Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on Τετ, 06/05/2013 - 10:58
Ο (Α) μαζί με τον (Β) έχουν στην ιδιόκτησία τους από κοινού ένα ταξί (στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφονται και τα δύο ονόματα). Οι δύο τους έχουν κάνει προφορική συμφωνία πόσες μέρες και πόσες ώρες θα το δουλεύει ο καθένας τους και σε ποιο σημείο θα γίνεται η εκάστοτε παράδοση του οχήματος. Ο (Α) για διάφορους λόγους δεν παρέδωσε το όχημα την προκαθορισμένη ώρα στον (Β) και παρακρατεί το αυτοκίνητο δίχως να δείχνει καμία πρόθεση να το επιστρέψει αποκόπτοντας κάθε επικοινωνία. Στην ανωτέρω περίπτωση στοιχειοθετείτε το αδίκημα της υπεξαίρεσης( επειδή το επίμαχο αντικείμενο δεν είναι ξένο και δεν υπάρχει κάποιο συμβόλαιο) ή πρέπει να το συμβουλέψω να στείλει εξώδικό στο συνέταιρο και στη συνέχεια να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του και στη συνέχεια εφόσον δεν συμμορφωθεί ο αντίδικος να καταθέσει τη μήνυση; Ανεξαρτήτως από τα παραπάνω, όταν δεχτούμε μία τέτοια μήνυση και έχουμε αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο στοιχειοθετείται το αδίκημα της υπεξαίρεσης του οχήματος, τί κάνουμε σχετικά με τις υπηρεσιακές ενέργειες (σηματική αναφορά στον τερματικό), μιας και με αυτήν την ενέργεια στην ουσία « δεσμεύουμε» το όχημα με τις έννομες συνέπειες που ακολουθούν αυτή την πράξη.
Greek

Υποβλήθηκε από monomahos. Ημερομηνία: Τετ, 06/05/2013 - 20:52 Μόνιμος σύνδεσμος

Κατά τη γνώμη μου αφού υπάρχει συγκυριότητα 50% στο ΤΑΞΙ ο (Α) δεν διαπράττει υπεξαίρεση αλλά κλοπή του μισού αυτοκινήτου. Όσον αφορά τις υπηρεσιακές ενέργειες ότι προβλέπεται.

Υποβλήθηκε από nik0s. Ημερομηνία: Πέμ, 06/06/2013 - 23:57 Μόνιμος σύνδεσμος

Νομίζω ότι πρόκειται για υπεξαίρεση καθώς:. Στην περίπτωσή μας, η κατοχή του οχήματος στον Α περιήλθε κατόπιν προφορικής συμφωνίας με το Β. Το όχημα όμως είναι ξένο κατά 50%. Παραβιάζοντας λοιπόν τη συμφωνία ο Α διαπράττει υπεξαίρεση του 50% του οχήματος που ανήκει στον Β. Επειδή είναι αυτεπάγγελτο το αδίκημα πρέπει να υποβληθεί μήνυση. Όσον αφορά τη σηματική αναφορά θα αναφέρουμε το αρ.375 Π.Κ. Σε κάθε περίπτωση το κατηγορητήριο της αστυνομικής προανάκρισης δεν δεσμεύει την εισαγγελική αρχή η οποία μπορεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις του νόμου να το τροποποιήσει.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis