Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by FABIA3673 on Τετ, 02/13/2013 - 20:17
ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟΥ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΕΛΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ Η ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΘΟΝΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Η ΕΓΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ??????
Greek

Υποβλήθηκε από cperis. Ημερομηνία: Τετ, 02/13/2013 - 20:52 Μόνιμος σύνδεσμος

Στο τελευταίο περιστατικό που είχαμε ο εισαγγελέας ζήτησε κανονικά το παράβολο της εγκλησης. Από ότι βλέπω στον Ν. 4039/12 η πλημμελής φύλαξη είναι διοικητικό πρόστιμο

Υποβλήθηκε από FABIA3673. Ημερομηνία: Τετ, 02/13/2013 - 21:10 Μόνιμος σύνδεσμος

ετσι λεω κι εγω γιατι δε μου βγαινει για αυτεπαγγελτο....ελεγα μηπως σε συνδυασμο με το νομο 4039/12 προκυπτει το αυτεπαγγελτο αλλα το εψαξα και δε βγαινει.. ανθρωπος να κακοποιησει ζωο ειναι αυτεπαγγελτο..αλλα δαγκωμα σκυλου και μενα δε μου ρχεται για αυτεπαγγελτο..

Υποβλήθηκε από cperis. Ημερομηνία: Τετ, 02/13/2013 - 22:41 Μόνιμος σύνδεσμος

Σε κάποια βιβλία το δίνουν αυτεπαγγελτο σε συνδυασμό με ένα β.δ του 1931 περί λυσσας. Αλλά όπως σου είπα το κάναμε έτσι και ο εισαγγελέας την επέστρεψε για να επισυναφθει το παράβολο.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τετ, 02/13/2013 - 23:21 Μόνιμος σύνδεσμος

Το δάγκωμα σκύλου επιφέρει ποινικές και αστικές κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του .
Συγκεκριμένα παραβιάζεται το 15 , 308 ΠΚ . ''Σωματική βλάβη που τελείται με παράλειψη παρα υπόχρεω'' ενω η ιδιαίτερη υποχρέωση του ιδιοκτήτη πηγάζει απο την παρ 5 του Ν. 4039/12 .
Το 308 ΠΚ διώκεται κατ'εγκληση ως εκ τούτου απαιτείται καταβολή παραβόλου αξίας 100 ευρώ .

Υποβλήθηκε από FABIA3673. Ημερομηνία: Πέμ, 02/14/2013 - 11:13 Μόνιμος σύνδεσμος

αφου υπαρχει το αρθρο 314 του ΠΚ ΄΄σωματικη βλάβη απο αμέλεια΄΄ δε χρειάζεται να πάμε στο άρθ.15 σε συνδυασμό με 308 του ΠΚ για τη σωματική βλάβη από αμέλεια,γιατί αλλιώς θα πρέπει να χαρακτηρίσεις και τη βλάβη π.χ.επικίνδυνη ,βαρια κλπ ενώ με το 314 καλύπτεσαι για όλες τις βλάβες που θα προξενηθούν από το δάγκωμα..οκ ευχαριστω για τη διαφώτιση..είχα μια αμφιβολία και με κανα 2 που το συζήτησα ο καθένας έλεγε τα δικά του....φυσικά αν δεις τα πολΛά ζόρια κανε ένα τηλεφωνάκι τον εισαγγελέα υπηρεσίας και σίγουρα θα βγει άκρη...

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 02/14/2013 - 15:16 Μόνιμος σύνδεσμος

Η παράλειψη, ως έννοια, ενυπάρχει σε κάθε είδος αμελείας, εφ' όσον το ένα σκέλος της ποινικής ευθύνης θεμελιούται στην μη καταβολή της προσηκούσης, κατά την προδιαληφθείσα νομική έννοια, προσοχής, δηλαδή σε παράλειψη.[b] Όταν, όμως, η αμέλεια δεν συνίσταται σε ορισμένη πράξη (ενέργεια ή παράλειψη) εκ της οποίας επήλθε το αξιόποινο αποτέλεσμα, αλλά συνιστά σύνολο συμπεριφοράς που προηγήθηκε αυτού, τότε, δια την θεμελίωση της σωματικής βλάβης από αμέλεια, ως εγκλήματος δια παραλείψεως τελουμένου, απαιτείται και η συνδρομή των ουσιαστικών όρων του άρθρου 15 ΠΚ[/b], σύμφωνα με το οποίο "όπου ο νόμος για την ύπαρξη αξιόποινης πράξης απαιτεί να έχει επέλθει ορισμένο αποτέλεσμα, η μη αποτροπή του τιμωρείται όπως η πρόκλησή του με ενέργεια, αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του αποτελέσματος". Εκ της τελευταίας διατάξεως συνάγεται ότι για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος δια παραλείψεως τελεσθέντος δεν αρκεί η ύπαρξη κάποιας γενικής νομικής υποχρεώσεως προς παροχή συνδρομής για την πρόληψη του εγκληματικού αποτελέσματος, ούτε και απλής ηθικής προς τούτο υποχρεώσεως, αλλ' απαιτείται να υπάρχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, της οποίας το περιεχόμενο συνίσταται ειδικώς στην αποτροπή του εγκληματικού αποτελέσματος δι' ιδίων ενεργειών του δράστου αμέσως επενεργουσών, ως υπέχοντος, έναντι της εννόμου τάξεως, θέση εγγυητού της διαφυλάξεως του δια του άνω αποτελέσματος προσβαλλομένου εννόμου αγαθού.
Η ιδιαίτερη αυτή νομική υποχρέωση προς παρεμπόδιση της επελεύσεως του βλαπτικού γα ορισμένο έννομο αγαθό αποτελέσματος, δύναται να πηγάζει κυρίως:
α) από ρητή, επιτακτικού χαρακτήρος, διάταξη του νόμου,
β) από σύμπλεγμα νομικών καθηκόντων, συνδεομένων με ορισμένη έννομη θέση του υποχρέου προς ενέργεια,
γ) από ειδική σχέση, δυναμένη να θεμελιωθεί είτε σε συμβατικό δεσμό, είτε και σε προηγουμένη ενέργεια του υπαιτίου της παραλείψεως, δια της οποίας αυτός ανεδέχθη εκουσίως την αποτροπή κινδύνων στο μέλλον,
δ) από ορισμένη προηγηθείσα συμπεριφορά του υπαιτίου, εκ της οποίας εδημιουργήθη ο κίνδυνος επελεύσεως του βλαπτικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση μας η εγκληματική πράξη της αμέλιας φύλαξης του σκύλου προηγήθηκε της άδικης πράξης του δαγκώματος και φυσικά η αδικη αυτη πράξη του σκυλου δεν εγινε με θετικη ενεργεια του ιδιοκτητη του . Ως εκ τουτου ελεγχουμε την συνδρομη των ορων του 15 ΠΚ που εδω υπάρχουν . Ετσι η παραβαση ειναι 15 , 308 ΠΚ και οχι 314 ΠΚ.

Υποβλήθηκε από FABIA3673. Ημερομηνία: Πέμ, 02/14/2013 - 16:54 Μόνιμος σύνδεσμος

DHLADH THA PREPI AN EINAI ETSI NA KRINOUME TI SOMATIKH VLAVH YPESTH O PATHON KI ANALOGA THA ENERGOUME....AYTEPAGELTOS SE EPIKYNDYNH KLP KAI ME EGLHSH SE APLH>???KAI OXI STO GENIKO THW SOMATIKHS APO AMELEIA????PISTEYO AN KAI MOY TO EKSHGHSES SREK OTI AUTO EINAI THEMA EISAGELEA KAI DIKASTHRION NA KRINOYN EPAKRIVOS TH VLAVH KAI NA EPIVALLOYN POINES....TI LES?????

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis