Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by 27101997 on Τετ, 01/30/2013 - 21:32
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΦΥΣΕΩΣ (ΠΟΙΝΙΚΟ-ΑΣΤΙΚΟ), ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤ/ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΣΚΥΛΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΛΥΤΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ? ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΞ.ΥΠ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΘΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΤΟ Α.Τ.? ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ, Ο ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΑΥΤΟΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. ΕΓΩ ΕΦΟΣΩΝ ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΣΤΟ Α.Τ. , ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ Β.Α.Σ. ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ (Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ). ΑΠ ' ΟΣΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ, ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΕΝΩ Η ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΥΤΟΥ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΟ ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ. ΟΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΡΩΝ.
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Τετ, 01/30/2013 - 22:51 Μόνιμος σύνδεσμος

Αστικής φύσεως για την Αστυνομία από την στιγμή που δεν υπήρξε τραυματισμός ανθρώπου από το πιθανό τροχαίο.
Ο σκύλος από τη στιγμή που βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό του είναι "Αδέσποτο ζώο συντροφιάς".
Οι ενδιαφερόμενοι προσήλθαν στο Αστυνομικό Τμήμα και δεν κλήθηκε επιτόπου αρμόδια υπηρεσίας Τροχαίας για να επιληφθεί. Αν είχε κληθεί επιτόπου θα επιλαμβανόταν χωρίς σχηματισμό δικογραφίας (αυτοψία κ.λ.π.).
Ο ιδιοκτήτης του σκύλου πρέπει να αποδείξει ότι οδηγός του οχήματος είναι ο υπαίτιος του τροχαίου ατυχήματος , οπότε θα ευθύνεται για παράβαση του άρθρου 12 του Κ.Ο.Κ. (βλεπε παρακάτω) σε συνδυασμό με το άρθρο 16 του Ν.4039/2012 που τιμωρείται το πρώτο με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων ευρώ και για το δεύτερο ποινή προστίμου 300 € από τον αρμόδιο Δήμο.
Ο ιδιοκτήτης του σκύλου ευθύνεται για παράβαση του άρθρου 5 του Ν.4039/2012 εφόσον προκλήθηκαν ζημιές στο όχημα του οδηγού , σε συνδυασμό με το άρθρο 924 Α.Κ. Επίσης και για το άρθρο 14 του Κ.Ο.Κ. (βλεπε παρακάτω) τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο είκοσι (20,00) ευρώ.

Όπως βλέπουμε παραπάνω έχουμε ποινές σε βαθμό πταίσματος και διοικητικές ποινές από τον οικείο Δήμο. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να υποδειχθούν τα νόμιμα ώστε να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι μήνυση για τα πιθανά πταισματικά αδικήματα καθώς και έγγραφο προς τον οικείο Δήμο από τους ενδιαφερόμενους για διοικητικές ποινές. Σωστά ως προς τις ενέργειές σας.

[url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/nomiki-enhmerosi/030…] - Ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων
(ΦΕΚ Α-15/02.02.2012)
Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.

Άρθρο 1
δ) Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς είναι κάθε μη άγριο ζώο, που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς και τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και φροντίδα του ιδιοκτήτη, κατόχου, συνοδού ή φύλακά του. Ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται και οι σκύλοι, που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τη φύλαξη ποιμνίων, τη φύλαξη χώρων, την παροχή βοήθειας και προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.
ε) Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους. Οι κυνηγετικοί και σκύλοι φύλαξης ποιμνίων, καθώς και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, της εκπαίδευσής τους, της φύλαξης του ποίμνιου, της έρευνας και της διάσωσης, δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα.

Άρθρο 5
Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς
1. Ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
β) να δηλώνει μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο, που έχει πιστοποιηθεί στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους,
2. Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, εκτός από εκείνα της παραγράφου 5 του άρθρου 9, η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο.
3. Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Άρθρο 16
γ. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

* Η εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου μετά από ατύχημα (Άρθρο 16 παρ.γ) επισύρει ποινή προστίμου 300 € από τον αρμόδιο Δήμο.

Άρθρο 924 Α.Κ.
Ευθύνη του κατόχου ζώου
Ο κάτοχος ζώου ευθύνεται για τη ζημία που προξενήθηκε απ' αυτό σε τρίτον.
Αν η ζημία έγινε από κατοικίδιο ζώο που χρησιμοποιείται για το επάγγελμα, τη φύλαξη της κατοικίας ή τη διατροφή του κατόχου του, αυτός δεν ευθύνεται, αν αποδείξει ότι δεν τον βαρύνει κανένα πταίσμα ως προς τη φύλαξη και την εποπτεία του ζώου.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Νόμος 2696/1999 (ΦΕΚ 57/Α΄/23. 3.1999)
Αρθρο 12
Γενικές διατάξεις
1. Αυτοί που χρησιμοποιούν τις οδούς πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που είναι ενδεχόμενο να εκθέσει σε κίνδυνο ή να παρεμβάλλει εμπόδια στην κυκλοφορία, να εκθέσει σε κίνδυνο πρόσωπα ή ζώα ή να προκαλέσει ζημιές σε δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες. Oι οδηγοί υποχρεούνται να οδηγούν με σύνεση και με διαρκώς τεταμένη την προσοχή, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, ....

Αρθρο 14
Zώα, αναβάτες αλόγων και συνoδoί ζώων
1. Zώα επιτρέπεται να oδηγoύνται μόνo από ανθρώπoυς απόλυτα ικανoύς γι' αυτό πoυ είναι σε θέση να τα ελέγχoυν πλήρως.
2. Zώα πoυ είναι πιθανό να θέσoυν σε κίνδυνo τoυς χρήστες των oδών δεν επιτρέπεται να κινoύνται σε oδoύς, εκτός κι αν βρίσκoνται κάτω από την επί βλεψη και έλεγχo κάπoιoυ κατάλληλoυ oδηγoύ. Tα σκυλιά πρέπει, γενικά, να είναι δεμένα με ειδικό λoυρί.
3. Zώα επικίνδυνα, είτε σε αγέλες ή κoπάδια, πρέπει επίσης να κινoύνται κάτω από τoν έλεγχo ενός ατόμoυ επικεφαλής. Mεγάλες αγέλες ή κoπάδια ζώων πρέπει να έχoυν πoλλoύς oδηγoύς.
4. Eφόσoν μεγάλα ζώα ή αγέλες ή κoπάδια κινoύνται κατά τη διάρκεια της νύκτας στις oδoύς, oι oδηγoί τoυς υπoχρεoύνται να επισημαίνoυν τα ζώα, ως και την αρχή και τo τέλoς της αγέλης ή τoυ κoπαδιoύ με ευδιάκριτα φώτα.
5. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο είκοσι (20,00) ευρώ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis