Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on Κυρ, 12/23/2012 - 22:50
Προσέρχεται πολίτης στο οικείο Τ.Α. και υποβάλλει μήνυση για κλοπή Ι.Χ.Ε. Αυτοκινήτου το οποίο είχε εγκαταλείψει σταθμευμένο πέραν του έτους σε δημόσια οδό, δίχως να το μετακινήσει έκτοτε έως την ημέρα της υποτιθέμενης κλοπής του. Ανεξάρτητα με το εάν ο Δήμος είχε εντοπίσει και χαρακτηρίσει το όχημα ως εγκαταλελειμμένο ή αν αυτό έφερε πινακίδες κυκλοφορίας ή είχε πληρωμένα τα τέλη κυκλοφορίας, δύναται ο Αξιωματικός Υπηρεσίας να θεωρήσει το όχημα ως στερεό απόβλητο ένεκα της δηλωθείσας πολύμηνης εγκατάλειψής του και να σχηματίσει σε βάρος του δικογραφία; Ισχύει το ίδιο εάν ο ιδιοκτήτης είχε αφαιρέσει από αυτό τις πινακίδες κυκλοφορίας; (Νομολογία: Π.Δ. 116-2004 «Μέτρα Όροι και Πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου της ζωής τους», Υπουργική Απόφαση με αριθμό Η.Π.50910/2727/2003 (Φ.Ε.Κ. 1909 Β -2003) «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση Στερεών Αποβλήτων-Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης» , όπως τροπ. με το Ν.4042/2012 και άρθρα 28,29,30 του Ν.1650/1986 όπως τροπ. με το άρθρο 7 του Ν.4042/2012.)
Greek

Υποβλήθηκε από giatros. Ημερομηνία: Δευ, 12/24/2012 - 21:16 Μόνιμος σύνδεσμος

Σου έχει τύχει κάτι τέτοιο; Δεν θα πρέπει να διαπιστωθεί από κάπου ότι αυτό ήταν εγκαταλελειμμένο; Μόνο η δήλωση του ιδιώτη φτάνει; Με έχεις προβληματίσει από το πρωί που είδα το θέμα σου.

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Δευ, 12/24/2012 - 21:49 Μόνιμος σύνδεσμος

Μου έχει τύχει δεκάδες φορές και όχι μόνο σε εμένα. Τα τελευταία δύο χρόνια ειδικά τους τελευταίους μήνες του έτους και λόγω της κρίσης είναι συνηθισμένες αυτές οι δηλώσεις κλοπής. Άρκετές από αυτές είναι εμφανώς ψευδείς (αποφυγή πληρωμής τελών) , άλλες πάλι αληθινές καθ'οτι υπάρχουν αρκετοί "πρόθυμοι" που εμπορεύονται τα μέταλλα και τα σηκώνουν για να κάνουν σκραπ.

Υποβλήθηκε από 27101997. Ημερομηνία: Παρ, 12/28/2012 - 11:05 Μόνιμος σύνδεσμος

Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινήσει ο ιδιοκτήτης του και να το εξακριβώσουμε και εμεις, αν το οχημα εχει πινακίδες κυκλοφορίας (δεν τις έχει κατατεθιμένες δηλαδη). Αν ναι, τότε πριν λάβουμε την κατάθεση για κλοπή, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να το εχει μαζέψει ο Δήμος ως απόβλητο, διότι για κάποιο λόγο (άγνωστο προς τον ιδιοκτήτη του), αυτό δεν έφερε τις πινακίδες κυκλοφορίας του κατά το χρονικό διάστημα που ήταν σταθμευμένο (πχ έχουν αφαιρεθεί από κάποια Αστυνομική Υπηρεσία για παράβαση του ΚΟΚ ή να έχουν κλαπεί). Ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές όμως, δεν μπορει να χαρακτηριστεί ως στερεο απόβλητο, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας που το έχει σταθμευμένο, αν εχει πληρωσει τα τελη κυκλοφορίας ή αν το εχει ασφαλισμένο ως όφειλε ( Είναι παραβάσεις του ΚΟΚ και δεν επηρεάζουν την κυριότητα του ιδιοκτήτη επί του οχήματος του).
Αν αυτός όμως μας δηλώσει ή προκύψει ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί στην αρμοδια Υπηρεσία συγκοινωνιων, τότε το όχημα θεωρείται στερεό απόβλητο όταν το έχει σταθμευμένο σε δημόσιο δρόμο. Κανονικά όφειλε να το έχει σταθμευμένο σε ιδιωτικό πάρκινκ (υπογράφει σχετική υπευθυνη δήλωση κατά την καταθεση των πινακιδων κυκλοφοριας). Στην περίπτωση αυτη, που ως στερεό απόβλητο το έχει σταθμευμένο σε δημόσιο δρόμο και του το κλέψουν, δεν είμαι σίγουρος αν αυτό ειναι ποινικό αδίκημα (νομίζω πως δεν ειναι), αντιθέτως αν του το κλέψουν από φυλασσόμενο ιδιωτικό πάρκινκ, είναι σίγουρα κλοπή (οχήματος ή αντικειμένου όμως?). Οποιος συναδελφος γνωριζει ας βοηθησει..

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Παρ, 12/28/2012 - 19:51 Μόνιμος σύνδεσμος

Π.Δ. 126/2004

Εγκαταλελειμμένο όχημα θεωρείται:
α) Όταν εγκαταλείπεται σε δημόσιο χώρο που απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
β) Όταν εγκαταλείπεται σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο χωρίς άδεια της αρχής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών.
γ) Όταν εγκαταλείπεται σε ιδιωτικό χώρο χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του νομέα.
δ) Όταν υπάρχει γενικά κίνδυνος για το περιβάλλον, την υγεία, την ασφάλεια των κατοίκων, όταν ιδίως λόγω της κατάστασης που βρίσκεται το όχημα δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.
ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Άρθρο 28 όπως τροπ από το άρθρο 7 του Ν.4042/2012, 29 και 30, όπως το τελευταίο τροποποιήθηκε με το άρθρο 98 παρ. 12 του Ν.1882/1990 και το άρθρο 4 του Ν.3010/2002

Υποβλήθηκε από cperis. Ημερομηνία: Παρ, 12/28/2012 - 22:57 Μόνιμος σύνδεσμος

Στις ποινικές κυρώσεις δεν βλέπω όμως να αναφέρει κάτι για τον ιδιοκτήτη που παράτησε το όχημα.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Σάβ, 12/29/2012 - 00:32 Μόνιμος σύνδεσμος

Συνάδερφε gothamm πολυ σωστά κάνεις και αναζητεις τους νόμους ωστε να εφαρμόσεις τα νόμιμα ανα την περισταση ως άλλωστε έχεις ορκιστει να πράττεις .
Ως αστυνομκός όμως πλην του ζήλου προς την εφαρμογή του νόμιμου πρέπει να επιδεικνυεις και την ανθρωπινη πλευρα σου προς την κοινωνια και τον συνανθρωπο. Δυστυχως ως οργανα τησ εκτελεστικησ εξουσιασ δεν εχουμε την αρμοδιοτητα να εξεταζουμε καθε περιπτωση διαφορετικα ομως την σημερον ημερα που ο Ελληνικος λαος εχει εξαθλιωθει , φυσικα μαζι με και εμεις, πρεπει να δειξουμε την κατανοηση μας και να μην κοιταμε παντα καταματα τον νομο.
Για ποιον λογο εγινε ολη αυτη η εισαγωγη , απλα για να γινει κατανοητο γιατι ο κοσμος δηλωνει ''εικονικη'' κλοπη του οχηματος του σε ενημερωνω οτι η αποσυρση του οχηματος πρεπει να γινει ενω αυτο ειναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ακεραιο . Τι σημαινει αυτο ? Αν λειπει οποιοδηποτε κομματι του οχηματος (πορτα-κινητηρας-καπο-μπαταρια) πληρωνεις προστιμο στην εταιρια ανακυκλωσης που κυμαινεται απο 10-200 ευρω. Αν ειναι δηλαδη δυνατο να επιθυμεις να ''πεταξεις'' στα σκουπιδια οισιαστικα το οχημα σου και να σου ζηταει χρηματα ο σκουπιδιαρης ....
Σε καμια περιπτωση δεν επικροτω την ενεργεια του κοσμου να δηλωνει ''εικονικες'' κλοπες ουτε φυσικα προτρεπω κανεναν να ενεργει κατα αυτο τον τροπο παραβατικα ΑΛΛΑ δεν θα κοιταξω να βρω την ποινικη ευθυνη του πολιτη ο οποιος προσπαθουσε μετα μανιας να ξεφορτοθει το σαραβαλακι του (μοντελο του 1990 μηδενικης αξιας ) κ ενω στην εταιρια ανακλυκλωσης του ζητουσαν 200 ευρω ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ και το παρατησε στο δρομο-εγκατελλειψε ωστε να το περισυνελεξει καποιος παλιατζης δηλωνοντας εκ των υστερων κλοπη.
Οσο ασχημο να ακουγεται αυτο , οτι δηλαδη αποδεχομαστε εν μερει την παρανομια που γνωριζουμε οτι πραττουν , δυστυχως εκει μας οδηγουν αυτοι που μας κυβερνουν με τους αμφιβολου συνταγματικοτητας νομους που εκδιδουν .
Αν δεν επιδειχθει προνοια απο το κρατος για τα χαμηλα κοινωνικα στρωματα με νομους που θα εξυπηρετουν τον πολιτη ΚΑΙ οχι να τον εξαθλιωνουν πολυ φοβαμαι οτι η εικονικη κλοπη που συζηταμε τωρα σε λιγο καιρο θα ειναι το λιγοτερο που θα μας απασχολει ...
Φιλικα ...

[edit time=1356734655]Srek[/edit]

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Σάβ, 12/29/2012 - 01:45 Μόνιμος σύνδεσμος

Φίλε SREK, ως αστυνομικά όργανα είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε το νόμο είτε συμφωνούμε με αυτόν είτε όχι, ειδάλλως ο καθένας θα εφάρμοζε και θα ασκούσε την εξουσία που του παρέχει η πολιτεία ανάλογα με τις πολιτικές ή κοίνωνικές του πεποιθήσεις . Σε μία ευνομούμενη κοινωνία όμως δεν δύναται να εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία κατά το δοκούν, ειδικά από την αστυνομία που μαζί με τη δικαιοσύνη αποτελούμε τους θεματοφύλακες της νομιμότητας. Όσον αφορά τη συνταγματικότητα κάποιων νόμων ή όχι, συμφωνώ μαζί σου , αλλά η συνταγματικότητα του κάθε νόμου στην πράξη κρίνεται από τα δικαστήρια και όχι από τον εκάστοτε αστυνομικό . Εάν ο αστυνομικός πιστεύει ή έχει υπόνοιες ότι ο μηνυτής καταγγέλλει κάτι που είναι ψευδές , είναι υποχρεωμένος από το ρόλο του να διερευνήσει το θέμα. Εάν ο πολίτης ψεύδεται για να αποποιηθεί κάποια οικονομική , αστική υποχρέωση ή να αποκτήσει άλλοθι για κάποια αξιόποινη πράξη , θα προκύψει από την έρευνα που θα κάνει ο αστυνομικός και είναι υποχρεωμένος να δράσει αναλόγως. Ο αστυνομικός είναι ανακριτικός υπάλληλος και όχι δημόσιος διεκπεραιωτής. Το ερώτημα που έθεσα ήταν καθαρά νομικής φύσεως. Εάν γνωρίζει κάποιος να απαντήσει σχετικά με το νομική πλευρά του ζητήματος θα βοηθούσε ιδιαιτέρως.

Υποβλήθηκε από giatros. Ημερομηνία: Σάβ, 12/29/2012 - 07:52 Μόνιμος σύνδεσμος

Χρόνια πολλά σε όλους!
Άποψη μου : το αφήνεις το θέμα στον Εισαγγελέα. Κάνεις μια σχετική μνεία στην υποβλητική αναφορά και ας αποφασίσει ο Εισαγγελέας για τα περαιτέρω. Αν κάνεις μήνυση στον ιδιοκτήτη για στερεό απόβλητο κλπ ο Εισαγγελέας θα ζητήσει και έκθεση αυτοψίας είτε από Τμήμα Υγιεινής είτε από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Και αφού το όχημα δεν θα υπάρχει στο σημείο δεν θα διαπιστωθεί και η σχετική παράβαση από τα ανωτέρω τμήματα.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Σάβ, 12/29/2012 - 18:16 Μόνιμος σύνδεσμος

Εφοσον μιλαμε αποκλειστικα απο νομικης αποψης δεν τιθεται περίπτωση, βάσει της εμπειριας μου καθως τολμώ να πω οτι εχω συνταξει εκαντοταδες τετοιες δικογραφιες για περιπτωσεις κλοπων εγκαταλελειμενων οχηματων, να ασκησει ποινικη δίωξη ή εστω προκαταρκτικη σε βαρος του ιδιοκτητη παθόντα ο εκάστοτε αρμόδιος εισαγγελέας πλημ/κων .
Ουδέποτε εχει επιστρέψει δικογραφια με σχετικη παραγγελία εισαγγελέα που να υποδεικνυεται ως υποπτος ο παθόντας .Μια αρχή της δικονομίας είναι αυτη της αποδειξης . Εφοσον ΔΕΝ μπορουμε να αποδειξουμε τον δολο του δράστη δεν υπάρχει καμια εγκληματικη ενέργεια .

Δεν μπορω ομως σε καμια περιπτωση να μην σχολιασω ενα θέμα που τιθεται αλλα να το δω μονο απο νομικης άποψη καθότι πρόκειται για foroum ανταλλαγης απόψεων . Ο αστ/κος δεν πρέπει να ειναι ''τυφλός'' αφου αλλωστε ως εχει αποδειχθεί δυστυχως ουτε η δικαιωσύνη ειναι. Οφείλει λειπόν ο καθενας να δει τα πραγματα ως ανθρωπος κ μελος της κοινωνιας κ οχι σαν ενα αβουλο ον - ΡΟΜΠΟΤ- που κοιταει τον νομο κ τιποτε αλλο.
Ως οργανα της εκτελεστικης εξουσιας δυστυχως στερουμαστε του προνομιου να εφαρμοζουμε τον νομο κατα το δοκουν αντιθετως με τις δικαστικες αρχες αυτο ομως σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να μας κανει αψυχους κ στιγνους εκφραστες του νομου ...

Φιλικα παντα μαζι με τις ευχες μου ...

Υποβλήθηκε από giatros. Ημερομηνία: Σάβ, 12/29/2012 - 19:32 Μόνιμος σύνδεσμος

SREK σεβαστή και δεκτή η άποψή σου την οποία και συμμερίζομαι. Απλά όλα τα ανωτέρω αναφέρονται σαν μία συμβουλή προς ένα συνάδελφο που την ζήτησε.

Υποβλήθηκε από giatros. Ημερομηνία: Σάβ, 12/29/2012 - 20:08 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν το παίρνω προσωπικά! Άλλωστε αρκετές φορές έχω δει τις περιπτώσεις πρώτα σαν άνθρωπος και ύστερα σαν όργανο επιβολής του νόμου. Αυτά σαν μικρή παρένθεση. Τώρα όσων αφορά το θέμα μας που ξεκίνησε ο gothamm είναι κάτι που πολύ θα το δουν, λίγοι θα το αντιληφθούν και ακόμα λιγότεροι , αν όχι κανένας , θα ασχοληθούν.

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Σάβ, 12/29/2012 - 23:54 Μόνιμος σύνδεσμος

Χρόνια Πολλά και ευχαριστώ για τις απάντήσεις σας.!! Φίλε SREK όπως προανέφερες ως εκτελεστικά όργανα στερούμαστε της δυνατότητας να κρίνουμε και να απαλλάσσουμε κάποιον για λόγους επιείκειας, δυνατότητα που δίνεται από την πολιτεία στον δικαστή . Ο τελευταίος έχει τη δικαιοδοσία να αναστείλει ή να άρει τις ποινικές συνέπειες μίας πράξης αν πειστεί από τις εκάστοτε περιστάσεις. Εξάλλου την ποινική δίωξη δεν την ασκεί ο αστυνομικός , αλλά ο εισαγγελέας. Ο αστυνομικός υποχρεούται να συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και αποδείξεις που απαιτούνται και εν συνεχεία ο εισαγγελέας θα κρίνει κατά περίπτωση. Δεν πρέπει να συγχέεται ο ρόλος μας ως αστυνομικού με το ρόλο του δικαστή, παρόλο που ορισμένες φορές μπαίνεις στον πειρασμό να το κάνεις. Ο αστυνομικός δεν δικάζει , δεν επιβάλλει ποινές σαν αυτόκλητος τιμωρός , αλλά ούτε και απονέμει χάρες. Το μαχαίρι έχει δύο όψεις . Όλα αυτά τα αναφέρω όχι ως απάντηση στο ερώτημα που έθεσα για συζήτηση , αλλά ως παράγωγο των αναγραφόμενων απόψεών μας. Υπάρχει μία γενική αρχή η οποία είναι απαρέγκλιτη. Δεν πρέπει να επαφίεται η εφαρμογή των νόμων σε προσωπικά κριτήρια που είναι εξ’ορισμού υποκειμενικά. Διότι εσύ φίλε SREK λόγω εμπειρίας ή εγώ , μπορούμε να διακρίνουμε μέσα από τις γραμμές και να καταφέρουμε να ελιχθούμε σε περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερο χειρισμό, δεν ξέρω αν θα μπορέσει όμως να ανταποκριθεί και ένας νέος συνάδελφος, ο οποίος πολύ εύκολα μπορεί να παρασυρθεί και να κινηθεί είτε προς τη μία , είτε προς την άλλη κατεύθυνση μια να βρεθεί υπόλογος δίχως να καταλάβει καν για ποιο λόγο. Και αυτό γιατί τα κριτήρια του κάθε ανθρώπου διαφέρουν από άτομο σε άτομο όσον αφορά την ευσυνειδησία, την αλληλεγγύη, την ευαισθησία και την κριτική ικανότητα. Ποιος μπορεί να θέσει τα όρια της ελαστικότητας; Κάλλιστα θα μπορούσε να βρεθεί και κάποιος άλλος συνάδελφος και να δηλώσει λόγω συγκεκριμένων περιστάσεων δικαιολογημένων κατά τη δική του εκτίμηση, δεν συνέλαβε έναν μικροκλέφτη. Και τα παραδείγματα μπορούν να συνεχιστούν κλιμακωτά και όχι μόνο με παραδείγματα ανθρωπισμού, αλλά και από την αντίθετη θεώρηση. Επομένως φρόντισε να τηρείς τη νομιμότητα, να μη συγχέεις το ρόλο σου, διότι αν διωχθείς πειθαρχικά ή ποινικά δεν θα σε δικάσουν με τους άγραφους κανόνες, αλλά με τους γραπτούς. Να'χουμε όλοι καλές γιορτές :-D

Υποβλήθηκε από Plastiras. Ημερομηνία: Κυρ, 12/30/2012 - 00:00 Μόνιμος σύνδεσμος

Κατάθεση, σήμα, ΒΑΣ και να πάει στην ευχή της Παναγιάς... (ααα και αντίγραφο να γίνει η δουλειά).

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Κυρ, 12/30/2012 - 00:11 Μόνιμος σύνδεσμος

Τελος θα αναφερω οτι νομοι υπαρχουν χιλιαδες, αλλα καλως ή κακως δεν εφαρμοζονται ολοι !

Μερικοι φυσικα καλως δεν εφαρμοζονται ...

[quote name=Plastiras date=2012-12-30]Κατάθεση, σήμα, ΒΑΣ και να πάει στην ευχή της Παναγιάς... (ααα και αντίγραφο να γίνει η δουλειά).
[/quote]

Μαλιστα κυριε συναδερφε και αντιγραφο ... να δουλεψουν κ οι γραμματεις !!!

Υποβλήθηκε από benakis. Ημερομηνία: Τετ, 01/09/2013 - 01:48 Μόνιμος σύνδεσμος

Αγνωώντας την νομοθεσία, έχω την εντυπωση ότι θα δυσκολευτείς να αποδείξεις ότι ένα αμαξι ακόμα και χωρίς πινακίδες, είναι απόβλητο.
Αλλά εν πάση περιπτώσει (το προσπερνάω καθώς δεν εχει περάσει από το μυαλό μου να το κάνω ποτέ αυτό) το καλύτερο τελικά είναι να αναφερθείς σχετικά στον εισαγγελέα ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο "στερεου αποβλήτου" και να διερευνηθεί περαιτέρω από τον ανακριτικό υπάλληλο το συγκεκριμένο θέμα (περισσότερη δουλεια ;) ).

[quote name=Plastiras date=2012-12-30]Κατάθεση, σήμα, ΒΑΣ και να πάει στην ευχή της Παναγιάς... (ααα και αντίγραφο να γίνει η δουλειά).
[/quote]

Μήπως όμως ο μπούσουλας είναι αυτό που λέει ο Πλαστήρας; Ας σκεφτούμε λοιπόν, από τις εκατοντάδες περιπτώσεις μηνύσεων κλοπών που έχουν συνάδελφοι με τέτοιου τύπου εγκαταλελειμμένα οχήματα, να έδιναν κι ένα κατηγορητήριο "δωράκι" και μετά να έπαιρναν πίσω εκατοντάδες δικογραφίες για διενέργεια περαιτέρω προκαταρκτικής...

Ρε παιδιά ειναι τόοοοοοσες περιπτώσεις που βλέπουμε μπροστά μας περιπτώσεις αυτεπάγγελτα διωκόμενων πράξεων και δεν κάνουμε κάτι... ε δεν είμαστε όμως και υποκειμενικοί με τον νόμο και τον κάνουμε ό,τι θέλουμε.. Αντιθέτως πιστεύω ότι στο μπράτσο φοράμε τη ζυγαριά για να τα "ζυγίζουμε" και λιγο τα πραματα...

Καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας, υγεία πάνω απ' όλα!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis