρεσίες της χώρας μας που είναι επιφορτισμένες με τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με φόντο το μακελειό που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές στη Μόσχα.

Διαβάστε επίσης

Οι ελληνικές Αρχές, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να βρουν τρόπους να «σκανάρουν» τα social media, προκειμένου είτε να αντλήσουν από συγκεκριμένα προφίλ πληροφορίες είτε να εξάγουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της «μαύρης» προπαγάνδας του ISIS και άλλων οργανώσεων.

Το μακελειό στη Μόσχα έχει σημάνει εκ νέου συναγερμό στις ευρωπαϊκές Αρχές, με πολλά κράτη να εφαρμόζουν πρωτόκολλο εγρήγορσης τόσο στις δομές μεταναστών όσο και στα σύνορά τους. Κάτι ανάλογο κάνει και η χώρα μας. Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών που αιματοκύλισαν το συναυλιακό κέντρο στη Ρωσία, δολοφονώντας μαζικά ανυποψίαστους ανθρώπους. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι μπορεί να πέρασαν κάποια 24ωρα, ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το κατά πόσο υπάρχουν τρομοκράτες που κατάφεραν να εξαφανιστούν.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν πάντως ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών της Ευρώπης είναι σε ανοιχτή γραμμή, κάτι που βοηθάει σημαντικά και θα οδηγήσει στην άμεση ενημέρωση και των ελληνικών Αρχών σε περίπτωση εξελίξεων. Θεωρείται αυτονόητο ότι εάν κάποιος τρομοκράτης επιχειρήσει να εισέλθει σε ευρωπαϊκό έδαφος αυτό αφορά τους πάντες. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που κατά το παρελθόν μέλη του ISIS κατάφεραν να περάσουν «απαρατήρητα» από τα σύνορα ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που λειτουργεί «διδακτικά» για τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας για να μην επαναληφθούν τυχόν κενά ασφαλείας.

Στο μεταξύ, σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες είχαν συλλέξει πληροφορίες για τη δράση του ISIS-K και είχαν στην κατοχή τους ονόματα υπόπτων, πολύ καιρό πριν την επίθεση στη Μόσχα.

Το χτύπημα στη Ρωσία εντούτοις θέτει τις ευρωπαϊκές Αρχές σε συναγερμό, υπό το φόβο επέκτασης της δράσης του ISIS-K σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Το μακελειό που προκάλεσαν έδειξε ότι ίσως έχουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή δυνατότητα απ’ ότι κάποιοι μπορεί να εκτιμούσαν.

Η ανησυχία των ελληνικών υπηρεσιών εντείνεται από την πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με την οποία δύο από τους δράστες του μακελειού, από το Τατζικιστάν, είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν στη γειτονική χώρα υπάρχουν και άλλα μέλη της ίδιας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει -εάν ισχύει κάτι τέτοιο- πως θα επιδιώξουν να κινηθούν από εδώ και πέρα.

Σε κάθε περίπτωση έχουν δοθεί εντολές στις ειδικές υπηρεσίες για εγρήγορση τόσο στον Έβρο όσο και στα ακριτικά νησιά, όπως και έχουν δοθεί εντολές για ενισχυμένους ελέγχους τόσο στα σημεία εισόδου και εξόδου όσο και στις περιοχές που χρησιμοποιούνται από κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης.

ieidiseis.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis