Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by TRIADAG on Κυρ, 06/09/2013 - 15:33
Όπως γνωρίζουμε, οι άδειες αθλητικών εγκαταστάσεων ρυθμίζονται από το Άρθρο 56Α του Ν.2725/1999, όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του Ν.4049/2012, Άρθρο 22. Εκεί ορίζεται μεταξύ άλλων ότι "ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδειας λειτουργίας". Επίσης: "ουδεμία αθλητική συνάντηση διεξάγεται χωρίς ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης να έχει εξασφαλίσει άδεια διεξαγωγής της συνάντησης. Η ως άνω άδεια χορηγείται, [b]εφόσον η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει την άδεια λειτουργίας της παρ.1[/b] ..." Τέλος, "Με φυλάκιση 3 μηνών και Χ.Π τουλάχιστον 50000 Ευρώ τιμωρείται ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδεια λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης. [......] Ποινική δίωξη δε μπορεί να ασκηθεί και ο υπεύθυνος απαλλάσσεται από κάθε ποινή, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές ή δεν είναι εφικτός ο έλεγχος των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις επιτροπές του παρόντος άρθρου". [u][b]Κι ερχόμαστε στην πράξη:[/b][/u] Έναρξη αθλητικής περιόδου. Οι επιτροπές έχουν συγκροτηθεί, όμως δεν έχουν ελέγξει καμία αθλητική εγκατάσταση στο Νομό, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αθλητική εγκατάσταση με άδεια [i](πράγμα που συμβαίνει συνήθως).[/i] Αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί να εκδοθεί καμία άδεια αθλητικής συνάντησης. Ξεκινούν οι αγώνες τον Αύγουστο και ταυτόχρονα σε 50 γήπεδα του Νομού, διεξάγονται συναντήσεις, προφανώς χωρίς άδεια, αφού οι εγκαταστάσεις δεν ελέγχθησαν ποτέ. [b]Και ρωτώ:[/b] 1. Υπάρχει ποινική ευθύνη σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο του άρθρου στον ιδιοκτήτη ή χρήστη της εγκατάστασης? Ποινικές ευθύνες για την τοπική Ε.Π.Σ. ή τους διοργανωτές που επιτρέπουν τις συναντήσεις, καταρτίζοντας με άνεση τα προγράμματά τους κλπ? 2. Ο ρόλος της αστυνομίας δεν είναι να απαγορεύσει τη διεξαγωγή των αθλητικών συναντήσεων, ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι οι ποινικές ευθύνες, δεδομένου ότι τελούνται χωρίς άδεια? 3. Προκύπτουν ευθύνες για την επιτροπή?
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Κυρ, 06/09/2013 - 16:46 Μόνιμος σύνδεσμος

Συμφωνώ με όλα τα ερωτήματά σου.
Πρέπει κάποια στιγμή να επέμβει η δικαιοσύνη. Η τοπική Αυτοδιοίκηση καθυστερεί να συγκροτήσει τις ετήσιες επιτροπές και όταν τελικά συγκροτηθούν εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών αυτές δεν επιτελούν το έργο τους εγκαίρως. Αν τελικά αποφανθούν οι επιτροπές και κάνουν υποδείξεις προς συμμόρφωση οι υποδείξεις παραπέμπονται στις καλένδες και δίνονται οι άδειες να τελεστούν οι αγώνες.
Με την έναρξη κάθε αθλητικής περιόδου η τοπική αστυνομική αρχή να ανακοινώνει μέσω των Μ.Μ.Ε. ότι δεν θα λάβει μέτρα σε συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους που στερούνται άδεια λειτουργίας.
Η αστυνομική αρχή κάθε Αστυνομικής Διεύθυνσης σε κάθε σύσκεψη πριν την τέλεση κάθε αγώνα και μάλιστα μεγάλης επικινδυνότητας πρέπει να θέτει ως προαπαιτούμενο συμμετοχής στη σύσκεψη την άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης και σε περίπτωση μη ύπαρξης αυτής να μην λαμβάνει κανένα μέτρο, να απαγορεύει την τέλεση του αγώνα και σε περίπτωση τελικά διεξαγωγής χωρίς τη συμμετοχή της αστυνομικής αρχής, να σχηματίζει δικογραφία σε βάρος όλως των υπευθύνων.
Ποιος όμως έχει το ηθικό ανάστημα να αναμετρηθεί με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα;

* Και κάτι τελευταίο .. σε περίπτωση ύπαρξης επεισοδίων πριν την έναρξη του αγώνα να ενημερώνονται εγκαίρως οι εκπρόσωποι της διεξαγωγής του ώστε να μην αρχίσει αυτός αν δεν λήξουν ομαλά τα πράγματα. Σε περίπτωση τραυματισμού αστυνομικού κατά τη διάρκεια του αγώνα να ενημερώνονται επίσης οι εκπρόσωποι και να διακόπτεται οριστικά ο αγώνας. δεν είναι δυνατόν να διακόπτει ο διαιτητής τον αγώνα γιατί έπεσε ένα μπουκάλι στο επόπτη, και ορθώς το έπραξε, και στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου να υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί και επεισόδια.

Υποβλήθηκε από cperis. Ημερομηνία: Κυρ, 06/09/2013 - 17:04 Μόνιμος σύνδεσμος

Στην υπηρεσία μου (επαρχιακό α.τ. της αττικής) κάναμε έγγραφο προς τον εισαγγελέα με κοινοποιηση στην δ/νση αστυνομίας και στην αποκεντρωμενη διοικηση πριν από κάθε αγώνα. Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ απάντηση.

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Κυρ, 06/09/2013 - 17:21 Μόνιμος σύνδεσμος

Το έγγραφο είναι ένα μέσο άμυνας να καλύψει εν μέρει το αστυνόμο διοικητή που είναι υπεύθυνος για την περιφέρειά του.
Κατά την άποψή μου δεν αρκεί . Πρέπει το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά με Κ.Υ.Α. των αρμοδίων υπουργών με αυστηρές προϋποθέσεις.

Υποβλήθηκε από TRIADAG. Ημερομηνία: Κυρ, 06/09/2013 - 18:58 Μόνιμος σύνδεσμος

Γενικά υπάρχει στο ζήτημα τεράστιο κενό που όταν θα ζητηθούν ευθύνες μετά από κάποιο συμβάν, όπως για παράδειγμα αν πέσει κάποιος από την κερκίδα και σκοτωθεί ή κάτι παρόμοιο, το εξιλαστήριο θύμα θα είναι ένας Διοικητής κάποιου Α.Τ. ή ένας επικεφαλής μέτρων ή ένας αξιωματικός Υπηρεσίας επειδή [b]επέτρεψαν να γίνει αγώνας σε γήπεδο που δε διαθέτει άδεια[/b], και μετά εντάξει, αποδόθηκε δικαιοσύνη, συνεχίζουμε να βαδίζουμε τυφλά.

Γιατί όπως και να το κάνουμε, η αστυνομία ΕΧΕΙ ευθύνη, ακόμη και σε αγώνα τοπικό - ερασιτεχνικό που δεν λαμβάνει μέτρα, [b]επειδή επιτρέπει τη διεξαγωγή αγώνα ενώ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι δεν υπάρχει άδεια[/b]. Και γνωρίζει, επειδή όλες οι άδειες κοινοποιούνται στην αστυνομική αρχή.

Ωστόσο δικαιολογώ τους διοικητές των Υπηρεσιών που τους επιτρέπουν, γιατί είναι αδύνατον να διακόψεις ταυτόχρονα όλους τους αγώνες, όλων των αθλημάτων και η αντίδραση του κόσμου θα είναι δικαιολογημένα ανεξέλεγκτη, διότι καταστρέφεται ολικά η αθλητική δραστηριότητα της περιοχής, για το μόνο λόγο ότι υπάρχουν νομικά κενά. Εγώ αν ήμουν διοικητής κάποιου Α.Τ. ίσως και να το έκανα, έστω δοκιμαστικά, να δημιουργηθεί θέμα. Θα ήμουν καθ' όλα νόμιμος, κανείς δε θα μπορούσε να με διώξει.

Πάντως πέρα από τις γενικές σας τοποθετήσεις θα ήθελα και συγκεκριμένα την άποψή σας, ως προς το ποιός ή ποιοι έχουν ποινικές ευθύνες, όταν διεξάγεται αγώνας χωρίς άδεια, ενώ το γήπεδο δεν ελέγχθηκε παρόλο που η επιτροπή συγκροτήθηκε κανονικά το 2ο 15νθήμερο Μαΐου. Ευχαριστώ.

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Κυρ, 06/09/2013 - 19:38 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο ως προς την απόδοση ευθυνών και να πάρω το ρόλο των δικαστικών Αρχών . Ευχαριστώ !

Υποβλήθηκε από sakrunner. Ημερομηνία: Κυρ, 06/09/2013 - 23:18 Μόνιμος σύνδεσμος

κ συναδελφοι ως προς τη ληψη μετρων (ταξης και ασφαλειας) σε αθλητικες εγκαταστασεις υπαρχει σχετικη διαταγη του αεα συμμφωνα με την οποια λαμβανουμε ανεξαρτητα εαν εχει χορηγηθει αδεια λειτουργιας αθλητικης εγκαταστασης. επισης υπαρχει διαταγη σε καθε αγωνα που πραγματοποιειται και δεν υπαρχει αδεια λειτουργιας αυτο να αναφερεται στον αρμοδιο εισαγγελεα(στη θεση μου θα το κοινοποιουσα και στον εισαγγελεα του αρειου παγου αρμοδιο για αθλητικα θεματα). οι ποινικες κυρωσεις ισχυουν 18 μηνες απο τη ψηφιση του νομου αρα απο φετος τον αυγουστο. εγω ειχα χειριστει θεματα με αθλητικες εγκαταστασεις και καταφερα καποιες να σφραγιστουν. οτι ενεργειες κανετε κοινοποιηση στον εισαγγελεα και στην προισταμενη υπηρεσια σας καθως επισης εγγραφο στην αρμοδιοα ομοσπονδια για να ξερει οτι δεν εχει αδεια και εφοσον χορηγει αδεια τελεσης αγωνα, να στοιχειοθετειται το αδικημα της παραβασης καθηκοντος
ΥΓ οποιος θελει νομοθεσια, διαταγες και σχετικα εγγραφα που εκανα ας μου πει

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis