Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by elpis on Πέμ, 01/12/2012 - 23:20
Γνωρίζετε την διαδικασία για να διαγραφούν τα ανεξιχνίαστα αδικήματα που εκρεμμούν και έχουν παραγραφεί;
Greek

Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Παρ, 01/13/2012 - 14:58 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει σχετική διαδικασία διαγραφής ανεξιχνίαστων εγκλημάτων.
Για τους Αστυνομικούς τα εγκλήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα μέχρι να εξιχνιαστούν ή να παραγραφούν. Για την παραγραφή τους όμως αποφασίζουν άλλοι.
Δεν αποφασίζουν οι αστυνομικοί για την τύχη των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων αλλά ο Εισαγγελέας.
Αν ένα έγκλημα που δεν εξιχνιάστηκε εκκρεμεί μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος παραγραφής του.
Ο Εισαγγελέας Εφετών με σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, μπορεί να κάνει παύση της ποινικής δίωξης και να θέτει τη δικογραφία στο αρχείο, εφόσον έχει παραγραφεί.
Τα ζητήματα παραγραφής, Έναρξης του χρόνου παραγραφής και Αναστολή της παραγραφής των εγκλημάτων, περιγράφονται αναλυτικά στα άρθρα 111-113 του Ποινικού Κώδικα.

[info]Άρθρο 111
Χρόνος παραγραφής των εγκλημάτων
1. Το αξιόποινο εξαλείφεται με την παραγραφή.
2. Τα κακουργήματα παραγράφονται: α) μετά είκοσι έτη αν ο νόμος προβλέπει για αυτά την ποινή του θανάτου ή της ισόβιας κάθειρξης. β) μετά δέκα πέντε έτη, σε κάθε άλλη περίπτωση.
3. Τα πλημμελήματα παραγράφονται μετά πέντε έτη.
4. Τα πταίσματα παραγράφονται μετά ένα έτος.
5. Οι ανωτέρω προθεσμίες υπολογίζονται κατά το ισχύον ημερολόγιο.
6. Αν ο νόμος ορίζει διαζευκτικά περισσότερες από μία ποινές, οι ανωτέρω προθεσμίες υπολογίζονται σύμφωνα με τη βαρύτερη απ’ αυτές.

Άρθρο 112
Έναρξη του χρόνου παραγραφής των εγκλημάτων
Η προθεσμία της παραγραφής αρχίζει απ’ την μέρα που τελέστηκε η αξιόποινη πράξη, «εκτός αν ορίζεται άλλως».

Άρθρο 113
Αναστολή της παραγραφής των εγκλημάτων
1. Η προθεσμία της παραγραφής αναστέλλεται για όσο χρόνο σύμφωνα με διάταξη νόμου δεν μπορεί να αρχίσει ή να εξακολουθήσει η ποινική δίωξη.
2. Επίσης, η προθεσμία της παραγραφής αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κύρια διαδικασία και έως ότου γίνει αμετάκλητη η καταδικαστική απόφαση.
3. Η κατά τις προηγούμενες παραγράφους αναστολή δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από πέντε χρόνια για τα κακουργήματα, τρία χρόνια για τα πλημμελήματα και ένα χρόνο για τα πταίσματα. Ο χρονικός περιορισμός της αναστολής δεν ισχύει οσάκις η αναβολή ή αναστολή της διώξεως έλαβε χώρα κατ' εφαρμογή του άρθρου 30 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
4. Αν για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση, η έλλειψή της δεν αναστέλλει την παραγραφή.
5. Για εκκρεμείς υποθέσεις, ως προς τις οποίες συμπληρώνεται ο χρόνος της παραγραφής, κατ' εφαρμογή του παρόντος και των δύο προηγούμενων άρθρων, την παύση της ποινικής δίωξης μπορεί να τη διατάσσει με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα εφετών ο αρμόδιος εισαγγελέας πλημμελειοδικών, θέτοντας τη δικογραφία στο αρχείο.
«6. Η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 323Α, 324, 336, 338, 339, 342,343, 345, 346, 347, 348, 348Α, 349, 351, 351 Α, όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα.» [/info]

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τετ, 02/01/2012 - 23:02 Μόνιμος σύνδεσμος

Σύμφωνα με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.141/1991 (Α΄- 58) «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών»
Άρθρο 95.
Κατασταλτική ενέργεια
9. Τα κακουργήματα και πλημμελήματα των οποίων οι δράστες δεν ανακαλύπτονται, καταχωρίζονται στο βιβλίο ανεξιχνίαστων κακουργημάτων και πλημμελημάτων των Υπηρεσιών. Η καταχώρηση γίνεται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια Υπηρεσία ένα μήνα μετά από την τέλεση της αξιόποινης πράξης και η διαγραφή με διαταγή της αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφάλειας ή Αστυνομικής Διεύθυνσης, όταν η πράξη εξιχνιαστεί ή παραγραφεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα

Πρακτικά αυτό το άρθρο είναι μόνο για να υπαρχει και τουλάχιστον στίς υπηρεσίες της ΓΑΔΑ δεν έχει απολύτως καμία εφαρμογή . Ακόμα κ την ύπαρξη του ελάχιστα την γνωρίζουν . Μην περιμένεις λοιπον καμια διαταγή απο την Δ/νση ... Βασικά στις περισσότερες υπηρεσίες είναι ασκοπο να ενημερώνεις ακόμα το βιβλίο ανεξιχνίαστων αδικιμάτων καθώς μέχρι την παραγραφή τους θα εχεις γεμίσει αδικα ενα σωρο βιβλια ...

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis