Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on Πέμ, 01/17/2013 - 20:44
Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε με μία περίπτωση που με έχει προβληματίσει αρκετές φορές και αφορά τις μεταβιβάσεις οχημάτων μεταξύ ιδιωτών (κυρίως αγνώστων μέταξύ τους- μέσω αγγελιών) , οι οποίες πολλές φορές γίνονται με μπακαλίστικο τρόπο με αποτέλεσμα να έχουμε περιπτώσεις που να έχει γίνει αγοραπωλησία με την ανταλλαγή οχήματος και χρημάτων , αλλά να μην έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση και η κυριότητα να παραμένει στο όνομα του πωλητή με όλες τις ακόλουθες αστικές και οικονομικές ευθύνες να βαραίνουν τον τελευταίο . Έτσι πολλές φορές ο πωλητής σε περίπτωση που δεν έχει κρατήσει στοιχεία από τον αγοραστή ή λόγω δυστροπίας του τελευταίου, τρομοκρατημένος δηλώνει εικονική κλοπή του οχήματος προκειμένου να βγάλει το βάρος του οχήματος από πάνω του με τον κίνδυνο να βρεθεί και κατηγορούμενος σε περίπτωση που εντοπιστεί το όχημα και εξακριβωθούν τα γεγονότα. Πως χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις; Είναι καθαρά αστικής φύσεως ζήτημα; Θα παραπέμψουμε τον καταγγέλλοντα στον Εισαγγελέα Ακροάσεων αναμένοντας σχετική παράγγελία του για συστάσεις στον δύστροπο αγοραστή; Γίνεται να γίνει χρήση από μέρους μας του άρθρου 89 του Ν. 2696/1999 Κ.Ο.Κ. « Μεταβολή στοιχείων της άδειας κυκλοφορίας» και εφ’όσον ισχύει με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό πρακτικά; Το αναφερόμενο πρόβλημα είναι αρμοδιότητας τάξης, ασφάλειας ή τροχαίας;
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Πέμ, 01/17/2013 - 21:05 Μόνιμος σύνδεσμος

Ο Νόμος 722/1977 καθορίζει τη διαδικασία της μεταβίβασης της κυριότητας των αυτοκινήτων κατά την οποία , κατά την άποψή μας, ο πωλητής πρέπει να τηρήσει επακριβώς προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω προβλήματα.

Υπάρχει στο forum μια παλαιότερη σχετική συζήτηση στο παρακάτω σύνδεσμο που μπορεί να σε βοηθήσει.
[url=http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/692.h…]

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 01/17/2013 - 21:08 Μόνιμος σύνδεσμος

Νεοτερα επ'αυτου ειναι οτι δεν εχει ποινική ευθύνη ο πωλητης για το αρ 89 του ΚΟΚ παρα μόνο ο αγοραστης ΕΦΟΣΟΝ ομως εχει τηρηθει η διαδικασια που οριζεται στον Ν 722/77 , δηλαδη εχει αναγραφει η πραξη της μεταβιβασης στο αποκομα της άδειας με τα στοιχεια του ιδιοκτητη .
Ο νεος ιδιοκτητης τοτε οφειλει να πραγματοποιησει την μεταβιβαση εντος ΜΗΝΑ απο την αγοραπωλησια .
Σε περίπτωση που διαπιστωθει οτι δεν πραγματοποιηθηκε η μεταβιβαση ακινητοποιηται το όχημα μεχρι να αναγραφουν στην αδεια τα στοιχεια του νεου ιδιοκτητη (89παρ2).
Προσοχη ομως σε καθε περιπτωση πρεπει να διαπιστωθει απο αρμοδιο όργανο και οχι να καταγγελθει απο τον ''παθοντα'' προηγουμενο ιδιοκτητη.

Σε καθε περιπτωση νομιμος ιδιοκτητης ,με οτι συνεπειες ποινικες και αστικες μπορει να επεχει αυτο, θεωρειται αυτος που αναγραφεται στην αδεια κυκλοφοριας .

Τελος η αστυνομια πρεπει να ενημερωνει τους παθοντες να κινηθουν αστικα ωστε να αναγκασουν τον νεο κατοχο να προβει στην μεταβιβαση ή να ακυρωθει η αγοραπωλησια κ να τους επιστρεψει το οχημα αφου ομως του επιστρεψουν κ αυτη το τιμημα της αγορας (υπαναχωρηση εκ της συμβασεως 383 ΑΚ) .

Περιπτωση συχνη που οφειλετε στην αμελεια του πωλητη ...

[edit time=1358451426]SREK[/edit]

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Πέμ, 01/17/2013 - 21:22 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν το είχα προσέξει το θέμα , αλλά όπως διάβασα συνέπεσε να έχουμε τις ίδιες σκέψεις και απορίες με τον SREK.Όντως η περίπτωση αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη. Δεν βλέπω να έχουν απαντηθεί πλήρως τα ερωτήματα που είχαν τεθεί και τότε, αφήνοντςς το θέμα λίγο μετέωρο. Προφανώς κάποιος ειδήμων από Υπηρεσία της Τροχαίας θα βοηθούσε ιδιαιτέρως!!

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Πέμ, 01/17/2013 - 21:35 Μόνιμος σύνδεσμος

Συμφωνώ με το σκεπτικό σου SREK και εγώ της ιδίας άποψης είμαι, παρόλο που οι συμβουλές που δέχονται θιγόμενοι πολίτες από διάφορους ( Υπουργεία, Εφορία ακόμα και δικηγόρους (μου έχει αναφερθεί)) είναι να δηλώνουν κλοπή γιατί αστικά δεν πρόκειται να καταφέρουν να κερδίσουν τίποτα , ειδικά σε περίπτωση που δεν έχουν κρατήσει τα στοιχεία του αγοραστή. Μήπως είναι προτιμότερο οι πολίτες να παραπέμπονται απευθείας στις Υπηρεσίες Τροχαίας , λόγω εξειδικευμένου αντικειμένου, αλλά και για πρακτικούς λόγους όσον αφορά την τυχόν εφαρμογή ή όχι του άρθρου 89 του Κ.Ο.Κ.;

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Πέμ, 01/17/2013 - 21:44 Μόνιμος σύνδεσμος

Σκεψου όμως το ενδεχομενο ο ''δράστης'' κλοπης -νεος ιδιοκτητης- να καταλληφθει και να επιδειξει καποια υπευθυνη δηλωση αγοραπωλησιας ! Αυτοματως μετατρεπεται ο δραστης σε εγκαλων και ο ''παθων'' -προηγουμενος ιδιοκτητης- σε δραστη ψευδους καταμηνυσης και ψευδορκιας. Μιλαμε με πραγματικα περιστατικα ...

Πριν κανουμε οτιδηποτε οφειλουμε να σκεφτουμε και τις συνεπειες των πραξεων μας ... αυτη ειναι οι συμβουλη μου προς τους πολιτες που επιθυμουν να υποβαλλουν μηνυση για κλοπη μετα απο παροτρηνση οποιουδηποτε δικηγορου - εφοριακου ή φιλου ...

Υποβλήθηκε από benakis. Ημερομηνία: Κυρ, 01/20/2013 - 17:19 Μόνιμος σύνδεσμος

να εμπλουτισω λιγο τις εμπειριες μας χωρις ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Ηρθε λοιπον μια μερα ο πωλητης και μηνυσε τον "αγοραστή" (βουλγαρος αγνωστου διαμονης με στοιχεια ονομ/μο - πατρωνυμο) για το οτι έγινε η οικονομική συναλλαγη, μετά η εξουσιοδοτηση, δόθηκε το οχημα στα χέρια του "Αγοραστή" αλλά ποτέ δεν εγινε η μεταβίβαση.
Η μηνυση υποβληθηκε στον εισαγγελεα και γύρισε στον Δημ. Κατηγορο λόγω αρ. 89 ΚΟΚ.
Ανέβηκε η υπόθεση και δικάστηκε ερήμην ο "αγοραστής" και ο "πωλητής" δεν κατηγορήθηκε για τιποτα.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Κυρ, 01/20/2013 - 20:01 Μόνιμος σύνδεσμος

Το μεγα ζητημα που αφορα περισσοτερο τον πωλητη δεν ειναι η ποινικη καταδικη του αγοραστη αλλα η μεταβιβαση στο ονομα του αγοραστη του αυτ/του που δυστυχως δεν επιτυγχανεται διαμεσου της ποινικης οδου.
Ιδιοκτητης εξακολουθει να παραμενει ο παλιος ιδιοκτητης με οτι επιβαρυνσεις νομικες - αστικες - φορολογικες εχει ως επακολουθο αυτο ακομα κ μετα την ποινικη καταδικη του αγοραστη..
Η μεταβιβαση επερχεται μονο με αστικο δικαστηριο που θα διαταζει την μεταβολη του ονοματος του ιδιοκτητη στην νεα αδεια κυκλοφοριας κ στο ΥΜΕ ή την ακυρωση της συναλλαγής-συμβασης με επιστροφη του αυτ/του κ των χρηματων αντιστοιχα ...
[edit time=1358705021]SREK[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis