Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by caotonic60 on Τρί, 01/08/2013 - 01:28
Εστω παραβαση του ΠΔ 394/2001 "περι χρονου εργασιας" . Συνηθως λιγο πολυ ολοι δουλευουμε παραπανω...οταν δεν περνουμε τις ημερησιες αναπαυσεις . Η ερωτηση ειναι : ποιες οι πειθαρχικες και ποιες οι ποινικες ευθυνες της υπηρεσιας και προς ποιον θα πανε οι καταγγελιες αν γινουν , πειθαρχικα και ποινικα . Θεωρητικα πανε ολα προς τον διοικητη της υπηρεσιας αφου αυτος υπογραφει τα παντα . Και ενα παραδειγμα για να καταλαβετε τι λεω : εστω οτι κανω αναφορα για ρεπο βαση του ΠΔ 394/2001 αρ.1 παρ.3 κοινως τα πρωτοκολλημενα ρεπο που λεμε και ή δεν μου τα δινουν ή μου τα δινουν και τα ανακαλουν μετα...και στις δυο περιπτωσεις ειναι παραβαση του ΠΔ το οποιο ειναι και πειθαρχικο παραπτωμα . Σε αυτη την περιπτωση ειναι αρμοδιοτητα των διοικητικων δικαστηριων ή ειναι παραβαση καθηκοντος αρα παμε στον εισαγγελεα ? Ρωταω αυτο γιατι το ενα ειναι πανακριβο αν ισχυει λογω παραβολων , ενω το 2ο ειναι τσαμπα . Για το πειθαρχικο απλα συντασεις μια αναφορα απο οτι γνωριζω προς την υπηρεσια θεωρητικα παει σε προϊσταμενη υπηρεσια γιατι θα παει για τον διοικητη αφου αυτος υπογραφει τις υπηρεσιες , και αναφορα παραπονων προς τον τοπικο διευθυντη ? σημειωση : αναφερω το ΠΔ 394/2001 επειδη ειναι το ποιο συχνο σαν παραβαση και λογικα ολο και κατι θα υπαρχει γι αυτη την περιπτωση
Greek

Υποβλήθηκε από benakis. Ημερομηνία: Τετ, 01/09/2013 - 00:38 Μόνιμος σύνδεσμος

Θεωρητικά στην περίπτωση επώνυμης αναφοράς (αλλά και ανώνυμης υπό καποιες συνθήκες βάσει του Πειθαρχικού Δικαίου) προς την προϊστάμενη Υπηρεσία του παραβάτη (ιεραρχικά) θα διαταχθεί η διενεργεια ΠΔΕ ενώ παράλληλα θα κοινοποιηθεί η διαταγή διενέργειας και στον τοπικά αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος θα περιμένει την ενημέρωση της προισταμένης Υπηρεσίας (που διεταξε την ΠΔΕ).

Εν συνεχεία, προκύπτουν ενδεχομένως παραβάσεις πειθαρχικά ελεγκτέες και είτε καλείτε ο παραβάτης σε απολογία είτε (αν ειναι χειρότερες οι παραβάσεις) γυρνάει η ΠΔΕ σε ΕΔΕ.

Ενημερώνεται και ο εισαγγελέας και πράττει σχετικά εάν κρίνει ότι ο παραβάτης προέβη σε αξιόποινες πράξεις (παραβαση κλπ)

όλα αυτά με λίγη εμπειρία και σε θεωρητικό επίπεδο.

Υποβλήθηκε από monomahos. Ημερομηνία: Τετ, 01/16/2013 - 16:57 Μόνιμος σύνδεσμος

Η παραβίαση διάταξης του Π.Δ. 394/01 δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, επειδή πουθενά δεν αναφέρεται αυτό, αλλά πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Π.Δ. 120/2008 και υποβάλλεις αναφορά παραπόνων σύμφωνα με όσα ορίζοντα στα άρθρα 45 και 46 του Π.Δ. 141/91. Όσον αφορά το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, κατ’ άρθρο 259 Π.Κ. για να στοιχειοθετείται αυτό θα πρέπει η πράξη ή η παράλειψη του υπαλλήλου να συνιστά (θετικά ή αποθετικά) έκφραση πολιτειακής βούλησης και άσκησης κρατικής εξουσίας, μέσα στον κύκλο των δημόσιων υποθέσεων και όχι απλώς η παράβαση υποχρεώσεων που ανάγονται και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα των δημοσίων υπηρεσιών, όπως η εύρυθμη λειτουργία τους, η τήρηση της υπαλληλικής δεοντολογίας κ.λπ. (ΑΠ 727/200 Π.Χ. ΝΑ 63). Για να προσφύγεις στα διοικητικά δικαστήρια (εν τάχει αναφέρω) θα πρέπει να υφίσταται διοικητική διαφορά η οποία συνίσταται σε πράξη ή παράλειψη που καταλογίζεται σε ένα δημόσιο νομικό πρόσωπο. Στην προκειμένη περίπτωση η διαφορά δεν είναι διοικητική.
Το Π.Δ. 120/2008 καθορίζει και εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι Ε.Δ.Ε και οι Π.Δ.Ε. Για να κοινοποιηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα μία Ε.Δ.Ε., θα πρέπει να έχει διαπραχθεί και ποινικό αδίκημα από τον αστυνομικό, για το οποίο ο εισαγγελέας δεν έχει λάβει γνώση, όπως προβλέπεται από το άρθρο 37 του Κ.Π.Δ. Δεν πρέπει λοιπόν να συγχέουμε το πειθαρχικό παράπτωμα με το ποινικό αδίκημα.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 01/17/2013 - 17:05 Μόνιμος σύνδεσμος

Συμφωνώ εν μέρει με τον συναδερφο ''monomahos'' ως προς την πειθαρχική δίωξη του παραβάτη του ΠΔ 394/2001 .
Σύμφωνα με τον ΠΚ στο άρθρο 14 ορίζεται ''Έγκλημα είναι πράξη άδικη και καταλογιστή στο δράστη της, η οποία [b]τιμωρείται από το νόμο[/b].'' Δηλαδή η παράβαση του 394/2001 δεν προβλέπει ποινικές κυρώσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει και ποινικό αδίκημα . Υφίσταται όμως εκτός της πειθαρχικής παράβασης και αστική διαφορά (εργατική) μεταξύ αστυνομικου υπαλλήλου και διοίκησης δηλαδη διοικητική διαφορα αξίωσης των δεδουλευμένων της υπερεργασιας ως υπερωριες.
Οταν υπάρχει αδικοπρξια σε βάρος κάποιου και αυτη προήλθε υπαίτια τότε οφείλεται αποζημίωση.
Κατά το άρθρο 1 παρ. 2 εδ. θ' του Ν. 1403/1983 στις διοικητικές διαφορές ουσίας που υπάγονται στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων περιλαμβάνονται ιδίως αυτές που αναφύονται κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά, εκτός των άλλων, και στις κάθε είδους αποδοχές του προσωπικού εν γένει του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των Ν.Π.Δ.Δ. οι οποίες ρυθμίζονται από διατάξεις κανονιστικού περιεχομένου.Σχετική απόφαση και η Α.Π 712/2010 .
Επίσης σύμφωνα με τον Α.Ν 2783/41 ''ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ'' στο άρθρο 105 ορίζεται ''Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, εκτός αν η πράξη ή η παράλειψη έγινε κατά παράβαση διάταξης, που υπάρχει για χάρη του γενικού συμφέροντος. Μαζί με το δημόσιο ευθύνεται εις ολόκληρον και το υπαίτιο πρόσωπο.''
Εκτός δηλαδη της αποζημείωσης για την υπερεργασια μπορει ο αστ/κος να επικαλεστει κ αποζημιωση για τους κινδυνους στους οποιους εκτεθηκε εξαιτιας της συνεχης εργασιας διχως την απαιτουμενη αναπαυση κατα παραβαση του ΠΔ 394/2001 .(Σχετικα βλεπε κ γνωμοδοτηση για διπλα νυχτερινα κ κινδυνους που ενεχονται)
Ισως υπάρχει ομως και ποινικη ευθύνη στην περιπτωση που η παραβιαση γινεται κατ'εξακολουθηση εκφραζοντας με την συμπεριφορα αυτη η διοικηση την απαξιωση των νομων κ την προκλητικη αδιαφορια προς την τηρηση αυτών και τις συνεπειες που επερχονται στο προσωπικο εξαιτιας της παραβατικης αυτης συμπεριφορας. Τοτε -ισως- στοιχειοθετειται παράβαση καθήκοντος του 259 ΠΚ κατα παρέκληση της πολύ σωστης απόφασης που παρατέθηκε σχετικα με την αντικειμενικη υποσταση του 259 ΠΚ.
Ειναι γεγονός μαλιστα οτι διατάχθηκε απο τον εισ.ΑΠ προκαταρκτική για παράβαση του άρθρου αυτου.
Βλέπε σχετικα και δημοσιευματα συνδικαλιστικών ενώσεων :
http://www.eayth.gr/index.jsp?CMCCode=0113&CMRCode=179KHI6EA
http://aspapolice.blogspot.gr/2012/10/blog-post_31.html

[edit time=1358435397]srek[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis