Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on Παρ, 10/05/2012 - 22:57
Καλησπέρα!!! Έχεις διαταχθεί να εκτελέσεις υπηρεσία μεταγωγής με έτερο συνάδελφο και σου χρεώνουν 4 ή 5 κρατουμένους, κατά παράβαση κάθε κανονισμού. Τι ακριβώς πρέπει να κάνεις ώστε να μην ελεγχθείς πειθαρχικά; Α) Δηλώνεις ότι δεν εκτελείς τη μεταγωγή στηριζόμενος στο γεγονός ότι αυτή αποτελεί παράνομη διαταγή; Β) Εκτελείς κανονικά τη μεταγωγή υποβάλλοντας σχετική αναφορά σχετικά με το παράνομο της διαταγής; Το παραπάνω σε καλύπτει πειθαρχικά και ποινικά στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της μεταγωγής σου φύγει κάποιος κρατούμενος; Μπορεί η παραπάνω ενέργειά μου να τους κάνει και αυτούς υπόλογους πειθαρχικά ή ποινικά;
Greek

Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Κυρ, 10/07/2012 - 21:48 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν μας διευκρινίζεις αν οι κρατούμενοι που χρεώθηκες να μετάγεις είναι αλλοδαποί προς επαναπροώθηση που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας, οπότε ορθώς χρεώθηκαν -5- κρατούμενοι σε -2- αστυνομικούς, ενώ σε διαφορετική περίπτωση έχουμε παραβίαση του Κανονισμού εκ μέρους αυτού που διέταξε τη μεταγωγή.

[b][u]Έκδοση Διαταγής για την εκτέλεση Μεταγωγής[/u][/b]
Για να εκτελεστεί μια μεταγωγή κρατουμένων σύμφωνα με το άρθρο 145 του Π.Δ.141/1991 , εκδίδεται:
α. Γραπτή διαταγή, στην οποία αναφέρονται ονομαστικά ο επικεφαλής της μεταγωγής και οι λοιποί συνοδοί, τα ονοματεπώνυμα των μεταγομένων ο επικεφαλής κρατουμένων, οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται ή καταδικάσθηκαν, αν είναι ύποπτοι φυγής, τα σχετικά πειστήρια και έγγραφα, η αίτια της μεταγωγής και η αρχή στην οποία πρέπει να παραδοθούν.
β. Φύλλο πορείας, εφόσον η μεταγωγή πρόκειται να γίνει εκτός της έδρας της Υπηρεσίας τους.

[b][u]Αριθμός Κρατουμένων - Συνοδών[/u][/b]
Σύμφωνα με το άρθρο 144 παρ.9 του Π.Δ.141/1991 : Κατά τη διάθεση προσωπικού σε υπηρεσία μεταγωγής κρατουμένου πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:
[info]α. Για μεταγωγή μέχρι τριών κρατουμένων ορίζονται δύο συνοδοί και για κάθε αύξηση αυτών μέχρι δύο, αυξάνεται ο αριθμός των συνοδών κατά ένα. Όταν μετατάγεται ένας κρατούμενος που δεν κρίνεται επικίνδυνος ή ύποπτος απόδρασης και η Υπηρεσία της μεταγωγής αδυνατεί να διαθέσει δύο συνοδούς, η μεταγωγή μπορεί να γίνει με ένα συνοδό. "Στην περίπτωση που μετάγονται προς επαναπροώθηση αλλοδαποί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας ορίζονται δύο (2) συνοδοί για μέχρι πέντε (5) μεταγομένους και για κάθε αύξηση αυτών μέχρι οκτώ ( 8 ) αυξάνεται ο αριθμός των συνοδών κατά ένα."
β. Αν οι μεταγόμενοι είναι ύποπτοι απόδρασης ή επικίνδυνοι, η δύναμη της συνοδείας ορίζεται ανάλογα με τον απειλούμενο κίνδυνο, από το διευθυντή ή διοικητή της Υπηρεσίας που διατάσσει τη μεταγωγή. Ανάλογα επίσης ορίζονται η δύναμη, η σύνθεση, η διάταξη της πορείας και ο οπλισμός του προσωπικού, όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι θα δεχθεί επίθεση κατά τη διαδρομή. Στην τελευταία αυτή περίπτωση ένα τμήμα της συνοδευτικής δύναμης προηγείται πάντοτε της μεταγωγής για την πλήρη εξασφάλισή της, επιπλέον δε ζητείται η λήψη ανάλογων μέτρων ασφάλειας από τις κατά μήκος του δρομολογίου αστυνομικές Υπηρεσίες.
γ. Ως συνοδοί της μεταγωγής ορίζονται Αστυφύλακες και Αρχιφύλακες μη παραγωγικής σχολής.
δ. Επικεφαλής της συνοδείας ορίζεται Αρχιφύλακας ή Ανθυπαστυνόμος όταν ο αριθμός των συνοδών είναι μέχρι δέκα και κατώτερος αξιωματικός όταν είναι περισσότεροι. Όταν επικεφαλής της συνοδείας ορίζεται αξιωματικός, στη σύνθεση της συνοδείας μετέχει και ανάλογος προς τη σοβαρότητα της μεταγωγής αριθμός Ανθυπαστυνόμων και Αρχιφυλάκων. Όταν οι μεταγόμενοι είναι επικίνδυνοι ή ύποπτοι απόδρασης, δύναται κατά την κρίση του διευθυντή ή διοικητή της Υπηρεσίας που διατάσσει τη συνοδεία, να ορίζεται επικεφαλής αξιωματικός ακόμη και όταν ο αριθμός των συνοδών είναι μικρότερος από δέκα.
ε. Με κανονιστική διαταγή του Αρχηγού μπορεί να ρυθμίζεται διαφορετικά ο αριθμός και η σύνθεση του προσωπικού της μεταγωγής όταν αυτή γίνεται με υπηρεσιακό αυτοκίνητο ειδικό για μεταγωγές. [/info]

Σύμφωνα το άρθρο 10 παρ. 1 εδ. ε΄ του Π.Δ. 120/2008 ΦΕΚ: Α 182/02-9-2008 «Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού»: Η απείθεια ή η άρνηση εκτέλεσης διαταγής ανωτέρου, που αναφέρεται σε υπηρεσιακό καθήκον, αποτελεί παράπτωμα που επισύρει την ποινή της απόταξης.

Αν σου επιβληθούν υποχρεώσεις που δεν προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και δεν ανάγονται στην αποστολή της Υπηρεσίας τότε έχει το δικαίωμα να υποβάλεις αναφορά παραπόνων ( άρθρο 45 Π.Δ.141/1991)

[b]Π.Δ.141/1991[/b]
[info]Άρθρο 45.
Περιπτώσεις υποβολής παραπόνων.
1. Το αστυνομικό προσωπικό δικαιούνται να υποβάλει παράπονα στις εξής, ιδίως περιπτώσεις:
α. Όταν επιβάλλεται κατώτερη πειθαρχική ποινή, την οποία θεωρεί άδικη ή αντικανονική.
β. Όταν επιβάλλονται υποχρεώσεις που δεν προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και δεν ανάγονται στην αποστολή της Υπηρεσίας.
γ. Όταν αφαιρούνται δικαιώματα που αναγνωρίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις και διαταγές των προϊσταμένων Υπηρεσιών.
δ. Όταν δεν χορηγούνται κανονικά οι νόμιμες αποδοχές και αποζημιώσεις ή τα προβλεπόμενα εφόδια ή η ποιότητά τους είναι κακή.
ε. Όταν επιδεικνύεται σε βάρος του συμπεριφορά αντικανονική, βάναυση η ταπεινωτική από ανώτερό του.
2. Απαγορεύεται η υποβολή αιτήσεων η αναφορών παραπόνων ομαδικώς η εξ ονόματος ή κατ' εντολή για το συμφέρον άλλου αστυνομικού. [/info]

Κατά την προσωπική μας άποψη πρέπει οπωσδήποτε να επισημανθεί από τον επικεφαλής, πριν από την παραλαβή της μεταγωγής το γεγονός αυτό, είτε εγγράφως είτε προφορικά και μάλιστα να απαιτηθεί εκ μέρους της διοίκησης να τηρηθεί ο Κανονισμός.

[edit time=1349636817]manager[/edit]

Υποβλήθηκε από sisifos. Ημερομηνία: Παρ, 10/19/2012 - 16:47 Μόνιμος σύνδεσμος

Για τις μεταγωγές υπάρχει κανονιστική διαταγή του ΑΕΑ, η 18 του 2006.
Να προσθέσω στα παραπάνω ότι η υπηρεσία έκδοσης της διαταγής συνοδείας κρατουμένων, απαραίτητο για την μεταγωγή έγγραφο, οφείλει να αναγράφει περί της επικινδυνότητας αυτών και αν κρίνονται ύποπτοι φυγής.
Σε περίπτωση που αναφέρονται ως επικινδύνοι και ύποπτοι φυγής, σαφώς και ο αριθμός των συνοδών είναι μικρός και δικαιούσαι να πράξεις τα δέοντα. Αν πάλι στην εν λόγο υπηρεσία υπάρχει αξιωματικός που χαρακτηρίζει τους κρατούμενους της μεταγωγής ακίνδυνους και αυτοί επιχειρήσουν απόδραση, πολύ μικρή η δικιά σου ευθύνη.

Υποβλήθηκε από TitanidaRea. Ημερομηνία: Παρ, 10/19/2012 - 18:38 Μόνιμος σύνδεσμος

[i][b]Δεν μας διευκρινίζεις αν οι κρατούμενοι που χρεώθηκες να μετάγεις είναι αλλοδαποί προς επαναπροώθηση που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας, οπότε ορθώς χρεώθηκαν -5- κρατούμενοι σε -2- αστυνομικούς, ενώ σε διαφορετική περίπτωση έχουμε παραβίαση του Κανονισμού εκ μέρους αυτού που διέταξε τη μεταγωγ[/i]ή.
[/b]
Συγνώμη, αλλά με εμπειρία σε υπηρεσίες αλλοδαπών που μετάγονται, δεν εξετάζεις αν το μέτρο είναι διοικητικό ή αν εκτελείς ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ απόφαση απέλασης. Κανείς τους δεν θέλει να κρατείται, κανείς τους δεν θέλει να γυρίσει πίσω!

Είναι όλοι τους ύποπτοι φυγής ούτως ή άλλως, ειδικά τώρα που ο χρόνος κράτησής τους, ως την απέλαση αυξήθηκε από 3 σε 6 μήνες και τωρα με νέο ΠΔ που έρχεται στους 12 μήνες.

Ταπεινή μου άποψη, είναι να υποβληθεί μια αναφορά με κόσμιο και ευπρεπές ύφος πάντα (μη δίνουμε και δικαιώματα!), όπου εμμέσως πλην σαφώς, να περιγράφεται ο βαθμός επικινδυνότητας της κατάστασης και η "αμοιβαία αποδοχή" του ρίσκου.
Και φυσικά να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας από το συνάδελφο.
Όπισθεν χειροπέδηση, κι αν είναι δυνατόν να δεθούν και μεταξύ τους!
Κι όσο για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" σαφώς να τα σεβαστούμε, είναι χρέος μας, αλλά η ασφάλεια μεταγόμενου και αστυνομικού δεν επιδέχεται κριτικής και καλό είναι να επιτρέπονται όλες οι προληπτικές ενέργειες ως αναγκαία αστυνομικά μέτρα.

Την καλησπέρα μου και πάλι.
[edit time=1350666075]TitanidaRea[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis