Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by SHMAIA123 on Κυρ, 01/20/2013 - 12:01
Μία απορία.Μπαίνει ένας σε κατ/μα και με την απειλή όπλου εξαναγκάζει τον υπάλληλο να του παραδώσει τις εισπράξεις τις επιχ/σης ή στον δρόμο κάποιος μας εξαναγκάζει με την ίδια απειλή(όπλο) να του παραδώσουμε τα χρήματα που έχουμε στην κατοχή μας. Έχουμε στις περιπτώσεις αυτές ληστεία ή εκβίαση με την α΄μορφή τέλεσης ;Ευχαριστώ.
Greek

Υποβλήθηκε από dompapa. Ημερομηνία: Κυρ, 01/20/2013 - 14:21 Μόνιμος σύνδεσμος

[b]Άρθρο 380.
Ληστεία.
1.[/b] Όποιος με σωματική βία εναντίον προσώπου ή με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής αφαιρεί από άλλον ξένο (ολικό ή εν μέρει) κινητό πράγμα [b]ή τον εξαναγκάζει να του το παραδώσει για να το ιδιοποιηθεί παρανόμως[/b], τιμωρείται με κάθειρξη.

Οπότε αυτό που αναφέρεις είναι ληστεία, η οποία εκδηλώνεται με την μορφή της [u]ληστρικής εκβίασης[/u].

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Δευ, 01/21/2013 - 15:16 Μόνιμος σύνδεσμος

Η ληστεία είναι σύνθετο έγκλημα που στρέφεται κατά της ιδιοκτησίας και κατά της προσωπικής ελευθερίας. Δηλαδή η αντικειμενική υπόσταση της ληστείας αποτελείται από την αντικειμενική υπόσταση της κλοπής (άρθρο 372 Π.Κ.) και από την αντικειμενική υπόσταση της παράνομης βίας (άρθρο 330 Π.Κ.).
Τρεις είναι οι μορφές που μπορεί να εμφανιστεί το αδίκημα της ληστείας , οι οποίες είναι η ληστεία με στενή έννοια ή κυρίως ληστεία (380 Π.Κ.παρ.1, εδ.1) , η ληστρική εκβίαση (380 Π.Κ.παρ.1, εδ.2)και η ληστρική κλοπή (380 Π.Κ.παρ.3).

[b]Ληστεία με στενή έννοια ή κυρίως ληστεία (380 Π.Κ.παρ.1, εδ.πρώτο)[/b]
Ο δράστης πρέπει με σωματική βία εναντίον προσώπου ή με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής να αφαιρείται από άλλον ξένο κινητό πράγμα.

[b]Ληστρική εκβίαση (380 Π.Κ.παρ.1, εδ.δεύτερο)[/b]
Στη ληστρική εκβίαση, η παράνομη βία προηγείται πάντα από τη μη ιδιόχειρη κλοπή, δηλαδή την αφαίρεση, η οποία λόγω της ασκούμενης βίας παίρνει μορφή εξαναγκαστικής παράδοσης του πράγματος. Πρέπει δηλαδή με σωματική βία εναντίον προσώπου ή με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής να εξαναγκάσει άλλον να του παραδώσει ξένο κινητό πράγμα για να το ιδιοποιηθεί παράνομα.

[b]Ληστρική Κλοπή ( 380 Π.Κ. παρ.3)[/b]
Η ληστρική κλοπή, όταν η κλοπή προηγείται λίγο από την παράνομη βία που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση του κλοπιμαίου.
Δηλαδή ο δράστης πρέπει να καταληφθεί επ΄ αυτοφώρω ( τη στιγμή που το αφαιρεί) να κλέβει και να μεταχειριστεί σωματική βία εναντίον προσώπου ή απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής για να διατηρήσει το κλοπιμαίο.

[b]Διαφορά της εκβίασης (383Π.Κ.) από την Ληστεία (380Π.Κ.)[/b]
Στη ληστεία ο δράστης αφαιρεί βίαια από άλλον ή εξαναγκάζει αυτόν να του παραδώσει αμέσως ξένο κινητό πράγμα, ενώ στην εκβίαση ο δράστης εξαναγκάζει άλλον να το πράξει, να παραλείψει ή αναχθεί κάτι με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο ίδιος ή τρίτος και να ωφεληθεί παράνομα ο δράστης ή άλλος.
Στη ληστεία οι απειλές πρέπει να απευθύνονται εναντίον του σώματος ή της ζωής του θύματος, ενώ στην εκβίαση μπορεί να απευθύνονται και κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της περιουσίας ή της προσωπικής ελευθερίας του παθόντος.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis