Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Παπαδάκης.png
19:00 | 26/03/2024

Αναγνώστης του Policenet.gr έστειλε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ιστοσελίδας το ερώτημα:

"Θέλω να ενημερωθώ, αν είναι εύκολο, για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει, χωρίς την θέληση, προσωρινή μετακίνηση ή κ απόσπαση από τον εκάστοτε διευθυντή μίας ΑΔ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ "

Διαβάστε επίσης

Για το συγκεκριμένο ζήτημα απευθυνθήκαμε στον συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θεόφιλο Παπαδάκη, ο οποίος μας επισήμανε τα εξής:

Οι απαντήσεις δίνονται από την ερμηνεία των διατάξεων των άρθρων 19 (αποσπάσεις) και 20 (προσωρινές μετακινήσεις) του π.δ. 100/2003 του Κώδικα Μεταθέσεων Αστυνομικού Προσωπικού.

Ειδικότερα αποσπάσεις για υπηρεσιακούς λόγους πέραν του τριμήνου, αλλά για εκτός του αυτού τόπου της  περιοχής μετάθεσης ή και για εκτός Νομού βέβαια, ΔΕΝ δυναται η οποιαδήποτε αρμόδια Διοίκηση κάθε Υπηρεσίας να εκδόσει, διότι τότε παρατυπεί και αυθαιρετεί.                

Μπορεί όμως να εκδοθεί απόσπαση και πέραν του τριμήνου, δυστυχώς βέβαια, για εντός του αυτού τόπου Υπηρεσία, εντός Νομού δηλαδή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 2 για τον ορισμο του αυτού τόπου, κάτι όμως που είναι τελείως ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΝΤΙΕΡΓΑΣΙΑΚΟ, ΑΜΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟ ΠΑΡΑΤΥΠΟ και θα μπορούσα να προσθέσω και ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ, καθόσον προσκρούσει στις Βασικές Αρχές του Συντάγματος για τη ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, για την ΙΣΟΝΟΜΙΑ και για την ΙΣΟΤΗΤΑ!

Άρα οι συνάδελφοι που δέχονται απόσπαση πέραν του τριμήνου για εντός του αυτού τόπου Υπηρεσία, θα πρέπει άμεσα να υποβάλλουν ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΙΕΡΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας του άρθρου 24 του ν. 2690/1999, για την ακύρωση των Διοικητικών πράξεων της περαιτέρω απόσπασης.

Ενώ για τις προσωρινές μετακινήσεις του άρθρου 20, ισχύει ο ένας (1) μόνο μήνας για την αντιμετώπιση εκτακτων, επειγουσών και σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, ΟΧΙ ΔΗΛΑΔΗ για ενίσχυση Υπηρεσίας απλά και μόνο επειδή έχει έλλειψη προσωπικού!

Δυστυχώς προστέθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία δύναται η Διοίκηση να ανανεώσει την προσωρινή μετακίνηση και για άλλους δύο (2) μήνες χωρίς τη συναίνεση του Αστυνομικού, αλλά αυτό είναι εν μέρει υπερβολικό και ακραίο και η Διοίκηση θα πρέπει να αποφασίσει κάτι

τέτοιο, μόνο σε άκρως σοβαρή και προσωρινή έκτακτη ανάγκη, όχι δηλαδή να το κάνει σταθερά και μόνιμα σε επαναλαμβανόμενη βάση σε συναδέλφους λαό ουδέποτε βέβαια σε συνέχεια των αποσπάσεων στον ίδιο Αστυνομικό.

Σας παραθέτω τις σχετικές διατάξεις του π.δ. 100/2003:

 

Άρθρο 19 παρ. 2 εδαφ. Γ':

Για την ενίσχυση Υπηρεσίας προς αντιμετώπιση εποχιακών ή άλλων σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, μέχρι τρεις (3) μήνες, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις (3) ακόμη μήνες, εφόσον συναινεί σ΄ αυτή ο αποσπασμένος.

 

Άρθρο 19 παρ. 5:

Οι Αποσπάσεις του εδαφίου γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, εντός του αυτού τόπου, δύναται να παραταθούν και πέραν του εξαμήνου. Στην περίπτωση αυτή για την απόσπαση αποφασίζει το οικείο Συμβούλιο Μεταθέσεων. Νέα απόσπαση αστυνομικού εκτός του αυτού τόπου, για τους λόγους που αναφέρονται στα εδάφια β και γ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου δεν επιτρέπεται, εφόσον έχει συμπληρωθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και δεν έχει παρέλθει έτος από τη λήξη της προηγούμενης.

 

Άρθρο 2 παρ. 2 και 3:

2. Ως περιοχή μετάθεσης θεωρείται η περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ή των Αστυνομικών Διευθύνσεων.

3. Ως αυτός τόπος θεωρείται:

 α. Η πόλη ή κωμόπολη που εδρεύει η Αστυνομική Υπηρεσία.

 β. Η περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εκτός των Υπηρεσιών που εδρεύουν σε νησί και των πόλεων: Αναβύσσου, Αρτέμιδας, Αυλώνα, Βιλλίων, Καλάμου, Καλυβίων, Καπανδριτίου, Κερατέας, Κινέπας, Κορωπίου, Λαυρίου, Μαραθώνα, Μαλακάσας, Μάνδρας, Μαρκοπούλου, Μεγάρων, Νέας Μάκρης, Πόρτο Ράφτη, Ραφήνας, Σαρωνίδας, και Ωρωπού.

 γ. Η περιφέρεια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης εκτός των πόλεων Ασπροβάλτας, Ζαγκλιβερίου, Νέας Απολλωνίας, Σοχού, Σταυρού, Αρεθούσας, Ασκού, Προφήτη, Μαδύτου και Ξυλούπολης.

 δ.  Η περιφέρεια των δήμων Βόλου και Νέας Ιωνίας Βόλου του Νομού Μαγνησίας, καθώς και των Δήμων Ηρακλείου, Αλικαρνασσού και Γαζίου του Νομού  Ηρακλείου.

 

Άρθρο 2 παρ. 1:

1. Οι προσωρινές μετακινήσεις γίνονται μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων, επειγουσών και σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, διατάσσονται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων ή εξομοιούμενων Υπηρεσιών για Υπηρεσίες της δικαιοδοσίας τους και διαρκούν όσο χρόνο διαρκεί η ανάγκη που τις επέβαλε, όχι όμως πέραν του μηνός, με την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 15 του Π.Δ. 22/1996 (A/15).

Δύναται να ανανεωθεί για ακόμη δύο (2) μήνες, χωρίς τη συναίνεση του μετακινούμενου. Δεν επιτρέπεται νέα προσωρινή μετακίνηση εφόσον έχει συμπληρωθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο

όριο και δεν έχει παρέλθει έτος από τη λήξη της προηγούμενης προσωρινής μετακίνησης. Δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσής της χωρίς τις προαναφερόμενες χρονικές προϋποθέσεις, θα υφίσταται μόνο με τη συναίνεση του μετακινούμενου.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

Αστυνόμος Β',

Συνδικαλιστής Ελληνικής Αστυνομίας

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis