Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by NickX on Παρ, 07/11/2014 - 01:55
Καλησπέρα σε όλους. Κατασκευαστική εταιρεία έχει αναλάβει να κτίσει ένα εμπορικό κέντρο. Πλησίον των οικοδομικών εργασιών όμως που εκτελούνται, υπάρχουν οικίες. Σε μία απ’ αυτές έχουν προκληθεί φθορές από τις εν λόγω εργασίες (ρωγμές και άλλες σοβαρές βλάβες). Προσέρχεται στην Υπηρεσία μας ο ιδιοκτήτης της οικίας και ζητάει να καλέσουμε τον επιβλέπων (υπεύθυνο) του έργου αυτού και να του κάνουμε συστάσεις προκειμένου να λάβει μέτρα για μην προκληθούν νέες φθορές στην οικία του και να αποκαταστήσει τις ήδη υπάρχουσες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τελείται κάποιο ποινικό αδίκημα ή πρόκειται για αστικής φύσεως διαφορά και συστήνουμε στον παραπονούμενο να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια;
Greek

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Παρ, 07/11/2014 - 08:03 Μόνιμος σύνδεσμος

Κατά το άρθρο 286 §1 του ΠΚ "όποιος κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή μιας κατεδάφισης, με πρόθεση ή από αμέλεια ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες και έτσι προξενεί κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών".

Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι πρόκειται για έγκλημα συγκεκριμένης διακινδυνεύσεως και ανήκει στα εγκλήματα για την αντικειμενική υπόσταση των οποίων ως τετελεσμένων, απαιτείται κατά νόμο ως στοιχείο η επέλευση ορισμένου αποτελέσματος, ήτοι στην πρόκληση κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του ανθρώπου.

Στην έννοια της ενέργειας περιλαμβάνεται και η παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας, διότι εκείνος που παραλείπει να ενεργήσει σύμφωνα με τους κανόνες, ενεργεί παρά τους κανόνες τους κοινώς αναγνωρισμένους, ήτοι τους τεχνικούς κανόνες που εφαρμόζονται και ακολουθούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση από εκείνους που ασχολούνται με έργα οικοδομικά ή κατεδάφισης και τους οποίους τηρούν και με την πεποίθηση ότι είναι σωστοί.

Μεταξύ των υποκειμένων του εγκλήματος του άρθρου 286 ΠΚ, είναι και ο διευθύνων το οικοδομικό έργο, όπως ο επιβλέπων μηχανικός ή αρχιτέκτων, ο συντάξας τους στατικούς υπολογισμούς, καθώς και εκείνος που διευθύνει την εκτέλεση του έργου και δίδει οδηγίες και διαταγές υποχρεωτικές για εκείνους που εκτελούν αυτές.

Περαιτέρω με την ΑΠ 140/2012 ορίζεται, μεταξύ άλλων ότι "...ο δε κίνδυνος δεν είναι απαραίτητο να είναι άμεσος και επικείμενος, γιατί αρκεί να είναι και κίνδυνος, ο οποίος θα προκύψει από τη μέλλουσα χρησιμοποίηση του κατασκευάσματος σύμφωνα με τον προορισμό του..."

Υποβλήθηκε από giatros. Ημερομηνία: Παρ, 07/11/2014 - 14:30 Μόνιμος σύνδεσμος

Πρίν κάποια χρόνια ο εισαγγελέας είχε ζητήσει με παραγγελία του για προκαταρκτική την λήψη ανωμοτί εξηγήσεων σε ιδιοκτήτη οικοπέδου γιατί δεν είχε κατασκευάσει τοίχο αντιστήριξης κατά την διάρκεια εργασιών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν γειτονικά κτίσματα. Η προκαταρκτική ξεκίνησε βέβαια με μία έκθεση αυτοψίας του τότε Τμήματος Πολεοδομίας. Άποψή μου επειδή υπάρχει κίνδυνος στην διπλανή πολυκατοικία ζήτα άμεση-επείγουσα αυτοψία από το Γρ.Πολεοδόμιας και στείλε αμέσως την έκθεση αυτοψίας στον Κο Εισαγγελέα. Επίσης ενημέρωσε αμέσως τον υπεύθυνο τις κατασκευαστικής εταιρείας.

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Παρ, 07/11/2014 - 16:31 Μόνιμος σύνδεσμος

[quote name=giatros date=2014-07-11]Πρίν κάποια χρόνια ο εισαγγελέας είχε ζητήσει με παραγγελία του για προκαταρκτική την λήψη ανωμοτί εξηγήσεων σε ιδιοκτήτη οικοπέδου γιατί δεν είχε κατασκευάσει τοίχο αντιστήριξης κατά την διάρκεια εργασιών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν γειτονικά κτίσματα. Η προκαταρκτική ξεκίνησε βέβαια με μία έκθεση αυτοψίας του τότε Τμήματος Πολεοδομίας. Άποψή μου επειδή υπάρχει κίνδυνος στην διπλανή πολυκατοικία ζήτα άμεση-επείγουσα αυτοψία από το Γρ.Πολεοδόμιας και στείλε αμέσως την έκθεση αυτοψίας στον Κο Εισαγγελέα. Επίσης ενημέρωσε αμέσως τον υπεύθυνο τις κατασκευαστικής εταιρείας.[/quote]

Σωστός. Συμφωνώ απολύτως.

Άμεση αποστολή εγγράφου στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης για διενέργεια κατά απόλυτη προτεραιότητα αυτοψίας σε οικοδομή, καθώς, όπως καταγγέλθηκε, έχει υποστεί ρωγμές στη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, συνεπεία ανέγερσης εμπορικού κέντρου σε γειτνιάζον οικόπεδο.

Κοινοποίησε το (α) στον εισαγγελέα, (β) στον επιβλέποντα μηχανικό του εμπορικού και (γ) στον καταγγέλοντα.

[edit time=1405087632]sakis01[/edit]

Υποβλήθηκε από NickX. Ημερομηνία: Παρ, 07/11/2014 - 19:00 Μόνιμος σύνδεσμος

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. giatros και sakis01 δείτε λίγο τα προσωπικά σας μηνύματα.
[edit time=1405094644]NickX[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis