Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by LAIMBEER on Πέμ, 06/06/2013 - 17:03
Καλησπέρα.Μητέρα ανήλικου τέκνου,που έχει ο πατέρας την επιμέλεια , δικαιούται να λάβει αντίγραφο από το Β.Α.Σ εγγραφής , σχετικά με μήνυση που κατέθεσε ο πατέρας και ο ανήλικος σε βάρος άλλου για επίθεση στον ανήλικο?
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 06/06/2013 - 22:10 Μόνιμος σύνδεσμος

Ποιος είναι ο νόμιμος αντιπρόσωπος του ανηλίκου ορίζεται από τον Αστικό Κώδικα. Είχε γίνει λοιπόν δεκτό ότι νόμιμος αντιπρόσωπος του ανηλίκου ήταν ο ασκών την πατρική εξουσία (βλ. ΑΠ 27/81), δηλαδή ο πατέρας,ο οποίος (επί υφισταμένου γάμου) είχε την επιμέλεια του προσώπου και της διοικήσεως της περιουσίας του.
Εχει επίσης γίνει δεκτό, και ορθώς, ότι στην επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ανάγεται και η έγκληση περί αξιοποίνου πράξεως στρεφομένης κατά του προσώπου του τέκνου (ΑΠ 702/81).

Ο Νόμος 1329/83 κατήργησε ως γνωστόν τον θεσμό της πατρικής εξουσίας και τον αντικατέστησε με το θεσμό της "γονικής μέριμνας"(βλ. άρθρο 1510 ΑΚ). Η γονική αυτή μέριμνα έχει (άρθρα 1510, 1518 ΑΚ) το αυτό περιεχόμενο με την παλαιά πατρική εξουσία.

Αυτή (γονική μέριμνα) ανήκει και στους δύο γονείς, οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1510 και 1518 Α.Κ. : Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου,τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη, που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του.

Η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι και τώρα νόμιμοι αντιπρόσωποι του τελούντος υπό γονική μέριμνα ανηλίκου είναι και οι δύο γονείς του (επί υφισταμένου γάμου) και ότι το δικαίωμα της αντιπροσώπευσης περιλαμβάνεται στο περιεχόμενο της γονικής μέριμνας.

Συνεπώς, η αντιπροσώπευση σε ολες τις υποθέσεις του ανήλικου πρέπει να γίνει και από τους δύο γονείς (από κοινού) επειδή, κατά τα ανωτέρω, από κοινού ασκούν τη γονική μέριμνα.

Ετσι, για παράδειγμα , δεν μπορεί εγκύρως να υποβληθεί έγκληση εκ μέρους μόνο του ενός των γονέων. Το αντίθετο είναι δυνατόν μόνο στις εξής περιπτώσεις: 1) όταν ο ένα από τους γονείς αδυνατεί να ασκήσει τη γονική μέριμνα εξαιτίας πραγματικών ή νομικών λόγων, 2) όταν θεωρείται ως υπαίτιος (αυτουργός ή συμμέτοχος) του εγκλήματος κατά του ανηλίκου (βλ ΒουλΣυμβΠλημΚοζ 67/1985) και 3) αν σε περίπτωση διαφωνίας τους αποφάσισε έτσι το δικαστήριο
Στις περιπτώσεις όμως διαζυγίου, ακυρώσεως γάμου ή διακοπής της συζυγικής συμβιώσεως, ανατρέπονται οι συνθήκες ζωής της οικογενείας, καταργείται ο συζυγικός οίκος και δημιουργείται θέμα ρυθμίσεως της ασκήσεως της γονικής μέριμνας από τον ένα εκ των γονέων, κατόπιν βεβαίως δικαστικής αποφάσεως, η οποία λαμβάνει υπόψη το συμφέρον του ανηλίκου (βλ. συναφώς και δεύτερη παράγραφο του άρθρου 1510 ΑΚ).

Ο γονεύς συνεπώς, ο οποίος θα ασκεί στη συνέχεια τη γονική μέριμνα μόνος του, θα έχει κατά τα ανωτέρω αποκλειστικά και το δικαίωμα υποβολής εγκλήσεως για λογαριασμό του ανηλίκου τέκνου του, εφόσον το δικαίωμα της εγκλήσεως περιλαμβάνεται στο περιεχόμενο της γονικής μέριμνας όπως και της ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ αντιπροσώπευσης του ανήλικου ενώπιον οποιασδήποτε αρχής .

[b]Ο μη έχων την επιμέλεια γονέας, ως απο τα ανωτέρω συνάγεται, δεν έχει δικαίωμα άποψης ως προς την ανατροφή, την επίβλεψη, τη μόρφωση και την
εκπαίδευσή του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του ανήλικου (1518ΑΚ) πλήν όμως εφόσον ΔΕΝ του έχει αφαιρεθεί η γονική μέριμνα με δικαστική απόφαση (1532ΑΚ) έχει κάθε δικαίωμα και έννομο συμφέρον στο να λάβει αντίγραφο από το Β.Α.Σ. της έγκλησης που υπέβαλλε ο εν διαστάσει σύζυγος εκπροσωπώντας το ανήλικο τέκνο τους ως έχων την επιμέλεια αυτού.[/b]

Εν κατακλείδι πρέπει να γίνει κατανοητή η διαφορά της γονικής μέριμνας που είναι ευρύτερη από την επιμέλεια με την οποία συνήθως συγχέεται και αφορά τη διοίκηση της περιουσίας , την επιμέλεια του καθώς και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη . (βλέπε 1518 ΑΚ)

Σε περίπτωση διαζυγίου ρυθμίζεται δικαστικα συνήθως η επιμέλεια ενώ η γονική μέριμνα παραμένει από κοινού και στους δύο γονείς και έτσι δικαίωμα έγκλησης έχει κ ο γονέας ο οποίος ΔΕΝ έχει την επιμέλεια . (ΝαυτΣυμβΠειρ.210/1990).

Εφαρμογή βεβαίως έχει και το Άρθρο 1513 ΑΚ σύμφωνα με το οποίο
''Ο γονέας, στον οποίο δεν έχει ανατεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας, έχει το δικαίωμα να ζητάει από τον άλλο πληροφορίες για το πρόσωπο και την περιουσία του τέκνου.''

[Βλέπε και υπ’ αριθμ. Φ.7/517/127893/Γ1/13-10-2010 σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά τα δικαιώματα μαθητών, των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι και ο ένας από αυτούς δεν ασκεί την επιμέλειά τους. ]

[edit time=1370546207]SREK[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis