Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by innova on Κυρ, 05/12/2013 - 13:02
Αν η Α΄ από μίσος δεν δίνει τροφή για μερικές μέρες στην παράλυτη πεθερά της με συνεπεία να κλονιστεί η υγειά της, με ποιο άρθρο θα διωχθεί: 306 ή 312 ?
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Κυρ, 05/12/2013 - 18:38 Μόνιμος σύνδεσμος

Κατά την αληθή έννοια του άρθρ. 306 παρ. 1 ΠΚ ενεργητικό υποκείμενο της εκθέσεως είναι εκείνος ο οποίος "εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει...".

Οπότε πρέπει να προσδιοριστεί ακριβώς η σχέση της Α' με την πεθερά της κ απο που προκείπτει η υποχρέωση διατροφής της.

Για να πληρωθεί η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της εκθέσεως δεν αρκεί μόνον η εγκατάλειψη αβοηθήτου ορισμένου προσώπου, αλλά απαιτείται και το γεγονός ότι από την συμπεριφορά του δράστη να δημιουργήθηκε κατάσταση πραγματικού κινδύνου για την ζωή ή την υγεία αυτού (προσώπου), ανικάνου να απομακρύνει τον κίνδυνο αυτό με τις δικές του δυνάμεις ή με την βοήθεια τρίτων ως ανωτέρω αναφέρεται (βλ. ΑΠ 876/86 όπ.π.).
Είναι δε αδιάφορο αν ο κίνδυνος μπορεί να αποτραπεί με την παροχή βοήθειας από τρίτο πρόσωπο ή αν επήλθε πράγματι ο κίνδυνος αυτός.

Υποκειμενικά απαιτείται, εκτός από την πρόθεση (δόλο) για το βασικό έγκλημα της εκθέσεως και αμέλεια του δράστη, σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΠΚ για την επέλευση του βαρύτερου αποτελέσματος. Επομένως, για την ολοκλήρωση της τελευταίας αυτής μορφής της "διακεκριμένης" εκθέσεως απαιτείται η αλληλουχία δυο σταδίων α) έκθεση από πρόθεση και β) επέλευση του βαρύτερου αποτελέσματος από αμέλεια.

Αν υπάρχει πρόθεση έκθεσης και επιπρόσθετα[u] πρόθεση για το βαρύτερο αποτέλεσμα[/u] τότε υπάρχει αληθινη κατ'ιδέαν συρρόη έκθεσης και σωματικής βλάβης απο πρόθεση - ανθρωποκτονίας που τελείται με παράλειψη (15ΠΚ) απο υπόχρεο .

Υποβλήθηκε από innova. Ημερομηνία: Κυρ, 05/12/2013 - 19:05 Μόνιμος σύνδεσμος

Αρα
το 312 εδαφιο β (όποιος με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα, γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας τους)
ΔΕΝ εχει εφαρμογή στο παραδειγμα ? :-/

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Κυρ, 05/12/2013 - 19:15 Μόνιμος σύνδεσμος

Θα κριθει η σωστη εφαρμογη της διαταξης απο τα πραγματικά περιστατικά, δηλαδη αν συντρέχει περιπτωση εκθεσης αφου το 312ΠΚ εχει σχετικη ρητρα επικουρικότητας με την εκθεση να ειναι βαρύτερο αδίκημα ως και απο το αποτελεσμα της παραμελησης δηλαδη αναλογα απο το βάρος της σωματικής βλάβης (απλη-βαρια).

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis