Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by sainis24 on Τρί, 05/28/2013 - 00:35
καλησπερα .ηθελα να ρωτησω,καποιος προσελθει στο γραφειο του αξ.υπ και καταγγειλει ο γειτονασ του εχει εκαταλειψει σταθμευνο το αμαξι (με πινακιδες) του εδω και 50 μερες στο απεριφραχτο οικοπεδο του και δεν εχει προσελεθει να το παρει? μπορει να καταγγειλει?τι αδικημα ειναι?μηπωσ ειναι αστικησ φυσεωσ?παιζει ρολο αν δεν ειχει πινακιδες απλωσ το εχει εγκαταλειψει σταθμευνο στο απεριφραχτο οικοπεδο του.ευχαριστω εκ το προτερων
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τρί, 05/28/2013 - 18:25 Μόνιμος σύνδεσμος

Oπως πολύ ορθά προαναφέρθηκε είνα αστικής φύσεως διαφορα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για διατάραξη της νομης αρ. 989 ΑΚ

Στην περίπτωση αυτή Ο νομέας που διαταράχθηκε παράνομα έχει δικαίωμα να αξιώσει την παύση της διατάραξης καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον επίσης μπορεί να ασκήσει Αξίωση αποζημίωσης κατά τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες. Η όχληση του καπατητη πρέπει να γινει με εξώδικη πρόσκληση .
Θέση έχουν και τα ασφαλιστικά μετρα νομης κατα αρ. 733 Κ.Πολ.Δ εφόσον πιθανολογείται επείγουσα περίπτωση ή αναπότρεπτος κίνδυνος.
Προσοχη όμως γιατι η αξίωση της αγωγης νομής παραγράφεται ενα ετος απο την διαταραξη η οποια ημερ/νια προκύπτει απο την οχληση (992ΑΚ)
Μετα πρεπει να ασκηθει αγωγη κυριοτητας (1094ΑΚ) όποτε και περιπλεκεται η υποθεση.

Ακόμα εχει το δικαίωμα της άμυνας (αυτοδύναμη ανάκτηση) του 985ΑΚ με δικαίωμα να αποβάλλει (με γερανο) το όχημα εντος των πρώτων ωρών της καταπάτησης δίχως καμια ευθύνη ζημιας, που τυχόν θα προκληθει, αφού το συντεχον πταίσμα (300ΑΚ) θα ειναι εξ'ολοκληρου του ''παθοντα'' καταπατητη. Αν περάσουν οι πρωτες ώρες μια τέτοια κινηση θα θεωρηθεί ως αυτοδικία 331 ΠΚ εφόσον δεν ακολούθησε την νόμιμη οδό.

Σε περίπτωση τώρα που ο αντίδικος δεν συμμορφωθει με το εξώδικο ή με την επίδοση της ασκηθείσας αγωγης και εξακολουθεί να αμφισβητει την νομη με αποτέλεσμα να την καταπατα-δυαταρασει τοτε υπάρχει περίπτωση αυτοδικίας 331 ΠΚ εφόσον αυθαίρετα ασκεί μια αξίωση (ιδιοκτησιας) και για την οποία διένεξη έπρεπε σαφεστατα να ακολουθησει την δικαστικη νόμιμη οδο που προαναφέρθηκε.

Ολα αυτα θα έπρεπε να ακολουθηθουν σε περίπτωση που δεν ειχαμε ως μεσο της καταπατησης εγκαταλελειμμένο οχημα.
Στην περίπτωση αυτη η ''ευκολη'' λύση έρχεται απο το Π.Δ. 116/2004.
Συγκεκριμένα, εγκαταλειμμένο όχημα ή όχημα στο "τέλος κύκλου ζωής" όπως αναφέρεται στο αρθρ 2 παρ 2 Π.Δ., θεωρείται:
[b]γ ) Αυτό που εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του.
[/b]
Η διαδικασία που τηρείται είναι σύμφωνα με το αρθρο 9 του ανωτερω ΠΔ ειναι η εξής: Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου εντοπίζει τα εγκαταλειμμένα οχήματα και επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλειμμένο. Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση αυτού του ειδικού αυτοκόλλητου, εάν το όχημα δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του, το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου. Στη συνέχεια, ο Δήμος προχωρεί στις επόμενες διαδικασίες όπως προβλέπονται από το Π.Δ. 116/2004. Εφόσον πρόκειται για όχημα με άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας, αυτές κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

[edit time=1369767672]SREK[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis