Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by VANZEL on Κυρ, 09/07/2014 - 11:38
θα ήθελα την βοήθεια σας σε ένα πρακτικής φύσεως προβληματισμό. Όταν έχουμε κάποιο αυτόφωρο αδίκημα, είτε αυτεπάγγελτο είτε κατ' έγκληση διωκόμενο στο οποίο ο παθών έχει νομότυπα καταθέσει και επιθυμεί την ποινική δίωξη[b] συγκεκριμένου προσώπου [/b] (με γνωστα τα στοιχεία ταυτότητας του) και αφού ενεργήσουμε όλες τις προβλεπόμενες υπηρεσιακέ ενέργειες για τον εντοπισμό του, [b]τι ενεργούμε στην περίπτωση που μετά την παρέλευση των ορίων του αυτοφώρου στο οποίο δεν ανευρέθει ο μηνυόμενος ή ο εγκαλούμενος εμφανιστεί αυτοβούλως αυτός και επιθυμεί να εξεταστεί??[/b] για παράδειγμα ας πούμε ότι προσέρχεται ενας πολίτης και υποβάλει έγκληση κατά άλλου ατόμου με γνωστά τα στοιχεία του και την διαμονή του για εξύβριση, ή σωματική βλάβη, κτλ...τα συνηθισμένα αδικήματα.και αφού αναζητήσουμε τον δράστη και δεν τον βρούμε, εμφανιστεί αυτοβούλως ο δράστης μετά την παρέλευση των ορίων αυτοφώρου και μας ζητήσει να εξεταστεί? ή προσέλθει αυτοβούλως με τον συνήγορο του και επιθυμεί να υποβάλει απολογητικό υπόμνημα? το δεχόμαστε? τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε?
Greek

Υποβλήθηκε από sakrunner. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 12:46 Μόνιμος σύνδεσμος

αποψη μου είναι ότι δικονομικα δεν πρεπει να του παρεις απολογια αν δε συντρεχει καποιος άλλος λογος.συμφωνα με το αρθρο 243 δεν ενεργεις πλεον προανακριση καθοσον δεν συντρεχει καποιος από τους λογους που αναφέρονται στο αρθρο, ουτε παραγγελια εισαγγελεα εχεις, ουτε αυτοφωρο αδίκημα εκτος και αν κρινεις ότι υπαρχει κίνδυνος εξ αναβολης. τωρα και να την παρεις δε θα εχεις καποιο θεμα αν και στο δικαστηριο η απολογια μπορεί να πεσει.

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 13:08 Μόνιμος σύνδεσμος

Πολύ σωστός ο sakrunner. Αν το αντιληφθεί κάποιος πονηρός δικηγόρος θα προβάλλει ένσταση ακυρότητας της προδικασίας.

Υποβλήθηκε από VANZEL. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 13:59 Μόνιμος σύνδεσμος

ευχαριστώ για την απάντηση σας. οπότε το πρέπον δικονομικά είναι να υποβάλεις άμεσα την σχηματισθείσα δικογραφία στον εισαγγελέα και ας κρίνει αυτός την περαιτέρω εξέλιξη της. αν θα το γυρίσει σε προκαταρκτική ή προανάκριση. απλώς είχα μια αμφιβολία σχετικά με το όταν παρουσιάζεται αυτοβούλως ο μηνυόμενος και θέλει να εξεταστεί. Γιατί σε περιπτώσεις αυτοφώρων γνωρίζουμε όλοι ότι συνήθως οι μηνυόμενοι κρύβονται για να αποφύγουν την σύλληψη και όλα τα διαδικαστικά του αυτοφώρου και εμφανίζονται στην συνέχεια με τον συνήγορο τους αυτοβούλως μετα την παρέλευση των ορίων του αυτοφώρου στις αρχές σαν δείγμα καλής συμπεριφοράς και επιθυμούν να καταθέσουν. Τότε π.χ. τι να πράξουμε? να τους διώξουμε λέγοντας ότι η προανάκριση έχει τελειώσει από εμάς και ότι θέλετε να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα? να τον εξετάσουμε ενημερώνοντας παράλληλα τον Εισαγγελέα?

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 14:09 Μόνιμος σύνδεσμος

[quote name=VANZEL date=2014-09-07]ευχαριστώ για την απάντηση σας. οπότε το πρέπον δικονομικά είναι να υποβάλεις άμεσα την σχηματισθείσα δικογραφία στον εισαγγελέα και ας κρίνει αυτός την περαιτέρω εξέλιξη της. αν θα το γυρίσει σε προκαταρκτική ή προανάκριση. απλώς είχα μια αμφιβολία σχετικά με το όταν παρουσιάζεται αυτοβούλως ο μηνυόμενος και θέλει να εξεταστεί. Γιατί σε περιπτώσεις αυτοφώρων γνωρίζουμε όλοι ότι συνήθως οι μηνυόμενοι κρύβονται για να αποφύγουν την σύλληψη και όλα τα διαδικαστικά του αυτοφώρου και εμφανίζονται στην συνέχεια με τον συνήγορο τους αυτοβούλως μετα την παρέλευση των ορίων του αυτοφώρου στις αρχές σαν δείγμα καλής συμπεριφοράς και επιθυμούν να καταθέσουν. Τότε π.χ. τι να πράξουμε? να τους διώξουμε λέγοντας ότι η προανάκριση έχει τελειώσει από εμάς και ότι θέλετε να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα? να τον εξετάσουμε ενημερώνοντας παράλληλα τον Εισαγγελέα?[/quote]

Η δικογραφια επιστρεφει παντοντε ως προκαταρκτικη ή προανακριση, εκτος και αν αποφασιθει η απευθειας ειαγωγη της υποθεσης στο ακροατηριο με κληση του κατηγορουμενου. Οποτε, θα εχει την ευκαιρια να απολογηθει ο κατηγορουμενος.

Υποβλήθηκε από manos311311. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 16:03 Μόνιμος σύνδεσμος

Νομίζω ότι αυτό ήταν πρακτικό το Ιανουάριο 2011 στις εξετάσεις των Αρχιφυλάκων.
Σύμφωνα με το άρθρο 239 Κ.Ποιν.Δ. «1. Σκοπός της ανάκρισης είναι η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να βεβαιωθεί η τέλεση εγκλήματος και να αποφασιστεί αν πρέπει να εισαχθεί κάποιος σε δίκη γι'αυτό. 2. Κατά την ανάκριση γίνεται καθετί που μπορεί να βοηθήσει την εξακρίβωση της αλήθειας, εξετάζεται και βεβαιώνεται αυτεπαγγέλτως όχι μόνον η ενοχή, αλλά και η αθωότητα του κατηγορουμένου, καθώς και κάθε στοιχείο που αφορά την προσωπικότητά του και επηρεάζει την επιμέτρηση της ποινής … »
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 243 Κ.Ποιν.Δ. «Αν από την καθυστέρηση απειλείται άμεσος κίνδυνος ή αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, όλοι οι κατά τα άρθρα 33 και 34 ανακριτικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να επιχειρούν όλες τις προανακριτικές πράξεις που είναι αναγκαίες για να βεβαιωθεί η πράξη και να ανακαλυφθεί ο δράστης, έστω και χωρίς προηγούμενη παραγγελία του εισαγγελέα.»
Άποψή μου είναι ότι έναρξη της προανάκρισης έχουμε με την καταγγελία του αδικήματος και η λήξη αυτής προσδιορίζεται με την λήψη της απολογίας του κατηγορουμένου σύμφωνα με το άρθρο 245 παρ.1 Κ.Π.Δ., [b]ανεξαρτήτου [/b]του χρόνου που λήψης αυτής.
Έτσι, συνδυάζοντας τα παραπάνω, κατά την γνώμη μου (και σύμφωνα με το πρακτικό που είχε μπει) μπορείς να του πάρεις απολογία, χωρίς να τον συλλάβεις, προκειμένου να περατωθεί η προανάκριση που ξεκίνησες αυτεπάγγελτα και να διαβιβάσεις τη σχηματισθείσα δικογραφία, ολοκληρωμένη πλέον, στον εισαγγελέα.

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 17:04 Μόνιμος σύνδεσμος

[b]παρ. 2 άρθρου 243 ΚΠΔ[/b]
«2. Αν από την καθυστέρηση απειλείται άμεσος κίνδυνος ή αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, όλοι οι κατά τα άρθρα 33 και 34 ανακριτικοί υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να επιχειρούν όλες τις προανακριτικές πράξεις που είναι αναγκαίες για να βεβαιωθεί η πράξη και να ανακαλυφθεί ο δράστης, έστω και χωρίς προηγούμενη παραγγελία του εισαγγελέα. Στην περίπτωση αυτή ειδοποιούν τον εισαγγελέα με το ταχύτερο μέσο και του υποβάλλουν χωρίς χρονοτριβή τις εκθέσεις που συντάχθηκαν. Ο εισαγγελέας, αφού λάβει τις εκθέσεις, ενεργεί σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 43 κ.ε.»
---------------------------------------------

Από την ανάγνωση και μόνο της παραγράφου αυτής διαφαίνεται ότι η αυτεπάγγελτη ή αστυνομική προανάκριση είναι εξαιρετικά σύντομη σε χρονικό διάστημα. Αυτό φαίνεται χωρίς αμφιβολία με τη χρήση του όρου "χωρίς χρονοτριβή". Αν ήταν στους σκοπούς του νομοθέτη να ληφθεί οπωσδήποτε απολογία του φερόμενου ως δράστη για να περαιωθεί η διαδικασία, θα το ανέφερε ρητώς. Προσωπικά, θεωρώ ότι μετά το πέρας του αυτοφώρου (και εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος από την αναβολή) είναι ανεπίτρεπτη κάθε περαιτέρω ανακριτική ενέργεια και ως εκ τούτου περιβάλλει με ποινή απόλυτης ακυρότητας όλη τη δικογραφία.

Περαιτέρω, η αυτεπάγγελτη προανάκριση περατώνεται με την υποβολή των εκθέσεων στον εισαγγελέα, σύμφωνα με το άρθρο 243 παρ. 2 β΄ ΚΠΔ. Μετά την υποβολή των εκθέσεων στον εισαγγελέα, οι ανακριτικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να ενεργήσουν πλέον άλλες ανακριτικές πράξεις για την ίδια υπόθεση, εκτός αν υπάρξει σχετική παραγγελία του εισαγγελέα. Διότι με την υποβολή των εκθέσεων έχει περατωθεί η προανάκριση και απεκδύονται κάθε αρμοδιότητας για διενέργεια οποιασδήποτε ανακριτικής πράξης.

Άλλωστε, τι σημαίνει "ανεξαρτήτου του χρόνου λήψης της απολογίας" φίλε [b]manos311311[/b]? Αν ο δράστης βρεθεί μετά από ένα εξάμηνο, η σχηματισθείσα δικογραφία θα κρατείται από τον ανακριτικό υπάλληλο και θα λάβει τότε απολογία?

Επιπλέον, σύμφωνα με την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου (Ποιν. Δικαιοσύνη τ.6/2006) "...με τον όρο «αστυνομική προανάκριση» νοείται [b]η άμεση επέμβαση των ανακριτικών υπαλλήλων[/b] (γενικών και ειδικών) σε εγκλήματα που καταλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω ή σε άλλες κατεπείγουσες περιπτώσεις, προτού ακόμη δοθεί σχετική εισαγγελική παραγγελία. [b]Πρόκειται για μια ιδιόρρυθμη μορφή προεισαγωγικής διερεύνησης των ποινικών υποθέσεων[/b] (πλάι στην προκαταρκτική εξέταση και στην ΕΔΕ), και [b]όχι για τρόπο άσκησης της ποινικής δίωξης[/b], όπου σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για την καθαυτό προανάκριση ύστερα από εισαγγελική παραγγελία και την κύρια ανάκριση, ο λόγος και στόχος της αυτεπάγγελτης προανάκρισης συνάγεται από την θεώρηση των δύο περιπτώσεων στις οποίες και μόνο επιτρέπεται: Εκείνης της αυτόφωρης κατάληψης και της άλλης όπου επίκειται άμεσος κίνδυνος από την καθυστέρηση. Και στις δύο περιπτώσεις, [b]εκείνο που προέχει είναι τούτο: Η άμεση καταγραφή νωπών εντυπώσεων και η πρώτη συντήρηση υλικού που ενδέχεται στη συνέχεια να αλλοιωθεί[/b]..."
[edit time=1410099849]sakis01[/edit]

Υποβλήθηκε από manos311311. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 18:26 Μόνιμος σύνδεσμος

Άρθρο 245 «Πώς τελειώνει η προανάκριση»
1. « Η προανάκριση είναι συνοπτική και, αφού κληθεί ο κατηγορούμενος να απολογηθεί πριν από σαράντα οκτώ τουλάχιστον ώρες, περατώνεται: α) με απευθείας κλήση του κατηγορουμένου στο ακροατήριο ή β) με πρόταση του εισαγγελέα στο δικαστικό συμβούλιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην επόμενη παράγραφο, ή γ) με παραγγελία του εισαγγελέα στον ανακριτή, εφόσον προκύπτει τέλεση κακουργήματος. Στην τελευταία περίπτωση, η προανάκριση μπορεί και να διακοπεί κατά τον ίδιο τρόπο.»
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σαφώς, μετα την υποβολή της δικογραφίας δεν προβαίνουμε σε καμία ενέργεια. Εκει ρόλο έχει μόνο ο εισαγγελέας.

Το "ανεξαρτήτου του χρόνου λήψης της απολογίας" σημαίνει ότι στις διατάξεις του άρθρου 245 δεν αναφέρεται κανένας χρονικός περιορισμός στο πότε πρέπει να ληφθεί η απολογία. Εννοείται ότι οι ανακριτικές πράξεις για την βεβαίωση του αδικήματος πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθούν στον εισαγγελέα και όχι σε ένα εξάμηνο. Άλλωστε η ερώτηση ήταν τι γίνεται μετά το πέρας του αυτοφώρου.
Σχετικός σύνδεσμος:
[url]http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/4246…]

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 18:53 Μόνιμος σύνδεσμος

Το άρθρο 245 αναφέρεται στην προανάκριση. Σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνει στον όρο προανάκριση και την αστυνομική ή αυτεπάγγελτη προανάκριση, η οποία είναι εξαιρετική διαδικασία. Η αστυνομική προανάκριση δεν τελειώνει ούτε με την απολογία του οιωνεί κατηγορούμενου, ούτε με πρόταση του εισαγγελέα, ούτε με παραγγελία του εισαγγελέα στον ανακριτή. Και αυτό γιατί, η προανάκριση ισοδυναμεί με άσκηση ποινικής δίωξης. Η αστυνομική προανάκριση αφενός δεν ισοδυναμεί με άσκηση ποινικής δίωξης, αφετέρου μόλις περιέλθει ανά χείρας εισαγγελέα, αυτός ενεργεί, όχι κατά το άρθρο 245, αλλά κατά το άρθρο 43, όπως αναφέρει το άρθρο 243§2.

Στο σύνδεσμο που έδωσες, οι περισσότεροι καταλήγουν ότι δεν μπορείς να λάβεις καταθέσεις, απολογίες κλπ, μετά το πέρας του αυτοφώρου (THEOFILOS, krypteia, srek).

Υποβλήθηκε από marvel. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 20:09 Μόνιμος σύνδεσμος

Εγώ που είχα παρόμοιες περίπτωσεις όταν προσήλθε ο κατηγορούμενος μετά το πέρας του αυτοφωρου οικειοθελώς να εξεταστεί, του πήρα κανονικά απολογία, όπως με διέταξε ο εισαγγελίας ποινικής δίωξης στον οποίο απευθύνθηκα. Μου είπε εφόσον η προανακριση ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως λόγω του αυτοφωρου χαρακτήρα του αδικήματος, δεν κωλυόμαστε να του πάρουμε απολογία μετά το πέρας του αυτοφωρου, αρκεί να μην έχουμε διώξει τη δικογραφία στην εισαγγελία. Το μόνο κώλυμα που υπάρχει είναι στη σύλληψη, σε καμία περιπτωση δε συλλαμβάνουμε το άτομο.

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 20:27 Μόνιμος σύνδεσμος

Εφόσον ενημερώνεται -έστω και προφορικά- εισαγγελέας, η υπόθεση εκφεύγει από τα χέρια της αστυνομίας. Εκεί έχουμε παραγγελία για συνέχιση, έστω και προφορική.

Εδώ η κουβέντα περιστρέφεται στο κατά πόσο είναι δυνατόν, χωρίς να ενημερωθεί ο εισαγγελέας, να διενεργούμε προανακριτικές πράξεις σε εύλογα διαστήματα μετά το αυτόφωρο (το "εύλογα" βέβαια είναι κατά το δοκούν του καθενός...).

Υποβλήθηκε από marvel. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 20:38 Μόνιμος σύνδεσμος

sakis 01 δεν μιλάω για ιδιάζουσες περιπτώσεις που έκρινε ο εισαγγελέας κατα το δοκούν. Μιλάω για ασήμαντα αδικήματα. Τον ρώτησα αν υπάρχει πρόβλημα να παίρνω απολογία για να γλυτώσουμε την τζαμπα προκαταρκτική( θα διεταζε να πάρουμε ανωμοτί εξηγήσεις από τον κατηγορούμενο) και το μόνο που με ρώτησε είναι αν ξεκίνησε η προανακριση αυτεπαγγέλτως και αν έχω τη δικογραφία στα χέρια μου. Μου τόνισε το γεγονός να μην μπερδευτώ και προβώ στη σύλληψη

Υποβλήθηκε από marvel. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 21:11 Μόνιμος σύνδεσμος

Πιστεύω αν είναι σε ένα ευλογο χρονικό διάστημα αρκετά σύντομο δεν τίθεται θέμα. Τώρα αν σου έρθει μετά από κανένα μήνα , καλό ήταν να πάρουμε τηλ τον εισαγγελέα για το τυπικό για να είμαστε απόλυτα καλυμμένοι. Για υποθέσεις ρουτίνας χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις δεν πρόκειται να εγερθεί θέμα από την εισαγγελία, ειδικά των Αθηνών, ίσα ίσα μειώνεται η τζαμπα αλληλογραφία και οι ανούσιες καθυστερήσεις στην περαίωση της υπόθεσης. Αν η υπόθεση είναι σοβαρή π.χ. κακουργήματα, πάντα να συμβουλεύομαστε τον εισαγγελέα διότι η τυπλατρεία μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα και λόγω της καθυστέρησης να μας ξεφυγει κάποιο πολυτιμο στοιχείο για τη διελεύκανση της υπόθεσης, που η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από εύλογο χρονικό διάστημα να μην μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος από τη δική μας καθυστέρηση.

Υποβλήθηκε από grafarrara. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 21:13 Μόνιμος σύνδεσμος

Συμφωνώ με το Σάκη. Παιδιά κάθε περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική. Δεν μπορούμε επειδή μία φορά έκρινε ο
συγκεκριμένος εισαγγελέας ποινικής διώξεως ότι έπρεπε να ληφθεί η απολογία εμείς να λαμβάνουμε όποτε μας έρθει
απολογία είτε επειδή το ζητάει ένας δικηγόρος ή ένας πολίτης. Επίσης marvel σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ρωτάμε
εφάπαξ έναν εισαγγελέα για το τι θα ακολουθούμε στην υπόλοιπη υπηρεσιακή μας καριέρα γι΄ αυτό το θέμα. Χώρια που οι περισσότεροι δε μιλάνε με τους αξιωματικούς υπηρεσίας αλλά παρά μόνο με τον διοικητή. Και μην γελιόμαστε στην Αθήνα
πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να μιλάς με τον εισαγγελέα ως Αξιωματικός Υπηρεσίας.

Υποβλήθηκε από marvel. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 21:27 Μόνιμος σύνδεσμος

Ο εισαγγελέας δεν είναι μπαμπουλας . Είναι ο προϊσταμένος σου και υπεύθυνος για την ποινική δίωξη. Μπορείς να τον πάρεις κανονικά τηλέφωνο τις ώρες που βρίσκεται στο γραφείο. ( στο σπίτι μόνο ο διοικητης σου). Δεν λέω να τον παίρνεις τηλέφωνο για κάθε περίπτωση, ρος θεού, αλλά είναι προτιμότερο σε περιπτώσεις που δεν γνωρίζεις τι θα κάνεις ή αν δεν είναι σίγουρος να απευθύνεσαι σε αυτόν, παρά να ρωτάς τον χ, ψ γνωστό στο τάδε τμήμα, ή τον τάδε υπεύθυνο-ανεύθυνο αξιωματικό που ενώ δε γνωρίζει, σου πετάει μία δηθεν αυθεντία και όταν γίνει η πατάτα βγάζει την ουρά του απ'εξω και σε αφήνει ξεκρέμαστο. Τα πάντα με μέτρο και ο αξιωματικός υπηρεσίας και ο κάθε αστυνομικός δεν είναι τυχαίος , από τη δική του γραφίδα κάποιος μπορεί να πει φυλακή ή όχι. Μην υποτιμάμε τόσο τους εαυτούς μας.

Υποβλήθηκε από grafarrara. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 21:45 Μόνιμος σύνδεσμος

Δυστυχώς έχεις πετύχει σε άνετους φαίνεται εισαγγελείς και όντως υπάρχουν. Η πλειοψηφία πάντως σου απαντάει με τη
φράση. Να με πάρει ο διοικητής σου να του απαντήσω... Κανείς δεν υποτιμάει κανέναν και πόσω μάλλον τους εαυτούς μας.
Απλώς σου λέω τι ισχύει. Από προσωπική επαφή με εισαγγελέα βέβαια υπηρεσίας ούτε τηλέφωνο δεν μου έδινε για κάτι που
ήθελα. Τέλος πάντων... ^_^

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 21:46 Μόνιμος σύνδεσμος

[quote name=marvel date=2014-09-07]Ο εισαγγελέας δεν είναι μπαμπουλας . Είναι ο προϊσταμένος σου και υπεύθυνος για την ποινική δίωξη. Μπορείς να τον πάρεις κανονικά τηλέφωνο τις ώρες που βρίσκεται στο γραφείο. ( στο σπίτι μόνο ο διοικητης σου). Δεν λέω να τον παίρνεις τηλέφωνο για κάθε περίπτωση, ρος θεού, αλλά είναι προτιμότερο σε περιπτώσεις που δεν γνωρίζεις τι θα κάνεις ή αν δεν είναι σίγουρος να απευθύνεσαι σε αυτόν, παρά να ρωτάς τον χ, ψ γνωστό στο τάδε τμήμα, ή τον τάδε υπεύθυνο-ανεύθυνο αξιωματικό που ενώ δε γνωρίζει, σου πετάει μία δηθεν αυθεντία και όταν γίνει η πατάτα βγάζει την ουρά του απ'εξω και σε αφήνει ξεκρέμαστο. Τα πάντα με μέτρο και ο αξιωματικός υπηρεσίας και ο κάθε αστυνομικός δεν είναι τυχαίος , από τη δική του γραφίδα κάποιος μπορεί να πει φυλακή ή όχι. Μην υποτιμάμε τόσο τους εαυτούς μας.[/quote]

Συμφωνω με τον marvel στα περισσοτερα, εκτος του οτι ο καθε αξ.υπ. μπορει να επικοινωνει με τον εισαγγελεα υπηρεσιας. Υπαρχει εγκυκλιος διαταγη στην οποια αναφερεται οτι μονο ο διοικητης ή ο νομιμος αναπληρωτης επικοινωνουν με τον εισαγγελεα, υστερα απο λεπτομερεστατη ενημερωση απο τους υφισταμενους τους για την συγκεκριμμενη υποθεση.

Kαθε περιπτωση παντως ειναι διαφορετικη και σιγουρα δεν μπορεις να ρωτησεις μια φορα εναν εισαγγελεα και να εφαρμοζεις παγιως τα λεχθεντα. Πρωτον και κυριον διοτι οι εισαγγελεις αλλαζουν και δεν ειναι σιγουρο οτι την αποψη του ενος, υιοθετουν και οι υπολοιποι. Οποτε καλο ειναι να κανεις αυτο ακριβως που προβλεπεται και ας εχει λιγη γραφειοκρατια παραπανω.

Κατα το παρελθον, συνεταγη δικογραφια απο συναδερφους χωρις να συντρεχουν οι λογοι του 243$2 και χωρις να υπαρχει εισαγγελικη παραγγελια. Παρολα αυτα, ο εισαγγελεας ειπε δεν πειραζει, ας υποβληθει. Ακολουθως ομως ο κατηγορουμενος υπεβαλε ενσταση απολυτης ακυροτητας της προδικασιας και ο ιδιος εισαγγελεας την εκανε δεκτη και ακυρωσε ολες τις πραξεις που ειχαν συνταχθει παρανομα...

[edit time=1410120111]sakis01[/edit]

Υποβλήθηκε από marvel. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 21:59 Μόνιμος σύνδεσμος

Όντως τα όρια είναι λεπτά. Στην ουσία κρίνεις την κάθε περίπτωση ξεχωριστά . Το άρθρο 243 Κ.Π.Δ. σου δίνει τη δυνατότητα να δράσεις, αλλά αν είσαι άπειρος μπορεις να κάνεις το λάθος. Το λάθος γίνεται με το να κάνεις το κάτι παραπάνω με κίνδυνο να ακυρωθεί η όλη διαδικασία (αν πέσεις σε κάνενα πονηρό δικηγόρο), αλλά λάθος μπορείς να κάνεις και με την αδράνεια, Εχώ δει δεκάδες υποθέσεις (σοβαρές)να οδηγούνται στο αρχείο, λόγω του φόβου των συναδέλφων να να εφαρμόσουν αυτό το άρθρο, γιατί κακά τα ψέμματα, αν περιμένουμε να μας διατάξει μέσω προκαταρκτικής ο εισαγγέλεας να κάνουμε μία ενέργεια μετά από ένα τετράμηνο, ο δράστης έχει καλύψει τα ίχνη του, οι μάρτυρες έχουν ξεχάσει και η υπόθεση βάλτωσε.

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Κυρ, 09/07/2014 - 23:14 Μόνιμος σύνδεσμος

Προσωπικά marvel, θεωρώ ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Οι διαδικασίες θεσπίζονται για να τηρούνται. Συνεπώς, προτιμώ να κάνω ότι προβλέπεται. Όπως πολύ σωστά αναφέρεις, κυριαρχεί η άγνοια και ο ξερολισμός. Υπάρχουν άνθρωποι που αγνοούν τα βασικά από δικονομικής πλευράς. Προ αρκετών ετών, ένας διοικητής μου (αστυν. υποδιευθυντής παρακαλώ...) προσπαθούσε να με πείσει ότι ακόμα και χωρίς τις προϋποθέσεις του άρθρου 243§2, η αστυνομία μπορεί να σχηματίσει δικογραφία, βαφτίζοντας την όλη ενέργεια "συλλογή προανακριτικού υλικού". Μία νομικά ανύπαρκτη έννοια και κατ΄ επέκτασιν διαδικασία... Σε πληροφορώ ότι δέκα χρόνια μετά από εκείνη τη συζήτηση, συνεχίζεται αυτή η επικίνδυνη και παράνομη τακτική της "συλλογής"...

Υποβλήθηκε από marvel. Ημερομηνία: Δευ, 09/08/2014 - 13:42 Μόνιμος σύνδεσμος

Μεγάλη κουβέντα είπες sakis01. Καλύτερα να μην το ανοίξουμε αυτό το θέμα… Όσον αφορά το θέμα του εισαγγελέα, θα ήθελα να επεκταθώ γιατί με προβλημάτισαν αυτά που έγραψε ο grafarrara. Σε θέματα που μπορούμε να εκτεθούμε, όπως το αν θα πρέπει να σχηματίσουμε δικογραφία, εάν θα πρέπει να συλλάβουμε ένα άτομο, εφόσον δεν είμαστε σίγουροι για τις πράξεις μας, δεν πρέπει να ντραπούμε να πάρουμε τον εισαγγελέα. Γιατί αν θα αρχίζεις να ρωτάς δεξιά-αριστερά τι πρέπει να κάνεις θα ακούσεις πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, ( ερχόμαστε στα λόγια του sakis01)οι οποίες είναι και ανέξοδες γιατί στην τελική εσύ θα έχεις την ευθύνη για το ότι πράξεις, κανείς άλλος… και για το τελευταίο να είσαι σίγουρος… Το αν θα πάρεις τηλέφωνο τον εισαγγελέα εσύ , κάποιος αξιωματικός , ο διοικητής ή αν θα έχει όρεξη ο εισαγγελέας είναι το λιγότερο το οποίο θα πρέπει να μας απασχολεί. Το βασικότερο που μας ενδιαφέρει είναι μην κάνουμε κάτι ανεπανόρθωτο λόγο κάποιου εσφαλμένου χειρισμού.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis