Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by jimmdrak1 on Κυρ, 12/09/2012 - 10:08
Είναι δυνατόν να γίνει αναφορά από Διευθυντή γιατί δεν έγινε οποιαδήποτε προσαγωγή κατά την εκτέλεση υπηρεσίας - περιπολία (νυχτερινή βάρδια); Επισήμανση ότι η διαταγή της υπηρεσίας ήταν γενική (ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΥΠΟΠΤΩΝ) και όχι κατά συγκεκριμένης περίπτωσης και καθ' όλη την διάρκεια της περιπολίας η κίνηση ήταν μειωμένη έως ανύπαρκτη όπου ελέχθησαν τα 6 οχήματα που συναντήθηκαν τα οποία ήταν καθ' όλα νόμιμα κατά τον έλεγχο και δεν ήταν απαραίτητο να υποστούν την ταλαιπωρεία με προσαγωγή των.
Greek

Υποβλήθηκε από 27101997. Ημερομηνία: Κυρ, 12/09/2012 - 16:14 Μόνιμος σύνδεσμος

Και πιο ειναι το παράπτωμα δηλαδή για να κάνει ο Δ/ντης αναφορά? Αν δεν υπήρξαν ελεγχόμενοι που να πληρούν τις προϋποθεσεις για να προσαχθούν, τοτε τι προσαγωγή να γίνει? Και αν προσαγαγετε εναν πολίτη αδίκως στο Τμήμα και αυτός μετά στραφεί εναντίον σας, ....
[edit time=1355065032]mentor[/edit]

Υποβλήθηκε από 27101997. Ημερομηνία: Κυρ, 12/09/2012 - 16:19 Μόνιμος σύνδεσμος

ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Ο Αστυνομικός, έχει δικαίωμα να προσάγει ύποπτο άτομο στο Αστυνομικό Κατάστημα για εξακρίβωση στοιχείων. Ας δούμε τι προβλέπει ο νόμος.
H προσαγωγή υπόπτου ατόμου στο αστυνοµικό κατάστηµα προς εξακρίβωση της ταυτότητάς του, προβλέπεται από το άρθρο 74 παρ. 15 περ. θ΄ και το άρθρο 95 παρ.1 του Π.∆.141/1991 (http://www.policenet.gr/portal/downloads/astunomia-armodiotetes-organon…).

Αναλυτικά:

"Άρθρο 74
Αστυνομικοί σκοποί.
1. Αποστολή του αστυνομικού σκοπού είναι η επαγρύπνηση για κάθε θέμα που ενδιαφέρει την αστυνομία. Είναι το κυριότερο όργανο με το οποίο η οικεία Υπηρεσία ενημερώνεται για κάθε αντικείμενο της αρμοδιότητάς της.
2.Καθήκοντα αστυνομικού σκοπού εκτελούν οι ειδικοί φρουροί, οι Αστυφύλακες, οι Υπαρχιφύλακες και οι Αρχιφύλακες που προάγονται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 του άρθρου 9 και 1 του άρθρου 11 του ν.3686/2008.
...
παρ. 15. θ. (Ο αστυνομικός σκοπός) Οδηγεί στο αστυνομικό κατάστημα για εξέταση άτομα τα οποία στερούνται στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητάς τους ή τα οποία, εξαιτίας του τόπου, του χρόνου, των περιστάσεων και της συμπεριφοράς του, δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης εγκληματικής ενέργειας. Τα προσαγόμενα στο αστυνομικό κατάστημα άτομα δέον όπως μη παραμένουν σ' αυτό πέραν του χρόνου ο οποίος είναι απολύτως αναγκαίος για το σκοπό για τον οποίο προσήχθησαν."

"Άρθρο 95.
Κατασταλτική ενέργεια.
Σε περίπτωση διάπραξης οποιουδήποτε εγκλήματος, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για τη βεβαίωσή του, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων, την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη και την παράδοσή του στην αρμόδια δικαστική αρχή.
Προς τούτο δύναται η Αστυνομία να προσκαλεί ή προσάγει για εξέταση στα Αστυνομικά καταστήματα τα άτομα, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ενέχονται στη διάπραξη του εγκλήματος."

Η επίδειξη δελτίου ταυτότητας πρέπει, κατ’ αρχή, ν’ απαλλάσσει τον ελεγχθέντα από το ενδεχόµενο προσαγωγής για πρόσθετη εξακρίβωση στοιχείων. Ωστόσο, η προσαγωγή πολίτη που κατέχει αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητάς του επιτρέπεται στην περίπτωση που η συµπεριφορά του (και όχι απλώς ο τόπος,ο χρόνος ή οι περιστάσεις) κινεί υπόνοιες διάπραξης εγκλήµατος.
Προσαγωγή προσώπων προς εξακρίβωση της (ανεπισήµως λεγοµένης) "δικαστικής ταυτότητας" (δηλαδή του αν τυχόν φυγοδικούν), πέραν του ήδη επιδειχθέντος δελτίου αστυνοµικής ταυτότητας, αδιακρίτως και χωρίς αιτιώδη σύνδεση προς
εγκληµατική ενέργεια, δεν είναι σύννοµες, καθόσον αντιβαίνουν κατ’ αρχή, στον ανωτέρω συνταγµατικό κανόνα. Συναφώς, επισηµαίνεται ότι ενδεχόµενος υψηλός βαθµός εγκληµατικότητας σε συγκεκριµένο δηµόσιο χώρο επιτρέπει, προφανώς, την πύκνωση της αστυνόµευσης αυτού και την επέµβαση εφόσον αναφύεται η παραµικρή εξατοµικευµένη ένδειξη, όχι όµως και την αντιµετώπιση όλων των παρατυχόντων πολιτών ως εκ προοιµίου υπόπτων, αφού οι πολίτες δεν υποχρεούνται να συνδέουν προς ορισµένο "νόµιµο" σκοπό τη φυσική τους παρουσία σε δηµόσιο χώρο..

Σ’ ότι αφορά το χρόνο που είναι αναγκαίος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προσαγωγής, επιβάλλεται, µε κάθε προσπάθεια, να περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο προς τούτο.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Οι Σωματικές έρευνες που γίνονται από αστυνομικό,είναι νόμιμες αρκεί να γίνονται σύμφωνα με τις παρακάτω διατάξεις του νόμου και φυσικά να φροντίζουν να μην θίγεται η προσωπικότητα ούτε να ενοχλείται αδικαιολόγητα το πρόσωπο που υποβάλλεται σε σωματική έρευνα ή ο ιδιοκτήτης του χώρου ή αντικειμένου που ερευνάται, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό.
Για τη διενέργεια σωµατικών ερευνών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η "σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιόποινης πράξης ή απόλυτη ανάγκη" (άρθρο 96 παρ.3 Π.∆. 141/1991). Οι προυποθέσεις αυτές πρέπει να βασίζονται σε ειδικά αντικειµενικά ή υποκειµενικά στοιχεία, τα οποία να είναι επαρκή και πρόσφορα να δικαιολογήσουν κατά νόµο τη σωµατική έρευνα.
Η έννοια των "υπονοιών" ή της "απόλυτης ανάγκης" είναι ωστόσο, αναπόσπαστα συνδεδεµένη µε το πρόσωπο εκείνου στον οποίο παρέχεται από το νόµο το δικαίωµα να τις αξιολογεί, δηλαδή του επιληφθέντα αστυνοµικού. Σε κανένα νοµοθετικό κείµενο δεν περιλαµβάνεται ορισµός της έννοιας του υπόπτου ή των υπονοιών.

Η σωματική έρευνα προβλέπεται από το άρθρο 96 παρ. 3 του Π.∆. 141/1991 , το οποίο ορίζει:
"Άρθρο 96.
Αστυνομικές έρευνες.
1. Η Ελληνική Αστυνομία, στα πλαίσια της προληπτικής και κατασταλτικής της δραστηριότητας, κάνει έρευνες προσώπων (σωματικές), χώρων και αντικειμένων.
2. Όταν οι έρευνες αυτές γίνονται κατά τη διάρκεια προανάκρισης, υπόκεινται στους περιορισμούς και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
3. Οι έρευνες που γίνονται στα πλαίσια της προληπτικής της δραστηριότητας χωρίς να ενεργείται προανάκριση (αστυνομικές έρευνες), γίνονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις.
α. Έρευνα σε κατοικία επιτρέπεται μόνο με τη ρητή συναίνεση του ενοίκου της.
β. Σωματικές έρευνες σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας, γίνονται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιοποίνου πράξεως ή απόλυτη ανάγκη.
γ. Έρευνες σε χώρους δημοσίους ή ιδιωτικούς αλλά ελεύθερα προσιτούς στο κοινό, γίνονται ελεύθερα.
δ. Οι έρευνες των περιπτώσεων α έως και γ γίνονται από βαθμοφόρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώπιον δύο μαρτύρων, αν υπάρχουν. Κατ' εξαίρεση η έρευνα μπορεί να γίνει από Αστυφύλακα, όταν δεν είναι παρών βαθμοφόρος και δεν μπορεί να αναληφθεί μέχρι τη άφιξή του χωρίς κίνδυνο ματαίωσής της.
ε. Σωματική έρευνα σε γυναίκα γίνεται από γυναίκα αστυνομικό και αν δεν υπάρχει, από άλλη γυναίκα της εκλογής του αστυνομικού.
4. Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί πρέπει να φροντίζουν να μην θίγεται η προσωπικότητα ούτε να ενοχλείται αδικαιολόγητα το πρόσωπο που υποβάλλεται σε σωματική έρευνα ή ο ιδιοκτήτης του χώρου ή αντικειμένου που ερευνάται, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό."

[color=navy][/color][color=navy][/color]

Υποβλήθηκε από loucas1831. Ημερομηνία: Παρ, 09/14/2018 - 02:53 Μόνιμος σύνδεσμος

Σε Α.Δ. επαρχιας ο Διευθυντής εχει δωσει προφορικη εντολή στα περιπολικά κατ ελαχιστο 1 προσαγωγη.
Επισης οδηγια να μην τους οδηγουν στο α.τ. αλλα να πληκτρολογουνται στο car-pc στο σημείο και να εγγράφονται σαν προσαγωγή στην αναφορά. Ομως η προσαγωγή πολίτη προβλέπεται από το άρθρο 74 παρ. 15 περ. θ΄ και το άρθρο 95 παρ.1 του Π.∆.141/1991. Και η ανωτέρω οδηγία αποτελεί έναν απλό αστυνομικό έλεγχο(?).
α) Μπορεί να αναφερθεί σαν προσαγωγή ο έλεγχος χωρίς να οδηγηθεί στο Α.Τ.?
β) Πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί κάποιος συνάδελφος "μπλεγμένος" εγγράφοντας την "προσαγωγή" ?

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis