Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by storm1 on Τρί, 02/26/2013 - 13:46
βασει του νομου του 2008 η δημοτικη αστυνομια εχει παρει καποιες αρμοδιοτητες αναλογα αν εχει πανω απο 50 ατομα ή λιγοτερα απο 50.Το ερωτημα μου ειναι το εξεις:αν γινει μια καταγγελεια για ενα καταστημα π.χ οτι δεν εχει την απαιτουμενη αδεια απο τον νομο μπορουμε να ενημερωσουμε την δημοτικη αστυνομια να το κανει; και αν ναι ξερετε καποια εγκυκλειο η οποια το υπαγορευει ωστε να ειμαστε καλυμμενοι;
Greek

Υποβλήθηκε από moutro. Ημερομηνία: Τρί, 02/26/2013 - 15:23 Μόνιμος σύνδεσμος

Φίλε storm για να γίνει πράξη αυτό που λες, έχω διαπιστώσει σε διάφορες περιφέρειες εκδίδει απόφαση ο εκάστοτε περιφερειάρχης σύμφωνα με τα ακόλουθα:
N. 3731/08 (ΦΕΚ 263 Α/23-12-2008) : Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Άρθρο 1
Αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας
εδαφ. (13) Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, ψυχαγωγικών και λοιπών δραστηριοτήτων, για τις οποίες αρμόδιος για τη χορήγηση, ανάκληση και αφαίρεση αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης, λειτουργίας και ασκήσεως τους είναι ο οικείος Δήμος ή Κοινότητα, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχουν ορισθεί άλλες αρχές αρμόδιες για το σχετικό έλεγχο.
Παρ. 3 εδαφ. (γ) Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ελπίζω να σε βοήθησα! εάν κάποιος άλλος μπορεί να βοηθήσει να αναρτήσει αντίστοιχα στοιχεία.

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Τρί, 02/26/2013 - 19:12 Μόνιμος σύνδεσμος

Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα από την παρέμβαση της Ένωσης αστυνομικών Κοζάνης ([url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/2013/22012013-9782.h…]) σχετική με το θέμα μας που είναι κατατοπιστικότατη.

Σύμφωνα με το [url=http://www.policenet.gr/portal/com_downloads/dimoi-koinotites-dimotiki-… 3731/2008 «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών»[/url] και συγκεκριμένα στο άρθρο 1 παρ 3 προβλέπεται ότι:
α) Σε όσους Δήμους ή Κοινότητες έχει συσταθεί με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας Δημοτική Αστυνομία, η οποία στελεχώνεται με προσωπικό που υπερβαίνει τα πενήντα (50) άτομα, ασκούνται όλες οι αρμοδιότητες της παραγράφου 1.
β) Εφόσον η Δημοτική Αστυνομία στελεχώνεται με προσωπικό λιγότερο των πενήντα (50) ατόμων, ασκούνται υποχρεωτικά οι αρμοδιότητες των περιπτώσεων 1-8, 10, 11, 15, 16, 19, 21, 22 και 24-28 της παραγράφου 1 του παρόντος. Οι λοιπές αρμοδιότητες εξακολουθούν να ασκούνται από την ΕΛ.ΑΣ.

γ) Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου απαιτείται η έκδοση διαπιστωτικής πράξης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επίσης στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 αναφέρεται ότι:

Οι αρμοδιότητες της παραγράφου 1 που δεν περιλαμβάνονται στην περίπτωση β’ της παραγράφου 3 μπορούν να ασκηθούν, μεμονωμένα ή στο σύνολο τους, και από Δημοτική Αστυνομία που στελεχώνεται με λιγότερους από πενήντα (50) δημοτικούς αστυνομικούς. Για την άσκηση τους εκδίδεται απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου. Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω απόφασης οι αρμοδιότητες αυτές εξακολουθούν να ασκούνται από την ΕΛ.ΑΣ.

Τα καθήκοντα τα οποία ουσιαστικά δεν αναλαμβάνει η Δημοτική Αστυνομία κατ’ εφαρμογή της παραπάνω διάταξης είναι τα ακόλουθα:

1) Τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα των τροχονόμων στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου που διέρχονται μέσα από κατοικημένες περιοχές(Συναρμοδιότητα με ΕΛ.ΑΣ.).

2) Τήρηση των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία παιδότοπων.

3) Τήρηση των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, ψυχαγωγικών και λοιπών δραστηριοτήτων

4) Τήρηση των διατάξεων για την ηχορρύπανση, την κοινή ησυχία και τη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα και στα δημόσια κέντρα.

5) Εφαρμογή των μέτρων για δραστηριότητες και καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων και ειδικότερα από τις επικίνδυνες οικοδομές κτλ

6) Τήρηση των σχετικών διατάξεων, που αφορούν στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό

7) Τήρηση των μέτρων για την προστασία των μουσείων, μνημείων, σπηλαίων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων κτλ

8 ) Τήρηση των διατάξεων για το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των συναφών καταστημάτων, καθώς και των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων.

Συμπεράσματα – Αιτήματα και προτάσεις της Ένωσής μας

Συμπερασματικά και ενώ πλέον στους περισσότερους Δήμους λειτουργούν Δημοτικές Αστυνομίες στελεχωμένες με ικανό αριθμό Δημοτικών Αστυνομικών, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις πλησιάζουν (αν και ποτέ δεν φτάνουν) τον αριθμό των 50 Δημοτικών Αστυνομικών, εν τούτοις τα ανωτέρω καθήκοντα συνεχίζουν να εκτελούνται από την Ελληνική Αστυνομία, εις βάρος του γενικότερου συμφέροντος. Σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία, με την οικονομική κρίση να γεννά ποικίλα κοινωνικά προβλήματα και κυρίως να συνδέεται με αύξηση πάσης φύσεως εγκληματικότητας, φαντάζει περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να απεμπλακεί η Αστυνομία από όλα αυτά που αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία της και να ασχοληθεί με όλες της τις δυνάμεις με αυτό που απασχολεί το σύνολο των πολιτών, ήτοι την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

[u]Σχετικές Αναρτήσεις στο PoliceNET[/u]
[url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/2012/01062012-4797.h… ΑΜΕΣΗ!!!Μεταφορά αρμοδιοτήτων στη δημοτική Αστυνομία[/url]
[url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/2012/31052012-4790.h… :Άσκηση Αρμοδιοτήτων από την Δημοτική Αστυνομία Ρόδου - Απαλλαγή των αστυνομικών[/url]

Υποβλήθηκε από sakrunner. Ημερομηνία: Τετ, 03/13/2013 - 23:51 Μόνιμος σύνδεσμος

υπαρχει η παρακατω σχετικη γνωμοδοτηση
http://et.diavgeia.gov.gr/f/50024/ada/4%CE%91%CE%97%CE%9F%CE%9F%CE%A1%C…
ριξε μια ματια και θα δεις οτι ουσιαστικα επιλαμβανομαστε και παλι!

Υποβλήθηκε από NP2011. Ημερομηνία: Πέμ, 03/14/2013 - 11:14 Μόνιμος σύνδεσμος

Υποτίθεται ότι με την παραπάνω νομοθεσία, όλες οι εκεί αναφερόμενες αρμοδιότητες, θα ασκούνταν από τις Δημοτικές Αστυνομίες εκτός των περιπτώσεων "περί Κ.Ο.Κ." για τις οποίες ο νόμος γράφει συγκεκριμένα ότι ασκούνται παράλληλα απ' την Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα. Αυτό έγινε με το αιτιολογικό ότι η Ελληνική Αστυνομία θα αποδεσμεύονταν από καθήκοντα δευτερεύουσας σημασίας( καταστήματα, Γ.Ο.Κ., κλπ) και θα ασχολούνταν μόνο με την πρόληψη κ καταστολή του εγκλήματος που είναι και η κύρια αποστολή της. Αν το ψάξετε όμως, θα βρείτε ότι σε Δήμους όπως ο Δήμος Αθηναίων, ασχολούνται και τα Α/Τ και ειδικά με τα μαγαζιά, ύστερα από "εντολές"... . Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι όταν βγήκε ο Ν.3731/08 και στη συνέχεια οι διαπιστωτικές πράξεις, ( Τότε η Ελληνική Αστυνομία άνηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών) το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε δύο εγκυκλίους προς ενημέρωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και των Εισαγγελικών Αρχών της Χώρας. Προς την Αστυνομία διευκρίνιζε ότι παύει να ασκεί τις αρμοδιότητες του Ν.3731/08 εκτός των περιπτώσεων "περί Κ.Ο.Κ." , αλλά η εγκύκλιος αυτή δεν εφαρμόστηκε σχεδόν ποτέ. Πολλά έγραψα...... Α, και κάτι τελευταίο: (Α)Τα νούμερα μετράνε... και (Β)και καλά επιλαμβάνονται οι Υπάλληλοι της Αστυνομίας ....σαν ανακριτικοί...γιατί υπάρχει κίνδυνος από την αναβολή..... / όπως θέλουνε αντιλαμβάνονται ορισμένοι τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους!!!!!!!!!!!!!! Γεια Χαρά.....και καλημέρα σε όλους.

*Η Ελληνική Αστυνομία δεν θέλει να απεμπλακεί!!!

[edit time=1363254956]np2011[/edit]

Υποβλήθηκε από sakrunner. Ημερομηνία: Πέμ, 03/14/2013 - 12:52 Μόνιμος σύνδεσμος

και το γραφειο κοινοβουλευτικου ελεγχου εχει απαντησει οτι ανηκει στην αρμοδιοτητα της δημοτικης ο ελεγχος των καταστηματων, το οτι καποιοι δε θελουν να το καταλαβουν αυτο ειναι αλλο μεχρι να υποβληθει καμια μηνυση σε βαρος συναδελφου για παραβαση καθηκοντος ή καταχρηση εξουσιας και μετα τα λεμε για το ποιος εδωσε τη διαταγη!!

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Πέμ, 03/14/2013 - 13:44 Μόνιμος σύνδεσμος

[quote]και το γραφειο κοινοβουλευτικου ελεγχου εχει απαντησει οτι ανηκει στην αρμοδιοτητα της δημοτικης ο ελεγχος των καταστηματων[/quote]

Ποια είναι αυτή η απάντηση. Μπορεις να δώσεις αριθμό ; ή μας μας την στείλεις ;

Υποβλήθηκε από NP2011. Ημερομηνία: Παρ, 03/15/2013 - 13:35 Μόνιμος σύνδεσμος

1. Το άρθρο 1§1, §2 και §3εδάφιο (α)&(γ) του Ν. 3731/2008
2. Η υπ’ αριθ. 621/462 από 8/1/2009 απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής(διαπιστωτική πράξη).
3. Η υπ’ αριθ. 6201 από 2/2/2009 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.
4. Η υπ’ αριθ. 16452 από 18/3/2009 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.
5. Η υπ’ αριθ. 31084 από 28/5/2009 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.
6. Η υπ’ αριθ. 43721 από 23/7/2009(Φ.Ε.Κ.1492τΒ’) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, για τη σφράγιση των καταστημάτων.
7. Η υπ’ αριθ. 448/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή με πράξη του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Όλα αυτά υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Επιπλέον οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, ενώ η Δημοτική Αστυνομία λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο.

Υποβλήθηκε από sakrunner. Ημερομηνία: Σάβ, 03/16/2013 - 00:26 Μόνιμος σύνδεσμος

προσωπικα κοιταω να διαβαζω τις απαντησεις που κανουν σε ερωτησεις βουλευτων. και για το παρεμποριο την εχω διαβασει!

Υποβλήθηκε από SHMAIA123. Ημερομηνία: Σάβ, 03/16/2013 - 12:08 Μόνιμος σύνδεσμος

Nα ρωτήσω το ίδιο ισχύει και για θέματα της Α.Ε.Π.Ι(πνευμ. δικαιώματα τραγουδιών) στα κατ/ματα, δηλαδή πρέπει να επιλαμβάνεται η Δημοτική Αστυνομία; Επίσης θέλω να σας ρωτήσω ότι εφ'όσον ο έλεγχος των κατ/μάτων έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα της Δημ.Αστυνομίας με νομοθετικές πράξεις μπορεί ο κάθε ιεραρχικά ανώτερος να μας διατάξει να διενεργήσουμε ελέγχους; Δεν είναι μήπως παράνομη η διαταγή και δεν μπορούμε να αρνηθούμε και να ενημερώσουμε Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους; Τέλος με τους συναδέλφους που προσάγουν στις Υπηρεσίες ή υποβάλλουν μηνύσεις κατόπιν σημάτων του Κ.Α.Δ για παραβάσεις κατ/των πως πρέπει να ενεργούμε αφού από την ανωτέρω απάντηση κοιν. ελέγχου και σχετ. νομοθεσία προκύπτει καθ'ύλην αρμοδιότητα αυτών των θεμάτων της Δημοτικής αστ. ; Μπερδεύτηκα λίγο ...

Υποβλήθηκε από sakrunner. Ημερομηνία: Σάβ, 03/16/2013 - 13:35 Μόνιμος σύνδεσμος

αποψη μου ειναι οτι καθε διαταγη για διενεργεια ελεγχου σε καταστηματα υγειονομικου ενδιαφεροντος ειναι παρανομη και δεν πρεπει να την υλοποιεις. τωρα με το καδ ειναι λιγο περιεργα θα πρεπει να το διαβιαβασεις και να κανεις σχετικη εγγραφη στο δελτιο οχηματος σου οτι ενημερωθηκε η δημοτικη. οσο αφορα την αεπι, επιλαμβανομαστε κανονικα οπως επισης και σε καταστημα για ελεγχο εφοσον υπαρχει παραγγελια του εισαγγελεα (δες την κατωτερω γνωμοδοτηση)

Υποβλήθηκε από NP2011. Ημερομηνία: Σάβ, 03/16/2013 - 16:26 Μόνιμος σύνδεσμος

SHMAIA123
Αρχικά θα πρέπει να κοιτάξεις εάν στην περιοχή σου, υφίσταται Δημοτική Αστυνομία άνω των 50 ατόμων και έχει εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη του Γ.Γ.Περιφέρειας.

Εάν εκεί όπου εργάζεσαι, υπάρχει δημοτική αστυνομία άνω των 50 ατόμων και αυτοί ασκούν όλα τα καθήκοντα του άρθρου 1 του Ν. 3731/2008 σύμφωνα με διαπιστωτική πράξη, τότε, όταν λαμβάνεις καταγγελία που αφορά τη λειτουργία ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα πρέπει να ειδοποιείς τη δημοτική αστυνομία.

Σύμφωνα με την 448/2010 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή με πράξη του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει:
Α) Όταν υπάρχει Εισαγγελική παραγγελία
Β) Όταν υπάρχει αυτόφωρο αδίκημα ή και όταν υπάρχει κίνδυνος από την αναβολή.

Αυτό βέβαια( ο κίνδυνος για την αναβολή) δεν υφίσταται σχεδόν ποτέ, γιατί το κατάστημα είναι εκεί και λειτουργεί...δεν πρόκειται να πάει πουθενά και επιπλέον στα καταστήματα ακολουθείται η συνοπτική διαδικασία και δεν απαιτείται προανάκριση.
Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εάν ειδοποιηθεί θα πάει για έλεγχο, οπότε πάλι δεν υπάρχει κίνδυνος από την αναβολή αλλά και ούτε να χαθεί το αυτόφωρο, αφού οι υπάλληλοι της είναι προανακριτικοί υπάλληλοι, οπότε μπορούν και συνοπτική διαδικασία να ακολουθήσουν και προανάκριση να κάνουν.

Επίσης, επειδή ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι δημοτικές δεν έχουν κρατητήρια, αυτό είναι πρόβλημα δικό τους, και λέω ότι, και της Ελληνικής Αστυνομίας είναι γεμάτα τα κρατητήρια και οι κρατούμενοι κρατούνται εκτός κρατητηρίων και δεμένοι με χειροπέδες σε καρέκλες για να μη φύγουνε!!!

Επίσης ορισμένοι ισχυρίζονται, ότι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί δεν έχουν χειροπέδες για να δεσμεύσουν τους υπόπτους. Σύμφωνα με τον Κ.Π.Δ. ο κρατούμενος δεσμεύεται όταν είναι ύποπτος απόδρασης. Απ' ότι ξέρω, σχεδόν πάντα, κανένας καταστηματάρχης δεν δεσμεύονταν, αλλά ακολουθούσε στο Τμήμα.

Το ξέρω ότι έγινα κουραστικός και γι΄αυτό θα τελειώνω με ένα τελευταίο. Οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας, ποτέ δεν χαρακτήρισαν τον εαυτό τους αναρμόδιο, ούτε διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν από την Ελληνική Αστυνομία να τους αποδεσμεύσει. Την δουλεία τους την κάνουν και μάλιστα αρκετά καλά.

[edit time=1363444222]np2011[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis