Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by abcdabcd on Τρί, 06/04/2013 - 22:24
Μπορούμε να επικυρώσουμε Φ/Α (π.χ. Δ.Α.Τ.) όταν τα στοιχεία που αναγράφονται στο Δ.Α.Τ. είναι διαφορετικά από τα στοιχεία ταυτότητας αυτού που μας το προσκομίζει; π.χ. έρχεται σύζυγος με το Φ/Α της ταυτότητας της γυναίκας του και ζητά από εμάς να κάνουμε το ακριβές Φ/Α αυτού. Μπορούμε να το κάνουμε; Αν ναι, τι γράφουμε; "Ακριβές Φ/Α από το πρωτότυπο που βρίσκεται στα χέρια του (γράφουμε τα στοιχεία αυτού που μας το προσκομίζει ή τα στοιχεία του κατόχου του Δ.Α.Τ.)"; Επιπλέον ήθελα να ρωτήσω αν μπορούμε να θεωρήσουμε το γνήσιο υπογραφής σε εξουσιοδότηση στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του εξουσιοδοτούντος και εξουσιοδοτημένου, πλην όμως δεν αναγράφεται συγκεκριμένα για ποιον λόγο τον εξουσιοδοτεί, αλλά αναφέρει γενικά: τον εξουσιοδοτώ γενικά για ό,τι χρειαστεί να προβεί σε απαραίτητες ενέργειες αντί εμού, για κάθε νόμιμη χρήση κ.λπ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τρί, 06/04/2013 - 23:22 Μόνιμος σύνδεσμος

Α)Η πράξη της επικύρωσης του αντιγράφου εγγράφου.

Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που σημειώνονται παραπάνω και το αρμόδιο όργανο βεβαιωθεί από την αντιπαραβολή, για την ακρίβεια του αντιγράφου ή φωτοαντιγράφου με το πρωτότυπο έγγραφο ή επίσημο αντίγραφο που βρίσκεται στα χέρια του ενδιαφερόμενου, ενεργεί την επικύρωση του αντιγράφου.
Η πράξη της επικύρωσης του αντιγράφου εγγράφου περιλαμβάνει:

- Τον τίτλο της Αστυνομικής Υπηρεσίας.

- Το κείμενο ‘‘ Ακριβές αντίγραφο [ή φωτοαντίγραφο] από το πρωτότυπο [ή επίσημο αντίγραφο] που βρίσκεται στα χέρια του (ονοματεπώνυμο ενδιαφερόμενου, αριθμός του αποδεικτικού της ταυτότητας εγγράφου, δηλαδή του δελτίου ταυτότητας, διαβατηρίου κ.λ.π. η ημερομηνία και η αρχή έκδοσης αυτού)’’. (1)

- Τον τόπο και την ημερομηνία που γίνεται η επικύρωση.

- Τον τίτλο, την υπογραφή, το ονοματεπώνυμο και το βαθμό του οργάνου που ενεργεί την επικύρωση. (2)

- Τη σφραγίδα της Αστυνομικής Υπηρεσίας.

[b]Από την υπάρχουσα νομοθεσία που καθορίζει την διαδικασία και τον τρόπο επικύρωσης εγγραφων ΔΕΝ ορίζεται πουθενα οτι το υπο επικύρωση έγγραφο ΠΡΕΠΕΙ να προσκομίζεται απο το άτομο που αφορά άμεσα πλήν όμως οριζεται ρητα οτι πρεπει να αναγράφονται τα στοιχεία του ατόμου το οποίο μας το προσκομίζει[/b]

Β) Η υπογραφή τίθεται από τον ενδιαφερόμενο πάνω σε έγγραφο περιέχον πλήρη δήλωση βούλησης που δεν αντίκειται στο νόμο και στα χρηστά ήθη.

Έγγραφο είναι γραπτό δυνάμενο να έχει νομική σημασία, αποτελεί δηλαδή ανθρώπινη σκέψη, νοητή τουλάχιστον στους ενδιαφερόμενους και πρόσφορη να χρησιμεύσει ως βάση για ενάσκηση δικαιώματος.
Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ''εν λευκώ'', δηλαδή σε λευκό χαρτί ή σε έντυπα υπευθύνων δηλώσεων, βεβαιώσεων κ.λ.π., επί των οποίων δεν έχει συμπληρωθεί το περιεχόμενο της δήλωσης ή βεβαίωσης του ενδιαφερόμενου, δεν επιτρέπεται, ως μη σύννομη, αφού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής γίνεται επί εγγράφων (άρθρο 24 παρ.1 Π.Δ. 75/1987). Έγγραφο, βεβαίως, δεν θεωρείται το λευκό χαρτί ούτε και το έντυπο δήλωσης, βεβαίωσης κ.λ.π., στο οποίο έχουν συμπληρωθεί μόνο οι ενδείξεις των στοιχείων ταυτότητας του ενδιαφερόμενου, χωρίς να περιλαμβάνεται και η δήλωση της βούλησης αυτού ή άλλο στοιχείο προορισμένο ή πρόσφορο να αποδείξει γεγονός που έχει έννομη σημασία.[b]Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατή η θεώρηση γνησίου υπογραφής επί εγγράφου που δεν περιέχει δήλωση του ενδιαφερομένου.[/b] Σχετ .1538/1992 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Υποβλήθηκε από abcdabcd. Ημερομηνία: Τρί, 06/04/2013 - 23:54 Μόνιμος σύνδεσμος

Ευχαριστώ Srek Ήθελα επιπλέον να σε ρωτήσω σε περίπτωση που θεωρήσεις το γνήσιο σε έγγραφο που δεν περιέχει όπως ανέφερες δήλωση του ενδιαφερομένου, αλλά αναγράφει μόνο ότι π.χ " εξουσιοδοτώ τον τάδε όπως προβεί αντί εμού στις απαραίτητες ενέργειες για κάθε νόμιμη χρήση κ.λπ.", ακυρώνεται η εν λόγω εξουσιοδότηση; Ρωτάω γιατί έχει τύχει να θεωρήσω το γνήσιο της υπογραφής σε τέτοια εξουσιόδοτηση, του είχα εξηγήσει βέβαια ότι πρέπει να αναγράψει κάτι συγκεκριμένο, αλλά αυτός επέμενε ότι επειδή θα λείπει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ταξίδι, θέλει να εξουσιοδοτήσει τη μητέρα του να προβεί αντί αυτού σε ό,τι χρειαστεί όσο θα λείπει...και επειδή επέμενε του το θεώρησα...Τι γίνεται σ' αυτή την περίπτωση, εφόσον δεν είναι σύννομη μία τέτοια θεώρηση, όπως προανέφερες;

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τετ, 06/05/2013 - 01:44 Μόνιμος σύνδεσμος

Στην περίπτωση σου η εξουσιοδότηση ΔΕΝ καλύπτει τον ενδιαφερόμενο εφόσον η δήλωση βούλησης πρέπει να είναι ορισμένη και όχι γενική και αόριστη.
Σε τέτοια περίπτωση με τα οποία παρέχονται γενικής φύσεως εντολές και απεριόριστη εξουσία στον εντολοδόχο πρέπει να συνταχθεί ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ενώπιων συμβολαιογράφου οπου και θα αναφέρονται ΟΛΕΣ οι πράξεις που παρέχει την εξουσιοδότηση να ενεργούνται απο τους εντολοδόχους ενόσο απουσιάζει.
Σε περίπτωση δε που βεβαιώσεις τέτοια δήλωση ουδεμία ευθύνη θα έχεις αφου είναι βέβαιο ότι ΔΕΝ πρόκειται να γίνει αποδεκτή σε όποιαδήποτε υπηρεσία και να εμφανιστεί.
Εσυ οφείλεις να του εξηγήσεις ότι μια τέτοια εξουσιοδότηση ΔΕΝ έχει καμία ισχύη αφου αντίκειται στο νόμο εφόσον απαιτείται από τον Αστικό Κώδικα η τήρηση συγκεκριμένου τύπου εγγράφου και συγκεκριμένα συμβολαιογραφικού εγγράφου
Στο σημείο αυτό νομίζω πρέπει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία σχετικά με την πληρεξουσιότητα και την διαφορά της από την εξουσιοδότηση .

Σχετικά είναι τα άρθρα 216 και 217 του Αστικού Κώδικα.

Άρθρο 216
Πληρεξουσιότητα

Η εξουσία αντιπροσώπευσης παρέχεται με τη σχετική δικαιοπραξία (πληρεξουσιότητα).

Άρθρο 217

Η πληρεξουσιότητα μπορεί να δοθεί με δήλωση προς τον εξουσιοδοτούμενο ή προς τον τρίτο, με τον οποίο επιχειρείται η δικαιοπραξία.
Εφόσον δεν συνάγεται κάτι άλλο, η δήλωση υποβάλλεται στον τύπο που απαιτείται για τη δικαιοπραξία την οποία αφορά η πληρεξουσιότητα.»

Εξαίρεση από την αρχή του ατύπου της πληρεξουσιότητας εισάγει η παρ. 2 του άρθρου 217 . Σύμφωνα με την παρ. 2 η δήλωση πληρεξουσιότητας υποβάλλεται σε τύπο : α) όταν απαιτείται τύπος για τη δικαιοπραξία την οποία αφορά η πληρεξουσιότητα και β) όταν ο νόμος απαιτεί ρητώς κάτι τέτοιο

Άρα όταν θέλουμε να δώσουμε πληρεξουσιότητα σε κάποιον τρίτο προκειμένου ο πληρεξούσιος να αγοράσει ακίνητο, τότε το πληρεξούσιο πρέπει να έχει τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου διότι και η δικαιοπραξία που αφορά (αγορά ακινήτου) απαιτεί συμβολαιογραφικό έγγραφο. Δηλαδή όσες δικαιοπραξίες καταρτίζονται υποχρεωτικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο, όπως π.χ. συμβάσεις που έχουν αντικείμενο τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων κλπ., δηλαδή αγορές, πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές κλπ., εφ’ όσον σ’ αυτές κάποιος συμβάλλεται ως αντιπρόσωπος άλλου, πρέπει η πληρεξουσιότητα προς αυτόν να έχει δοθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Όταν οι υποθέσεις αφορούν σε: αγορά και πώληση κινητών και ακινήτων, αποδοχή κληρονομιάς, διανομή περιουσίας, αποποίηση κληρονομιάς, σύσταση και αποδοχή δωρεάς ή γονικής παροχής, σύναψη δανείων με Τράπεζες, δικαστικές υποθέσεις, αναλήψεις χρημάτων από Τράπεζες, είσπραξη χρημάτων από αποζημιώσεις κλπ. χρειαζετεαι πληρεξούσιο. Ενώ για υποθέσεις όπως σύνδεση τηλεφωνικών γραμμών, σύνδεση εγκαταστάσεων ηλεκτρικού ρεύματος, έκδοση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) κ.λ.π. αρκεί μία απλή απλή εξουσιοδότηση

Καταλαβαίνουμε ότι όταν ο νόμος επιβάλλει με ποινή ακυρότητας για κάποια δικαιοπραξία τον έγγραφο τύπο, πρέπει και η παροχή πληρεξουσιότητας για την κατάρτιση τέτοιας δικαιοπραξίας να υποβληθεί (επί ποινή ακυρότητας) στον ίδιο τύπο.

-Η πληρεξουσιότητα παύει με τον θάνατο ή τη δικαιοπρακτική ανικανότητα αυτού που έδωσε ή αυτού που έλαβε την πληρεξουσιότητα, εφόσον δεν συνάγεται το αντίθετο.
-Επίσης, η πληρεξουσιότητα, εφόσον δεν συνάγεται το αντίθετο, παύει από τη στιγμή που περατώθηκε η έννομη σχέση στην οποία στηρίζεται.
-Το πληρεξούσιο ανακαλείται από τον εντολέα οποτεδήποτε με συμβολαιογραφική πράξη ανάκλησης αυτού, για την οποία πρέπει να λάβουν γνώση και οι εντολοδόχοι.

Το πληρεξούσιο μπορεί να είναι ειδικό, σύμφωνα με το οποίο ένα πρόσωπο (εντολέας) εξουσιοδοτεί ένα άλλο ή άλλα πρόσωπα (εντολοδόχοι) να το εκπροσωπούν από κοινού ή χωριστά και να επιχειρούν στο όνομά του ορισμένη πράξη μέσα στα όρια των εντολών που τους έχει δώσει.
Ή γενικό σύμφωνα με το οποίο εξουσιοδοτείται ένα άλλο ή άλλα πρόσωπα (εντολοδόχοι) να το εκπροσωπούν από κοινού ή χωριστά και να επιχειρούν στο όνομά του διαφορές πράξεις μη κατονομαζόμενες ρητά και ορισμένα – [ενέχει κινδύνους και πρέπει να αποφεύγεται ]

Τέλος σε μερικές περιπτώσεις δεν αρκεί το γενικό αλλα απαιτείται ειδικο όπως για παράδειγμα στην κατάθεση έγκλησης (46 και 42 παρ. 2 του ΚΠοινΔ) οπου η πληρεξουσιότητα πρέπει να παρέχεται με ειδική εντολή, όπως ο πληρεξούσιος υποβάλει έγκληση για ορισμένο έγκλημα, το οποίο πρέπει να εξατομικεύεται κατά τρόπο που να μην καταλείπεται αμφιβολία για την ταυτότητα της πράξης και τη βούληση του εντολέα για δίωξη του εγκλήματος που τελέσθηκε εις βάρος του και ετσι δεν αρκεί η γενική και αόριστη εντολή να καταθέσει έγκληση. (70/2012ΑΠ)

[edit time=1370387175]SREK[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis