Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
θεόφιλος παπαδάκης
20:10 | 22/03/2024

Δεχτήκαμε την παρακάτω ερώτηση από αναγνώστη του Policenet.gr:

"Καλή Σαρακοστη. Ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει για την Μαχιμη Πενταετία και για την αναγνώριση της Στρατιωτικής Θητείας . Αξίζουν;"

Διαβάστε επίσης

Θέσαμε το ανωτέρω ερώτημα στον Συνδικαλιστή της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Θεόφιλο Παπαδάκη, ο οποίος μας έδωσε την κάτωθι εμπεριστατωμένη απάντηση:

- Η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας, που θεωρείται -ειναι στην πραγματικότητα-, χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για όλες τις νόμιμες περαιτέρω συνέπειες, συμφέρει, πάρα πολυ, ανεξαιρέτως, όλους τους συναδέλφους των Σωμάτων Ασφαλείας, αφού αυτή εξαγοράζεται με το χρηματικό ποσό 39,87 ευρώ ανά μήνα αναγνώρισης, που αυτό το ποσό υπολογίζεται ως 20% επί την ειδική αποζημίωση των 46 ευρώ για την πέραν του πενθήμερου εργασία.

Ειδικότερα, αξιζει να σημειωθεί, ότι με τον νέο ασφαλιστικό νόμο του 2022, τη μάχιμη πενταετία δικαιούνται, πλέον, όλοι οι ένστολοι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεων, ανεξάρτητα από το έτος κατάταξης και την Υπηρεσία που υπηρετούν!

Ενώ, τέλος, πρέπει να προσθέσω ότι και με την τελευταία αλλαγή στον ασφαλιστικό νόμο, που ορίζει την 15ετία ως ελάχιστο χρόνο χορήγησης επικουρικής σύνταξης (αντί τα 40α έτη εργασίας) και με βάσει τις διατάξεις του νόμου 3865/2010, που προβλέπει ότι απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικου δικαιώματος, είτε 40α έτη ασφάλισης, είτε η ηλικία των 60 ετών, τότε οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι με εργασία 35 ετών στην Αστυνομία και με την εξαγορά την μάχιμης 5ετίας, τότε έχουμε πλήρη θεμελίωση συνταξιοδοτησης και στη σύνταξη του Δημοσίου, αλλά και στη χορήγηση επικουρικής σύνταξης!

Τέλος, υπενθυμίζω, ότι με βάση τον Συνταξιοδοτικό Κώδικα του π.δ. 169/2007 και τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που ορίζουν ότι λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της αναλογικής - ανταποδοτικής σύνταξης και η διαδοχική ασφάλιση και σε άλλα Ταμεία και η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, τότε, πρέπει να ενημερώσω ότι και πάλι συμφέρει η εξαγορά της μάχιμης πενταετίας, καθόσον υποθετικά ακόμα και 40α έτη ασφάλισης να έχει συνάδελφος, χωρίς τη μάχιμη πενταετία (δηλαδή με την υπηρεσία στην Αστυνομία, τη στρατιωτική θητεία και ενδεχομένως με ένσημα διαδοχικής ασφάλισης), τότε και πάλι με την εξαγορά της πενταετίας θα λάβει για κάθε έτος πάνω από τα 40α έτη, 0,5 μονάδα αναπλήρωσης στην αναλογική - ανταποδοτική σύνταξη, ήτοι δηλαδή 2,5% μονάδες παραπάνω (42,5% συντελεστή αναπλήρωσης), σύμφωνα με τους νεους συντελεστές αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου του 2020 και με πολύ μικρό ποσό εξαγοράς, όπως προανέφερα.

Ενώ, υπόψη, ότι οι συνάδελφοι στις Ένοπλες Δυνάμεις εξαγοράζουν τη μάχιμη πενταετία με διαφορετικό ποσό που είναι 6,67% για κάθε μήνα, επί των μεικτών ακαθαρίστων αποδοχών του μήνα της υποβολής αίτησης εξαγοράς.

ΑΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΙΜΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ!

 

- Όσον αφορά την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, ενώ έως το 2016

είχε φτηνή εξαγορά με ποσοστό 6,67% επί των μεικτών ακαθαρίστων εισφορών του μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης, επί των αντίστοιχων μηνών εξαγοράς, δυστυχώς, με τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, αυξήθηκε η εξαγορά σε 20%, δηλαδή τριπλασιάστηκε, με κόστος πολύ μεγάλο, ασύμφορο. Ειδικότερα με βάση τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου ο συντελεστής αυξήθηκε σταδιακά κατά έτος, ήτοι το 2017 ήταν 10%, το 2018 ήταν 13,34%, το έτος 2019 ήταν 16,67% και από το έτος 2020 πλέον είναι 20%, δηλαδή χρηματικό ποσό εξαγοράς πολύ μεγάλο, δυστυχώς.

Ενώ βέβαια, πρέπει να γνωστοποιήσω, ότι όσο πιο νωρίς είχε γίνει η αίτηση εξαγοράς, τότε προέκυπτε και αναλογικά λιγότερο κόστος, αφού όσο πιο λίγα έτη υπηρεσίας έχει ο κάθε συνάδελφος και πιο χαμηλό βαθμό, τόσο μικρότερο είναι και το ποσό εξαγοράς, είτε το 6,67%, είτε και το 20%, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τους συντελεστές ανταπόδοσης και το ποσό εξαγοράς στο 20%, όπως προανέφερα, είναι πολύ ακριβή η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας πλέον, αφού λογίζεται, εσφαλμένα κατά την άποψή μου, ως πλασματικός χρόνος, ενώ αφορά α) πραγματική θητεία υπηρεσίας στον στρατό, β) έχουμε το ίδιο στρατιωτικό ασφαλιστικό καθεστώς όλοι μας στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεων και γ) για τους συναδέλφους που είχαν εισαχθεί στην Ελληνική Αστυνομία μέχρι και τον Ιούνιο 1995, καθώς και για τους Ειδικούς Φρουρούς και τους Συνοριακούς Φύλακες, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας για την κατάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία (για όλους, δηλαδή, εκτός από τους καταταγέντες με Πανελλήνιες Εξετάσεις).

Δεδομένου ότι πλέον όλοι είμαστε ασφαλισμένοι στον eΕΦΚΑ και δεν υπάρχει, από καμιά διάταξη, υποχρέωση εξαγοράς για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας και το υψηλό κόστος αναγνώρισης, τότε, μπορούμε εύκολα να συνάγουμε, ότι δεν συμφέρει η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Ενώ και όσοι συνάδελφοι έχουν υποβάλλει αίτηση εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας πριν το 2016 και αναμένουν την πράξη από τον eΕΦΚΑ, με ποσοστό 6,67%, πριν αυξηθεί δηλαδή, καλό θα είναι να το σκεφτούν, λαμβάνοντας υπόψη τα πόσα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά έτη έχουν, για τη συμπλήρωση των 40 ετων ασφάλισης και πόσα ακόμα και εάν χρειάζονται, σε σχέση με την αύξηση της σύνταξης και το ακριβές χρηματικό ποσό εξαγοράς της θητείας.

ΑΡΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΓΙΑ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ!

 

Για κάθε εξαγορά χρόνου υπηρεσίας, θα πρέπει, τέλος, να ενημερώσω, ότι είναι και καθαρά προσωπική υπόθεση του κάθε συναδέλφου (εργαζομένου), που θα ληφθούν υπόψη και οι ιδιαίτερες συνθήκες που ισχύουν σε προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό, κυρίως, επίπεδο για κάθε συνάδελφο!

 

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Αστυνόμος Β',

Συνδικαλιστής Ελληνικής Αστυνομίας

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis