Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by graunderous on Κυρ, 03/10/2013 - 15:02
ΧΑΙΡΕΤΕ. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΙΣΤΡΟ? (Π.Χ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ Χ ΠΟΣΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΓΙΑ TOUR ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΕΞΑΡΧΗΣ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ -ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ- ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΥΡΣΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΕΝΑ Ψ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΟΣ). ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΡΟΧΑΙΑ Η ΤΜΗΜΑ?
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Κυρ, 03/10/2013 - 18:34 Μόνιμος σύνδεσμος

Παραθέτουμε στη συνέχεια τις ισχύουσες διατάξεις με την παρατήρηση ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει νέο Προεδρικό Διάταγμα που αναφέρεται παρακάτω ως προς τον Κανονισμό λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων.
Το Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει και αναμένεται να τροποποιηθεί ή καταργηθεί είναι το Π.Δ.243/24.6.1987 για αυτά της Αθήνας και το Π.Δ. 244/1987: Κανονισμός λειτουργίας ΤΑΞΙ ΠΛΗΝ Αθηνών με τα οποία προβλεπόταν η παραπομπή στα Πειθαρχικά Συμβούλια των πρώην Νομαρχιών.

[b]Ν.4070/2012 - (ΦΕΚ Α-82/10.04.2012)
Ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις.
ΜΕΡΟΣ Β'
ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'[/b]

Άρθρο 82
Γενικοί κανόνες - Ορισμοί
8. Προμίσθωση: Η εκ των προτέρων μίσθωση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, με σημείο επιβίβασης που βρίσκεται είτε εντός των ορίων της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου είτε εκτός των ορίων αυτής και με σημείο αποβίβασης, αποκλειστικό, εντός των ορίων της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου. Η προμίσθωση για τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΕΙΔΜΙΣΘ είναι υποχρεωτική.

Άρθρο 88
Προμίσθωση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ΤΑΞΙ
1. Επιτρέπεται η προμίσθωση των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εντός των διοικητικών ορίων της έδρας τους.
2. Η προμίσθωση εκτός των διοικητικών ορίων της έδρας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ επιτρέπεται μόνο αν η ανάθεση αυτή γίνεται όταν το Ε.Δ.Χ. βρίσκεται εντός των ορίων της έδρας του και ο προορισμός του επιβάτη βρίσκεται επίσης εντός των διοικητικών ορίων της έδρας του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές οι οδηγοί των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αποδεικτικό της προμίσθωσης, όπου αναφέρεται η συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της προμίσθωσης, η διάρκειά της, καθώς και η τοποθεσία παραλαβής, μεταφοράς και αποβίβασης των επιβατών, που σχετίζονται με την προμίσθωση.
3. Όταν πρόκειται για παραλαβή επιβατών από αεροδρόμια, λιμάνια, τελωνεία συνόρων, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων, το αποδεικτικό της μίσθωσης περιέχει απαραιτήτως τα ονοματεπώνυμα των επιβατών και τα στοιχεία της άφιξής τους (όπως αριθμός πτήσης, όνομα πλοίου, πιθανή ώρα άφιξης).
4. Η προμίσθωση ΤΑξΙ μπορεί να γίνει και με τηλεφωνική κλήση. Στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται από τη λειτουργία του ταξιμέτρου.

Άρθρο 98
Υποχρεώσεις οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων
1. Στους οδηγούς Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων απαγορεύεται:
α. η επιλογή επιβατών και προορισμών για τους οδηγούς ΤΑΞΙ,
β. η διακοπή της μίσθωσης ήδη μισθωμένου Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου,
γ. η είσπραξη κομίστρου πέραν του νομίμου για τους οδηγούς ΤΑΞΙ και πέραν του συμφωνηθέντος για τους οδηγούς οχημάτων ΕΙΔΜΙΣΘ,
δ. η άρνηση της μίσθωσης μη μισθωμένου Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου ΤΑΞΙ,
ε. η μη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις του επιβάτη ως προς τη διαδρομή και τον προορισμό,
στ. η απρεπής συμπεριφορά προς τους επιβάτες,
ζ. το κάπνισμα εντός του οχήματος.
2. Στους παραβάτες των παραπάνω διατάξεων επιβάλλεται, με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 103, διοικητικό πρόστιμο ως εξής:
α. για πρώτη φορά, τετρακόσια (400) ευρώ,
β. για δεύτερη φορά, επτακόσια (700) ευρώ,
γ. για τρίτη και κάθε επόμενη φορά, χίλια διακόσια (1.200) ευρώ.
3. Αν ο οδηγός είναι και κύριος του Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου κατά ποσοστό 100% και παραβαίνει τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, επιβάλλεται σε αυτόν, με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 103, διοικητικό πρόστιμο ως εξής:
α. για πρώτη φορά, εξακόσια (600) ευρώ,
β. για δεύτερη φορά, χίλια (1.000) ευρώ,
γ. για τρίτη και κάθε επόμενη φορά, χίλια οκτακόσια (1.800) ευρώ.
4. Τα παραπάνω διοικητικά πρόστιμα μπορεί να αναπροσαρμόζονται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα πρόστιμα αυτά εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων υπέρ του Δημοσίου.

Άρθρο 99
Κανονισμός λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων
Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ρυθμίζονται οι κανόνες λειτουργίας των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ και ΕΙΔΜΙΣΘ), οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, κατόχων και των οδηγών κατά τη λειτουργία αυτών για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, οι κανόνες ευπρεπούς εμφάνισης και τα προσόντα των οδηγών, η κατάσταση των οχημάτων, οι συσκευές και τα εξαρτήματα που μπορούν αυτά να φέρουν εσωτερικά και εξωτερικά. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις διάθεσης των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων (ΤΑΞΙ και ΕΙΔΜΙ-ΣΘ) για την εκτέλεση μεταφορικού έργου, οι ενδείξεις και οι πινακίδες, τα σήματα των εδρών, θέματα χρήσης των ταξιμέτρων και η τοποθέτηση αυτών επί του οχήματος, καθώς και οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται για την παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον Κανονισμό λειτουργίας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα, για όσα ζητήματα δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα νόμο. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα μπορούν να καταργούνται προϊσχύουσες αντίθετες διατάξεις.

Άρθρο 103
Πειθαρχικό Συμβούλιο - Λοιπά όργανα
1. Συνιστάται στην έδρα κάθε Περιφέρειας Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της τήρησης και την επιβολή κυρώσεων σχετικά με τους κανονισμούς λειτουργίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων και των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 98 του παρόντος. Στις Περιφέρειες που διαθέτουν περισσότερες από μία Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών επιτρέπεται, με απόφαση του Περιφερειάρχη, η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου σε κάθε Διεύθυνση.
2. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει μέσα σε προθεσμία ενός μηνός, από τη διαβίβαση σε αυτό από τα αρμόδια όργανα εκθέσεων παραβάσεων οδηγών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων του άρθρου 104 παράγραφο 1 του παρόντος νόμου ή τυχόν αναφορών ή καταγγελιών επιβατών, να λάβει την απόφασή του και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
3. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο κάθε τρίμηνο υποβάλλει στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας και στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναλυτική κατάσταση με τις υποθέσεις, που διεκπεραιώθηκαν ή εκκρεμούν σε αυτό.
4. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρωτοβουλία των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθορίζονται η σύνθεση, ο κανονισμός λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου, διοικητικές κυρώσεις που δεν καθορίζονται με τον παρόντα νόμο ή τους κανονισμούς λειτουργίας και η διαδικασία επιβολής αυτών, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Άρθρο105
Τιμολόγιο Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ
1. Το τιμολόγιο των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ περιλαμβάνει τα εξής:
α) Το δικαίωμα εκκίνησης - σημαία (ευρώ ανά μίσθωση).
β) Το κόμιστρο διαδρομής (ευρώ ανά χιλιόμετρο των τιμολογίων 1 και 2).
γ) Την αποζημίωση αναμονής.
δ) Το κόμιστρο ελάχιστης διαδρομής.
ε) Ειδικές επιβαρύνσεις (για μεταφερόμενα αντικείμενα, ειδικό τέλος νυκτερινής εξυπηρέτησης, ειδικό τέλος εκκίνησης από σταθμούς, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, ειδικές εξυπηρετήσεις).
2. Το τιμολόγιο, που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
3. Τα διόδια, καθώς και ο ναύλος οχηματαγωγών πλοίων (FERRY BOAT) βαρύνουν τον επιβάτη.
4. α. Οι ιδιοκτήτες των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων επιτρέπεται να συνάπτουν συμβάσεις με ολική ή μερική εκμίσθωση των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων, με οδηγό, με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ., με κόμιστρο που διαμορφώνεται με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλόμενων μερών, με την επιφύλαξη της περιπτώσεως γ' .
β. Αντίγραφο του συμφωνητικού της μίσθωσης, θεωρημένο επί ποινή ακυρότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., υπάρχει στο αυτοκίνητο με μέριμνα του εκμισθωτή, άλλως επιβάλλεται σε αυτόν διοικητικό πρόστιμο εκατό (100) ευρώ. Κατά τις ώρες και ημέρες της μίσθωσης, που περιγράφονται ρητά στο εν λόγω συμφωνητικό, δεν απαιτείται η λειτουργία του ταξιμέτρου κατά την εκτέλεση των προβλεπόμενων στο συμφωνητικό διαδρομών.
γ. Όταν η σύμβαση συνάπτεται με το Δημόσιο, τότε εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί συμβάσεων και προμηθειών του Δημοσίου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis