Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by NIKODHMOS on Δευ, 09/29/2014 - 16:12
Πολίτης προσήλθε στην υπηρεσία, επιθυμώντας να υποβάλλει μήνυση για παράβαση καθήκοντος, σε ελεγκτή του τμήματος Ελεγκτών και Επιδοτών της Διεύθυνσης Προσόδων και Πόρων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης,διότι του επιδόθηκε πράξη βεβαίωσης τροχονομικης παράβασης, η οποία αφορούσε μη καταβολή τέλους ελεγχόμενης στάθμευσης.Στο στέλεχος της πράξης βεβαίωσης παράβασης, αναφέρεται το εξής: ''οι έλεγχοι διενεργουνται βάση της υπ αριθμ. 136/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσ/νικης σε εφαρμογή του αρθρ. 81 του Ν.4172/2013.Mπορούν οι εν λόγω ελεγκτές να ''κόβουν'' κλήσεις και αν όχι, τι αδίκημα υπάρχει?
Greek

Υποβλήθηκε από cperis. Ημερομηνία: Δευ, 09/29/2014 - 16:38 Μόνιμος σύνδεσμος

Η παρ. 4 του αρ. 81 Ν.4172/2013 αναφέρει:

4. Αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί με διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων στη δημοτική αστυνομία ασκούνται από τις 23.9.2013 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.). Η μεταφορά των ανωτέρω αρμοδιοτήτων δεν θίγει τα έσοδα των δήμων που συνδέονται με τις αρμοδιότητες αυτές. Τα έσοδα αυτά συνεχίζουν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται από τους δήμους σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης των εσόδων τους. Τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που συνδέονται με τις αρμοδιότητες αυτές, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων, παραμένουν στην κυριότητά τους.
[b]Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καθορίζεται η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων από υπαλλήλους του δήμου, κατόπιν ορισμού αυτών με απόφαση του δημάρχου.[/b] Με την ίδια απόφασή του δημοτικού συμβουλίου δύναται να καθορίζεται επίσης ο αριθμός των αναγκαίων υπαλλήλων, η διάρκεια άσκησης της αρμο−
διότητας, οι ώρες απασχόλησης των υπαλλήλων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναφορικά με την άσκηση
των αρμοδιοτήτων αυτών.

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Δευ, 09/29/2014 - 17:01 Μόνιμος σύνδεσμος

Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο cperis, ο Δήμος μπορεί με απόφαση ΔΣ να αναθέσει σε όργανα του την παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων που ανήκαν στην καταργηθείσα Δημοτική Αστυνομία. Η επιβολή διοικητικών μέτρων για τη στάθμευση των οχημάτων ήταν στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας (άρθρο 1§1 στοιχ. 8 του ν. 3731/2008).

Συνεπώς, αν :
(α) έχει εκδοθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου η οποία έχει καθορισθεί η παράλληλη άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας
και
(β) έχει εκδοθεί απόφαση δημάρχου που ορίζει ως αρμόδιο της εκτέλεσης της αρμοδιότητας το συγκεκριμένο όργανο που βεβαίωσε την παράβαση,
τότε η βεβαίωση της παράβασης ήταν απολύτως νόμιμη.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν υπάρχει απόφαση δημάρχου που ορίζει ως αρμόδιο έκδοσης συγκεκριμένο υπάλληλο, η βεβαίωση πράξης παράβασης υπόκειται σε ανάκληση, ως εκδοθείσα από αναρμόδιο όργανο(άρθρο 48 π.δ. 18/1989).
[edit time=1411999678]sakis01[/edit]

Υποβλήθηκε από NIKODHMOS. Ημερομηνία: Δευ, 09/29/2014 - 17:02 Μόνιμος σύνδεσμος

Αν αντιλαμβανομαι σωστά, καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία, υπάλληλοι της οποίας είχαν την δυνατότητα να βεβαιώνουν παραβάσεις (τροχονομικες κ.α.) και στην θέση τους ορίστηκαν άλλοι υπάλληλοι, με παρόμοιες αρμοδιότητες, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!!Ενδιαφέρον!!!

Υποβλήθηκε από NIKODHMOS. Ημερομηνία: Δευ, 09/29/2014 - 17:02 Μόνιμος σύνδεσμος

Αν αντιλαμβανομαι σωστά, καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία, υπάλληλοι της οποίας είχαν την δυνατότητα να βεβαιώνουν παραβάσεις (τροχονομικες κ.α.) και στην θέση τους ορίστηκαν άλλοι υπάλληλοι, με παρόμοιες αρμοδιότητες, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!!Ενδιαφέρον!!!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis