Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by VIKI on Τετ, 11/16/2011 - 23:07
Νέο ζητημα καλειται η αστυνομια να επιλύσει για μια ακόμη φορά.Συμφωνα με το νομο 3918/2011 ολα τα φαρμακεια μπορουν να λειτουργούν το Σάββατο και κατα τις απογευματινές ωρες Δευτέρας και Τετάρτης ή Τρίτης και Πέμπτης.Με την υπουργικη αποφαση της 7-10-2011 του Υπ. Υγείας καθορίστηκε ότι οσοι επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο ανωτέρω ωραριο θα πρεπει να συμπεριληφθούν στον πίνακα εφημεριών.Όμως ενώ οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν αίτηση στον φαρμακευτικό συλλογο να συμπεριληφθούν στο διευριμένο ωράριο στον πίνακα εφημεριών, ο σύλλογος δεν τους συμπεριέλαβε γιατί δεν θέλει να εφαρμοστει η απελευθέρωση ωραρίου. Τώρα υπάρχει ένας πόλεμος καταγγελιών τις απογευματινές ώρες των ανωτέρω ημερων και τα Σάββατα και η μία πλευρα των φαρμακοποιών που θέλουν να δουλεψουν μας λενε υπάρχει νόμοςγια την απλευθέρωση, ενώ ο σύλλογος που καταγγέλει τα φαρμακεια που λειτουργούν υποστηρίζει ότι δεν πρεπει να λειτουργούν.Ο συλογος καλει την αστυνομία να βεβαιώσει την λειτουργία των φαρμακείων και να κάνει μηνύσεις.[b]Το θέμα που τίθεται είναι ποιες είναι οι ποινικές κυρώσεις;[/b]Δεν αναφέρονται πουθενά.Είναι πταίσμα ή πλημμέλημα;Αυτό συμβαίνει και σε άλλες πολεις και όλοι προς το παρόν ψαχνονται για την λύση ακόμα και στις Εισαγγελίες.
Greek

Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Πέμ, 11/17/2011 - 09:42 Μόνιμος σύνδεσμος

[b]ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ’ αριθ. 748 της 5/13 Σεπτ. 1966 (ΦΕΚ Α΄ 179)[/b]
Περί κωδικοποιήσεως, καταργήσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των διατάξεων της κειμένης νομοθεσίας περί εβδομαδιαίας και Κυριακής αναπαύσεως και ημερών αργίας.

Άρθρο 7
Εξαιρέσεις εκ της καθ’ ημέραν Κυριακήν και ημέρας αργίας αναπαύσεως
...
5.Ως προς τα Φαρμακεία ισχύουν και κατά τας Κυριακάς και κατά τας ημέρας αργίας αι εκάστοτε διατάξεις περί διημερεύσεως και διανυκτερεύσεως τούτων.

Κυρώσεις

[b]Σε βάθμό Πταίσματος[/b]
Σύμφωνα με το άρθρο 31 του [url=http://www.policenet.gr/portal/com_downloads/nomothesia-dikastiria/311…] (ΦΕΚ Α-218) "Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις" , άρθρο 31 παρ. 4. Όλες οι παραβάσεις των διατάξεων όλων των βασιλικών και προεδρικών διαταγμάτων, καθώς και όλων των υπουργικών αποφάσεων, που ερείδονται ως προς την ποινική κύρωση στις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. ΓΠΛΔ/1911, όπως κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο με το β.δ. της 25 Αυγ./5 Σεπτ. 1920 (ΦΕΚ 200 Β') ή έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση του ν. ΓΠΛΔ/1911 ή του ως άνω κωδικοποιητικού βασιλικού διατάγματος, τιμωρούνται με κράτηση μέχρι τριών (3) μηνών ή με πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.

[b][url=http://www.farmf.gr/nomothesia/isxyoysa/119-o-nomos-gia-thn-idrysh-kai-… 1963/91[/url][/b]
[b]ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ)[/b]

ΑΡΘΡΟ 9
Εφημερίες φαρμακείων

1.Οι κατά το άρθρο 22 του Ν.1483/1984 (ΦΕΚ 153 Α') πίνακες διημερεύσεως και διανυκτερεύσεως των φαρμακείων της περιοχής κάθε φαρμακευτικού συλλόγου συντάσσονται με τη φροντίδα και ευθύνη αυτού, ισχύουν για ένα χρόνο και είναι υποχρεωτική για τα περιλαμβανόμενα σ' αυτούς μέλη τους. Ο αριθμός των φαρμακείων που διημερεύουν κατά το Σάββατο ορίζεται υποχρεωτικά σε 20% του αριθμού των λειτουργούντων φαρμακείων.
2.Της υποχρεώσεως των εφημεριών απαλλάσσονται μετά από απόφαση του νομάρχη προσκαίρως ή οριστικώς, οι φαρμακοποιοί, για τους οποίους συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, αποδεικνυόμενοι με πιστοποιητικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ή άλλοι σοβαροί λόγοι, για τους οποίους, θα εκφέρει γνώμη ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος.
3.Στο άρθρο 22 του Ν. 1483/1984, όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο β' του άρθρου 41 του Ν. 1892/1990, προστίθεται 6η παράγραφος ως εξής:
"6.Τα φαρμακεία των νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων δύναται αν λειτουργούν πέραν από τις κανονικές ώρες λειτουργίας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, μετά από σχετική απόφαση του οικείου νομάρχη. Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από της δημοσιεύσεις του νόμου".
4.Οι παραβάτες των περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων διατάξεων, πλην των προβλεπομένων ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων, τιμωρούνται με απόφαση του αρμόδιου νομάρχη, με πρόστιμο από 30,000 μέχρι 150,000 δραχμές και, σε περίπτωση υποτροπής, με πρόσκαιρο κλείσιμο, του φαρμακείου από πέντε (5) ημέρες μέχρι έξι (6) μήνες.

[url=http://nomothesia.ependyseis.gr/eu-law/getFile/%CE%9D+1483+1984.pdf?bod…]Νόµος 1483/1984[/b][/url] «Προστασία και διευκόλυνση των εργαζοµένων µε οικογενειακές
υποχρεώσεις. Τροποποιήσεις και βελτιώσεις εργατικών Νόµων» (ΦΕΚ Α' 153/8.10.84.)

Άρθρο 22
Χρονικά όρια λειτουργίας φαρµακείων κλπ.
1. Τα χρονικά όρια λειτουργίας των φαρµακείων και φαρµακαποθηκών, ο αριθµός των
φαρµακείων που διηµερεύουν και διανυκτερεύουν, η σειρά διηµέρευσης και διανυκτέρευσης
(µερική ή ολική) αυτών καθώς και οι περιπτώσεις και οι λόγοι απαλλαγής των φαρµακοποιών
από την υποχρέωση διηµέρευσης και διανυκτέρευσης καθορίζονται µε απόφαση του οικείου
νοµάρχη ύστερα από γνώµη των οικείων οργανώσεων εργαζοµένων και εργοδοτών, όπου
υπάρχουν τέτοιες οργανώσεις. Προκειµένου για το Νοµό Αττικής οι ανωτέρω αρµοδιότητες
ασκούνται από το Νοµάρχη Αττικής.
2. Το προσωπικό των φαρµακείων που εργάζονται κατά το χρόνο διηµέρευσης ή
διανυκτέρευσης τουλάχιστον επί πέντε ώρες δικαιούται πλήρη ανάπαυση την επόµενη ηµέρα.
Το τµήµα του χρόνου εργασίας που παρέχεται σε διηµέρευση ή διανυκτέρευση και που δεν
συµψηφίζεται µε το χρόνο της ανάπαυσης του προηγούµενου εδαφίου θεωρείται ως
υπερωριακή εργασία και εφαρµόζονται για αυτό οι ισχύουσες διατάξεις για την αµοιβή της
υπερωριακής εργασίας.
3. Οι πίνακες διηµέρευσης και διανυκτέρευσης των φαρµακείων συντάσσονται µε τη φροντίδα
και ευθύνη του οικείου φαρµακευτικού συλλόγου.
4. Σε κάθε φαρµακείο πρέπει να αναρτάται µε ευθύνη του καταστηµατάρχη πίνακας των
φαρµακείων που διηµερεύουν και διανυκτερεύουν.
5. Από τις ρυθµίσεις των προηγούµενων παραγράφων αυτού του άρθρου, όσον αφορά τα
χρονικά όρια λειτουργίας των φαρµακείων, εξαιρούνται τα φαρµακεία που βρίσκονται στους
διεθνείς κρατικούς αερολιµένες, τα οποία µπορούν να λειτουργούν συνεχώς, χωρίς
περιορισµό, όλο το 24ωρο και καθ' όλο το έτος.
[Η παρ. 5 του άρθρου 22 προστέθηκε µε το άρθρο 41 β' του Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ Α' 101)]
6. Τα φαρµακεία των νησιωτικών περιοχών και ιαµατικών λουτροπόλεων δύνανται να
λειτουργούν πέραν από τις κανονικές ώρες λειτουργίας και όλες τις ηµέρες της εβδοµάδος,
µετά από σχετική απόφαση του οικείου νοµάρχη. Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από
της δηµοσιεύσεως του νόµου».
[Η παρ. 6 προστέθηκε µε την παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 1963/ 1991 (ΦΕΚ Α΄ 138)]

[b][url=http://www.fs12.gr/news/nomos-3918]ΝΟΜΟΣ 3918/2011 - ΦΕΚ 31/Α’/2.3.2011[/url][/b]
Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 36
Ρυθμίσεις θεμάτων λειτουργίας φαρμακείων
1. Το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό, όπως προσδιορίζεται από το ν. 5607/1932 (ΦΕΚ 300 Α') όπως αυτός ισχύει, δεν υπόκεινται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια.
Οι Έλληνες ή υπήκοοι κράτους-μέλους της Ε.Ε., που έχουν πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος δύνανται να ασκούν αυτό ελεύθερα κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του ν. 1963/1991 (ΦΕΚ 138 Α').

2. Όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης αυτής. Κάθε φαρμακευτικός σύλλογος καταρτίζει ετησίως πίνακες υποχρεωτικής εφαρμογής διημέρευσης κατά τις μέρες των αργιών και διανυκτέρευσης καθημερινά των φαρμακείων της περιοχής ευθύνης του.

[b][url=http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/12847]Υπουργική Απόφαση Αριθ. ΔΥΓ3(β)/Γ.Π.οικ.109282/7.10.2011[/url][/b]
Λειτουργία των φαρμακείων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 36 του Ν. 3918/2011 (ΦΕΚ Α΄ 31)

1. Οι φαρμακοποιοί κάτοχοι άδειας λειτουργίας φαρμακείου, δύνανται να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης για όλες τις ώρες του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας − Τετάρτης ή της Τρίτης − Πέμπτης κατά περίπτωση, καθώς και για όλες τις εφημερίες. Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο, ανά τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ωράριο. Οι δηλώσεις ένταξης υποβάλλονται στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο έως 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.

[edit time=1321518059]manager[/edit]

Υποβλήθηκε από VIKI. Ημερομηνία: Τετ, 11/30/2011 - 18:06 Μόνιμος σύνδεσμος

Για να το γνωρίζετε οσοι συνάδελφοι έχετε το ζήτημα με το ωράριο των φαρμακείων, βγηκε μια αποφαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονικης που ορίζει ότι για τις κυρώσεις τυγχάνουν εφαρμογής η διάταξη του άρθρου 26 παρ. 1 του Νόμου 1346/1983 σε συνδυασμό με το άρθρο 458 Π.Κ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis