Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by geohnit on Σάβ, 11/24/2012 - 23:21
Φόρουμ
Θα ήθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται ο εγκλεισμός των φυλάκων-σκοπών μέσα στον περιφραγμένο αύλειο χώρο του κτηρίου κράτησής-φιλοξενίας λαθρομεταναστών, το οποίο κτήριο στερείται πόρτα ασφαλείας και κάγκελα στα παράθυρα.
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Δευ, 11/26/2012 - 19:27 Μόνιμος σύνδεσμος

Σύμφωνα με το άρθρο 35 παρ. 3 του Ν.3907/2011 :
"Οι ειδικές εγκαταστάσεις όπου κρατούνται οι υπήκοοι τρίτων χωρών κατ' εφαρμογή του άρθρου 31 ιδρύονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη και υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών".

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ.1 του Ν.3907/2011 :
1.Την ευθύνη της φύλαξης των εγκαταστάσεων του Κέντρου ή της Μονάδας έχει η Ελληνική Αστυνομία.
Η φύλαξη μπορεί, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, να ανατίθεται και σε προσωπικό Ιδιωτικής Εταιρείας Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο.Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας , καθορίζεται το είδος, το περιεχόμενο και η διάρκεια της εκπαίδευσης που υφίσταται το προσωπικό των ως άνω εταιρειών, καθώς και οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που την παρέχουν.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.56 στην Αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Υπ΄Δημ.Τάξης κ΄Προστασίας του Πολίτη είναι: Η έκδοση απόφασης για τη χρήση χώρων και εγκαταστάσεων ως χώρων κράτησης υπηκόων τρίτων χωρών (άρθρο 14 παρ. 3 ν. 3907/2011 Α΄ 7, όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν.3922/2011 Α΄ 35).

Δεν έχουμε δει κάποια νομοθετική ρύθμιση ή Απόφαση για τον καθορισμό των μέτρων ασφαλείας και φρούρησης, τον τρόπο λειτουργίας ή άλλη λεπτομέρεια σχετική με την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Κράτησης παράνομων αλλοδαπών.

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Σάβ, 12/01/2012 - 08:29 Μόνιμος σύνδεσμος

[url=http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/1741… Υπηρεσιας Φυλαξης Εγκαταστασεων Κρατησης Αλλοδαπων[/url]

Υποβλήθηκε από 27101997. Ημερομηνία: Σάβ, 12/01/2012 - 11:38 Μόνιμος σύνδεσμος

Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινιστεί νομοθετικά, αν οι εν λόγω μετανάστες είναι κρατούμενοι ή φιλοξενούμενοι. Αν είναι απλά φιλοξενούμενοι, σε περίπτωση απόδρασης κάποιου εξ’αυτών, δεν υπάρχουν ποινικές συνέπειες σε βάρος των Αστυνομικών φρουρών, αν όμως είναι κρατούμενοι, τότε θα αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Επίσης αν θεωρούνται κρατούμενοι, τότε σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα άρθρα 66 και 67 του Π.Δ. 141/1991, πρέπει οι διατιθέμενοι για την φύλαξη Αστυνομικοί, να ασκούν τα καθήκοντα του Αστυνομικού φρουρού, φέροντας δηλαδή κανονικά τον ατομικό οπλισμό τους (άρθρο 66 παρ.5 εδάφιο α’), με την διαφορά όμως ότι δεν επιτρέπεται να εισέρχονται εντός του χώρου κράτησης φέροντας οπλισμό (άρθρο 66 παρ.5 εδάφιο β’). Άρα πρέπει να διευκρινιστεί η ιδιότητα των αλλοδαπών (κρατούμενοι ή φιλοξενούμενοι), προκειμένου να καθοριστεί και ο ρόλος του Αστυνομικού σ’ αυτούς του χώρους, όπως και οι ευθύνες αυτού σε περίπτωση απόδρασης. Διότι όπως συμπεραίνεται προκύπτουν αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους καθήκοντα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν ταυτόχρονα από τον ίδιο Αστυνομικό. Δεν μπορεί να ασκεί ο Αστυνομικός καθήκοντα φρουρού λοιπόν και ταυτόχρονα να βρίσκεται ένοπλος εντός του χώρου κράτησης. Απαραίτητες διευκρινήσεις, που πρέπει να δοθούν από το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των συγκεκριμένων χώρων κράτησης , οι οποίοι δεν μπορούν ταυτόχρονα να είναι και χώροι φιλοξενίας. Άλλα τα καθήκοντα και οι ευθύνες του Αστυνομικού στην μια περίπτωση και άλλα στην άλλη όπως προανέφερα.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis