Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on Τρί, 10/09/2012 - 19:34
Μπορεί να μου καταστήσει κάποιος σαφές σε ποιες περιπτώσεις έχουμε παραβίαση δικαστικής απόφασης και σε ποιες αρπαγή ανηλίκου; Πολλές φορές έχουμε χωρισμένους ή εν διαστάσει συζύγους που επιθυμούν να υποβάλλουν μέταξύ τους μηνύσεις για αρπαγή ανηλίκου, όταν π.χ. πάρει κάποιος το παιδί το Σαββατοκύριακο και δεν το επιστρέψει στις συμφωνηθέντες ημερομηνίες. Για να στοιχειοθετηθεί αρπαγή όταν μηνυόμενος είναι γονέας, θα πρέπει να του έχει αφαιρεθεί πλήρως η επιμέλεια; Τι γίνεται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαζευκτήριο ; Τι γίνεται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να καθορίζει τις μέρες που θα έχει ο κάθε γονιός το παιδί ; Καθορίζονται αυτά τα ζητήματα με εξωδικαστικά έγγραφα που μπορεί να συντάξει ο δικηγόρος του ζευγαριού; Σε περίπτωση παραβίασης των όρων των εγγράφων αυτών στοιχειοθετείται αδίκημα ; Αν το ζευγάρι δεν έχει προβεί σε καμία νομική ενέργεια και οι συμφωνίες είναι προφορικές, όταν κάποιος πάρει το παιδί από τον άλλο τι αδίκημα έχουμε; Τέλος αν στις παραπάνω ενέργειες προβούν συγγενείς των γονέων αντιμετωπίζονται διαφορετικά;
Greek

Υποβλήθηκε από Plastiras. Ημερομηνία: Τρί, 10/09/2012 - 23:00 Μόνιμος σύνδεσμος

Οι περιπτώσεις είναι τρεις:
(α) ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ: Όταν δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ρυθμιστεί το θέμα της επικοινωνίας. Εξυπακούεται ότι αυτοδικία έχουμε και αν το ζευγάρι δεν έχει χωρίσει ακόμα ή είναι σε διάσταση.
(β) ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΚ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ: Όταν έχει προσφύγει κάποιος από τους δύο ή και οι δύο στη Δικαιοσύνη και υπάρχει δικαστική απόφαση που να ρυθμίζει την επικοινωνία έστω και προσωρινά και
(γ) ΑΡΠΑΓΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ: Όταν το ανήλικο παίρνει αυτός ο γονέας από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η επιμέλεια με δικαστική απόφαση. Εξυπακούεται ότι όταν αυτός που παίρνει το παιδί δεν είναι γονέας έχουμε πάντα ΑΡΠΑΓΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ.

Όσον αφορά τις εξωδικαστικές συμφωνίες και τα ιδιωτικά συμφωνητικά βλέπε την πρώτη περίπτωση.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τρί, 10/09/2012 - 23:29 Μόνιμος σύνδεσμος

Α) Αν κάποιος από του γονείς φύγει με το ανήλικο παιδί δίχως να υπάρχει προσωρινή απόφαση που να ρυθμίζει την επιμέλεια ή την επικοινωνία τότε έχουμε αυτοδικία 331 ΠΚ ‘’ Όποιος ασκεί αυθαίρετα αξίωση.. του 1513 ΑΚ’’ γιατί πιστεύει ότι έχει την γονική μέριμνα .
Παθών είναι ο άλλος γονέας και το παιδί γιατί του στερείται η προσωπική ελευθερία .
Δεν αναζητείται το παιδί και ΔΕΝ αποδίδεται στον άλλο γονέα γιατί δεν κρίνουμε εμείς ποιος έχει την γονική μέριμνα ούτε την αφαιρούμε αυτεπάγγελτα .
Αδίκημα κατ’εγκληση και στα όρια του αυτοφώρου .

Ο παθόν γονέας υποβάλει έγκληση για 331 ΠΚ και αγωγή για 1514 , 1532 και 1537 και παίρνει την επιμέλεια – γονική μέριμνα με απόφαση δικαστηρίου 1512 ΑΚ έστω και ερήμην (διορίζεται επίτροπος κατά 1517). Ο δράστης γονέας μπορεί να υποβάλει αγωγή σύμφωνα με το 282 ΑΚ και να μείνει ατιμώρητος για την αυτοδικία και εν συνεχεία να απόκρουση την αγωγή της μητέρας με προτάσεις του κατά 1514 κ 1532 ώστε να πάρει αυτός την επιμέλεια .

Β) Αν ο παθόν γονέας έχει πάρει την επιμέλεια σύμφωνα με το 1513 ΑΚ υποβάλει έγκληση για 324 ΠΚ ‘’ΑΡΠΑΓΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ’’. Όποιος αφαιρεί ανήλικο από τους γονείς του, τους επιτρόπους ή από οποιοδήποτε δικαιούται να μεριμνήσει για το πρόσωπό του ή όποιος υποστηρίζει την εκουσία διαφυγή του ανηλίκου από την εξουσία των παραπάνω προσώπων τιμωρείται με φυλάκιση’’
Οπότε αναζητείται το παιδί και του αποδίδεται . Διαρκές αδίκημα όσο κρατείται το παιδί.

Γ) Αν ο γονέας δεν παραδίδει το παιδί μετα από απόφαση δικαστηρίου που καθορίζει την επικοινωνία σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα διαπράττει Παραβίαση δικαστικής απόφασης 232α ΠΚ ,- προσοχή όμως ότι σύμφωνα με 728 και 731 έως 735 ΚΠολΔ απαιτείται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ η επίδοση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων , και άλλη πράξη εκτέλεσης δεν μπορεί να γίνει πριν περάσουν είκοσι τέσσερες ώρες από την επίδοσή της-
Διαρκές αδίκημα όσο δεν συμμορφώνεται

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τετ, 10/10/2012 - 22:51 Μόνιμος σύνδεσμος

Επίσης ξέχασα να αναφέρω και την αρκετά συνηθησμένη στις μέρες μας περίπτωση οταν υπάρχει τέκνο εκτός γάμου ή αναγνωρισμένου εκούσια ή δικαστικά ή με σύμφωνο κοινής συμβίωσης οπότε και πρέπει να δοθει ιδιαίτερη προσοχή .

Σε ΚΑΘΕ τέτοια περίπτωση σύμφωνα με το 1515 ΑΚ την επιμέλεια την έχει αποκλειστικά και ΜΟΝΟ η ΜΗΤΕΡΑ !
Οπότε αν το αφαιρέσει το τέκνο ο πατέρας έχουμε ΑΡΠΑΓΗ !

Μόνο αν έχει δοθεί - πάντα δικαστικά - κοινη επιμέλεια , η οποία προκαλείται με ΚΟΙΝΗ δηλωση των γονέων έχουν και οι δύο την επιμέλεια .
Οπότε στην περίπτωση αυτη θα μιλάμε για αυτοδικία αν αφαιρεθει το τέκνο .

Πρεπεί να γινει απόλυτα κατανοητη αυτη η μικρή λεπτομέρια ειδικά τώρα που η αυτοδικία έγινε πταίσμα .

Υποβλήθηκε από innova. Ημερομηνία: Πέμ, 10/11/2012 - 00:08 Μόνιμος σύνδεσμος

Πρεπεί να γινει απόλυτα κατανοητη αυτη η μικρή λεπτομέρια ειδικά τώρα που η [i]αυτοδικία [/i]έγινε πταίσμα.

Πταίσμα ποτε εγινε ?
ή το συμπεραίνεις λογω της ποινης οτι τιμωρειται με κρατηση εως 6 μηνες ή προστιμο 3000 € ?

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 10/11/2012 - 00:49 Μόνιμος σύνδεσμος

Καθε παράβαση που τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο είναι πταίσμα . Βλέπε άρθρο 18 ΠΚ .
Η αυτοδικια λοιπον μετα την τροποποιηση που επηλθε με τον Ν 4055/12 ειναι πλεον πταισμα με οτι αυτο συνεπαγεται (συλληψη - παραγραφη - ποινικη διωξη - εκδικαση )

Υποβλήθηκε από innova. Ημερομηνία: Πέμ, 10/11/2012 - 10:23 Μόνιμος σύνδεσμος

Αρα αν διαπιστωσουμε οτι υπαρχει αυτοδικια, ο δραστης λογικα [b]δεν [/b]συλλαμβανεται (αφου πλεον ειναι πταισμα) παρολο που μπορει να γινει και συλληψη αλλα απλως σχηματιζεται δικογραφια εις βαρος του [b]χωρις [/b]να προσαγεται σε αυτοφωρη διαδικασια ?
Ετσι ειναι ή κανω λαθος και προσαγεται κανονικα στο αυτοφωρο για να δικαστει στο πταισματοδικειο ?

Υποβλήθηκε από krypteia. Ημερομηνία: Πέμ, 10/11/2012 - 10:40 Μόνιμος σύνδεσμος

[quote name=innova date=2012-10-11]Αρα αν διαπιστωσουμε οτι υπαρχει αυτοδικια, ο δραστης λογικα [b]δεν [/b]συλλαμβανεται (αφου πλεον ειναι πταισμα) παρολο που μπορει να γινει και συλληψη αλλα απλως σχηματιζεται δικογραφια εις βαρος του [b]χωρις [/b]να προσαγεται σε αυτοφωρη διαδικασια ?
Ετσι ειναι ή κανω λαθος και προσαγεται κανονικα στο αυτοφωρο για να δικαστει στο πταισματοδικειο ?
[/quote]

Διάβασε αρθ. 409, 410, 411, 414 Κ.Π.Δ. και θα σου λυθούν όλες οι απορίες...

Υποβλήθηκε από innova. Ημερομηνία: Πέμ, 10/11/2012 - 12:11 Μόνιμος σύνδεσμος

Διάβασε αρθ. 409, 410, 411, 414 Κ.Π.Δ. και θα σου λυθούν όλες οι απορίες...

δεν μου απαντησες ομως, απ' οτι καταλαβα εφοσον εχουμε το δραστη θα ακολουθηθει η αυτοφωρη διαδικασια (αυτο καταλαβα απο τα αρθρα που μου αναφερεις) και σε περιτωση που δεν μπορει να συνεδριαση το πταισματοδικειο αυθημερον, προσαγεται στο ΑΤ και αφου βεβαιωθει η ταυτοτητα του αφηνεται ελευθερος.
Για το αρθρο 414 προφανως αναφερεται σε οχι αυτοφωρο πταισμα που απλως συντασουμε μηνυση (Εκθεση Αρχης) ?

Παντως εγω δεν εχω κανει ποτε αυτοφωρη διαδικασια για ατομο που καταλαμβανεται για αυτοφωρο πταισμα.

Υποβλήθηκε από sanpipen. Ημερομηνία: Παρ, 10/12/2012 - 09:19 Μόνιμος σύνδεσμος

Υπόψιν ότι, ακόμα και αν συνεδριάζει το Πταισματοδικείο, σε περίπτωση που ο δράστης του πταίσματος προσαχθεί στο Α.Τ. δεν μπορεί να προσαχθεί στη συνέχεια και στο Πταισματοδικείο γιατί τότε θα έχουμε "διπλή προσαγωγή" κάτι που δεν επιτρέπεται στα πταίσματα.

Υποβλήθηκε από SHMAIA123. Ημερομηνία: Παρ, 01/18/2013 - 13:10 Μόνιμος σύνδεσμος

Η παραβίαση δικαστικής απόφασης, η αρπαγή ανηλίκου,η μη καταβολή της διατροφής αδικήματα συνηθισμένα μεταξύ πρώην ανδρογύνων είναι αυτεπάγγελτα έτσι ;Συνεπώς δεν πρέπει να ζητείται η καταβολή παραβόλου για την υποβολή μήνυσης από τους πολίτες;Σωστά;

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis