Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:02 | 27/05/2023

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε τα εξής:

"

Διαβάστε επίσης

Κύριε Υπουργέ

Κύριε Αρχηγέ

Κυρίες και κύριοι

Σήμερα φθάνει στο τέλος μία περίοδος 21 μηνών, κατά την οποία με απόφαση του Πρωθυπουργού άσκησα τα κρίσιμα και σύνθετα καθήκοντα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

 Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που υπηρέτησα τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες από αυτή την τόσο υπεύθυνη θέση.

Με πίστη στις ύψιστες αξίες: την ελευθερία, την ασφάλεια, τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα στη δημοκρατική νομιμότητα.

Δίπλα στους ανθρώπους που δεν έχουν απλά το εθνόσημο στη στολή τους, αλλά στην καρδιά και το μυαλό τους.

Αρχές και αξίες που κάνουν πράξη καθημερινά: στις γειτονιές -δίπλα σε κάθε πολίτη- και τα σύνορά μας -εκεί που ξεκινά η ασφάλειά μας- η ασφάλεια της Πατρίδας μας.

Με τους ανθρώπους που υπηρετούν και οφείλουν να προστατεύουν την κοινωνία και τη Δημοκρατία μας. 

Κάνοντας το καθήκον τους σε πολλά μέτωπα:

Στην κακοκαιρία, όταν σήκωσαν στις πλάτες τους όσους κινδύνευαν, στις φωτιές όταν απομάκρυναν με ασφάλεια όσους κύκλωναν οι φλόγες, στον Έβρο όταν απέτρεψαν -μόνο το 2022- την είσοδο στην Ελλάδα σε περισσότερους από 270 χιλιάδες παράνομους μετανάστες, έσωσαν χιλιάδες ζωές.

Έδωσαν -και δίνουν καθημερινά- τη μάχη ενάντια στην εγκληματικότητα. Ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές τροχοφόρων, δηλαδή η εγκληματικότητα που αφορά στη μέση ελληνική οικογένεια, μειώθηκε κατά 25% το 2022 (σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019).  Το 2022 ήταν το έτος με τις λιγότερες ανθρωποκτονίες τα τελευταία 11 χρόνια, με το ποσοστό εξιχνιάσεων να φτάνει στο 90%.

Ανάμεσα σε αυτές γίνεται πράξη και η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, αποστομώνοντας άλλη μία συκοφαντική επίθεση, απ’ τις πολλές που δεχτήκαμε αυτό το διάστημα.

Εργαστήκαμε μαζί για μία Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική απέναντι σε κάθε μορφή εγκλήματος, φιλική στον πολίτη και ιδιαίτερα στους νέους. Που λειτουργεί με διαφάνεια στο πλαίσιο της δημοκρατικής Πολιτείας μας.

  • Οι λίγοι επίορκοι, όσοι δεν τιμούν τον όρκο τους, όσοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε ενάντια στη διαφθορά, δεν έχουν θέση στο Σώμα και σε αυτό μείναμε ανυποχώρητοι, όσο σκληρές και αν ήταν οι αντιδράσεις.

Εργαστήκαμε για μία νέα σχέση της Αστυνομίας με την κοινωνία μας. Μακριά από καχυποψίες του παρελθόντος. Όσο γίνεται πιο κοντά στο αίτημα και τον στόχο: ασφάλεια για όλους, ασφάλεια παντού!

Συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως ενός απολύτως ασφαλούς προορισμού.

Πορευτήκαμε σε δύο άξονες: ασφάλεια στα σύνορα και τις γειτονιές. Υλοποιώντας απ’ την αρχή -με σκληρή δουλειά- ένα σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην ΕΛ.ΑΣ., το οποίο φυσικά πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Θωρακίσαμε τον Έβρο και ενισχύσαμε τις δυνάμεις της Αστυνομίας δίπλα στους πολίτες. Με περισσότερες περιπολίες, περισσότερους αστυνομικούς στην πρώτη γραμμή. 

  • Υλοποιούμε το Σχέδιο “Ακρίτας”. Επεκτείνουμε τον φράχτη, αναβαθμίζουμε τα συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και προσθέτουμε νέους συνοριοφύλακες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα, απαλλάξαμε την ΕΛ.ΑΣ. από γραφειοκρατικά πάρεργα, όπως το γνήσιο της υπογραφής, θεσμοθετήσαμε την απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. από τη μεταφορά δικογράφων, απελευθερώσαμε δυνάμεις που πλέον διατίθενται στα κύρια καθήκοντα της ασφάλειας, στα Αστυνομικά Τμήματα και σε περιπολίες στις γειτονιές, μέρα και νύχτα.

Βάλαμε τέλος σε κάθε είδους άβατα, γκρίζες ζώνες ανομίας και καταλήψεις: δημόσιων, ιδιωτικών και πανεπιστημιακών χώρων.

Ιδρύσαμε τα 18 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, στα περισσότερα από τα οποία επικεφαλής είναι γυναίκες.

Ιδιαίτερη μέριμνα δείξαμε για τις σύγχρονες απειλές: την ενδοοικογενειακή βία, την νεανική βία, τον σχολικό εκφοβισμό, την προστασία των πολιτών και των κρίσιμων υποδομών από φυσικές και ανθρωπογενείς κινδύνους και καταστροφές.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πολυσύνθετης αποστολής και του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία μας, φροντίσαμε οι αστυνομικοί μας να είναι δίπλα στους πολίτες με ενημερωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, όπως το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Δώσαμε έμφαση στην εκπαίδευση και τον αναγκαίο εξοπλισμό, ώστε οι αστυνομικοί μας να μπορούν να φέρουν σε πέρας το καθήκον τους με αποτελεσματικότητα, αλλά και με ασφάλεια για τους ίδιους, ώστε να επιστρέφουν κάθε βράδυ στην οικογένειά τους.

Στηρίξαμε τα δίκαια αιτήματα των αστυνομικών μας, επιλύοντας πολυετή προβλήματα- όπως το βαθμολόγιο, το βαθμολόγιο των αξιωματικών, τις 64 ώρες νυχτερινά- αναδείξαμε το κοινωνικό, ανθρωπιστικό έργο τους.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε με πράξεις το αίτημα για το επίδομα επικινδυνότητας.

Υιοθετήσαμε βέλτιστες πρακτικές, αναπτύξαμε τις σχέσεις μας με υπηρεσίες χωρών με τις οποίες έχουμε συμμαχικές σχέσεις, με στόχο την ασφάλεια και την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος. 

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον πυλώνα ασφάλειας και κόμβο αστυνομικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Διαχειριστήκαμε κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις, , προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον ασφαλείας.

Ασφαλώς έχουμε μπροστά μας δρόμο ως Πολιτεία, πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν ακόμη καλύτερα για την ασφάλεια των πολιτών.

Κύριε υπουργέ, η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ελευθερία, την ευημερία των πολιτών και τη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Σε αυτή τη συνθήκη είναι αφοσιωμένη η Ελληνική Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία.

Μπορείτε να εμπιστευθείτε τα άξια στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτόν τον προεκλογικό μήνα, που αναλαμβάνετε ως Υπουργός στον Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι ευχές όλων μας σας συνοδεύουν, όπως συνοδεύουν και τους αστυνομικούς μας που είναι κάθε μέρα στο καθήκον, στην υπηρεσία του πολίτη.

Είμαι δίπλα σας, αν και όταν χρειαστείτε οτιδήποτε από μένα.

Σας ευχαριστώ όλους!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis