Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by albertos on Τετ, 12/05/2012 - 00:45
Προσπαθώ να συγκεντρώσω την νομοθεσία σχετικα με τις επιδόσεις δικογράφων που ταλανίζει τόσα χρόνια τις αστυνομικές υπηρεσίες. Ο ΚΠΔ ορίζει με παραγγελία Εισαγγελέα να επιδίδουμε αυτά που αφορούν την ποινική διαδικασία. Έχει ευθύνη ο Εισαγγελέας να ορίζει μόνο την αστυνομία προς επίδοση και να απαλλάσει τα υπόλοιπα πρόσωπα του ΚΠΔ; Θεωρείται ποινική διαδικασία οι προς επίδοση κλήσεις του πταισματοδικείου στο στάδιο της προανάκρισης; Είναι νόμιμο τα πάση είδους έγγραφα -αποφάσεις και οτιδήποτε παράγει η Εισαγγελία Πρωτ/κών, Εισαγγελία Εφετών, Ανακριτής να τα παραγγέλνει μόνο στις αστυνομικές υπηρεσίες;
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Τετ, 12/05/2012 - 15:51 Μόνιμος σύνδεσμος

ΠΑΡΕΡΓΟ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ας δούμε τι λέει και ο Νόμος ......
Ο Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών ΝΟΜΟΣ 2318/1995 (ΦΕΚ Α΄ 126/ 19.06.1995) στο άρθρο 1 ορίζει :
Άρθρο 1.Τίτλος Καθήκοντα
1.Ο δικαστικός επιμελητής είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός.
2.Έργο του δικαστικού επιμελητή είναι:
α)η ενέργεια επιδόσεως δικογράφων και εξωδίκων εγγράφων.
β)η εκτέλεση των αναφερομένων στην παρ. 2 του Άρθρου 904 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εκτελεστών τίτλων και
γ)η εκτέλεση κάθε άλλου καθήκοντος που του έχει ανατεθεί με νόμο.
3.Δικαστικός επιμελητής ασκεί τα καθήκοντά του μόνο στην περιφέρεια του πρωτοδικείου που είναι διορισμένος με εξαίρεση τις περιπτώσεις του Άρθρο 43 του παρόντος. Οι δικαστικοί επιμελητές όμως των περιφερειών των πρωτοδικείων: α)Αθήνας - Πειραιά, β)Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, γ)Πάτρας - Αιγίου, δ) Έδεσσας-Γιαννιτσών, ε)Αλεξανδρουπόλεως- Ορεστιάδας και στ)Σύρου-Νάξου μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους στις περιφέρειες και των δύο πρωτοδικείων αντίστοιχα.

επίσης σχετικά στο άρθρο 89 Ποινικές και δικονομικές διατάξεις
Άρθρο 89
1.Όποιος, χωρίς να έχει την ιδιότητα του δικαστικού επιμελητή, ενεργεί πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντά του, τιμωρείται κατά το Άρθρο 175 του Ποινικού Κώδικα. Με την ποινή του ίδιου άρθρου τιμωρείται και δικαστικός επιμελητής που με οποιονδήποτε τρόπο διευκολύνει τις πράξεις αυτές.
2.Δικαστικός επιμελητής, ο οποίος με οποιονδήποτε τρόπο παραβαίνει τις υποχρεώσεις του ....................

Επειδή όμως τα δικόγραφα δεν έρχοται μόνα τους στις Αστυνομικές υπηρεσίες αλλά με διαταγή (παραγγελία) του Εισαγγελέα ας δούμε τη σχέση των Αστυνομικών με τις δικαστικές Αρχές διέπεται από το άρθρο 18 του Ν.:ΝΟΜΟΣ 1481/1984 ΦΕΚ Α΄ 152 / 1984 "Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης"
Άρθρο 18
1. Το προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχει υποχρέωση να εκτελεί τις δικαστικές αποφάσεις και να συμμορφώνεται στις σχετικές εντολές των αρμόδιων δικαστών. Οι σχέσεις του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τις δικαστικές αρχές, όταν ασκεί καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου και δημόσιου κατήγορου, ρυθμίζονται από τον οργανισμό δικαστηρίων και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.
2. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης εκτελούν μόνο τα έργα που σχετίζονται με την αποστολή του, όπως την καθορίζει ο νόμος και ο εσωτερικός κανονισμός.
3. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν επιδίδουν δικόγραφα αστικών υποθέσεων. Τα έγγραφα ποινικής διαδικασίας που αφορούν αστυνομικό ή πυροσβεστικό προσωπικό επιδίδονται με διαταγή του διευθυντή της αστυνομικής διεύθυνσης ή αντίστοιχης υπηρεσίας στη δύναμη της οποίας ανήκει ο κλητευόμενος.

Ενώ για τη σχέση δικαστικών και αστυνομικών αρχών δες και το άρθρο 9 του Ν. 1756/88 (ΦΕΚ 35 - Α' της 26/2/88), «Κώδικας οργανισμού δικαστηρίων και κατάσταση δικαστικών λειτουργών», το οποίο έχει ως εξής:
Άρθρο 9
Σχέση δικαστικών και αστυνομικών αρχών.
1. Τα όργανα που ασκούν γενικά ή ειδικά αστυνομικά καθήκοντα υποχρεούνται:
α) να εκτελούν αμέσως και απροφασίστως τις παραγγελίες των δικαστικών αρχών και να παρέχουν τη βοήθειά τους σ' αυτές.
β) να διευκολύνουν τους δικηγόρους στην άσκηση του λειτουργήματός τους.
2. Υποχρέωση συνδρομής έχουν και τα όργανα των ενόπλων δυνάμεων.
3. Η υπαίτια παράβαση των υποχρεώσεων του εδαφίου α' της παραγράφου 1 συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και τιμωρείται κατά το πειθαρχικό δίκαιο του σώματος στο οποίο ανήκει το όργανο.
4. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών του τόπου της υπηρεσίας του αστυνομικού οργάνου ενεργεί στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου τις αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για τη βεβαίωση του αδικήματος και ασκεί την πειθαρχική δίωξη..............................

Άρθρο 155 Κ.Π.Δ.
Επίδοση
1. Η επίδοση γίνεται με παράδοση του εγγράφου στα χέρια του ενδιαφερόμενου από ποινικό ή δικαστικό επιμελητή ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, από όργανο της δημόσιας δύναμης ή από τον πρόεδρο ή το γραμματέα της κοινότητας "ή τον υπάλληλο του Δήμου ο οποίος έχει οριστεί για το σκοπό αυτόν με απόφαση του Δημάρχου". ( ) Αν αυτός που κάνει την επίδοση δεν βρίσκει τον ενδιαφερόμενο στον τόπο της διαμονής ή της κατοικίας του ή του καταστήματος ή του εργαστηρίου ή του γραφείου όπου ασκεί το επάγγελμα του, εγχειρίζει το έγγραφο σε κάποιον που, έστω και προσωρινά, διαμένουν μαζί του ή στους οικιακούς βοηθούς του ή στο θυρωρό της κατοικίας που μένει ή σε κάποιον από όσους είναι στο κατάστημα ή στο εργαστήριο ή στο γραφείο. Από όλους του παραπάνω εξαιρούνται όσοι κατά την ανεξέλεγκτη αντίληψη αυτού που κάνει την επίδοση είναι μικρότεροι από δεκαεπτά ετών ή ψυχικά ασθενείς ή προφανώς μεθυσμένοι εξαιρούνται επίσης οι παθόντες από το έγκλημα, όταν η επίδοση πρόκειται να γίνει στον κατηγορούμενο ή στον αστικώς υπεύθυνο, και αντιστρόφως.
Αν πρόκειται για εργαζόμενο σε εργοστάσιο, η επίδοση μπορεί να γίνει στο διευθυντή του εργοστασίου ή στο θυρωρό. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στα εδ. β' και γ' είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν στον ενδιαφερόμενο το έγγραφο που τους επιδόθηκε χωρίς καμία χρονοτριβή.
2. Αν ένα από τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου αρνηθεί να παραλάβει το έγγραφο, αυτός που κάνει την επίδοση το επικολλά στην πόρτα της κατοικίας ή, προκειμένου για ξενοδοχείο ή οικοτροφείο, στην πόρτα του δωματίου όπου διαμένει ο ενδιαφερόμενος ή στην πόρτα του καταστήματος ή του εργαστηρίου ή του εργοστασίου ή του γραφείου. Αν δεν βρεθεί στην κατοικία του ο ενδιαφερόμενος ή ο σύνοικος ή ο οικιακός βοηθός ή θυρωρός, οποίος κάνει την επίδοση επικολλά το έγγραφο στην πόρτα της κατοικίας. Αν η θυροκόλληση έγινε επειδή τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1 εδ. β' και γ' αρνήθηκαν να πάρουν το έγγραφο ή απουσίαζαν ή δεν υπήρχαν, επιδίδεται αντίγραφο του εγγράφου στον τυχόν διορισμένο αντίκλητο του ενδιαφερομένου κατηγορούμενου ή αστικώς υπευθύνου. Σ' αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα αρχίζουν από την επίδοση στον αντίκλητο.
3. Αν ο ενδιαφερόμενος κρατείται στην φυλακή ή σε άλλον καθορισμένο για την κράτηση τόπο, η επίδοση γίνεται στον τόπο αυτόν κάποιον από τους υπαλλήλους του καταστήματος κράτησης. Σ' αυτή την περίπτωση ως σύνοικοι του ενδιαφερομένου κατά την έννοια αυτού του άρθρου θεωρούνται ο διευθυντής της φυλακής ή του καταστήματος ή ο αναπληρωτής τους.
[edit time=1354715666]mentor[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis