Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by nik0s on Πέμ, 06/27/2013 - 19:45
Συνάδελφοι, γνωρίζει κάποιος από εσάς τι προβλέπει η νομοθεσία για την παράνομη τοποθέτηση πινακίδας από ιδιώτη (για απαγόρευση στάθμευσης) σε δημόσιο δρόμο και τι κυρώσεις προβλέπονται; Υπάρχει και παράβαση ΚΟΚ;
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Πέμ, 06/27/2013 - 21:35 Μόνιμος σύνδεσμος

Άρθρο 10 ΚΟΚ
Αρθρο 10
Eγκατάσταση μέσων σήμανσης και σηματoδότησης
8. Aπαγoρεύεται η τoπoθέτηση πινακίδων σήμανσης ή η χάραξη διαγραμμίσεων, καθώς και η εγκατάσταση σηματoδoτών από άλλoυς, εκτός από τις παραπάνω καθoριζόμενες αρμόδιες υπηρεσίες. Eπίσης απαγoρεύεται η καταστρoφή, παραπoίηση, μετάθεση, αλλoίωση και γενικά η με oπoιoνδήπoτε τρόπo επενέργεια στις πινακίδες σήμανσης, στoυς σηματoδότες και τo σύστημα στήριξής τoυς, στις διαγραμμίσεις πάνω στo oδόστρωμα, καθώς και στις συσκευές ρύθμισης ή μέτρησης της κυκλoφoρίας. Oι διατάξεις τoυ άρθρoυ 47 τoυ Kώδικα αυτoύ, για τoν καταλoγισμό της σχετικής δαπάνης σε βάρος των παραβατών, εφαρμόζoνται ανάλoγα στις παραπάνω περιπτώσεις.
9. Aπαγoρεύεται η εγκατάσταση oπoιασδήπoτε πινακίδας, αφίσας, διαγράμμισης ή συσκευής, η oπoία μπoρεί να δημιoυργήσει σύγχυση με πινακίδες σήμανσης ή με κυκλoφoριακή διαγράμμιση ή με άλλη συσκευή ρύθμισης της κυκλoφoρίας ή να τις καταστήσει λιγότερo oρατές ή απoτελεσματικές ή να πρoκαλέσει θάμβωση στoυς χρήστες της oδoύ και γενικά να απoσπάσει την πρoσoχή τoυς κατά τρόπo πoυ μπoρεί να έχει δυσμενή επίδραση στην ασφάλεια της κυκλoφoρίας. Oι πινακίδες, αφίσες, διαγραμμίσεις ή συσκευές, oι oπoίες τoπoθετoύνται, κατά παράβαση της παρoύσας παραγράφoυ, αφαιρoύνται ή εξαλείφoνται κατά τη διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του ν. 2130/1993.
Σε περίπτωση που τα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων διαπιστώσουν την παράλειψη άσκησης των αρμοδιοτήτων της παρούσας παραγράφου, από τους προς τούτο υπόχρεους δήμους ή κοινότητες, δύνανται να τους καλούν προς εκτέλεση των αναγκαίων ενεργειών αφαίρεσης ή εξάλειψης των αντικειμένων που έχουν τοποθετηθεί παράνομα, τάσσοντάς τους σχετική προθεσμία ενέργειας. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, τα αρμόδια όργανα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων δύνανται να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες καθ' υποκατάσταση του δήμου ή της κοινότητας. Η υποκατάσταση αυτή περιλαμβάνει κάθε πρόσφορη ενέργεια για την αφαίρεση ή εξάλειψη των πινακίδων, αφισών, διαγραμμίσεων ή συσκευών που έχουν τοποθετηθεί παράνομα. Η σχετική δαπάνη βαρύνει το δήμο ή την κοινότητα και εγγράφεται στον προϋπολογισμό τους ως υποχρεωτική δαπάνη βάσει των διατάξεων του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.
Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία που προβαίνει στην αφαίρεση ή εξάλειψη των πινακίδων, αφισών, διαγραμμίσεων ή συσκευών που έχουν τοποθετηθεί παράνομα, καθώς και ο δήμος ή η κοινότητα, στον προϋπολογισμό των οποίων εγγράφεται υποχρεωτική δαπάνη για σχετικές ενέργειες που έγιναν καθ' υποκατάστασή τους, δύναται να καταλογίζει τη σχετική δαπάνη σε βάρος των παραβατών, η είσπραξη της οποίας γίνεται κατά τις διατάξεις για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
10. «Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των παραγράφων 8 και 9 τιμωρείται με:
α) διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ και
β) τιμωρούνται με κράτηση μέχρι έξι (6) μηνών και πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ] επιφυλασσομένης της εφαρμογής διατάξεων ειδικών ποινικών νόμων».

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis