Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by abcdabcd on Τρί, 05/14/2013 - 15:39
Καλησπέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Ήθελα να ρωτήσω αν έχουμε το δικαίωμα να εισέλθουμε σε σχολείο και να συλλάβουμε ανήλικο μαθητή Λυκείου, ο οποίος αναζητείται εντός ορίων του αυτοφώρου, έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος του από μητέρα άλλου ανήλικου μαθητή για ξυλοδαρμό. Η μητέρα του άλλου μαθητή ζητάει επίμονα τη σύλληψη του, ο ανήλικος δράστης όμως εκείνη την ώρα βρίσκεται στο σχολείο. Πώς ενεργούμε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Greek

Υποβλήθηκε από abcdabcd. Ημερομηνία: Τρί, 05/14/2013 - 18:14 Μόνιμος σύνδεσμος

Αυτό είναι μία λύση συνάδελφε, όπως μία λύση θα ήταν προτού προβώ σε οποιαδήποτε ενέργεια, να επικοινωνήσω τ/φ με τον εισαγγελέα και να πράξω ανάλογα με τις εντολές του. Το θέμα είναι αν μπορώ να προβώ στη σύλληψή του όσο αυτός βρίσκεται εντός του σχολείου. Έχω το δικαίωμα να το πράξω; και αν όχι γιατί;

Υποβλήθηκε από Plastiras. Ημερομηνία: Τρί, 05/14/2013 - 18:42 Μόνιμος σύνδεσμος

Η σύλληψη ανηλίκου μαθητή εντός του σχολείου του δεν παρουσιάζει καμία διαφορά από τις υπόλοιπες συλλήψεις, από νομικής απόψεως. Δηλαδή δεν ισχύει κάτι διαφορετικό. Η λογική και η κοινή πείρα, όμως, έχει διδάξει ότι τέτοιες συλλήψεις καλό είναι να αποφεύγονται ιδιαίτερα αν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν σε άλλο τόπο και χρόνο. Αν τέτοια δυνατότητα δεν υφίσταται, τότε θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά προτίμηση από αστυνομικούς της ασφαλείας (με πολιτική περιβολή) και αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ώστε να κληθεί ο μαθητής στο γραφείο του και να παραληφθεί από εκεί.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τρί, 05/14/2013 - 21:20 Μόνιμος σύνδεσμος

Σωστή η άποψη τόσο απο πρακτικής όσο και απο νομικής πλευράς αυτη του plastiras

Μην ξεχνάμε οτι η σύλληψη είναι μια πρωτη ,δικαιολογημένη, προσβολή της προσωπικότητας του ατόμου ,του οποίου το έννομο αγαθό αυτό προστατεύεται απο το άρθρο 5 του Συντάγματος ως επίσης και μια πρώτη κάμψη του τεκμηρίου της αθωοτητας του άρθρο 6 της ΕΣΔΑ .

Ετσι με την σύλληψη ,με την οποία εφαρμόζεται η κυριαρχία της πολιτείας στην ελεύθερη βούληση του ατόμου, δεον ειναι να αποφευγεται να προσβάλλονται υπέρμετρα τα ανωτέρω προστατευόμενα αγαθα, ως ορίζει άλλωστε κ το άρθρο 278 παρ 2 του ΚΠΔ .

Μάλλιστα πρέπει να σκεφτούμε οτι πρόκειται για ανήλικο άτομο και ίσως με την δημόσια σύλληψη που θα επιχειρήσουμε ενώπιον των συμμαθητών του θα προσβάλλουμε ανεπανόρθωτα και υπέρμετρα την προσωπικότητα του δημιουργόντας του ακόμα και ψυχολογικό τράυμα με αποτέλεσμα η πράξη μας να είναι βαρύτερη απο την όποια ποινη του επιβληθεί απο το δικαστηριο (που πιθανώς ΔΕΝ θα του επιβληθεί...)

Από ποινικής άποψης δεν υπάρχει κανένας δικονομικός περιορισμός που να απαγορέυει την είσοδο αλλά και την σύλληψη εντός του σχολείου, αφου δεν προκειται για άσυλο το οποίο προστατεύεται απο το άρθρο 9 Σ ουτε τιθεται κανένας περιορισμός ως προς τον χώρο του σχολείου ωστε να μην επιτρέπεται η σύλληψη κατα το άρθρο 278 παρ 1 ΚΠΔ.

Σε περιπτωση απαγόρευσης της εισόδου μας στον χώρο του σχολείου , απο καθηγητές προκειμένου αποτραπεί η νόμιμη σύλληψη εφαρμογή έχουν τόσο οι διατάξεις του άρθου 167 ΠΚ ''απείθεια'' αλλά και αυτής του άρθρου 231 ΠΚ ''Υπόθαλψη Εγκληματία''.

Ενημερωτικά πλέον μετα το άρθρο 3 παρ 3 του Ν 4009/2011 καταργήθηκαν οι διατάξεις που καθιέρωναν [u]ακόμα και το ακαδημαικο άσυλο[/u], με την παρ 2 του ιδιου άρθρου ορίσθηκε οτι στις πράξεις που τελουνται εντός των χώρων των ΑΕΙ - ΤΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία . ( Εγκ 1 / 2012 ΑΠ σχετική με την επέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση κατάληψης δημοσίου κτηρίου)

[edit time=1368559379]Srek[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis