Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by LGN1983 on Πέμ, 06/27/2013 - 00:06
ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ (Π.Χ ΑΛΒΑΝΟΣ -(ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ)) ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ ΑΠΟΚΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ Η ΟΧΙ?ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 06/27/2013 - 01:55 Μόνιμος σύνδεσμος

Θα αναφέρω εντελώς συνοπτικά ορισμένα στοιχεια σχετικά με την ιθαγένεια κ την υπηκοότητα καθώς πρόκειται για πολυσύνθετο κ αρκετα ... ευαισθητο θέμα .

Αρχικά απο αρκετούς συγχεεται η έννοια της ιθαγένεια με την υπηκοότητα όπου στην ελληνική έννομη τάξη πρόκειται για ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πράγμα .
Ελληνικη Υπηκοότητα αποκτειται είτε με την γέννηση ( το γένος) είτε με πολιτογραφηση .
Με την γέννηση απαιτείται να ειναι ένας απο τους δυο γονείς έλληνας ενώ με πολιτογραφηση υπάρχουν κάποιες αρκετές προϋποθέσεις . Μια απο αυτές κ η πιο σύνηθες ειναι η νόμιμη παραμονή επι κάποια έτη στην Ελλάδα.
Η πολιτογραφηση την στίγμη αυτη ειναι κάπως μετέωρη εφόσον ΔΕΝ υπαρχει εν ισχύει νόμος που να ρυθμιζει το θεμα κ να καθοριζει τις προϋποθέσεις απόκτησης της .
Ο μέχρι πρότινος νόμος ΡΑγκουση που ρύθμιζε τα περί ιθαγένειας θέματα κρίθηκε προσφάτως απο το ΣτΕ αντισυνταγματικος .
Ενημερωτικά προ του 2009 απαιτείτο 10 έτη νόμιμης παραμονής ενώ μετα εγιναν 7. .Στις ΗΠΑ όπου δίνεται εύκολα η ιθαγένεια απαιτείται 6 έτη παραμονη.

Στα δικά μας τώρα ιθαγένεια Αποκτας μετα απο σχετική έγγραφη στα αρχεία της νομαρχίας μετα απο αποφαση του ΥΠ.ΕΣ-ΚΩΝ εν συνέχεια προβαινεισ στην εκδοση ταυτότητας . Εφόσον δεν έχεις συμπληρώσει τα 45 έτη εκπληρώνεις ως οφείλεις σαν έλληνας πολίτης κ τις στρατιωτικές σου υποχρεώσεις .

Τέλος μεγάλο ζήτημα υπαρχει σχετικά με την δυνατότητα κατάταξης στα ΣΑ κ στις ΕΔ όσον έχουν αποκτήσει ιθαγένεια με πολιτογραφηση , δηλαδή όσοι δεν ειναι έλληνες στο γένος .

Αξιο αναφοράς ειναι ότι ο ΠΔ απαιτείται να ειναι έλληνας το γένος ενώ σε πολλές χώρες υπαρχει ουσιαστική διάφορα μεταξυ των δυο κατηγοριων ( με διαχώριση ιθαγένειας - υπηκοοτητας ).Δημιουργούνται όμως ετσι πολίτες δυο ταχυτήτων ...

Θέμα για μεγάλη ανάλυση ...

[edit time=1372334276]Srek[/edit]

Υποβλήθηκε από Dfontoul. Ημερομηνία: Παρ, 06/28/2013 - 08:31 Μόνιμος σύνδεσμος

[quote name=LGN1983 date=2013-06-27] ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ (Π.Χ ΑΛΒΑΝΟΣ -(ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ)) ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΤΕ ΑΠΟΚΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ Η ΟΧΙ?ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ[/quote]

Ελληνική ταυτότητα (αναφέρομαι στο γνωστό έντυπο/δελτίο) αποκτούν μόνο πολίτες (υπήκοοι) της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συνεπώς, κάθε πρόσωπο που προσέρχεται στο Αστυνομικό κατάστημα για να αποκτήσει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας είναι ΗΔΗ ημεδαπός (έχει ήδη αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα), άλλωστε έχει ήδη εγγραφεί στο μητρώο του οικείου Δήμου και για αυτό ακριβώς ένα από τα δικαιολογητικά έκδοσης ταυτότητας είναι το σχετικό πιστοποιητικό γέννησης του Δήμου στο οποίο αναγράφεται ο αριθμός δημοτολογίου του ενδιαφερομένου. Για την ακρίβεια η σειρά των γεγονότων είναι α) πολιτογράφηση -> β) εγγραφή στα μητρώα του Δήμου -> γ) έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
Επισημαίνονται τα εξής:
α) Πολλές φορές στην καθομιλουμένη μπερδεύουμε τις φράσεις "απόκτηση ελληνικής ταυτότητας" και "απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας" με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, παρανοήσεις και σύγχυση εννοιών. "Απόκτηση ελληνικής ταυτότητας" σημαίνει απλώς την πράξη της έκδοσης δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (δηλ. να πάει κάποιος ενδιαφερόμενος στο αστυνομικό κατάστημα με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας), κάτι που, όπως είπαμε, μπορεί να κάνει μόνο ένας Έλληνας υπήκοος. "Απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας" είναι η διαδικασία με την οποία ένα άτομο με ξένη ιθαγένεια πολιτογραφείται, γίνεται δηλαδή Έλληνας υπήκοος. Έτσι, πρώτα κάποιος αποκτά ελληνική υπηκοότητα και μετά αποκτά δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
β) Υπηκοότητα = ιθαγένεια. Οι δύο λέξεις σημαίνουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. Δεν υπάρχει καμία διαφορά, είτε χρησιμοποιήσεις τη φράση "ελληνική υπηκοότητα" είτε τη φράση "ελληνική ιθαγένεια", οι έννοιες είναι απόλυτα ταυτόσημες. Για αυτό και οι φράσεις "Έλληνας πολίτης", "υπήκοος Ελλάδας", "πρόσωπο με ελληνική ιθαγένεια", "ημεδαπός" σημαίνουν το ίδιο.
γ) Ο όρος "εθνικότητα" υποδηλώνει απλώς την εθνική καταγωγή κάποιου και είναι ξεχωριστός από τον όρο "ιθαγένεια/υπηκοότητα" που υποδηλώνει τον [b]έννομο δεσμό ενός φυσικού προσώπου προς ένα κράτος[/b]. Έτσι π.χ. υπάρχουν Έλληνες στην εθνικότητα με υπηκοότητα Η.Π.Α. (π.χ. ομογενείς Αμερικής) και αλλογενείς στην εθνικότητα με ελληνική υπηκοότητα (οι μοναχοί του ρώσικου μοναστηριού στο Άγιο Όρος, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς κλπ.).
δ) Οι όροι "ομογενής" και "αλλογενής" αναφέρονται στην [b]εθνικότητα[/b] (δηλ. στην εθνική καταγωγή) και όχι στην ιθαγένεια. Στο Δίκαιο της χώρας μας ομογενής είναι εκείνος που έχει ελληνική εθνικότητα, ασχέτως της υπηκοότητάς του (π.χ. Βορειοηπειρώτες: Έλληνες στην εθνικότητα με αλβανική υπηκοότητα). Ομοίως, αλλογενής είναι εκείνος που δεν έχει ελληνική εθνική καταγωγή, μπορεί όμως να είναι υπήκοος του Ελληνικού Κράτους. "Αλλοδαπός" είναι εκείνος που ΔΕΝ έχει ελληνική υπηκοότητα.

Συμπερασματικά και για λόγους απλότητας μπορώ να σου πως το εξής: αν ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου σε έναν έλεγχο εγγράφων [b][u]επιδείξει ελληνική ταυτότητα, είναι ημεδαπός[/b][/u] (δηλ. Έλληνας υπήκοος). Τον αντιμετωπίζεις με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πολίτη.

[edit time=1372398464]dfontoul[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis