Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by abcdabcd on Τετ, 06/12/2013 - 17:18
Καλησπέρα. Αποπειράθηκε κάποιος να αυτοκτονήσει παίρνοντας ποσότητα χαπιών (ασπιρίνες), στις οποίες είναι αλλεργικός. Τον προλαβαίνει φίλος του και τον αποτρέπει να πάρει άλλα χάπια, τον μεταφέρει δε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Σχηματίζουμε δικογραφία για απόπειρα αυτοκτονίας. Στην κατάθεση που θα πάρουμε από παθόντα, τι ερωτήσεις πρέπει να του κάνουμε; π.χ. μπορούμε να τον ρωτήσουμε αν τον παρακίνησε κάποιος να αυτοκτονήσει ή αν αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα; Τι ερωτήσεις γενικά πρέπει να του υποβάλλουμε; Είναι υποχρεωτικό να κατασχέσουμε τα χάπια ή όχι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Τετ, 06/12/2013 - 17:28 Μόνιμος σύνδεσμος

Κατά την άποψή μου κάνεις την προανάκριση για να διαπιστώσεις την ύπαρξη ενδεχόμενης εγκληματικής ενέργειας. Αυτός είναι ο σκοπός σου και θα απευθύνεις τις ερωτήσεις στους μάρτυρες και τον παθόντα προκειμένου να διαφανεί ότι ήταν απόπειρα αυτοκτονίας και οχι εγκληματική ενέργεια με πιθανούς δράστες.

Και στους μάρτυρες και στον παθόντα θα τους αφήσεις να σου περιγράψουν τα πραγματικά περιστατικά και σε συνδυασμό με την αυτοψία που θα κάνεις θα βγάλεις εσύ τα συμπεράσματά σου.

Υποβλήθηκε από 27101997. Ημερομηνία: Πέμ, 06/13/2013 - 13:56 Μόνιμος σύνδεσμος

Κύριος σκοπός της διενέργειας αστυνομικής προανάκρισης σε περίπτωση απόπειρας αυτοκτονίας, είναι όπως είπε και ο mentor να εξακριβώσουμε την ύπαρξη τέλεσης εγκληματικής ενέργειας, ή αν πρόκειται πράγματι για απόπειρα, να ερευνήσουμε αν συντρέχει η περίπτωση του άρθρου 301 του Π.Κ. "Συμμετοχή σε αυτοκτονία" και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να προσανατολίζονται και οι ερωτήσεις μας προς αυτόν που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά και στους μάρτυρες. Μπορείς να τον ρωτήσεις τι τον οδήγησε στην πράξη του αυτή , αν το έχει ξανακάνει, αν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, την στιγμή της απόπειρας και πριν από αυτήν αν ήταν κάποιος άλλος μαζί του. Μαρτυρική παίρνεις πάντα από το άτομο που τον βρήκε μετά την απόπειρα αυτοκτονίας ( να καταθέσει σε τι κατάσταση τον βρήκε, αν είχε αφήσει κάποιο σημείωμα, τι φάρμακα βρήκε δίπλα του, αν ήταν άλλος μαζί του την στιγμή που τον βρήκε) και από ένα οικείο ή συγγενικό πρόσωπο που γνωρίζει την προσωπική ζωή του και να μας περιγράψει αν γνωρίζει τα αίτια της πράξης του αυτής. Κανονικά αν βρεθούν φάρμακα δίπλα του κατάσχονται. Εμένα μου έχει τύχει να δηλώσει αυτή που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, ότι φταίει ο εν διαστάσει σύζυγός της για την κακή ψυχική της κατάσταση και κατά συνέπεια για την εν λόγω απόπειρα και ο Εισαγγελέας με νεότερη παραγγελία του ζήτησε την παροχή εξηγήσεων από τον σύζυγο.
[edit time=1371121149]27101997[/edit]

Υποβλήθηκε από abcdabcd. Ημερομηνία: Πέμ, 07/04/2013 - 01:54 Μόνιμος σύνδεσμος

Σε περίπτωση που στο ανωτέρω παράδειγμα που παρέθεσα, ο παθών (ο οποίος έχει λάβει ποσότητα χαπιών στα οποία είναι αλλεργικός), ο οποίος έχει ακόμη τις αισθήσεις του, αρνείται να επιβιβαστεί στο ασθενοφόρο προκειμένου να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και γενικά αρνείται κάθε βοήθεια τόσο από εμάς όσο και από τον φίλο του που τον βρήκε και μας ειδοποίησε, σε ποιες ενέργειες μπορούμε να προβούμε για να τον βοηθήσουμε; Σημειωτέον ότι ο παθών είναι αντιδραστικός, όταν προσπαθούμε να τον πλησιάσουμε, τρέχει και απομακρύνεται, ενώ η μητέρα του με την οποία έχουμε τ/φ επικοινωνία επιμένει να τον πάρουμε με το ζόρι και να τον πάμε στο Νοσοκομείο γιατί όσο περνάει η ώρα θα αρχίσει να πρήζεται και δεν θα μπορεί να αναπνεύσει. Ενεργούμε συννόμως αν ακούσουμε τη μητέρα του και κάνουμε αυτό που μας λέει. Ευχαριστώ προκαταβολικά.
[edit time=1372893009]abcdabcd[/edit]

Υποβλήθηκε από Costas1. Ημερομηνία: Παρ, 07/05/2013 - 21:06 Μόνιμος σύνδεσμος

Πρέπει να πάει άμεσα στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες είτε το επιθυμεί είτε όχι, αφού αν δεν πάει θα πεθάνει.
Δεν υποχρεώνουμε να πάει στην περίπτωση που η μητέρα για παράδειγμα μας λέει ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν πάει να εξεταστεί. Σε τέτοια περίπτωση αν επιθυμεί η μητέρα θα πρέπει να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για να εξεταστεί ακούσια από ψυχιατρική κλινική(εγκλεισμός ψυχασθενούς), καθόσον κρίνεται επικίνδυνος για την σωματική του ακεραιότητα.

Υποβλήθηκε από abcdabcd. Ημερομηνία: Σάβ, 07/06/2013 - 03:17 Μόνιμος σύνδεσμος

Συνάδελφε το εν λόγω άτομο δεν είναι ψυχασθενής(για τους οποίους γνωρίζω πολύ καλά την διαδικασία που ακολουθείται), απλά λόγω ερωτικής απογοήτευσης (προφανώς) αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας ποσότητα χαπιών, στα οποία γνώριζε όπως προανέφερα ότι είναι αλλεργικός. Αφού πήρε τα χάπια, βρέθηκε από φίλο του, ο οποίος ειδοποίησε εμάς και το Ε.Κ.Α.Β., μεταβήκαμε στο σημείο και αυτός αρνούνταν να δεχθεί τη βοήθειά μας και τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Ο παθών ανευρέθη από τον φίλο του σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο και είχε τις αισθήσεις του, όσο όμως περνούσε η ώρα όπως μας ανέφερε η μητέρα του , με την οποία μιλήσαμε τ/φ, η κατάστασή του θα χειροτέρευε και έπρεπε να του παρασχεθεί επειγόντως ιατρική βοήθεια. Ρωτάω λοιπόν ποιες είναι οι νόμιμες ενέργειες στις οποίες έπρεπε να προβούμε στην συγκεκριμένη περίπτωση; Αναφέρεις ότι "πρέπει να πάει, είτε επιθυμεί είτε όχι", και ερωτώ: πώς; να τον πάρουμε με το ζόρι; να του βάλουμε χειροπέδες; τι έπρεπε να κάνουμε, έτσι ώστε οι ενέργειες μας να είναι και σύννομες; όπως προανέφερα το εν λόγω άτομο ήταν πολύ αντιδραστικό και εκδήλωνε επιθετική συμπεριφορά απέναντί μας(σαν να μας έλεγε, αφήστε με, μη με βοηθάτε, θέλω να πεθάνω).

[edit time=1373070585]abcdabcd[/edit]

Υποβλήθηκε από aggelogrc. Ημερομηνία: Σάβ, 07/06/2013 - 17:02 Μόνιμος σύνδεσμος

Εφόσον πρόκειται για [b]ιατρικό[/b] περιστατικό αρμόδιος να ενεργήσει είναι είτε ιατρός, είτε το Ε.Κ.Α.Β.!!!! Εάν σου πάθει κάτι ο πολίτης και εσύ το έχεις "παίξει", είτε ιατρός παράσχοντάς του όπως-όπως α' βοήθειες, είτε "ασθενοφόρο" βάζοντάς τον (με το ζόρι κιόλας) στο περιπολικό, ούτε ο Κούγιας δεν σε σώζει από τις μηνύσεις και τις αγωγές που θα φας μετά. Η μόνη πιθανότητα να την γλυτώσεις με την παροχή α' βοηθειών, είναι να επιδείξεις πτυχίο διασώστη στο Δικαστήριο.
Προσοχή λοιπόν! Ο αστυνομικός πρέπει με τις ενέργειές του, πρωτίστως να μην επιβαρύνει την υγεία του ατόμου που καλείται να βοηθήσει και επιπλέον να παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή στους αρμόδιους υπαλλήλους του Ε.Κ.Α.Β. για την ασφαλή διακομιδή στο νοσοκομείο. Αν φτάσουμε πρώτοι από το Ε.Κ.Α.Β. στο σημείο φροντίζουμε να μην διαφύγει το άτομο ασκώντας την μικρότερη δυνατή σωματική βία για τον προσωρινό περιορισμό του, μέχρι και την άφιξη του ασθενοφόρου, όταν και θα ενεργήσουμε σε ότι (λογικό και νόμιμο) μας ζητηθεί ως παροχή συνδρομής στους αρμόδιους (τραυματιοφορείς-ιατρό).

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis