Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by kinigareos85 on Δευ, 02/18/2013 - 13:22
Φόρουμ
Καλημερα σας.. Οπως λεει και ο τιτλος θα ηθελα αν μπορει καποιος να μας εξηγησει τις διαφορες αναμεσα σε αυτα τα δυο και ποια ειναι η σωστη διαδικασια εκτελεσης η μη σε καθεμια περιπτωση χωριστα! Ευχαριστω εκ των προτερων..
Greek

Υποβλήθηκε από KPD2013. Ημερομηνία: Δευ, 02/18/2013 - 13:40 Μόνιμος σύνδεσμος

Θα ηθελα πολυ να μαθω και εγω την διαφορα αυτη γτ μια φορα για παραδειγμα ημουν μετρα, το κεντρο μου διαβιβασε να παραμεινω στο σημειο που βρισκομουν με το οχημα μ ενω ο διευθυντης επεμενε να μεταβω στο σημειο που βρισκοταν εκεινος. Παρόλο που το κετρο διαβίβασε ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ στον διευθυντη να μεταβω στο σημειο που βρισκοταν εκεινος επεμενε τηλεφωνικα μαζι μ να τον συνδραμω. Εκεινη την ωρα δεχομουν λογικα παρατυπη διαταγη αλλα θα εκτελουσα και θα εκανα σχετικη αναφορα ή θα ετρωγα αναφορα για εγκαταληψη θεσης απο το μεν ΚΑΔ ειτε απο τον διευθυντη για αρνηση εκτελεσης διαταγης??? Τελικα τι απ ολα ισχυει, αν μπορει καποιος να απαντησει.

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Δευ, 02/18/2013 - 18:52 Μόνιμος σύνδεσμος

Ο τύπος των έγγραφων Διαταγών (αλληλογραφίας) που εκδίδονται από τα προϊστάμενα υπηρεσιακά κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας προς τα υφιστάμενα , καθορίζεται από το άρθρο 3 του Π.Δ.75/1983 .
Το Άρθρο 21 του Ποινικού Κώδικα "Προσταγή" που ορίζει :
"Δεν είναι άδικη η πράξη την οποία κάποιος επιχειρεί για να εκτελέσει προσταγή που του έδωσε, σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους, η αρμόδια αρχή, αν ο νόμος δεν επιτρέπει στον αποδέκτη της προσταγής να εξετάσει αν είναι νόμιμη ή όχι. Στην περίπτωση αυτήν ως αυτουργός τιμωρείται εκείνος που έδωσε την προσταγή."

[b]Προσταγή (διαταγή)[/b] είναι η προφορική ή έγγραφη διαταγή κάποιας αρχής ή προϊσταμένου η οποία απευθύνεται προς ιεραρχικά υφισταμένους (αρχή ή υπάλληλο) για να την εκτελέσουν. Η διαταγή αυτή αφορά ορισμένη υπηρεσιακή ενέργεια ή παράλειψη.
Απο τα ανωτέρω εννοιολογική προσέγγυση προκείπτει ότι η απλή συμβουλή, παραίνεση ή υπόδειξη της αρχής ή του προϊσταμένου δεν συνιστούν προσταγή.

[b]Για να έχουμε προσταγή (διαταγή ) απαιτούνται τα εξής στοιχεία[/b]:
[b]α.[/b] Η προσταγή να προέρχεται από ιεραρχικά προΙστάμενη αρχή. Να υπάρχει δηλαδή σχέση ιεραρχικής υποταγής και ο υφιστάμενος να είναι υποχρεωμένος να υπακούσει.
[b]β. [/b]Η Προσταγή πρέπει να εκδίδεται από τον προιστάμενο μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του, δηλαδή στον κύκλο της καθ΄ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητάς του και να έχει σχέση με τα καθήκοντα του αποδέκτη της προσταγής (διατασσόμενου). Παράδειγμα:Ο Αστυνομικός Διευθυντής της (Α) αστυνομικής Διεύθυνσης εκδίδει διαταγή που έχει αποδέκτες τους αστυνομικούς της (Β) όμορης Αστυνομικής Διεύθυνσης.
[b]γ.[/b] Η Προσταγή (διαταγή) πρέπει να δίδεται προς τους ιεραρχικά υφισταμένους (αρχή ή υπάλληλο) σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους . (π.χ. υπογραφή , σφραγίδα, αριθμό, χρονολογία κ.λ.π.)
[b]δ.[/b] Ο αποδέκτης της προσταγής (διαταγής) να μην δικαιούται από το νόμο να εξετάσει το κατ΄ουσία της διαταγής του προϊσταμένου του.
Όταν συντρέχουν όλα τα παραπάνω στοιχεία τότε λέμε οτι ο αποδέκτης της προσταγής (διαταγής δε διαπράττει έγκλημα αλλά την ευθύνη για την πράξη του, αν είναι παράνομη, την φέρει εκείνος που τον διέταξε (προιστάμενος) ο οποίος θεωρείται έμμεσος αυτουργός.
[b]Αν η διαταγή είναι τυπικά και ουσιαστικά παράνομη[/b] τότε ο αποδέκτης αυτής υπέχει πάντοτε πλήρη ποινική ευθύνη ως αυτουργός του οικείου εγκλήματος, εκείνος δε που διέταξε ευθύνεται ως ηθικός αυτουργός. Στην περίπτωση αυτή το Ποινικό Δίκαιο [b]προτιμά να προσβληθεί ένα έννομο αγαθό παράνομα[/b] όπως π.χ. η προσωπική ελευθερία κ.α.

Μέσα στις γενικές υποχρεώσεις των αστυνομικών είναι :"1. Να εκτελούν πιστά τις διαταγές των ανωτέρων τους, που δίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, ευθυνόμενοι για τη μη εκτέλεση ή την πλημμελή εκτέλεσή τους. (Άρθρο 3 Π.Δ.538/1989)

Μέσα στις πρώτες γραμμές του Πειθαρχικού δικαίου των αστυνομικών στον όρο περί πειθαρχίας αναφέρεται :
Η πρόθυμη και χωρίς αντιρρήσεις υπακοή των κατωτέρων προς τους ανωτέρους ως και η άμεση εκτέλεση των διαταγών τους, οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών ως και των διαταγών της Υπηρεσίας. (άρθρο 2 Π.Δ.120/2008).
Η απείθεια ή η άρνηση εκτέλεσης διαταγής ανωτέρου, που αναφέρεται σε υπηρεσιακό καθήκον αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα από τη μεριά του αστυνομικούς που επισύρει την ποινή της απόταξης (άρθρο 10 Π.Δ.120/2008).

Απο την άλλη όμως ο αστυνομικός έχει δικαίωμα να υποβάλλει προφορικά ή γραπτά τα παράπονά του σύμφωνα με το άρθρο 46 του Π.Δ.141/1991 αν με διαταγή του επιβάλλονται υποχρεώσεις που δεν προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και δεν ανάγονται στην αποστολή της Υπηρεσίας ή του αφαιρούνται αναγνωρισμένα δικαιώματα. Σε αυτή την περίπτωση ο παραπονούμενος οφείλει να υπακούσει στη διαταγή, διαφορετικά τα παράπονα του είναι απαράδεκτα.

Κατά τα ανωτέρω και πάντα κατά την προσωπική μου άποψη είναι παράνομες οι διαταγές που δεν αφορούν στην εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών ως και των διαταγών της Υπηρεσίας.
Παράτυπες είναι οι διαταγές που δίδονται προς τους ιεραρχικά υφισταμένους (αρχή ή υπάλληλο) σύμφωνα με τους [b]μη νόμιμους τύπους[/b] όπως ανωτέρω αναπτύχθηκε.

[b][u]Απάντηση στον "KPD2013"[/u][/b]
(Εκεινη την ωρα δεχομουν λογικα παρατυπη διαταγη)
Δεχόσουν δύο καθόλα νόμιμες διαταγές. Μια από το Κέντρο και μια απο κάποιον Διευθυντή για να τον συνδράμεις.
Το κέντρο σε διατάσσει να παραμείνεις στο σημείο και ο Διευθυντής σε διατάσσει να μετακινηθείς.
Έχεις δεχθεί δυο καθόλα νόμιμα διαταγές που ανάγονται στον κύκλο των καθηκόντων σου από δυο ξεχωριστές προϊστάμενες αρχές ή πρόσωπα τον ίδιο χρόνο.
Ποια από τις δύο θα εκτελέσεις ; Ποιος είναι ιεραρχικά ανώτερος; Ποιος είναι άμεσα επικεφαλής σου; Είσαι υπό τις διαταγές του κέντρου ή του Διευθυντή; Αυτό το γνωρίζεις μόνο εσύ.
Υποκειμενικά θα σου απαντήσω στην περίπτωσή σου θα τους έθετα και τους δυο προ των ευθυνών τους, να αποφασίσουν αυτοί μεταξύ τους, ποιού τη διαταγή να εκτελέσω.
Σε κάθε σχεδιασμό μέτρων υπάρχει προκαθορισμένη διάταξη και ιεραρχία με τομεάρχες , επόπτες, επικεφαλής και γενικός επόπτης. Επίσης στη διαβίβαση εντολών υπάρχει ιεραρχική δομή π.χ. Τα ανώτερα στελέχη δίνουν τις εντολές και άμεσα τα ενδιάμεσα στελέχη διαβιβάζουν αυτές αρμοδίως στα υφιστάμενα κλιμάκιά τους για εκτέλεση.

[b]ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 75/16-3-1987
(ΦΕΚ Α' 45/2-4-1987)
«Αλληλογραφία και συναφή θέματα του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας»
[/b]
[info]Άρθρο 3.
Διαταγές.
1. Διαταγές είναι τα έγγραφα που εκδίδονται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και απευθύνονται στις υφιστάμενες τους Υπηρεσίες και το προσωπικό ή σε άλλες Υπηρεσίες του Σώματος, κατώτερου απ' αυτές διοικητικού κλιμακίου.
2. Οι διαταγές διακρίνονται σε:
α. Κανονιστικές.
β. Βασικές.
γ. Εγκύκλιες.
δ. Συνήθεις.
3. Κανονιστικές καλούνται οι διαταγές που εκδίδονται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ή το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ή τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με τις οποίες δίνονται πάγια σαφείς οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των υπηρεσιακών θεμάτων, με βάση τις υπάρχουσες διατάξεις ή καθορίζονται νέες διαδικασίες που επιβάλλονται από την εξελικτική πορεία του Σώματος.
Οι Κανονιστικές Διαταγές χαρακτηρίζονται ανάλογα με το αντικείμενο που ρυθμίζουν και λαμβάνουν ξεχωριστό αύξοντα αριθμό. Ειδικότερα, για θέματα που ρυθμίζονται από τους Κανονισμούς, εκδίδεται, αν ανακύπτει ανάγκη, ενιαία Κανονιστική Διαταγή, για κάθε Κανονισμό του Σώματος, που συμπληρώνεται στη συνέχεια με θέματα που απαιτούν ειδική διαχείριση.
Οι Κανονιστικές Διαταγές διαιρούνται σε μέρη, τα μέρη σε τμήματα, τα τμήματα σε κεφάλαια, τα κεφάλαια σε άρθρα, τα άρθρα σε παραγράφους, οι παράγραφοι σε υποπαραγράφους και σε άλλες υποδιαιρέσεις και εκδίδονται με το σύστημα της διαρκούς ενημέρωσης τους.
Οι Κανονιστικές Διαταγές καταχωρίζονται σε σχετικό βιβλίο, που τηρείται από το 1ο Τμήμα της Διεύθυνσης Μελετών, παίρνουν αύξοντα αριθμό και αποστέλλονται σ' όλες τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας.
4. Βασικές καλούνται οι διαταγές που εκδίδονται από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις ή από τις εξομοιούμενες προς αυτές Υπηρεσίες και άνω, με τις οποίες ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα, που αφορούν την εσωτερική λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον αυτά δεν ρυθμίζονται με άλλες διατάξεις ή Κανονιστικές Διαταγές.
Οι Βασικές Διαταγές ισχύουν μόνο για την Υπηρεσία που τις εκδίδει και τις υφιστάμενες της Υπηρεσίες.
Σε συστεγαζόμενες Υπηρεσίες, για τη ρύθμιση κοινών θεμάτων, τέτοιες διαταγές εκδίδονται από την ιεραρχικά ανώτερη Υπηρεσία.
5. Εγκύκλιες καλούνται οι διαταγές που εκδίδονται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, το Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου ή τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και απευθύνονται κατά κανόνα προς όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος ή προς το σύνολο του προσωπικού της Αστυνομίας.
Με αυτές δίνονται οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής των νόμων, διαταγμάτων, αποφάσεων και λοιπών νομικών διατάξεων, της εκτέλεσης των επιμέρους καθηκόντων. από τις Υπηρεσίες και το προσωπικό του Σώματος, της σωστής συμπεριφοράς και παράστασης αυτού και απευθύνονται μηνύματα της ανωτέρω ηγεσίας του Σώματος με πανηγυρικό χαρακτήρα.
6. Συνήθεις διαταγές είναι αυτές που εκδίδονται από οποιαδήποτε Υπηρεσία και αφορούν επιμέρους θέματα που απασχολούν μεμονωμένες Υπηρεσίες ή και το προσωπικό τους.
7. Διαταγές που περιέχουν συστάσεις ή παρατηρήσεις απευθύνονται μόνο προς τις Υπηρεσίες ή το προσωπικό του Σώματος, που αποκλειστικά αφορούν.[/info]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis