Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by sainis24 on Σάβ, 12/29/2012 - 21:14
ηθελα να ρωτησω?συμφωνα με την νομοθεσια οτι Ελληνες πολίτες που κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να εφοδιασθούν με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, αυτο το γνωριζουμε στο προκειμενο .πανω σ αυτο ? αν καποιοσ δεν εφοδιαστει με ταυτοτητα και ειναι 15 ετων η εχει ενηλικιωθει ειναι 28 ετων π.χ καποιο ατομα τησ φυλησ roma συνηθως που δεν εχουν .τι παραβαση ειναι?πταισμα η πλημμεληματα?και ποιοσ νομοσ ?ευχαριστω
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Σάβ, 12/29/2012 - 22:37 Μόνιμος σύνδεσμος

O μη εφοδιασμος με δελτιο ταυτοτητας Ελληνα πολιτη ηλικιας ανω των 12 ετων ειναι ποινικο αδικημα πλημμεληματικου χαρακτηρα .
Βλέπε ΝΔ 127/1969 αρ 1 κ 13 για τις κυρωσεις και ΥΑ 3021/19/53 - 2005 για τα δικαιολογητικα

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Κυρ, 12/30/2012 - 00:15 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν τον ανεφερα οχι γιατι τον ξεχασα αλλα γιατι κάποιοι ''ανωθεν'' ξέχασαν να τον τροποποιησουν κ εχουν αφησει ακομα ως υποχρεωτικα τα ετη για εκδοση ταυτοτητας τα 14 .
Ειτε εκ παραδρομης ειτε επειδη δεν χρειαζεται πλεον αφου τα καλυπτουν οι διαταξεις που προανεφερα .... Αλλωστε δεν αναγραφει τις κυρωσεις ..

Υποβλήθηκε από sainis24. Ημερομηνία: Τρί, 05/07/2013 - 00:15 Μόνιμος σύνδεσμος

καλησπερα και χρονια πολλα ?ηθελα να ρωτησω κατι κατοπιν ελενχου στο δρομο αν καποιοσ πολιτης αρνηθει να μου δειξει ταυτοτητα ενω που την εχει αποκρυψει κατα τον ελενχοο η εκεινη την ωρα δεν ηθελε να μου την δειξει ενω ειναι υποχρεωμενοσ παρολο που μου λεει τα πραγματατικα του στοιχεια απλως δεν ηθελε να μου την δειξει . διαπρατει απειθεια η ψευδη ανωμοτι καταθεση 225 παρ 2 η αυτο ισχυει οταν μου λεει ψευτικα στοιχεια μονο εστω και προφορικως .ευχαριστω εκ τον προτερον

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τρί, 05/07/2013 - 23:43 Μόνιμος σύνδεσμος

Από καμία διάταξη νόμου δεν υποχρεούται ο οποιοσδήποτε να φέρει διαρκώς την ταυτότητα μαζί του όπως επίσης και να την επιδεικνύει όταν του ζητηθεί παρά μόνο υποχρεούται να δηλώνει έστω και προφορικά τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του ,όταν αυτά του ζητηθούν από τις αρχές που έχουν τέτοιο δικαίωμα ελέγχου (αστυνομικές-δικαστικές-δημοτικές) με κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 225 παρ 2 του ΠΚ ‘’ Με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή τιμωρείται όποιος, σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν εξετάζεται από κάποια αρχή ή από εξουσιοδοτημένο όργανό της ή όταν αναφέρεται σ’ αυτήν, εκθέτει εν γνώσει του ψέματα ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια’’.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρ. 169 ΠΚ, όποιος ύστερα από νόμιμη πρόσκληση αρνείται σε κάποιον από τους υπαλλήλους του άρθρ. 13 περ. α', χωρίς αντίσταση, την υπηρεσία ή συνδρομή που οφείλεται κατά το νόμο ή την είσοδο σε οποιοδήποτε μέρος για να επιχειρηθεί κάποια νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξ μηνών. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της απείθειας, που είναι έγκλημα παραλείψεως στρεφόμενο κατά της πολιτειακής εξουσίας, απαιτείται η νομιμότητα της πρόσκλησης του υπαλλήλου προς τον προσκαλούμενο, δηλαδή η ύπαρξη διάταξης νόμου, η οποία παρέχει στον υπάλληλο το δικαίωμα να καλέσει κάποιον προς παροχή υπηρεσίας ή συνδρομής προς τον καλούντα και την υπηρεσία και τη συνδρομή αυτή να οφείλει ο καλούμενος κατά νόμο να παράσχει στον υπάλληλο. [b]Αν δεν υπάρχει τέτοια ειδική διάταξη νόμου που να επιβάλλει σαφώς την υποχρέωση παροχής υπηρεσίας ή συνδρομής, ο καλούμενος δεν υποχρεούται να υπακούσει στην πρόσκληση[/b]. (Συμβ.Πλημ/κων Αγρ. 13/1999)

Σχετική και η υπ’αριθμ 1090/1987 ΑΠ σύμφωνα με την οποία Διέπραξε αντίσταση κατά της Αρχής (167 παρ. 1 ΠΚ) και σωματική βλάβη του άρθρου 315 Α ΠΚ αστυφύλακας, που αρνούμενος να επιδείξει την ταυτότητά του (225ΠΚ) κατά τον γενόμενο τροχονομικό έλεγχο σε ένστολο μοίραρχο χωροφυλακής, έβρισε και κτύπησε αυτόν στο κεφάλι και στον αυχένα, για να τον αναγκάσει να μην πάρει τα στοιχεία του και τον προσαγάγει στο Τμήμα.

Οπότε ο πολίτης εστώ και αν κατέχει την ταυτότητα δεν υποχρεούται να την επιδείξει αλλά σε κάθε περίπτωση υποχρεούται να δηλώσει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του , βέβαια σε τέτοια περίπτωση έχουμε το δικαίωμα βάσει του άρθρου 74 παρ. 15 περίπτ. θ΄ του ΠΔ 141/91 να προσαγάγουμε στο αστυνομικό κατάστημα για εξέταση το άτομο αυτό εφόσον στερείται στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητάς του καθώς επίσης και λόγω των περιστάσεων και της συμπεριφοράς του δημιουργεί υπόνοιες διάπραξης εγκληματικής ενέργειας.

Υποβλήθηκε από innova. Ημερομηνία: Τετ, 05/08/2013 - 10:06 Μόνιμος σύνδεσμος

Αν ειναι αυτοπτης μαρτυρας π.χ σε ενα θανατηφορο τροχαιο ατυχημα (καθοταν στο μπαλκονι του και ειδε ολο το περιστατικο) και αρνειται να καταθεσει γιατι θα κατηγορηθει: απειθεια 169 ΠΚ ή Ψευδης Ανωμοτι 225 ΠΚ :-/

Υποβλήθηκε από STAVROS78. Ημερομηνία: Τετ, 05/08/2013 - 10:55 Μόνιμος σύνδεσμος

ΤΟΝ ΚΛΗΤΕΥΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΑΝ ΑΡΝΗΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΚΛΗΣΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΑΠΕΙΘΕΙΑ. ΕΑΝ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΠΙΜΟΝΑ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ , ΑΡΘΡ. 225&2.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τετ, 05/08/2013 - 14:13 Μόνιμος σύνδεσμος

Οι διατάξεις τις απειθειας οταν συρρεόυν φαινομενικά κατ'ιδεαν με τις διατάξεις για την λιπομαρτυρία εφαρμόζονται, τηρούμενης της αρχής της ειδικότητας, μόνο αυτές της λιπομαρτυρίας συμφωνα με την γενική αρχή "τα ειδικά των γενικών επικρατέστερα".

Οποιος αρνείται να παραλάβει την νόμιμή κλήση τιμωρείται για απείθεια (169ΠΚ) - αφου ο νόμος δεν οριζει ειδική ποινή

Οποίος παραλαμβάνει την κλήση αλλά δεν προσέρχεται προκειμένου να εξεταστει τιμωρείται σύμφωνα με το 229 ΚΠΔ κ 231 ΚΠΔ με πρόστιμό - αφου ο νομος οριζει ειδική ποινη.

Βέβαια υπάρχουν και συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες και αναφέρονται ρητά στις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις της απείθειας , της ψευδους ανωμοτής κατάθεσης και της λιπομαρτυρίας οπότε και εχουμε αληθινή κατ΄ίδεαν συρροή.

Οποιος απουσιασε επιτηδες για να ματαιωθει η [u]δίκη [/u]εκτός απο το προστιμο της λιπομαρτυριας αντιμετωπίζει κ τις ποινικές κυρώσεις της απείθειας (231 παρ 2 ΚΠΔ σε συνδιασμο με 169 ΠΚ)

Οποιος ενω εμφανίσθηκε αρνειται επίμονα να εξεταστει εκτός απο το προστιμο της λιπομαρτυριας αντιμετωπίζει κ τις ποινικές κυρώσεις της ψευδούς ανωμοτης κατάθεσης (231 παρ 3 ΚΠΔ κ 229 ΚΠΔ σε συνδιασμό με 225 παρ 2 ΠΚ)

Γενικότερα η απειθεια (169ΠΚ) εφαρμόζεται οταν ναι μεν υπάρχει ειδική διάταξη νόμου που να επιβάλλει σαφώς την υποχρέωση παροχής υπηρεσίας ή συνδρομής
πλήν όμως δεν ορίζεται η ποινική κύρωση σε περίπτωση μη συνεργασίας . (πχ μαρτυρας κ παραλαβή κλησης - επιδειξη ταυτοτητας κατα την επιβιβαση στο αεροπλανο - αρνηση κατα τον γενομενο αστ/κο ελεγχο- αρνηση πραγματογνωμονα , διερμηνεα ) .
Οταν όμως υπαρχει ειδική διαταξη που να τιμωρει την αρνηση συνεργασιας τοτε εφαρμοζεται ΜΟΝΟ αυτη ως ιδιωνυμο αδίκημα. (λιπομαρτυρας 229 κ 231 ΚΠΔ- Θορυβοποιοι 252ΚΠΔ κ 336 ΚΠΔ - θρασυτητα κατα της Αρχης 171 ΠΚ - Μη συμμορφωση σε σημα τροχονομου 45 ΚΟΚ)

[edit time=1368018622]SREK[/edit]

Υποβλήθηκε από monomahos. Ημερομηνία: Τετ, 05/08/2013 - 19:52 Μόνιμος σύνδεσμος

Κατ' αρχήν θα ήθελα να προσθέσω ότι το έγκλημα της απείθειας είναι [b]γνήσιας παράλειψης[/b] . Επίσης όποιος αρνείται να παραλάβει τη νόμιμη κλήση δεν διαπράτει απείθεια όπως αναφέρει ο συνάδελφος ΄΄SREK΄΄ , καθόσον δεν προβλέπεται ειδικά σε νόμο η υποχρέωση του δράστη να παραλάβει την κλήση. Αντιθέτως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 155§1,2 Κ.Π.Δ. ΄΄Επίδοση΄΄ , αν ο ενδιαφερόμενος [b]αρνηθεί [/b]να παραλάβει το έγγραφο, τότε γίνεται θυροκόλληση κ.λπ.
[quote]Γενικότερα η απειθεια (169ΠΚ) εφαρμόζεται οταν ναι μεν υπάρχει ειδική διάταξη νόμου που να επιβάλλει σαφώς την υποχρέωση παροχής υπηρεσίας ή συνδρομής πλήν όμως δεν ορίζεται η ποινική κύρωση σε περίπτωση μη συνεργασίας . (πχ μαρτυρας κ παραλαβή κλησης - επιδειξη ταυτοτητας κατα την επιβιβαση στο αεροπλανο - αρνηση κατα τον γενομενο αστ/κο ελεγχο- αρνηση πραγματογνωμονα , διερμηνεα ) .
Οταν όμως υπαρχει ειδική διαταξη που να τιμωρει την αρνηση συνεργασιας τοτε εφαρμοζεται ΜΟΝΟ αυτη ως ιδιωνυμο αδίκημα. (λιπομαρτυρας 229 κ 231 ΚΠΔ- Θορυβοποιοι 252ΚΠΔ κ 336 ΚΠΔ - θρασυτητα κατα της Αρχης 171 ΠΚ - Μη συμμορφωση σε σημα τροχονομου 45 ΚΟΚ)[/quote].
Ο ανωτέρω συλλογισμός δεν έχει νομική βάση καθόσον δεν προβλέπεται από κανένα κανόνα ποινικού δικαίου και δη κυρωτικού. Για να στοιχειοθετείται το αδίκημα της απείθειας θα πρέπει η συμπεριφορά του δράστη να πραγματώνει όλα τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης, ενώ αν λείπει κάποιο θα τιμωρηθεί για απόπειρα, με την προυπόθεση πάντα ότι πληρούνται οι προυποθέσεις της υποκειμενικής υπόστασης (μορφή υπαιτιότητας ή άλλα πρόσθετα υποκειμενικά στοιχεία).

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τετ, 05/08/2013 - 23:06 Μόνιμος σύνδεσμος

[u]Aπο Ποινικό Δικαιο Π.Ραφτόπουλου σελ. 347:[/u]

-Όταν ο νόμος ο οποίος επιβάλλει στον πολίτη κάποια υπηρεσία ή συνδρομή ορίζει Ο ΙΔΙΟΣ και την ποινή που επιβάλλεται σε εκείνον που αρνείται να προσφέρει την υπηρεσία ή συνδρομή του , τότε ΔΕΝ πρόκειται για απείθεια αλλά για ειδικό έγκλημα (ιδιώνυμο).

-Όταν όμως ο νόμος ΔΕΝ ορίζει ο ίδιος την ποινή αλλά επιβάλλει μόνο την υποχρέωση , τότε πρόκειται για απείθεια.

Ετσί εκείνος που προσκαλείται γραπτώς στο αστυνομικό τμήμα για να εξεταστεί για αστυνομική υπόθεση και δεν προσέρχεται ΔΕΝ διαπράττει απείθεια , διότι ο νόμος εδώ τιμωρεί αυτόν που δεν συμμορφώνεται με ειδική ποινή.(λιπομαρτυρία)

Αντίθετα εκείνος που ανείται να παραλάβει δικόγραφο ή να υπογράψει το αποδεικτικό τιμωρείται ως ένοχος απείθειας , διότι ο νόμος στις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπει άλλη ειδική ποινή και επομένως εφαρμόζεται η γενική διάταξη του 169 ΠΚ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Ο Γ αρνείται να παραλάβει το δικόγραφο που επιδίδεται σε αυτόν απο τον αστ/κα ή αρνείται να υπογράψει το αποδεικτικό επίδοσης.

[u]Απο μαθήματα Ποινικής Δικονομίας Π.Ραφτόπουλου σελ. 78-79[/u]

2.Εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν το επιδιδόμενο έγγραφο ή να υπογράψουν το αποδεικτικό, εάν αρνηθούν , τιμωρούνται για απείθεια. Απαγορεύεται όμως η άσκηση βίας για την παραλαβή του εγγράφου.

Εάν κάποιος απο αυτούς που υποχρεούνται να παραλάβουν το έγγραφο (155-158ΚΠΔ) αρνηθεί τοτε προσκαλείται επι τόπου ένας μάρτυρας.
Επι παρουσία του μάρτυρα καλείται κ πάλι εκείνος προς τον ποίο πρέπει να γίνει η επίδοση για να παραλάβει το έγγραφο.
Εαν και κατα την παρουσία του μάρτυρα αρνηθεί να το παραλάβει τοτε γίνεται θυροκόλληση.
Μετά την υπογραφή του αποδεικτικού θυροκόλλησης απο τον μάρτυρα είναι αποδεδειγμένη η απείθεια και δικαιολογείται η άμεση σύλληψη αυτού που απειθεί, διότι πρόκειται για αυτόφωρο έγκλημα σε βαθμό πλημμελήματος (169ΠΚ).

[b][u]Άρθρο 163 ΚΠΔ[/u]
Παραβάσεις σχετικές με την επίδοση.
2. Όσοι αρνούνται να παραλάβουν το έγγραφο που τους επιδίδεται ή να υπογράψουν το επιδοτήριο τιμωρούνται για [u]απείθεια[/u] σύμφωνα με τις διατάξεις του ποινικού κώδικα.[/b]

Πρακτικά τώρα αν ενημερώσεις αυτον που αρνείται να παραλάβει το έγγραφο οτι θα συλληφθει για απείθεια κατα την διαδικασία του αυτοφώρου , δεν έχω καμία αμφιβολία οτι θα το παραλάβει ΑΜΕΣΑ δίχως καμία συνέχεια του περιστατικού ... ;)

[edit time=1368044986]SREK[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis