Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by ninjas on Κυρ, 10/21/2012 - 12:42
Καλημερα και απο μενα.Μια ερωτηση.Εισαι αξυπ σε ενα Α/Τ Αθηνων στο οποιο υπαρχει και Τ/Α.Η χωρητικοτητα των κρατητηριων σου ειναι για 10 ατομα.Εσυ εχεις μεσα στο κρατητηριο 15 κρατουμενους.Το απογευμα το οικειο Τ/Α συλλαμβανει 2 ατομα και λογω του οτι το βραδυ κλεινει σου τους παραδιδει να τους κρατησεις μεχρι την επομενη που θα μεταχθουν στην εισαγγελια.Τους λες οτι δεν μπορεις να τους δεχτεις γιατι εχεις ηδη 5 κρατουμενους παραπανω.Σου απαντανε οτι προσπαθουν να τους πανε αλλου για κρατηση αλλα το υπασπιστηριο τους τους λεει οτι ολα τα κρατητηρια ειναι γεματα και δεν τους δεχονται πουθενα.Τι κανεις?Τους δεχεσαι?Αν το βραδυ καποιος κρατουμενος παθει κατι εισαι καλυμενος ή θα σου ριξουν ευθυνες γιατι τους δεχτηκες, αφου ειχες ηδη 5 κρατουμενους παραπανω?Εστω οτι για ενα βραδυ τους δεχεσαι.Το πρωι πανε εισαγγελια και τους βγαζει φυλακιστηριο ή δεν εχουν να πληρωσουν, και το μεσημερι στους φερνουν πισω να τους κρατησεις για οσο καιρο χρειαστει, να εχεις δηλαδη 17 κρατουμενους.Τι κανεις?Υπαρχει καποια Διαταγη που να σε καλυπτει?
Greek

Υποβλήθηκε από giorgos516. Ημερομηνία: Κυρ, 10/21/2012 - 13:50 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν τους δεχεσαι απο την ασφαλεια με ενα απλο διαβιβαστικό και ενημερωνεις τον διοικητη σου Αν αυτος σου πει να τους δεχτεις το κανεις και αναλαμβανεται αφοτεροι την ευθύνη. Το σωστο ειναι να αντιδράσει και ο διοικητης και να μην τους δεχτει παρα μόνο αν διατάξει η Διευθυνση πράγμα που το βλέπω δύσκολο με την δικαιολογία οτι κλεινει το ΤΑ να τολμήσουν απο την ασφάλεια να ενοχλήσουν τον διευθυντη για να δωσει εντολή. Φυσικα και θα πρέπει να πει κ δευτερος σκοπός

Υποβλήθηκε από krypteia. Ημερομηνία: Κυρ, 10/21/2012 - 14:25 Μόνιμος σύνδεσμος

Δυστυχώς η πραγματικότητα σε όλα τα αστυνομικά κρατητήρια της χώρας είναι τραγική, υπεράριθμοι κρατούμενοι παντού, κι εμείς σαν αξ.υπ. παίζουμε το κεφάλι μας κορώνα γράμματα κάθε μέρα μήπως γίνει κάτι... από την άλλη ο κάθε συνάδελφος που συλλαμβάνει κάποιον τι να τον κάνει; αφού όλα τα κρατητήρια είναι ασφυκτικά γεμάτα και υπεράριθμα... η πραγματικότητα είναι σκληρή και δε μπορείς να τσακώνεσαι κάθε μέρα με τον συνάδελφο για το αν θα παραλάβεις τους κρατούμενους. έχουμε μετατραπεί σε δεσμοφύλακες γι'αυτο ο καθένας πράττει κατά το δοκούν. Εγώ προσωπικά τους παραλαμβάνω-ξέροντας ότι ρισκάρω- γιατί γνωρίζω ότι ο κάθε συλλαβών συνάδελφος δε μπορει να τους δώσει κάπου αλλού και καταλαβαίνω την αγωνία του...

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Κυρ, 10/21/2012 - 15:05 Μόνιμος σύνδεσμος

Τότε ας το κλείσουμε το μαγαζί και να πούμε ότι δεν δεχόμαστε κρατούμενους βγάζοντας και σχετική ανακοίνωση ώστε να σταματήσουμε να συλλαμβάνονται κακοποιοί. Δηλαδή οι συνάδελφοι τί να τους κάνουν τους κρατούμενους;Να καθήσουν διπλοβάρδια κανένα 16ώρο ως την επόμενη μέρα το πρωί; ή να τους μεταφέρουν να τους φυλάνε στο σαλόνι του σπιτιού τους; Όλοι γνωρίζουν τη λειψανδρία που υπάρχει στα τμήματα. Ξέρω ότι ζούμε δύσκολες στιγμές ,αλλά να μη ξεχνάμε και αυτή τη ρημάδα τη συναδελφική αλληλεγγύη. Μην στεκόμαστε στο γράμμα του νόμου , αλλά στην ουσία. Μη χάσουμε και το φιλότιμό μας.

Υποβλήθηκε από giorgos516. Ημερομηνία: Κυρ, 10/21/2012 - 19:44 Μόνιμος σύνδεσμος

δεν ειναι θεμα φιλοτιμου αλλα ευθυνων,Αυτος που παραδινει τον υπεραριθμο κρατουμενο,αν γινει κατι το βραδυ δεν θα φερει καμια ευθυνη και σιγουρα απο φιλοτιμο δεν θα μοιραστει τις ευθυνες.. Οσοι εχουν δουλεψει σε κρατητηρια ξερουν ποσο δυσκολες καταστασεις περνουν τα παιδια εκει Εγω πάντος δεν μπορ να καταλάβω ένα ΤΑ να κλείνει και τι γινεται οταν κλείσει και προσέλθει κάποιος για σχετικό θέμα ή γινει καμια κλοπή κτλ

Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Κυρ, 10/21/2012 - 20:47 Μόνιμος σύνδεσμος

Το θέμα της φρούρησης των κρατουμένων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες ρυθμίζονται αναλυτικά με τις διατάξεις των άρθρων 60,61,66 και 67, του Π.Δ.141/1991.
Ειδικότερα καθορίζεται το υπόχρεο για τη φρούρηση κρατουμένων αστυνομικό προσωπικό , τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις αυτού.
Τα όργανα που αναλαμβάνουν καθήκοντα φρούρησης κρατουμένων είναι ο Αξιωματικός Υπηρεσίας, Υπαξιωματικός Υπηρεσίας, ο Δεσμοφύλακας και ο Βοηθός δεσμοφύλακα, ανάλογα με τις Υπηρεσίες κράτησης .

Ο αξιωματικός υπηρεσίας Αστυνομικού Τμήματος, Τμήματος Ασφάλειας, Τροχαίας και Τουριστικής Αστυνομίας εκτός των άλλων γενικών καθηκόντων είναι να παραλαμβάνει τους τυχόν υπάρχοντες κρατουμένους όπου δεν υπάρχει δεσμοφύλακας και λαμβάνει γνώση της αιτίας κρατήσεως τους ( δηλαδή Υποχρέωση. άρ.60 παρ.1α Π.Δ.141/1991).
Επίσης σύμφωνα με το ίδιο ως άνω άρθρο Π.Δ., ο Αξιωματικός Υπηρεσίας είναι υπεύθυνος και ασκεί συνεχή έλεγχο στα κρατητήρια της Υπηρεσίας και βεβαιώνεται για την ασφάλεια, την τάξη και της ευπρέπεια τους κ.λ.π.
Επιπλέον το άρθρο 66 του Π.Δ.141/1991 ορίζει ότι : "Εάν το κρατητήριο δεν πληροί τους όρους της ασφαλούς κράτησης ή η υπάρχουσα δύναμη δεν επαρκεί για τη φρούρηση των κρατουμένων, ο διοικητής της Υπηρεσίας οφείλει να παίρνει τα ενδεικνυόμενα από τις περιστάσεις μέτρα, δεσμεύοντας στην ανάγκη τους κρατουμένους για να προλάβει απόδραση, αυτοκτονία η τραυματισμό τους".
Κατά την εκτίμησή μας ο Αξιωματικός Υπηρεσίας που έχει υπεράριθμους κρατουμένους στο κρατητήριό του πρέπει να ενημερώσει προφορικά και με αναφορά του άμεσα τον Διοικητή του.
Ο Διοικητής της Υπηρεσίας σε συνεργασία με τον Διευθυντή της οικείας Αστυν.Διεύθυνσης θα διερευνήσουν ποιές υπηρεσίες μπορούν να δεχθούν τους επιπλέον κρατούμενους και να φροντίσουν για την προσωρινή τους κράτηση σε αυτές.
Αν τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι υπερπλήρη τότε με μέριμνα της οικείας Αστυνομικής Διευθύνσεως , πρέπει να λάβει γνώση ο οικείος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής ώστε να εγκρίνει τη μεταγωγή των κρατουμένων σε υπηρεσίες άλλης Α.Δ.της ίδιας Γενικής Αστυν.Διεύθυνσης.

[i]Κατά την άποψή μας ο όρος που χρησιμοποίησες "το ΤΑ κλείνει" δεν είναι σωστός. Προφανώς θέλεις να πεις ότι διατίθεται κοινός αξιωματικός υπηρεσίας και για τις δύο υπηρεσίες με R/O Δημόσιας και κρατικής εκτός ή ακόμα και αξιωματικός ετοιμότητας για το ΤΑ. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.[/i]

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Κυρ, 10/21/2012 - 22:19 Μόνιμος σύνδεσμος

Σύμφωνα με την υπ'αριθμ. 7003/6/1-β απο 10-10-2005 δ/γη Α.Ε.Α/Διευθυνση οργανωσης Νομοθεσιας το Α.Τ ειναι το αρμόδιο για την φύλαξη εκτός απο των κρατουμένων της υπηρεσίας του αλλα και των κρατουμένων του οικιου Τ.Α.

Το Τ.Α στους παραδίδει εκτελόντας σύμφωνα με την ανωτέρω δ/γη και εσυ εισαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να τους παραλάβεις καθώς ουδεμία εμπλοκη έχει το Τ.Α στην ανακατανομη που οφείλει να κάνει η Δ/νση σου εφοσων τα κρατητηρια ειναι , ως συνηθως , υπερπλήρης .
Επίσης ως γνωστον τα Τ.Α δεν διαθέτουν κρατητηρια ουτε ειναι αρμοδια για την φύλαξη των κρατουμένων .
Αρα πρέπει να εκτελέσεις την ανωτέρω δ/γη χωρις αντιδραση απεναντι στο Τ.Α αλλα με άμεσες ενέργειες για ανακατανομη τους σε συνεργασια με την Δ/νση κ τον διοικητη σου.

Ο συνάδελφος με τον όρο "το ΤΑ κλείνει" εννοει οτι "το ΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙ"
Στην Αττική τα περισσότερα Τ.Α λειτουργουν απο 07:00 - 23:00 . Το βράδυ διατιθεται για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών ένας ανακριτικός υπάλληλος για ολη την περιφέρεια της Υ.Α.

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Κυρ, 10/21/2012 - 23:43 Μόνιμος σύνδεσμος

Συνάδελφοι, τα πράγματα είναι απλά. Στην Αττική τουλάχιστον, τα Τ.Α. πλην ελαχίστων του κέντρου της Αθήνας δεν διαθέτουν βραδινό Αξιωματικό Υπηρεσίας και [b]κλείνουν[/b] στις 22:00 ή στις 23:00 ανάλογα τη Διεύθυνση. Επιπλέον κανένα Τ.Α. δεν διαθέτει κρατητήρια , διότι ο προσωρινός χώρος κράτησης δεν θεωρείται κρατητήριο με την επίσημη έννοια και επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακρόχρονη παραμονή κρατουμένου. Επομένως η άρνηση παραλαβής κρατουμένου από το οικείο Α.Τ. ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, πρακτικά σημαίνει, ότι ο εκάστοτε Αξιωματικός Υπηρεσίας καλείται να καθήσει να τον φυλάξει όλη τη νύχτα , καθ'υπέρβαση του ώραρίου του και σε ένα χώρο που στην ουσία δεν είναι κρατητήριο, αναλαμβάνοντας πλήρως και την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στον κρατούμενο. Μην αναφέρω το γεγονός ότι αυτός μπορεί την επόμενη ημέρα να εργάζεται το πρωί και φαντάζεστε σε τι αναστάτωση μπαίνει όλη η υπηρεσία. Και ρωτάω το συνάδελφο που έθεσε το ερώτημα. Εάν η Α.Δ. του έφερνε δύο άτομα για αυτόφωρο αδίκημα δικαιοδοσίας του Τ.Α. στην 01:00 ή στις 02:00, τι θα έλεγε στους συναδέλφους της Α.Δ; Ότι δεν τους δέχεται και να πάνε το αυτόφωρο σε άλλο τμήμα γιατί η χωρητικότητα των κρατητηρίων και του προσωρινού χώρου κράτησης είναι για 10 άτομα και με αυτούς τους δύο υπερβαίνει το όριο; Το ερώτημα προφανώς είναι ρητορικό. Προφανώς θα τους δεχόταν. Για να μην στρουθοκαμηλίζουμε, όλα είναι θέμα συνεργασίας. Σε μία αστυνομία με τις γνωστές αδυναμίες και ελλείψεις, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς πρέπει να λειτουργούμε με αλληλεγγύη , συναδελφικότητα και πνεύμα αγαστούς συνεργασίας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis