Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by maraton on Τρί, 09/17/2013 - 16:31
Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ή υπάλληλος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος αρνείται την είσοδο σε πελάτη, η γνωστή ΄΄πόρτα΄΄, χωρίς να τελεί κάποιο ποινικό αδίκημα, όπως εξύβριση, πριν την κατάργηση του αγορανομικού κώδικα μπορούσαμε να σχηματίσουμε δικογραφία με βάση το άρθρο 31, παρ.2 ως άρνηση πωλήσεως των ειδών του καταστήματος. Τώρα που με το άρθρο 48 του Ν.4177/2013 καταργήθηκε ο αγορανομικός κώδικας και δεν αναφέρεται στον νεότερο νόμο η συγκεκριμένη παράβαση, παύει και ο αξιόποινος χαρακτήρας της άρνησης εισόδου ή μήπως υπάρχει κάποια άλλη νομική διάταξη την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε; Επαναλαμβάνω ότι δεν τελείται οποιαδήποτε άλλη ποινική παράβαση από τον υπάλληλο του καταστήματος.
Greek

Υποβλήθηκε από NP2011. Ημερομηνία: Τρί, 09/17/2013 - 16:44 Μόνιμος σύνδεσμος

Οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων, αναγράφουν συγκεκριμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων. Εάν αυτά είναι γεμάτα, τότε κατά την άποψη μου, καλώς δεν επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα, γιατί τότε οι θαμώνες θα ήταν υπεράριθμοι από τις θέσεις που αναγράφει η άδεια. Επίσης , θα υπήρχε κίνδυνος δημόσιας ασφάλειας, π.χ. σε πυρκαγιά, εάν το κατάστημα ήταν γεμάτο και υπήρχε δυσκολία στην έξοδο.
Εάν το κατάστημα δεν είναι γεμάτο και υπάρχουν κενές θέσεις, τότε ποια είναι η αιτιολογία του ιδιοκτήτη που δεν επιτρέπει την είσοδο στον πελάτη?
Για μένα η παράβαση που τελείται, είναι κατ΄έργο εξύβριση, εάν θίγεται η αξιοπρέπεια του πελάτη.
Αν γνωρίζει κάποιος κάτι περισσότερο, ας το αναφέρει.
[edit time=1379425628]np2011[/edit]

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τρί, 09/17/2013 - 18:46 Μόνιμος σύνδεσμος

Η άρνηση εισόδου στο κατάστημα δίχως να προβληθεί κανένας λόγος σίγουρα στοιχειοθετεί έργω εξύβριση (361ΠΚ)

Περαιτέρω σχετικό υπο περιστάσεις είναι και το αρ 16 του Ν.3304/2005 με τίτλο "Εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμου" σύμφωνα με το οποίο ''[b]όποιος παραβιάζει την κατά τον παρόντα νόμο απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης για λόγους εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής ή θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, κατά τη συναλλακτική διάθεση αγαθών ή προσφορά υπηρεσιών στο κοινό τιμωρείται με φυλάκιση έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή 1.000 έως 5.000 ευρώ.[/b]''

Φυσικά εφαρμογή έχουν και οι διατάξεις της προσβολής προσωπικότητας 57 , 59 ΑΚ και αδικοπραξίας 914ΑΚ
Σχετ ΠρΘεσ/νίκης 23238/2006
...Επομένως, η απαγόρευση προς τον ενάγοντα να εισέλθει στο ανωτέρω δημόσιο κατάστημα, αποτελεί μειωτική σε βάρος του διάκριση. Συνεπώς η πράξη αυτή της εναγομένης συνιστά αδικοπραξία (914 ΑΚ), προσβάλλει παράνομα την προσωπικότητα του ενάγοντος και παρέχει σ’ αυτόν αξίωση χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη (άρθρα 57-59 ΑΚ). Για την αποκατάσταση δε αυτής προσήκει, ενόψει του είδους, της βαρύτητας, του τρόπου της προσβολής, ως και της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διαδίκων μερών, η καταβολή χρηματικής ικανοποίησης ποσού 1.000 ευρώ...

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis